Receptek

2017.02.12. 14:25

Farsangi fánk- Fedővel, fedő nélkül sütni

Balatonakali - A jó fánk titka a jó tészta. Semmi különös, csak jól ki kell dagasztani, hogy jó állaga legyen. A fentieket állítja Móró Józsefné Teri Néni.

Sági Ági

- Legyen a rétestésztánál kissé keményebb a tésztája, de nem olyan, mint a kalácstészta. Legyen jó puha és hólyagos - tanácsolja Teri néni, aki óvodai konyhán dolgozott 35 évig, és ez idő alatt rengeteg fánkot sütött. A balatonakali fánkfarsangra minden évben elhívják segíteni, és jön is, aktívan részt vesz, felügyeli a munkálatokat. Ő persze már könnyen mondja, hogy nem bonyolult a fánksütés, hiszen benne van a fejében és a kezében, de a kezdő háziasszonyoknak bizony célszerű precízen követniük a receptet és a tapasztalt szakácsok hasznos tanácsait erre vonatkozóan.

1 kg liszt
1 élesztő (5 dkg)
4 tojás (külön a sárgája és a habbá vert fehérje)
10 dkg vaj vagy olaj
1 citrom lereszelt héja
1 kávéskanál só
2 evőkanál cukor
Kevés rum
4-5 dl tej (az élesztőhöz és a dagasztáshoz)

Először is fontos, hogy a liszt langyos legyen. Van, aki a radiátorra teszi, van, ahol a meleg szobában hagyják sütés előtt egy-két napig. Aztán le kell szitálni a lisztet, hogy ne legyen csomós, és hogy levegő menjen a lisztszemek közé. Langyos cukros tejben fel kell futtatni az élesztőt, és mehet a lisztbe. Hozzá kell tenni a tojás sárgáját, aztán további langyos tejjel lehet kezdeni dagasztani. Közbe-közbe mehet bele a só, a cukor, a habbá vert tojásfehérjék, a citromhéj, vaj vagy olaj, valamint egy kis rum.

Móró Józsefné, Teri néni egy tányér szép farsangi fánkkal Fotó: Sági Ágnes

- Ha jól kidagasztottam, hagyni kell kétszeresére kelni. Aztán lisztezett deszkára kell borítani, én egyszer meg is hajtom. Nem szoktam nyújtani, hanem kihúzogatom, mint a rétest. Érzem, hogy milyen vastag a tészta, olyan másfél, legfeljebb két centiméteres legyen a vastagsága. A kiszaggatott fánkoknak még kelniük kell negyed órát-húsz percet. Aztán süthetjük, de az olaj hőfokát is nagyon ki kell tapasztalni, hogy milyen legyen. Se túl forró, se túl hideg nem jó. Ha kis fánktésztát beleteszek, és hamar feljön, akkor már jó, sülhetnek a fánkok. Megforgatva kell beletenni az olajba, azaz először az alja legyen fölül.

Az idő alatt fedőt kell rátenni, és ha már az alja megsült, meg kell fordítani, azonban akkor már nem kell rá a fedő. Így lesz szép szalagos a fánkunk. Süssük világosbarnára - tanácsolja Teri Néni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!