Receptek

2017.02.08. 12:36

Kézműves kenyerek – Otthon is elkészíthető receptek

A sütőipari termékek árainak emelkedése közepette kissé lefaraghatunk költségeinkből, ha saját kezűleg gyúrjuk és sütjük mindennapi kenyerünket. Olvasói kérésre recepteket osztunk meg Róth Renáta pék jóvoltából.

Laskovics Márió

A pékáruk várható drágulásáról kedden megjelent cikkünkben megkérdeztük Róth Renáta véleményét is. A pék végzettségű hölgy elmondta, hogy ők otthon, családi programként, a gyerekekkel együtt sütnek kenyeret, amilyet épp megkívánnak. Megtudtuk továbbá, hogy a teljes kiőrlésű kenyér is elkészíthető akár egyszerű gázsütőben. Olvasói kérésre felvettük a kapcsolatot Renátával, aki kérésünkre meg is osztott hármat a tarsolyában lévő kenyérreceptek közül. Nevük nincs, mindenki saját fantázianévvel illetheti az elkészült kézműves kenyerét.

Fotó: Laskovics Márió

Az első recept hozzávalói: 50 dekagramm teljes kiőrlésű liszt (ízlés szerint lehet búza-, rozs-, vagy tönkölyliszt), 5 dekagramm élesztő, 4,5 deciliter langyos víz, 5 dekagramm napraforgómag, 5 dekagramm szezámmag, 5 dekagramm lenmag, 2 teáskanál só. Elkészítés: A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a magokat és a sót, néhány mozdulattal összegyúrjuk. Nem kell megijedni, a tészta elég ragacsos. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy kivajazott kenyérformába, esetleg jénai üvegtálba tesszük, és a hideg sütőbe toljuk, majd 200 fokon (légkeveréssel 170 fokon) 50 perc alatt ropogósra sütjük. Megjegyezzük, hogy nem kell az élesztőt futtatni, sem a kenyeret keleszteni, a végeredmény mégis egy rendkívül finom és egészséges kenyér.

A második recept hozzávalói 4 adagra: 2 kilogramm teljes kiőrlésű liszt, 2 csapott evőkanál szárított élesztő, 5-6 kávéskanál só, 5-6 evőkanál lenmag, 5 evőkanál mogyoró, 2-3 evőkanál tejföl vagy vaj/olaj, 8-9 deciliter langyos víz. Elkészítés: A hozzávalókat gyúrjuk össze. 4 darab kis kenyeret formázunk belőle. Vajazott, lisztezett tepsibe, vagy jénai üvegtálba tesszük őket, majd bevagdaljuk a tetejét, és meghintjük liszttel. Kelesztjük 1 órán át meleg helyen, letakarva. Előmelegített sütőben sütjük 200 fokon 70 percig. Ha megsült, rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.

Fotó: Laskovics Márió

A harmadik recept Renáta családjának nagy kedvence. Hozzávalók: 65 dekagramm búzakenyérliszt (BL 80), ha nincs otthon, akkor búzafinomliszt (BL 55), plusz egy kevés a deszkára, egy zacskó szárított élesztő (7 gramm), 2 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 1 közepes vöröshagyma, 10 dekagramm szalonna, sütőpapír. Elkészítés: Nagy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük az élesztővel, a sóval, a cukorral és 3 deciliter langyos vízzel. Majd sima tésztává dolgozzuk. Konyharuhával letakarva 40 percig kelesztjük meleg helyen. Amíg kel, a megtisztított vöröshagymát finomra aprítjuk, a szalonnát apró kockákra vágjuk és zsiradék hozzáadása nélkül ropogósra sütjük. Hozzáadjuk a hagymát, együtt sütjük rövid ideig, majd lehűtjük. A megkelt tésztát kevés liszttel megszórt deszkára tesszük, és beledolgozzuk a szalonnás keveréket. Körülbelül 5 percig gyúrjuk, majd hosszúkás cipóvá formáljuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét bevagdossuk, és még körülbelül 20 percig kelesztjük. Majd előmelegített sütőbe toljuk és 200 fokon 30-40 percig sütjük. Meg kell jegyezni, akkor van kész, ha az alját megkopogtatva tompa hangot hallat. Mielőtt elfogyasztjuk, 30 percig hűlni hagyjuk.

Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!