Púder Nélkül

2016.11.23. 20:03

A szalagtűzés mint miniesküvő

Veszprém, Tapolca - Szép a szalagavató, de drága hagyomány is, a lányoknak felér egy miniesküvővel.

Tóth B. Zsuzsa

Azt sajnálom, hogy Magyarországon már nincs akkora hagyománya a báloknak, mint régen. Annak idején nagy szó volt, ha a lány megérett az első báljára, édesapja felöltöztette, a habcsókruhás, óriáskontyos hölgyek pedig csak úgy ragyogtak, abroncsos szoknyájuk meg-megbillent a keringő alatt.

Mára már csak a szalagavató adhat hasonló élményt a lányoknak, bár inkább tekintik egy esküvő főpróbájának. Sok helyen két ruhát is kell választani, egyet, amit a szalagtűzéskor vesznek fel, amit az elmúlt időszakban már inkább koktélruhákkal oldanak meg. A másik, a keringőzéskor viselt fehér ruha.

Budai Miklósné tapolcai esküvőiruha kölcsönzőstől megtudtuk, hogy bár a városban januárban és februárban lesznek csak a szalagavatók, a ruhákat nagyrészt már most lefoglalták a szülők.

Simon Mónika (anya) és Sziva Barbara (lánya) Fotó: Pesthy Márton

- A szalagavató tánchoz, keringőhöz továbbra is a tüllszoknyás, abroncsos ruhákat keresik leginkább, többnyire fehér színben, de van olyan vidéki iskola, ahol színeset is felvesznek. Az esküvői ruha jellegű ruhák a keresettek, de többnyire szerényebb, egyszerűbb díszítéssel. Általában nyitottak, de idén már elkezdték keresni a szülők a hosszú ujjú ruhákat is, amelyek újj része gyakran csipkéből készül. Bolerót csak azok visznek, akik teltkarcsúak és így takarják el erős felkarukat. A ruha mellé illő cipőt vásárolnak a szülők, megfelelő ékszert, fülbevalót és nyakláncot, ritkábban karkötőt is. A hajdíszt nem engedi minden iskola, de van olyan lány, aki még diadémhez is ragaszkodik. Természetesen alkalmi frizurát szintén készíttetnek a végzős lányok, úgyhogy legtöbbször valóságos kis menyasszonyoknak látszanak a szalagavatón - mondta Budainé.

Fotó: Nagy Lajos

Ezt erősítette meg Dubicsné M. Zita is, egy veszprémi ruhaszalon tulajdonosa. - Még mindig divat a tüll, és a pánt nélküli ruha. Sokan már a letisztult, nem túldíszített darabokat keresik, de a hercegnős, nagyabroncsos ruhák továbbra is a legnépszerűbbek - jegyezte meg a tulajdonos.

-A ruha harmincezer forint, a cipő minimum hétezer forint, a fodrász szintén hétezer forint - sorolta a költségeket Simon Mónika, az épp szalagavatóra készülő Sziva Barbara édesanyja. - Az osztálypénzt már tavaly megemelték főleg a szalagavató és a ballagás költségeire.

Mónika elmondta, szerencsére neki nem okoz gondot, mert Ausztriában dolgozik ápolóként, de sajnálja azt az anyukát, aki három gyermeket nevel egyedül, napi 15-16 órát dolgozik, hogy valahogy meg tudjanak élni. - Nagy kiadás ez, az üdítőket, süteményeket is a szülők veszik, vagy batyus bál módjára mindenki maga viszi.

Nem csak kinézetre, de a költségvetést tekintve is egy miniesküvőhöz hasonlíthatjuk a szalagavatókat, de, csakúgy, mint az esküvőnél, a rendezvényen már látszik, minden forint megérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!