Púder Nélkül

2017.02.10. 17:01

Klasszikus vagy modern lagzi?

Ajka - Az esküvőszervezés olyan, mint egy hatalmas puzzle. Minden részletnek stimmelnie kell, de a tervezés és az utánajárás sok energiát igényel, ezért a párok örömmel veszik, ha valaki legalább a lagzi napján átvállalja tőlük az irányítást. Na de ki legyen az, a vőfély vagy a ceremóniamester?

Napló-információ

Gyakori kérdés a házasulandók körében, hogy ki vezényli majd le az esküvőt, mert hát kell valaki, aki koordinálja az eseményeket és átvezeti a násznépet az estén. Van egyáltalán különbség a vőfély és a ceremóniamester között, vagy csupán tájegységenként hívják másként a mulattató embert? A kérdésre Fegyverneky Levente ceremóniamester válaszolt.

Fegyverneky Levente ceremóniamester az ajkai esküvőkiállításon Fotó: Györkös József

- Először azt érdemes végiggondolnia a párnak, hogy jól szeretnék-e érezni magukat a saját esküvőjükön, vagy inkább arra akarnak figyelni, hogy mit csinál a fotós, a pincér és a többiek. Bizonyára mindenki az elsőre szavaz. Itt jön képbe a vőfély vagy a ceremóniamester, aki segít a jegyeseknek kézben tartani és ellenőrizni az eseményt, levéve róluk a terhet - emelte ki a legfontosabbat a ceremóniamester, aki szerint a házasulandóknak nem szabad elfelejteni, hogy a lakodalom pont azért valósul meg, mert megtalálták azt, akivel össze kívánják kötni az életüket, a többi már csak adalék.

Fegyverneky Levente szerint az első kérdés tisztázása után azt kell megfogalmaznia a párnak, hogy hagyományosabb esküvőt vagy modernebbet szeretne. Ez az alapja ugyanis a ceremóniamester vagy a vőfély választásának.

- Ha inkább a tradíciók a fontosak, akkor a vőfély a megfelelő személy, aki a hagyományosabb játékokat, verseket és köszöntőket hozza magával a szertartása. Repertoárjában a klasszikus elemek és az arcpirító megoldások jól megférnek egymás mellett. A vőfély támaszként szolgál a leánykikérőnél, népies rigmusokkal, gyakran népviseletben vezeti át a párt az estén. Többnyire kalapot visel és botot hord magánál, amelyre az elégedett párok elismerésük jeléül szalagokat kötnek. Minél több a szalag, annál tapasztaltabb a vőfély. Ám ha fiatalos lagzira vágyik a pár, akkor ceremóniamesterre van szükségük, aki a vőfélyhez hasonlóan levezényli ugyan az este menetét és koordinálja az eseményeket, de dinamikusabban, újszerű megoldásokkal teszi azt a modern kor követelményeihez igazodva öltözködésben is. A ceremóniamester tehát a vőfély huszonegyedik századi verzió- ja, műsorvezető, aki kevésbe harsányan, de vidáman vezeti át az ifjú házasokat az estén - részletezte a ceremóniamester, aki elárulta, ha a helyzet úgy hozza, akár háttérbe is vonul, mert nem ő a lényeg, hanem a pár és a násznép.

Megkönnyíti a döntést, ha a hagyományos és modern stílus mellett számba veszik a házasulandók, hogy egy szombat esti laza kikapcsolódást vagy inkább egy klasszikus lagzit várnak a nagy napon, ez ugyanis egyértelművé teszi, kire van szükségük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!