2011.03.24. 16:10
Amikor a lé a tét!
Az ivóvíz megfelelő minőségére nincs garancia, az elöregedett vízvezetékek és környezeti hatások miatt nem tudhatjuk pontosan, mi kerül a poharunkba. A víztisztító kancsó használatával azonban kényelmesen és környezettudatosan juthatunk a „tiszta nedűhöz.”
– A víztisztító kancsók megtisztítják a csapvizet az abban található szennyeződésektől, nemkívánatos nemesfémektől, homokszemcséktől – jegyzi meg Zwickl László üzletvezető. – Csökkentik a víz mészkő-, klorin- , ólom-, klór-, cink-, réztartalmát, ám emellett az olyan fontos ásványi anyagokat, mint például a kalcium, a fluor vagy a magnézium, nem szűrik ki.
Kérdésünkre elmondja, a víztisztítást egy cserélhető, szenes szűrőbetét biztosítja. A hálózatból érkező víz e szűrőbetét három rétegén halad át azért, hogy az eredeti csapvíznél akár 80 százalékkal lágyabb vizet fogyaszthassunk. A szűrőpatron kapacitása, a víz keménységétől függően általában 100 liter csapvíz megtisztítására alkalmas – mondja László majd hozzáteszi: a legtöbb kancsó tetején egy kis digitális kijelző tájékoztat a betét állapotáról.
– A kancsók használata roppant egyszerű. A patront használat előtt vízbe áztatjuk, majd a kancsóba helyezzük. A betét aktivizálása után a víztisztító felső tartályát megtöltjük csapvízzel, ez átfolyik a szűrőbetéten, és az alsó tartályból kiöntve a frissen tisztított víz máris fogyasztható. A szűrt víz a csapvíznél jóval lágyabb, ezért alkalmasabb a főzéshez, jobban kihozza például a tea- vagy a kávé aromáját. Nem utolsó szempont, hogy a háztartási gépek élettartamát is meghoszszabbítja. Végezetül hozzáfűzi, hogy ma már olyan vízszűrők is kaphatók, melyek vízforralóként is funkcionálnak.
Szerző: Magyar Nóra