2016.06.26. 17:20
Kelbimbós gombócok
Hozzávalók: fél kg kelbimbó, 1 kg krumpli, liszt, 20 dkg bacon, 7-8 dl tej vagy főzőtejszín, 20 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, 1 db tojás, só, bors, fokhagymapor
A krumplit kockára vágva megfőzöm, jól lecsepegtetem, gyúródeszkára borítom és még melegen összetöröm, majd hagyom teljesen kihűlni, utána szórok rá lisztet és hozzáütök egy tojást, így nem esik szét a tészta. Összegyúrom, és ha kell még liszt, szórok hozzá, hogy jól összeálljon.
Szilva helyett kelbimbót is tehetünk a krumplis gombócba Fotó: Herold Gábor
A kelbimbót sós-fokhagymás vízben puhára párolom, majd hagyom kihűlni. A bacont összekockázom, kevés olajon lepirítom. 6-7 deka lisztet megpirítok 5 deka vajon, felöntöm a tejjel vagy tejszínnel. Mikor kezd besűrűsödni, hozzáteszem a reszelt sajtot, egy keveset meghagyok a díszítéshez. Fűszerezem, majd készre főzöm óvatosan, nehogy lekapjon.
A krumplis tésztából gombócokat készítek, de most nem szilva, hanem kelbimbó kerül a gombócba. Lobogó sós vízben készre főzöm.
Tálaláskor nyakonöntöm a sajtmártással, megszórom baconnel és reszelt sajttal. Köret nem szükséges hozzá. Ha mégis, akkor egy kis krumplipürét ajánlok mellé. Érdemes kipróbálni.