Púder Nélkül

2017.08.13. 16:25

Az "elnagymamásodás" kiváló ellenszere a diszkrét elegancia

VESZPRÉM - Ötven év felett sem az életkor szabja meg, hogyan öltözzön egy nő, hanem a látvány. Ideje leszámolni a két mérettel nagyobb, barnás-drappos és fekete leplekkel, ruhatárunk biztonsági darabjaival. Öltözködési tippek és tanácsok Sellei Gabi divattervező-stylisttól.

A nyugdíjaséveik kezdetére látható különbségek jellemzik a nők öltözködési szokásait, és elsősorban az életük alakulása határozza meg a stílusukat. A mostani hatvanasok egy része ötvennek is alig néz ki, erejük teljében vannak, és örülnek, hogy végre jut idejük magukra. - Ez a réteg mindent megtesz a vágyott külső eléréséért és megtartásáért, a wellnesstől kezdve a sporton át a szépségápolásig - emeli ki Sellei Gabi. A divattervező-stylist hozzáteszi: a másik réteghez azok a nők tartoznak, akik teljes mértékben a gyerekeiknek, unokáiknak szentelik a nyugdíjaséveket, és szeretnék "megúszni" a divatot. - Sokan elnagymamásodnak az öltözködésükben is, előszeretettel választanak kényelmes, biztonsági ruhákat és fazonokat, drapp vagy színtelen darabokat, lapos sarkú cipőket. Ezek a nők úgy érzik, hogy egy nagymamától a nagymamás öltözködést várja el a társadalom - fogalmaz Gabi, aki több közéleti szereplőt öltöztet, emellett színpadi jelmezeket is tervez, az elmúlt 25 évben számos hazai és nemzetközi divattervező-verseny győztese volt.

 

Gabit arról is kérdeztük, hogy vannak-e általános, mindenkire érvényes öltözködési tanácsok. Azt mondja: az ötven feletti korosztályra leginkább jellemző öltözködési hiba, hogy takargatják magukat, és egy-két mérettel nagyobb ruhákban járnak. Súlyfelesleg esetén viszont éppen az enyhén karcsúsított darabokat érdemes választani, mert a leplek erősítik az alakot. A klasszikus stílus soha nem megy ki a divatból, a fekete azonban kevés embernek áll jól. Ha mégis ragaszkodunk a kis feketéhez, akkor egy kivágottabb fazont válasszunk, és dobjuk fel egy élénk sállal, színes bizsuval. Színválasztáskor azt nézzük, hogy az adott szín mennyire derít, vagyis mennyire egészséges és kipihent tőle az arc. Felejtsük el, hogy "nekem nem áll jól a piros, a zöld, a sárga", helyette azt kell magunkban tudatosítani, hogy minden színnek van olyan árnyalata, amit hordhatunk. Emellett fogadjuk meg a világhírű divattervező, Christian Dior tanácsát, mely szerint "minden az alapoknál kezdődik", és viseljünk alakformáló fehérneműt, amellyel fiatalos hatásúvá tesszük a sziluettet. Ha ettől idegenkedünk, vagy nincs lehetőség a beszerzésére, akkor érdemes magasabb derekú szoknyát vagy nadrágot választani, amely jótékonyan takarja a felesleget. A kiegészítőknek hatalmuk van, egy-egy alapdarabot hihetetlen módon meg tudunk változtatni egy jól eltalált kiegészítővel, bizsuval, táskával, cipővel. Figyeljünk arra, hogy a cipődivat gyorsabban változik, mint a ruhadivat, ezért inkább válasszunk egy új cipőt a régi ruháinkhoz, mint fordítva. Végül még egy általános érvényű tanács: ne a korunk szabja meg, hogy mit mutatunk meg magunkból, hanem a látvány. Válasszuk az arany középutat, jelen esetben a diszkrét eleganciát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!