Púder Nélkül

2015.08.24. 09:09

Mindenki hős valamiben (x)

„Mindenki hős valamiben. Mindenkinek vannak jó és rossz tulajdonságai. Az én szememben az is hős, aki önmagát le tudja győzni és adott esetben szembe megy a dolgokkal. Én is olyan típusú ember vagyok, aki nem akart és nem is tudott soha beállni a sorba.” – Lengyel Éva Csilla

Kis Szilvia

Ismerkedjenek meg egy független, sikeres, bátor nővel, aki háromgyermekes anyukaként is határozottan, tudatosan él és dolgozik. Lengyel Éva Csilla pályája során dolgozott különböző pénzügyi cégek alkalmazottainak oktatójaként, egy kereskedelmi csatorna szerkesztő-riportereként, trénerként, coachként, menedzserként, zenei- illetve személyi tanácsadóként is, és mindemellett több izgalmas rendezvényt álmodott, majd szervezett meg. Következő nagy valóra vált álma a napokon belül induló, és több helyszínen átívelő Hősképző Fesztivál Road Show

Azt hallottam tőled, hogy az életedet arra tetted fel, hogy más cégek, emberek készségeit, képességeit, lehetőségeit megtaláld, fejleszd és jobbá tedd. Hogyan csöppentél a szakmádba?

Mindig is óriási szabadságvágyam volt, ezért sohasem dolgoztam alkalmazottként. Olyan státuszban végeztem a munkám, amire másokat felvettek, én azonban már 19 évesen is inkább külsősként dolgoztam négy biztosítónál, külön-külön leszerződve. Folyamatosan küldtek továbbképzésekre, ahol megismerkedtem a tréner szakmával és már akkor éreztem, hogy én ezt szeretném csinálni. Ehhez azonban nagyon nagy tapasztalat és széles látókör kell. Észrevettem, hogy tudok másokra hatni, sikeresen motiválni más embereket és ezért úgy gondoltam, hogy ideje különböző szakokon, még tovább képeznem magam. Tanultam andragógiát, művelődésszervezést, újságírást és menedzsmentet is. Sok mindennel foglalkoztam, de végül a csapatépítésben találtam meg mindazt, amit mindig is szerettem volna csinálni. Elkezdtem különböző nagyvállalatoknak dolgozni, ahol a készség és kompetencia fejlesztésére helyeztem a hangsúlyt. A képzést kombináltam a stratégiai feladatokkal, minden esetben cégre szabottan. Szakmailag sikeres voltam, a magánéletben és az egészségemmel kapcsolatban azonban több akadályba és nehézségbe ütköztem. Most tehát az újrakezdés fázisában vagyok, új ötletekkel, új kihívásokkal.

Mesélj erről az újrakezdésről egy kicsit!

A stroke-om után, valamihez kezdenem kellett. A betegség miatt újra kellett tanulnom beszélni, írni,. Bár külső szemlélőnek ebből – főleg ma már – semmi nem tűnik fel, a betegség nem múlt el nyomok nélkül. Ma már ismét kifogástalanul beszélek, viszont az írásban történő fogalmazásom sérült és ez innentől kezdve kísér, amíg csak élek.

A történtek után eltűnődtem, majd elkezdtem lépéseket tenni a zeneipar felé és végül két évig zenei tanácsadóként dolgoztam. Személyi tanácsadóként kísértem Gájer Bálintot a Dal 2015-ben.

Emellett pedig az összes rendezvényemen a fogyatékossággal élő embereket próbáltam támogatni és mindenkit a tudatos, egészséges életmód felé terelni. Az egészségügyi kihívásaim után, fontosnak tartom a gyermekek tudatosságra nevelését is, legyen az pénzügyi- vagy akár magánügyi helyzet. Ha az ember fel van készülve, akármi történjék is, nem tud majd annyira padlót fogni. A mottóm, amire másokat is tanítok: Ne túlélni akarjuk az életet, hanem élni! Azt vallom: Élveznem kell az életet, és ha jönnek a kihívások, akkor azokat is szépen megoldom.

Mindig önmagad ura voltál, úgymond egy magányos farkas, de most mégis egy Holdingban gondolkodsz. Miért döntöttél így?

Az EccoBrand Holding jelentése olaszul: Íme, a Brand. A Holding több cég összefogásából alakult ki. Különböző munkákra szövetkeztünk össze. Az egyik a győri Oxford Nyelviskola, mint felnőttképzési intézmény. Velük már nyertünk különféle pályázatokat, és 2020-ig készülünk is egy Hatékonyság Iskolája című programmal.

A Sobri Jóska Kalandparkkal kifejezetten a csapatépítés mellé nyújtunk speciális képzéseket, tréningeket, vagy keret történettel vagy a kerettörténet mellé egyéb készséges kompetenciafejlesztést. Szakmai értékeket ad és ezek a programok mérhetővé teszik a képzést.

Két startup vállalkozás is csatlakozott hozzánk, az egyik a Safe Lazer, velük nagykereskedelmi hálózatokat építünk fel egész Európában. A másik pedig a Hősképző. De ott van még az Egyedi Csapatépítő Játékok is.

Csatlakozott hozzánk egy pályázatíró csapat, Impulzus néven és különböző médiatámogatók, mint a Busz-On Magazin is.

A Hősképző Road Show a te ötleted volt. Mi a célja és miről szól?

Gájer Bálinttal több pályázatot is nyertünk és ezeket próbáljuk úgy felhasználni, hogy ne csak szórakoztatóak, hanem hasznosak is legyünk. Bálint egy felelősségtudatos ember, aki az SOS Gyermekfalu Jótékonysági Nagykövete is egyben, ezért ez egy kölcsönösen hasznos együttműködés volt abból a szempontból, hogy együtt elindíthatunk egy folyamatot.

A Hősképzővel fel szeretnénk keresni különböző városokat és fel szeretnénk hívni az emberek figyelmét arra, hogy a hősökre igenis szükség van! De nem kell megvalósíthatatlan hőstettekre gondolni!

Szerintünk a hősök védik a környezetet, óvják embertársaikat, figyelnek másokra, próbálnak tudatosnak lenni. Senki sem hibátlan, sőt mindenki hibázik. Az nem is baj, ha hibázunk. A lényeg mindig az, hogy mit, hogyan tudunk megoldani. Valójában, ebben rejlik a felelősség is. Hiszen probléma mindig lesz, amit meg is kell tudni oldani. Régebben mindig azt mondtam: Nincsenek lehetetlen dolgok, csak tehetetlen emberek.

Több project fűződik a nevedhez, több területen tevékenykedsz egyszerre. Hogyan tudod ezeket összeegyeztetni?

Szervezetfejlesztő vagyok, azon belül van a csapatépítés, a készség- és kompetenciafejlesztés, illetve a Hatékonyság Iskolája. Mindezek mellett pedig imádok önálló rendezvényeket létrehozni, ami most épp a Hősképző.

Nagyon sokáig egyedül dolgoztam. Akkor ismertem fel a csapatmunka erejét, amikor beteg lettem, amikor hirtelen vége lett mindennek és nem volt, aki tovább vigye. Volt időm gondolkodni és felismertem az egység erejét, azt hogy többen összefogva messzebbre juthatunk. A közös érdek a fontos, amit együtt tudunk megszólaltatni. Ezt az összefogást koordinálom én.

Szerencsés ember vagyok, mert mindig azt csináltam, amit szerettem és most a Holding, illetve a Hősképző az, amit a legjobban szeretnék megvalósítani és mindkettőből a lehető legjobbat kihozni.

Mit üzennél azoknak, akik hasonlóképp gondolkodnak, mint te, de valamiért még nem vágtak bele az álmaik megvalósításába?

Csak arra tudom bíztatni az embereket, hogy ha van egy jó ötletük, akkor vágjanak bele és valósítsák meg! Ha pedig nem tudják egyedül, vagy nem mernek belevágni, jöjjenek el hozzánk, mi segítünk.

Ha jól tudom, nemcsak cégeknek, hanem magánembereknek is tudsz iránymutatást adni

Igen, egyéni coachinggal is foglalkozom. Ez egy kifejezetten rövid és hatékony folyamat, amely során ösztönzöm őket arra, hogy felismerjék és tudatosan megoldják a problémáikat. Gyakorlatilag egy mankó vagyok az életükben.

Azt vallom, hogy: Nincs helytelen döntés, nincs helytelen út, mindegyiket az ember maga választja. Az élet erről szól, az utakról, döntésekről és én azért dolgozom, hogy mindenki a lehető legtöbbet és legjobbat hozhassa ki a saját életéből, a cégéből vagy vállalkozásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!