Púder Nélkül

2015.11.18. 14:29

Nehéz út vár azokra, akik kilépnek a bántalmazó kapcsolatból

Veszprém, Budapest – Nagyon szeretném, ha presztízse lenne a szociális munkának, és jól képzett szakemberek közreműködésével megoldást találnánk a kapcsolati erőszaktól szenvedő áldozatok problémáira – nyilatkozta lapunknak Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója.

Penk Tímea

A szakember sokat vár a rövidesen életbe lépő jogszabályváltozástól, amely átalakítja a gyermekvédelmi munka szerkezetét. – Különválnak a hatósági és a segítői feladatok. Remélhetőleg létszámbővítéssel is jár az átalakulás, mert anélkül nem várható fejlődés ezen a területen. A szociális munkások hatásköre szélesedik, továbbá kiemelt feladat lesz a szakemberképzés – foglalta össze az igazgató. Elmondta, hogy a segélyszervezet előtt ismertek azok az esetek, amelyekben nem kaptak megfelelő segítséget a bántalmazott személyek, de a hatékony munkavégzéshez megfelelő felkészítés szükséges. Rácsok Balázs szerint a hibákról is beszélni kell, hiszen azokból lehet tanulni. A társadalmi szemléletformálás lényeges eleme, hogy bemutassák a bántalmazás eseteit, de azt is ki kell emelni, hogy vannak jó megoldások ezekre a problémákra.

Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója Fotó: a szerző

– A kapcsolati erőszak megítélésének a határait kijjebb kell tolni, hiszen a fizikai agresszió mellett a lelki bántalmazásnak is útját kell állni – nyomatékosította Rácsok Balázs. A szegélyszervezet kríziskezelő központjaiban a szakemberek igyekeznek reális képet festeni a hozzá forduló áldozatoknak. Elmondják, hogy nehéz út vár azokra, akik kilépnek a bántalmazó kapcsolatból, de velük mennek a segítők és támogatják őket.

– Mi főleg az ellátásban veszünk részt, de vannak más jogvédő-érdekérvényesítő szervezetek, amelyekkel közös projekteken is dolgozunk. Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt évtizedekben mindig együtt tudunk működni a kormánnyal – mondta a szociális munkás és szupervízor végzettségű Rácsok Balázs, aki 18 évig Miskolcon dolgozott, majd az utóbbi három évben Budapesten látja el a szociális és fejlesztési igazgatói feladatokat az Ökumenikus Segélyszervezetnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!