Receptek

2016.10.24. 11:01

Főzzünk sütőtöklevest!

A sütőtök szezonja van, most érdemes akár leves főzni, vagy süteményt sütni az őszi finomságból.

Tóth B. Zsuzsa

Sokszor tapasztaljuk, hogy a megvásárolt sütőtök akkor sem elég édes, ha sütés előtt mézet csorgattunk rá. Az édesszájú családtagok nem akarják megenni, a háziasszony pedig sajnálja kidobni. Ekkor is jó megoldás lehet, ha levest főzünk belőle.

A sütőben megsütött gerezdeket meghámozzuk, felkockázzuk. Kis olajon aprított vöröshagymát dinsztelünk, rádobjuk a tök kockákat, kicsit átforgatjuk. Felöntük vízzel, sózzuk, borsozzuk, kis szerecsendiót is reszelhetünk bele. Ha jól összeforrt, főzőtejszínnel ízesíthetjük és összeturmixoljuk. Amennyiben túl sűrűnek találjuk, vízzel, vagy tejszínnel hígíthatjuk még. Feltétnek adjunk hozzá teflon serpenyőben hirtelen megpirított tökmagot, vagy zsemlekockát, a tetejére tálaláskor kevés tökmagolajat is csurgathatunk. gazdagíthatjuk akár karamellizált lilahagymával, gombával is, ízesíthetjük mézzel, gyömbérrel, és készíthetjük kókusztejjel, növényi tejszínnel.

A sütőtöklevest tálalhatjuk tökmaggal, tökmagolajjal (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Remek feltét lehet hozzá, de salátákba is kiváló a a sajtos kruton. Ehhez a kis kockákra vágott kenyérre kevés olajat teszünk és forró sütőben 10-12 perc alatt ropogósra sütjük. Félidőben reszelt sajtot szórunk a tetejére és rápirítjuk. A sütőtök egészséges étel, kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően. Segíthet gyulladásos, megfázásos, meghűléses megbetegedések esetén, enyhítheti az allergikus köhögést, tüsszögést. A népi gyógyászatban hashajtóként, májműködést serkentőként és béltisztítóként használták.

Címkék#sütőtök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!