Púder Nélkül

2017.05.07. 16:20

Csipke és virágminta - A tavaszi ünnepeken kihasználhatjuk az ujjatlan ruhákat

TAPOLCA - Tavasszal és nyár elején sok alkalom adódik, amikor egy hölgynek klasszikusan elegánsnak kell lennie. Az alkalmi ruhát felvehetjük a tavaszi fesztiválokra, ballagásokra, esküvőkre és osztálytalálkozókra is.

Tóth B. Zsuzsa

Peszlen Mária divattanácsadó szerint a klasszikusan elegáns idei divatban hosszabbodnak a ruhák, térdig vagy legfeljebb éppen a fölé érnek, de nem minik. Divatos a virágminta, a korall és a kék szín, a neonos árnyalatok sora, de a jó ízlés határain belül. Modellünk ruháján érdekes játéka van a fény hatására a virágmintának, mintha plasztikus lenne. A fény esésétől függően mindig más szín emelkedik ki, különféle tónusokat láthatunk. Idén lehetünk merészebbek, akár piros cipővel is viselhetünk egy ilyen, virággal dúsan díszített ruhát. Nem kell feltétlenül fekete cipővel felvenni, a ruha mintájából bármelyik színt kiemelhetjük a cipőn. A piros kontrasztos, de elegáns. Királykék vagy fekete cipővel más a hatás. A kiegészítőkkel szintén tudunk variálni, fokozni a hatást, mintha különféle ruhák lennének a ruhatárunkban.

A legutóbbi években kísérletező kedvűek a tervezők, szívesen nyúlnak vissza a régi korokhoz. A ruhaanyagok modern technikával készülnek, tetten érhetjük például az egykori litográfiákra emlékeztető mintákat, amelyek a régi anyagfestést idézik. A tervezők az anyag nyomásával szeretnék elérni a régi hatást: mintha kézzel festették volna. Modern technikával próbálják azokat a hatásokat elérni, amelyek az 50-es, 60-as évekre emlékeztetnek bennünket. A régi nagy virágmintákat ma már megszakítják csíkokkal, így érnek el különféle szabászati hatásokat. Nem klasszikus módon, a ruha szabásával, hanem a színek, a vonalak és a szabás együttes alkalmazásával érnek el különleges hatást. A csipke állandó divat, amint a klasszikus fekete ruha is, amit idén különféle színű csipkékkel variálnak. Arany, ezüst, fekete csipkék különlegessé teszik a megjelenést. Mintha alá lenne bélelve a ruha, de a csipke valójában rátét.

A különböző színű és mintájú csipkék érdekes hatást kölcsönöznek a ruhának. Karcsúsított, könyékig érő ujjú.

A negyvenes, ötvenes és idősebb magyar hölgyek többsége nem szereti az ujjatlan ruhákat, amelyekben a kar formája látszik, szívesebben vesszük fel a hétnyolcados ujjút. Egy ujjatlan ruhát különféle kiskabátokkal sokkal inkább lehet variálni, egy hétnyolcados ujjúra nem vehetünk kabátkát, mert meglátszik az ujj vonala. Persze, ha van rá mód, hogy minden alkalomra másik darabot vásároljunk, akkor jó az ujjatlan megoldás. A bemutatott ruha több díszt nem visel el, kiskabáttal eltakarni sem kellene. Felvehetjük például egy dzsesszkoncertre, operába, egy musicalelőadásra.

Mindig az alkalomhoz, annak hangulatához illő ruhát válasszunk és a kiegészítőket is igazítsuk a ruhához! Egy klasszikus darabhoz kiegészítőnek elég egy egyszerű lánc, a virágoshoz pedig még annyi sem kell. tbzs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!