2013.12.15. 17:30
Mézeskalács recept
Olvasónk Kovács Sándorné receptje.
Hozzávalók:
2 tojás
1,5 dl méz
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 evőkanál kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
1,5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
50 dkg finomliszt
reszelt citromhéj
Elkészítés
1 egész tojást és 1 sárgáját a mézzel, a porcukorral és a vajjal összekeverjük. Hozzáadjuk a kakaóport, a citromhéjat meg a szódabikarbónát. Hozzádolgozzuk a fűszerekkel elvegyített lisztet. Legalább 2 órát pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Különböző formákkal kiszúrjuk. 165 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ízlés szerint díszíthetjük csokimázzal, cukormázzal (a megmaradt tojásfehérjét összekeverjük 10 dkg porcukorral és ezzel kenjük meg a tetejét), ehető gyöngyökkel, dióbéllel. Légmentesen lezárható edényben tároljuk.