2017.02.08. 12:36
Kézműves kenyerek – Otthon is elkészíthető receptek
A sütőipari termékek árainak emelkedése közepette kissé lefaraghatunk költségeinkből, ha saját kezűleg gyúrjuk és sütjük mindennapi kenyerünket. Olvasói kérésre recepteket osztunk meg Róth Renáta pék jóvoltából.
A pékáruk várható drágulásáról kedden megjelent cikkünkben megkérdeztük Róth Renáta véleményét is. A pék végzettségű hölgy elmondta, hogy ők otthon, családi programként, a gyerekekkel együtt sütnek kenyeret, amilyet épp megkívánnak. Megtudtuk továbbá, hogy a teljes kiőrlésű kenyér is elkészíthető akár egyszerű gázsütőben. Olvasói kérésre felvettük a kapcsolatot Renátával, aki kérésünkre meg is osztott hármat a tarsolyában lévő kenyérreceptek közül. Nevük nincs, mindenki saját fantázianévvel illetheti az elkészült kézműves kenyerét.
Fotó: Laskovics Márió
Az első recept hozzávalói: 50 dekagramm teljes kiőrlésű liszt (ízlés szerint lehet búza-, rozs-, vagy tönkölyliszt), 5 dekagramm élesztő, 4,5 deciliter langyos víz, 5 dekagramm napraforgómag, 5 dekagramm szezámmag, 5 dekagramm lenmag, 2 teáskanál só. Elkészítés: A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a magokat és a sót, néhány mozdulattal összegyúrjuk. Nem kell megijedni, a tészta elég ragacsos. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy kivajazott kenyérformába, esetleg jénai üvegtálba tesszük, és a hideg sütőbe toljuk, majd 200 fokon (légkeveréssel 170 fokon) 50 perc alatt ropogósra sütjük. Megjegyezzük, hogy nem kell az élesztőt futtatni, sem a kenyeret keleszteni, a végeredmény mégis egy rendkívül finom és egészséges kenyér.
A második recept hozzávalói 4 adagra: 2 kilogramm teljes kiőrlésű liszt, 2 csapott evőkanál szárított élesztő, 5-6 kávéskanál só, 5-6 evőkanál lenmag, 5 evőkanál mogyoró, 2-3 evőkanál tejföl vagy vaj/olaj, 8-9 deciliter langyos víz. Elkészítés: A hozzávalókat gyúrjuk össze. 4 darab kis kenyeret formázunk belőle. Vajazott, lisztezett tepsibe, vagy jénai üvegtálba tesszük őket, majd bevagdaljuk a tetejét, és meghintjük liszttel. Kelesztjük 1 órán át meleg helyen, letakarva. Előmelegített sütőben sütjük 200 fokon 70 percig. Ha megsült, rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
Fotó: Laskovics Márió
A harmadik recept Renáta családjának nagy kedvence. Hozzávalók: 65 dekagramm búzakenyérliszt (BL 80), ha nincs otthon, akkor búzafinomliszt (BL 55), plusz egy kevés a deszkára, egy zacskó szárított élesztő (7 gramm), 2 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 1 közepes vöröshagyma, 10 dekagramm szalonna, sütőpapír. Elkészítés: Nagy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük az élesztővel, a sóval, a cukorral és 3 deciliter langyos vízzel. Majd sima tésztává dolgozzuk. Konyharuhával letakarva 40 percig kelesztjük meleg helyen. Amíg kel, a megtisztított vöröshagymát finomra aprítjuk, a szalonnát apró kockákra vágjuk és zsiradék hozzáadása nélkül ropogósra sütjük. Hozzáadjuk a hagymát, együtt sütjük rövid ideig, majd lehűtjük. A megkelt tésztát kevés liszttel megszórt deszkára tesszük, és beledolgozzuk a szalonnás keveréket. Körülbelül 5 percig gyúrjuk, majd hosszúkás cipóvá formáljuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét bevagdossuk, és még körülbelül 20 percig kelesztjük. Majd előmelegített sütőbe toljuk és 200 fokon 30-40 percig sütjük. Meg kell jegyezni, akkor van kész, ha az alját megkopogtatva tompa hangot hallat. Mielőtt elfogyasztjuk, 30 percig hűlni hagyjuk.
Jó étvágyat!