Púder Nélkül

2015.11.16. 15:52

Rosszcsontok divatja

Az idei téli divat palettája rendkívül gazdag. A legfőbb jellemzője azonban, hogy a ruhák nem az abszolút elegancia jegyében születtek, inkább túlméretezettnek tűnnek.

Tóth B. Zsuzsa

Szép, nőies, testhez álló szabású darabokra nehezebben találunk. A kínálatban megjelenő rövid, bő felsőrészek azt a hatást keltik, mintha két számmal nagyobb lenne a ruhánk – tudtuk meg Peszlen Mária divattanácsadótól.

A brokát anyagú, arany mintákkal díszített kabáthoz illik a mustár sárga nadrág. Modellünk Ásványi Eszter

– Mondhatjuk, hogy a téli trendről Huckleberry Finn és Tom Sawyer jut eszünkbe. A rosszcsont gyerekek divatja a bő, rövid, gumírozott nadrág bő felsőrésszel. Mintha a nagy testvértől megörökölt darab lenne, amibe még nem nőttünk bele. A mindennapok divatja most a nagyon fiataloknak kedvez inkább, egy komolyabb nő kevésbé szívesen veszi fel ezeket a darabokat. Nagyobb utánajárással lehet persze találni elegáns nadrágot, kabátot is. Szép például az idei téli divatban a barokk hatású brokát anyagok sora. A barokkra jellemző túldíszítettség is megjelenik, fémszálak szövik át az anyagokat, kézzel festett aranymotívumok, indák díszítik a kabátokat, felsőket, szoknyákat. Egykor a főpapok, főurak viseltek ilyen miseruhát, illetve felsőruházatot. A nagyon elegáns darabokhoz még a divatban maradt tépett farmert is felvehetjük. Nagyon erős a kontraszt, ez kétségtelen. A kabát így többfunkciós, hiszen alkalomra is remekül variálható egy szép színházi öltözékhez – mondja Marcsi. Leszögezi, hogy a divat ma áthágja a szabályokat, kevésbé tartja szem előtt, hogy milyen stílushoz mi illik. Szinte kaotikusak a viszonyok. Figyelembe kell vennünk, hogy mihez mi illik, például ha munkahelyre megyünk, vagy alkalomra készülünk.

– Divatban maradt a bőr és bőrimitáció, a valódi szőrt a megszólalásig megközelítő műszőr anyagok ugyancsak megjelentek. A divatos kabátokat kiegészítik a pelerinek, poncsók, hatalmas kendők, amelyek akár kötött, hurkolt anyagúak, akár műszőrből készülnek bőrrojtokkal. A téli kabát nem túl vastag, inkább átmeneti, azonban a vállára nagy kendők kerülnek. Régebben a nők anyagi helyzete volt ennek az oka, így variáltak egy-egy kabátot. Évekig hordták, különféle kiegészítőkkel frissítgetve.

Nagy ornamentikájú, nagy léptékű minták jelennek meg most a kabátokon, amelyek ujja hétnyolcados hosszú, nem pedig csuklóig vagy kézközépig érő, klasszikus hosszúságú. Hosszú szárú, könyékig érő kesztyűvel viseljük – javasolja olvasóinknak a divattanácsadó.

Népszerűek a textilbőr jellegű dzsekik, bolerók. Modellünk Ásványi Eszter 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A kabátok gallér nélküliek, körkivágású nyakkal készülnek, sállal hordjuk.

A minták között hódít a leopárd, a kockás, pöttyös és a tyúkláb. Utóbbinál

a klasszikus fekete-fehér színek dominálnak, de népszerű a sárga-barna-fekete kombináció is.

A sárga szín divatban maradt, de inkább annak a kénes, okkeres, mustáros, azaz erőteljesebb árnyalatai. A sárga az erő színe, a nap erejét pótolja a borús hónapokban. Tehát az idei téli divat nagyon gazdag, tele van nem minden napi darabokkal és vadhajtásokkal. A mi jó érzékünkön, ügyességünkön múlik, hogy megtaláljuk-e az egyéniségünkhöz és az alkalomhoz illő, de divatos ruhadarabokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!