Púder Nélkül

2016.06.12. 13:15

Saját utat kell keresni

Sümeg - Sokoldalú alkotó Szász Ildikó. Fotózik, hastáncol, varr, gyöngyöt fűz. Az alkotást saját örömére, napjai szebbé tételére kezdte el.

Tisler Anna

Szász Ildikó a családtagjait, barátait ajándékozta meg saját készítésű fotókkal, zoknimajmokkal, ékszerekkel, majd a környezete is felfigyelt rá. Korábban több kiállításon szerepeltek a munkái, most Sümegen, a városi múzeumban egy csoportos kiállításon láthatók az ékszerei.

- Minden tevékenységet egyedül próbáltam ki, kíváncsiságból. Édesanyám hihetetlen kézügyességgel van megáldva, már gyermekkoromban sokat tanultam tőle. Szerencsésnek vallhatom magam, hiszen családom maximálisan támogatja kreatív énem fejlődését. Kitapasztaltam, mi az, ami a legközelebb áll hozzám, ahogyan a legjobban ki tudom fejezni magamat. Úgy gondolom, ez az alkotás lényege. Keressük a saját utunkat, ne azt nézzük, más mit csinál, és ne akarjuk mindenáron azt másolni. Tanulhatunk abból, ahogy a többiek dolgoznak, de ez legyen segítség ahhoz, hogy a saját stílusunkra leljünk - mondta Ildikó. Szerinte a kísérletezés, útkeresés hosszabb folyamat, kudarcokkal is jár, de nem szabad elkeseredni. Az a tanulóidő. Akinek a lakóhelyén működik alkotó közösség, csatlakozhat hozzájuk, akinek erre nincs lehetősége, az internetről, szakkönyvekből, folyóiratokból is tanulhat.

Szász Ildikó saját készítésű ékszerében. Az alkotás lelkileg feltölti, s  másokat is motivál rá Fotó: archív

Ildikó a gyöngyfűzéssel kezdte az ékszerkészítést, majd különböző technikákat, a gyöngyhímzést, gyöngyszövést, dekupázst, üvegmedált, makramét és a sújtást is kipróbálta. Miután ezek jól mentek, újított. Alátétből készített nyakéket. Az alátéteket körbehorgolta színes fonalakkal, majd összevarrta azokat. A láncot alkalmi ruhákhoz hordja. Ma már másokat is tanít és városi rendezvényeken tart foglalkozásokat.

Ildikó figyeli a környezete szépségeit, a tájat, az évszakonként más arcát mutató természetet. Elhatározta, megörökíti azt úgy, ahogyan ő látja. Fotóstáborokban vett részt, beiratkozott a veszprémi fotóklubba. Társai biztatására fotópályázatokon indult. Több csoportos kiállításon mutatkozott be, kiadványokban szerepelnek a képei.

- A természetfotózás, a hangulatok, érzések kifejezése áll közel hozzám Ha eső után megpillantok egy szép szivárványt, érdekes alakú felhőt vagy növényt, esetleg épületet, lefotózom. Ma már a digitális technika jóvoltából a legjobban sikerült fotókkal kísérletezhetem - mesélte az alkotó, akinek a harmadik szenvedélye a tánc.

Ildikó tagja a helyi Al Ahram hastánccsoportnak. A tánc, mint mondta, a sporton és az egészséges életmódon kívül jó társaság, élmény, utazás, versenyek izgalma is számára.

- A tánccsoport baráti kör is, várom a találkozást. A próbák kemények, de jó hangulatban telnek. Az utazások, fellépések, versenyek jobban összekovácsolnak bennünket. Aranyérmeink, díjaink egyre gyűlnek, ezek a közös örömeink - fogalmazta meg Ildikó. Az ismerősei gyakran kérdezik, hogy mi a sikere titka. Ő azt mondja, hogy az alkotás lelkileg feltölti.

Szász Ildikó azt tanácsolja mindenkinek, hogy aki kedvet érez hozzá, kezdjen el alkotni. Nem baj, ha nem tanulta korábban, attól még kihozhatja a benne rejlő képességeket. Jó dolog, ha kiállításon bemutatkozhat, ha nyer pályázatokon, ha elismerik. De a legfontosabb, hogy őt örömmel töltse el. A többi majd jön magától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!