2013.05.04. 07:09
Borsópüréleves krumpligombóccal recept
Olvasónk Székely Ferencné receptje.
Kislány koromban, amikor még nem volt mélyhűtő,anyai nagymamám megszárította a zöldborsót,és télen felhasználta levesnek.
Hozzávalók:
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2-3 marok megszárított zöldborsó (sárgaborsóval helyettesíthetõ)
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagymasóbors
1 dl étolaj
1 dl tej (tejszínnel jobb)
kevés liszt
2-3 szem burgonya
Elkészítés
A megtisztított zöldségeket megpároljuk, fokhagymával ízesítjük, felöntjük vízzel, belerakjuk a borsót, ízlés szerint fűszerezzük, majd készre főzzük. Összeturmixoljuk, és kevés tejjel kikevert liszttel behabarjuk. A krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és áttörjük,vagy krumplinyomón átnyomjuk. Annyi lisztet teszünk hozzá, amennyit a krumpli felvesz, kis gombócokat formálunk, majd forró olajon megpirítjuk. A kihűlt levesbe tészta helyett tesszük.Nagymamám ugyanezt a krumpligombócot vacsorára is készítette úgy, hogy a gombócokat vízben kifőzte és forralt tejbe tette.