Pula

2017.03.06. 19:40

A meteoritok világával ismerkedtek Pulán

Pula - Ezúttal debütált elsőként a klub legújabb szemléltetőeszköze, egy hordozható krátermodell, és a résztvevők meghökkenve tanulmányozták a másik újdonságot, a méretarányos Naprendszer-modellt.

Molnár Sándor

Az önkormányzat a könyvtárellátóval közösen próbál a téli időszakban érdekes kulturális vagy kézműves programokat szervezni a településen. Szívesen fogadnak a helyiek által felvetett ötleteket is, és ha lehet, megvalósítják azt. A falubeliektől érkezett legutóbb a jelzés, hogy csillagászattal kapcsolatos téma érdekelné őket. Véletlenül leltek az úrkútiakra, felvették velük a kapcsolatot, és a könyvtár-ellátó jóvoltából valósulhatott meg az elmúlt hétvégi prog-ram - mondta el érdeklődésünkre Szenger István Bálint polgármester.

Elvarázsolt gyerekek. A rendezvény résztvevői közelről is szemügyre vehették az égi köveket
Fotó: Molnár Sándor

A helyi kultúrházban ki-alakított előadóerem hamar megtelt emberekkel, így több mint 50 résztvevővel kezdődött el a barangolás a Naprendszer születésének és a meteoritok eredetének világában. Az Úrkúti Csillagászati Klub egy időjárás-független, izgalmas programmal kedveskedett az érdeklődőknek. Az égi kövek érdekes világával Ivanics Ferenc, a klub elnöke ismertette meg a helyieket egy kivetítős előadás és egy meteoritbemutató keretében.

Az előadást követően a vendégek körülvették a klub meteoritgyűjteményét tartalmazó asztalokat, és még közel háromnegyed órán át folytatódott testközelből az égi kövek megismerése. A gyerekek nagy örömmel vizsgálódtak a mikroszkópoknál, a felnőttek élvezettel fogták kézbe a gyűjtemény nagyobb, másfél-két kilogrammos darabjait. Ezen a programon debütált a klub legújabb szemléltetőeszköze, egy hordozható krátermodell is. A résztvevők meghökkenve tanulmányozták a másik újdonságot, a méretarányos Naprendszer-modellt. Az előadásra nemcsak Puláról, hanem Nagyvázsonyból, Tótvázsonyból és Kapolcsról is érkeztek érdeklődők.

Az igazán türelmesek a program végén egy Dobson- távcsőbe is belenézhettek. Az erősen fátyolfelhős égen a Hold látványos kráterekkel szabdalt felszínének fenséges látványa zárta az izgalmasra sikerült estet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!