2016.01.16. 12:15
Mennyei gesztenyés kifli: egyszerű és finom
Nincs is finomabb, mint délelőtt egy pohár forró tea vagy kávé mellé egy gesztenyés kiflit elnassolni. Nem kell nagy konyhai tudomány az elkészítéséhez, egy óra alatt készre süthetjük a kis kifliket.
A gesztenyés kifli az egyik kedvenc süteményem, mivel könnyedén el lehet készíteni, és sokáig friss marad. Így akár egy héten át lehet nassolni belőle a tea vagy kávé mellé.
A hozzávalói: 25 deka liszt, 10 deka vaj, 1 deka élesztő, 1 evőkanál cukor, kevés só, vaníliás cukor, tej és 25 deka gesztenyemassza.
Az elkészítése: az 1 deka élesztőt a 10 deka vajjal, a 25 deka liszttel, az 1 evőkanál cukorral és egy kevés sóval összegyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta, akkor nyugodtan öntsünk hozzá kevés tejet, így könnyebben érhetjük el a megfelelő állagot. Ezt követően vékonyra kinyújtjuk, majd téglalap alakúra kivágjuk. Ha ezzel készen vagyunk, akkor a vaníliás cukros tejjel puhított gesztenyemasszával megtöltjük. A lényeg, hogy a masszát a téglalap közepére tegyük. Végül kifliket formázunk belőle. Megkenjük tojássárgájával, majd sütés előtt tojásfehérjével.
Forró sütőbe (200 fokos) tesszük, és lassú tűzön fehérre sütjük. Még forrón porcukorba hempergetjük.