Púder Nélkül

2016.04.20. 14:39

Beköszöntött a plus-size férfimodellek kora - Új fejezet nyílt a divatvilág történetében

A világ egyik legnagyobb modellügynöksége első ízben szerződtetett le egy plus-size férfimodellt. A döntésük üzenete: a testpozitív szemlélet nemcsak a hölgyek privilégiuma.

Perei Dóra

Évtizedek óta dúl a harc a csontsovány és a plus-size női modellek között, a férfiak küzdelmeiről ellenben szinte semmit sem tudunk. Bár tény, hogy a modellkedés majdhogynem az egyetlen szakma, amelyben a férfiaknak nehéz érvényesülniük a nőkkel szemben. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem is szeretnének.

- Százkilencvennyolc centisen, százhatos derékbőséggel nehéz ruhát vásárolni, ráadásul szerintem a tervezők egész egyszerűen nem hiszik el, hogy a nagydarab férfiak is szeretnének divatosan öltözködni - olvashatjuk Zach Miko interjúját a Women's Wear Daily weboldalon. - A magamfajták maximum webshopokból vásárolhatnak, de soha nem adatik meg nekik az érzés, amit Julia Roberts átélhetett a Pretty Woman forgatásán.

A túl magas vagy éppen túl sovány férfiak éppen annyira nehezen találnak ruhát, mint a pluszos méretűek - vélekedik Grzybovsky  Bia

Bár a plus-size forradalom kitörése óta gyakrabban előtérbe kerül az önértékelés, a pozitív testkép, a trendek és az aktualitások inkább a nőkről szólnak, a nőket érintik, holott a férfiakban ugyanígy ott lapul a megfelelési kényszer, noha ez náluk más formában nyilvánul meg. Vegyük csak a kifutók férfimodelljeit: az ügynökségek egyértelműen a feminin vonásokkal rendelkező modelleket foglalkoztatják, teljesen háttérbe szorítva a férfias értékeket. Az már más kérdés, hogy ha napjainkban körülnéznünk, rengeteg olyan piszkafa srácot, illetve férfit láthatunk, akiknek meggyőződésük, hogy a kivillanó alsónadrág menő, de fogalmuk sincs, hogyan viseljenek például egy alkalmi inget.

- A férfiakat hasonlóan érzékenyen érinti a divat alakulása, mint a nőket, ezért egyáltalán nem csoda, hogy ők is szeretnének érvényesülni. Ők sokszor több időt töltenek el egy ruházati üzletben, mint a nők, de nem azért, mert kinézetre nem találják a megfelelő ruhadarabot. Sokkal inkább a ruhák méretezése okoz problémát: a túl magas vagy éppen túl sovány férfiak éppen annyira nehezen találnak ruhát, mint a pluszos méretűek - vélekedik Grzybovsky  Bia.

Ettől függetlenül a férfi plus-size modellek felé támasztott elvárások nem maradnak el a nőkkel felállítottakhoz képest, hiszen ápoltnak, igényesnek, nem utolsó sorban maszkulin megjelenésűnek kell lenniük. Magyarországon egyelőre nincsen példa férfi plus-size modellekre, és a nők helyzete sem ad éppenséggel ünneplésre okot. Globális szinten a németek járnak élvonalban, náluk ugyanis három olyan ügynökség is található, amely plus-size modellekre szakosodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!