Púder Nélkül

2016.10.27. 18:05

Praktikusan és divatosan? Téli gyerekruhák (x)

Ha valami kihívást jelent a szülők feladatokkal teli életében, akkor az a gyerkőcök öltöztetése, amikor igazán hideg lesz.

A problémák már felütik a fejüket, amikor vége a nyárnak, és a vizes, lucskos időszak elkövetkezik, hiszen ki ne tudná, hogy a kicsik egy bármilyen magas szárú gumicsizmában "be tudnak ázni", és a praktikus esőkabátot hányszor tudják ledobni magukról.Ám mindez semmi ahhoz az időszakhoz képest, amikor minuszok vannak kinn, benn pedig fűtött helységek, vagyis melegen is, hidegen is kell öltöztetni a gyerekeket.

Szerencsére vannak ügyes trükkök és olyan ruhadarabok, amelyek segítenek, hogy könnyedén megoldjuk ezt a feladványt.

A szakértők szerint a legfontosabb tudnivaló, hogy a kicsiket ne évszakhoz, hanem időjáráshoz öltöztessük. Például ha december van, ám tíz fok van kinn, véletlenül sem a síoverallban indítsuk útnak a gyerkőcöt, mondván, ez a téli ruhája.  Adjunk ilyenkor rá például ujjatlan dzsekit, mellényt.

A gyerekek pont annyira fáznak, és pont annyira van melegük, mint nekünk felnőtteknek - bármilyen meglepő is ez sokaknak. Felejtsük tehát el, hogy vannak "téli ruhadarabok". A vastag thermo sapka például tényleg csak a legcsikorgósabb hidegben szükséges. A kicsik sokszor izzadékonyak, sokkal jobb nekik egy vékony pamutsapka enyhébb időben, amit szeptemberben már hordtak, hiába mutat a naptár januárt.

Ha a kicsit túlöltöztetjük, ugyanúgy járunk el, mintha alulöltöztetnénk: ha megizzad, megfázik. Vegyük tekintetbe, hogy a gyerekek sokkal többet mozognak alapesetben, mint a felnőttek. Mindig érdemes átgondolni, mi lesz a programunk, az mennyi ugrándozással, rohangálással és ebből fakadóan kimelegedéssel jár.

Javasoltak a könnyen levethető-felhúzható ruhadarabok: lekapható dzsekik, könnyű, kis helyre elpakolható thermo felsők, netán plusz harisnyák, leggingsek. Az overall nagyjából félóráig praktikus: egy meleg helyre bemenve nem lehet levetni. A kislányoknak, akik sokkal gyakrabban kéredzkednek vécére, mint a kisfiúk, akkor ajánlott egyberészes - mondjuk a sítúrát leszámítva - ha a szülők edzeni szeretnék az idegeiket.

Ha nem szeretnénk, hogy a gyereknek kinn legyen a dereka a kabát és a nadrág között, a könnyebben levethető kantáros nadrág lesz a barátunk.

Sokszor a lehetetlennel határos rávenni sem az óvodásokat, sem az iskolásokat, hogy kesztyűt, sapkát viseljenek. (Az ellenpélda a fázós kezű, októbertől kesztyűt hordó gyermek). A legjobb, ha együtt választunk velük - akár a képernyő előtt ülve, az OTTO választékából - mert a kedvencüket kisebb eséllyel vetik le az első adandó alkalommal.

A hőveszteség a fejen keresztül nagyon nagy lehet, így a fejfedő fontos darab.

Éppen ennyire fontos a jó minőségű, víznek ellenálló, és jól szellőző csizma, bakancs. Ha vendégségbe, benti programra megyünk, jó ötlet magunkkal vinni egy vékonyabb cipőt, hiszen mi sem szeretjük a benti programjainkat bélelt csizmában "élvezni".

A nagyobbacskákkal már válasszunk együtt ruhát, hagyjuk érvényesülni utódunk ízlését, de ügyeljünk rá, hogy a jópofa, trendi darabok ne menjenek a praktikum rovására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!