Receptek

2017.01.15. 14:55

A bagett sajtosan is finom

Ajka-Tósokberénd – Én csak egy kis házi pék vagyok, szeretek új dolgokat kipróbálni – mondta Csizmadia Győzőné, aki ezúttal bagettet sütött.

Penk Tímea

Hozzávalók: 50 dkg BL 80-as liszt (kenyérliszt),   1,5 teáskanál só,    0,5 dl étolaj,    kb 1,5 dl langyos tej,    kb 1,5 dl langyos víz,    csipet cukor,    2 dkg élesztő.

A friss bagett kiváló reggelire, és még másnap is finom
Fotó: Csizmadia Győzőné

Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval egy kicsit lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. A tejet érdemes óvatosan adagolni. A jól bedagasztott tésztát kelesztőtálban egy óra alatt duplájára kelesztjük.

Ezután lisztezett felületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, és nyolc-tíz darabra osztjuk, de négy nagyot is süthetünk. Gömbölyítjük őket és letakarva tíz percig pihenni hagyjuk. Ezalatt a sikérszálak rugalmassá válnak, így ismét jól nyújtható lesz.

Egyesével keskeny hosszú csíkot nyújtunk belőlük, majd hosszában félbehajtjuk őket. Körülbelül hat centiméter szélesnek kell lenni. A csíkokat feltekerjük, mint a bejglit.

Kisebbekre is készíthető, és sajttal is meg lehet szórni
Fotó: Penk Tímea

Sütőpapírral bélelt tepsin ismét duplájára kelesztjük, ez nagyjából 45-50 percig tart.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy kicsi lábasban vizet teszünk a sütőbe.

A megkelt bagetteket alaposan lepermetezzük vízzel, gőzös sütőben 20 perc alatt ropogósra sülnek. Aki szereti, sajtot is tehet a tetejére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!