2017.01.15. 14:55
A bagett sajtosan is finom
Ajka-Tósokberénd – Én csak egy kis házi pék vagyok, szeretek új dolgokat kipróbálni – mondta Csizmadia Győzőné, aki ezúttal bagettet sütött.
Hozzávalók: 50 dkg BL 80-as liszt (kenyérliszt), 1,5 teáskanál só, 0,5 dl étolaj, kb 1,5 dl langyos tej, kb 1,5 dl langyos víz, csipet cukor, 2 dkg élesztő.
A friss bagett kiváló reggelire, és még másnap is finom
Fotó: Csizmadia Győzőné
Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval egy kicsit lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. A tejet érdemes óvatosan adagolni. A jól bedagasztott tésztát kelesztőtálban egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett felületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, és nyolc-tíz darabra osztjuk, de négy nagyot is süthetünk. Gömbölyítjük őket és letakarva tíz percig pihenni hagyjuk. Ezalatt a sikérszálak rugalmassá válnak, így ismét jól nyújtható lesz.
Egyesével keskeny hosszú csíkot nyújtunk belőlük, majd hosszában félbehajtjuk őket. Körülbelül hat centiméter szélesnek kell lenni. A csíkokat feltekerjük, mint a bejglit.
Kisebbekre is készíthető, és sajttal is meg lehet szórni
Fotó: Penk Tímea
Sütőpapírral bélelt tepsin ismét duplájára kelesztjük, ez nagyjából 45-50 percig tart.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy kicsi lábasban vizet teszünk a sütőbe.
A megkelt bagetteket alaposan lepermetezzük vízzel, gőzös sütőben 20 perc alatt ropogósra sülnek. Aki szereti, sajtot is tehet a tetejére.