Programok

2015.09.05. 13:37

Programok, rendezvények Veszprém megyében szeptember 7-től

Veszprém megye - Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények szeptember 7-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

SZEPTEMBER 27.

Jubileum és a szüret ünnepe

Sümeg - Szeptember 26-án és 27-én ünnepli a város és Aichtal a testvértelepülési kapcsolat 25. évfordulóját. Az ünnepségen Koscian és Szováta testvértelepülés küldöttei szintén részt vesznek. A programok 26-án 16 órakor a Palotakertben gyermekkoncerttel kezdődnek, majd a fúvószenekar ad műsort a Csík zenekar koncertje és a szüreti mulatság előtt. Másnap délután a fúvósok térzenéjét követően 14 órakor kezdődik a színes szüreti felvonulás. Többek között lesz borkóstolás, szőlőharang-szentelés, ünnepi köszöntők sora hangzik el a küldöttségek vezetőitől, a hegyközség elnökétől, a hegybírótól, a borlovagrend nagymesterétől. Átadják a díszpolgári címet Edda Sharmának, aki férjével együtt a kezdetektől fogva sokat tett a városok jó kapcsolatáért, majd folklórgála és a 3 + 2 zenekar koncertje zárja az eseményt.

SZEPTEMBER 26.

Tökfesztivál nyolcadszor

Ajka-Csingervölgy: Nyolcadik alkalommal szervezi meg a tökfesztivált a Csingervölgyért Egyesület szeptember 26-án 14 órától a Bercsényi iskola tornatermében. A programban fellép az ajkai Dinamik rock and roll klub, a Hétszínvirág óvoda daloló, táncoló gyermekei, a Kristály SE aerobik szakosztálya, valamint a herendi Crazy Jam Band. A gyerekeket légvár és tökfaragás várja.

Horgásznapi horgászverseny

Alsóörs: Hagyományteremtő szándékkal halfőző és horgászversenyt szervez a helyi önkormányzat és a Veszprémvidéki Horgász Egyesület. A szeptember 26-i program keretében horgászversenyt is tartanak az alsóörsi strand vízterületén. A versenyen háromfős csapatok indulhatnak, a pecásoknak érvényes állami és balatoni területi jeggyel kell rendelkezniük. Horgászni egy bottal és tetszőleges horgászmódszerrel lehet, de a pergetés nem engedélyezett.

SZEPTEMBER 22.

Írói felolvasóest

Veszprém: A Zonta klub szervezésében szeptember 22-én 18 órától Friedler Magdolna orgonaművész írói felolvasóestet tart a Gizella hotelban.

SZEPTEMBER 20.

Díjugrató verseny

Ajka – A szabadidőparkban szeptember 20-án reggel kilenc órától tartják a díjugrató verseny megyei döntőjét.

SZEPTEMBER 19.

Gazdag kulturális örökségünk

Veszprém: Idén is változatos programkínálattal várja a látogatókat a Veszprém Megyei Könyvtár szeptember 19-én, a Kulturális Örökség Napján. Szeptember 19-én, szombaton 11 és 13 órakor Schreiber Márta igazgatóhelyettes kalauzolásával megismerhetjük a könyvtár épületének történetét és a máskor nem látogatható részeit; a régi, használaton kívüli kötészeti helyiséget, toronybelsőt és a raktárakat. A bemutató a Veszprém megyei helyismereti gyűjteményben ér véget, ahol megtekinthető lesz az állomány védett kincsinek pár darabja. Kézbe vehetjük a könyvtár legrégebbi kötetét, az épületről készült fotókat, bővíthetjük a helytörténeti ismereteinket. Az ipari és technikai örökség évéhez kapcsolódóan ipartörténeti könyvkiállítás nyílik a könyvtár gyűjteményéből, melynek darabjai a helyszínen kölcsönözhetőek lesznek. A kiállításhoz kapcsolódóan rejtvényjátékot szerveznek, melynek nyertesei apró ajándékokban részesülnek. Világháborús dokumentumfilmeket és filmhíradókat nézhetünk meg a Nemzeti Audiovizuális Archívum anyagaiból, de láthatunk az ötvenes-hatvanas években készült diafilmeket is.

Német nemzetiségi nap

Magyarpolány – A község német nemzetiségi önkormányzata színes kulturális és szórakoztató programokat szervezett. A szeptember 19-i hagyományőrző nemzetiségi nap programja délután három órakor német nyelvű szentmisével kezdőik, amelyet zenés felvonulás követ a tájházba. A négy órakor kezdődő kulturális programon fellépnek a helyi óvodások és a nemzetiségi általános iskola tanulói, majd az ajkarendeki nemzetiségi énekkar, a városlődi Pergő Rozmaring tánccsoport, a gannai nemzetiségi kórus, a magyarpolányi nemzetiségi dalkör és a Szent László kórus, az edelsbach-i férfikórus és a helyi sváb tánccsoport. Az esti vacsorára meghívott vendégeket sváb ételkülönlegességekkel várják. A svábbálon a Johann’s Kapelle zenekarral lép fel.

Lövészverseny Ajkán

Ajka: A helyi Technikai Tömegsport Egyesület és a Mozgássérültek Aktív Egyesülete légpuskás lövészversenyt hirdet szeptember 19-én délelőtt tíz órától a Civil Ház udvarán. A résztvevők kipróbálhatják például a terápiás lovaglást, valamint íjazhatnak, diszkoszt vethetnek, quadozhatnak, ping-pongozhatnak, lengő tekével játszhatnak és a kispuska lövészet fortélyait ugyancsak elsajátíthatják. A program keretében lesz vérnyomás- és vércukormérés is.

Ars Sacra Fesztivál

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény az Ars Sacra Fesztiválon, a Nyitott Templomok Napja és a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvényeihez kapcsolódóan ingyenes programokat szervez szeptember 19-től 24-ig." target="_blank" Részletek itt

Felvonulással és bállal ünnepelnek

Ajka: Falunapra invitálják az érdeklődő-ket szeptember 19-én a Padragkúti Művelődési Házba. Az egész napos rendezvényen sokszínű programkí-nálattal és verse-nyekkel készülnek a szervezők. Reggel nyolc órától főzőversennyel várják az érdeklődőket, és a legjobb helyi kertész címért is megküzdhetnek a jelenlévők. Tíz órától a gyerekek kipróbálhatják az ugrálóvárat, és kézműves foglalkozások is részt vehetnek.Fél tizenegytől a Poppy Seeds tánccsoport bemutatóját élvezheti a közönség, majd a Badacsonytördemic Néptáncegyüttes műsorával folytatódik a program. A Jubilate Nőikar vidám slágercsokorral színesíti a falunap kínálatát. Délután két órától parádés felvonulással készülnek a szervezők, melyben közreműködik a Bányász Fúvószenekar és Mazsorettcsoport, a Badacsonytördemic Néptáncegyüttes, valamint a helyi traktorosok, lovasok és hintósok is. A program Postás Józsi produkciójával és a Wolfram együttes báljával ér véget.

Kincs és kaland

Sümeg - Kincskereső kalandozás különböző korokban címmel hirdetett programot a fiataloknak a városi könyvtár.

A program a helyi értékeket közvetíti, ismerteti, szeretteti meg a fiatalokkal. A középiskolásokat arra buzdítja, hogy vegyék észre a lábuk előtt heverő kincseket. A kalandokat kedvelőknek szól, akik kíváncsiak az óriásokra, akiknek a vállán állnak, akik változatosságra vágynak, és szeretnék más szemmel nézni városukat. A nyolc hónapos, ingyenes könyvtári program szeptember 19-én indul.

 

SZEPTEMBER 18.

Irodalmi est

Veszprém – Erdős Virág költő lesz az 5 órai tea könyvklub vendége szeptember 18-án, pénteken 17 órától az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében. Az alkotóval Kilián László beszélget.

SZEPTEMBER 16.

Mini KRESZ

Tapolca: Az Európai Mobilitási Hét programjai között mini KRESZ pálya nyitása is szerepel a Juhász Gyula utcában. Az események szeptember 16-án kezdődnek futóversennyel, majd idén is lesz bringás reggeli és Városvédő Hős Pontot jelölnek ki az autóbusz állomás mellett. MiniKresz pályát avatnak és kerékpáros közlekedésbiztonsági foglalkozást tartnak az óvodásoknak. Lesz családi kerékpártúra a Csobánc-hegy körül; túra Diszel-Csobánc-Köves-hegy-Szentbékkálla-Veléte-Monostorapáti érintésével. Ingyenes kerékpár állapotfelmérést és gokart versenyt rendeznek. 22-én az Európai Autómentes Napra ideiglenes sétálóutcává változik a Fő tér, ahol ÖKO játékok, rendőrségi jármű és technikai bemutató, kerékpáros és rolleres ügyességi pálya, légvár, játékos Balaton interaktív játéktérrel várja a gyerekeket. Az Egészségfejlesztési Iroda részeg szemüveggel, ételpiramissal vonul ki. Extrém hinta, ingyenes Spinning bemutató, trükkös kerékpár, streetball bajnokság és a Rozsdamarók bemutatója szerepel a programok között.

Kórházdemonstráció

Ajka - Szegény kórház címmel rendeznek demonstrációt szeptember 16-án délután fél háromtól a sétáló utcán. A szervezők egyebek mellett az egészségügyi dolgozó pályaelhagyására és kivándorlására, illetve a kórházak alulfinanszírozására szeretnék felhívni a figyelmet. A rendezvényen bemutatják a kórházak állapotát és kérdéseket lehet feltenni Sándor Máriának és a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökének, Kiss Lászlónak.

A karnagyra emlékeznek

Veszprém  – Veszprém Város Vegyeskara az idén is megemlékezik egykori karnagyáról, Zámbó Istvánról. A kórus szeptember 16-án, szerdán 18 órára várja a város díszpolgára halálának nyolcadik évfordulóján barátait, tisztelőit a Vámosi úti temetőbe a sírhelyénél történő megemlékezésre.

Gazdasági előadás

Prof. dr. Csath Magdolna A gazdaság van az emberért és nem fordítva című előadása 16-án 17 órakor a Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskolában.

Válts kerékpárra!

Ajka - A Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ Európai Mobilitási Hetet szervez szeptember 16-22 között a város több pontján. Tizenhatodikán, tizenhetedikén és huszonegyedikén „Válts kerékpárra!” címmel tartanak kerékpáros oktatást általános iskolásoknak a szervezők. Tizenhetedikén délután négy órától biztonságos közlekedésről szóló előadással várják a nyugdíjasokat a szabadidő központ József Attila utcai épületébe. Öt órakor Péntek Zoltánnak, a TovaFutok Egyesület elnökének előadását hallgathatják meg az érdeklődők „140 kilogrammtól a maratonig” címmel. Tizennyolcadikán rendőrségi közlekedésbiztonsági program várja a helyieket az Agorán, tizenkilencedikén délelőtt tíz órától Városligeti tornára és tó-körre invitálják a résztvevőket. „Kerekezz bátran” családi bringatúra indul huszadikán délután háromkor a művelődési központ előtti térről. Az Európai Mobilitási Hét utolsó napján kerékpáros bemutatót láthatnak az Agorára látogatók, ahol ingyenes kétkerekű átvizsgálással és fitness tornával készülnek még a szervezők délután négy órától. A program ötletgazdái kérik a lakosságot, hogy huszonkettedikén mellőzzék, vagy csökkentsék az autóhasználatot és váltsanak gyalogos illetve kerékpáros közlekedésre a mobilitási hét szellemében.

Ép testben, ép lélek

Ajka - Egészségmegőrzésre, jogi segítségkérésre és dinamikus sportfoglalkozásokon való részvételre is lehetőséget nyújt a Civil Ház szeptember 16-án. Reggel kilenc órától ingyenes vércukor- és vérnyomásméréssel, illetve hallásvizsgálattal várják az érdeklődőket. Délután egytől térítésmentes jogi tanácsadást nyújt Darvas János ügyvéd. Öt órától pro-fit, este hét órától fit-boksz, nyolc órától pedig cross fit edzést próbálhatnak ki az intézménybe látogatók.

 

SZEPTEMBER 15.

Megújult a tornaterem

Ajka – A Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium felújított tornatermét szeptember 15-én este hat órakor adja át Schwartz Béla, a település polgármestere. Az ünnepélyes megnyitó után rögtön birtokba is veszik a létesítményt, kézi- és kosárlabda mérkőzéseket tartanak.

Pantomim előadás

Veszprém – Dvorák Gábor Örkény István egypercesei nyomán készült pantomim előadását láthatják az érdeklődők szeptember 15-én, kedden 19 órától a Pannon Egyetem E épületének kamaratermében.

SZEPTEMBER 14.

Szent Korona

Veszprém: Új megvilágításban a Szent Korona címmel előadást tart Pálffy Géza történész szeptember 14-én 15 órakor a Lovassy László Gimnázium énektermében. Az előadásból egyebek mellett megtudhatjuk, mikor és hogyan keletkezett a Szent Korona legrégebbi hiteles ábrázolása, mikor ferdült el a korona keresztje. A rendezvényen a részvétel ingyenes.

Fogadóóra

Veszprém: Dr. Strenner Zoltán, az 5. sz. választókerület önkormányzatai képviselője fogadóórát tart szeptember 14-én, hétfőn 17 órakor az EKMK Március 15. úti könyvtárában.

SZEPTEMBER 13.

Gasztrovasárnap

A Balaton kiemelt üdülőkörzetben található vendéglátóhelyek minősítésére szolgáló Kamarai Védnöki Tábla rendszer keretében a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarák idén szeptember 13-án tartják meg a torkos csütörtökhöz hasonló, de saját prog-ramjukat, az úgynevezett gasztrovasárnapot.

Magyar dal napján

Ajka - A Bányász Kulturális Egyesület szervezésében szeptember 13-án délután négy órától zenés rendezvényt láthatnak az érdeklődők a Magyar Dal Napja alkalmából a padragkúti művelődési házban. A programon fellép a Hetyei Daloskör, a SOZZVA énekegyüttes, valamint a Szivárvány Óvoda óvónői és óvódásai is produkcióval készülnek. A Forrás Nőikar műsorát szintén megtekinthetik az egybegyűltek. Délután köszöntőt mond Puskás Károly önkormányzati képviselő.

Újabb Mount Everest túra jön

Veszprém – Immáron negyvenkettedik Mount Everest túráját rendezi a Zöld Bakancs Klub. Az aktuális, 8850 méter hosszú kirándulás a veszprémi plázától (pontosabban annak nyugati sarkától) vasárnap indul. A rajtot délelőtt kilenc és tíz óra között bonyolítják le. A célba érkezők kitűzőt és oklevelet kapnak. A vasárnapi veszprémi esemény az első programja a klub őszi programsorozatának.

SZEPTEMBER 12.

Szabadtéri parti lemezlovasokkal

Ajka – Az elektronikus zene kedvelőire számítanak a szervezők a Liget Dj Fesztiválon, amelyet szeptember 12-én, (eső esetén szeptember 19-én) tartanak a város szívében este hét és tizenkettő óra között. A szabadtéri bulit a városligeti strand parkolóban rendezik, a zenéről Tebron, X-Play és Lendon gondoskodik.

Csendes nap a református templomban

Ajka – Az Éjféli Kiáltás Misszió és a helyi Református Társegyházközség szeptember 12-én csendes napra invitálja a hívőket délelőtt tíz és délután négy óra között a református templomba. Az eseményen a keresztyének helyzetéről tart előadást Sándor József református lelkész. Az alkalom után szeretet vendéglátást tartanak.

Újra szüreti felvonulás

Szentbékkálla-Mindszentkálla – A két település hagyományo közös szüreti felvonulását szeptember 12-én 14 órakor rendezik. A menet idén Szentbékkálláról indul, majd több megállót követően a mindszentkállai faluházban bálozhat mindenki. A programon műsort ad Rupa Ilona a Káli Tűzrózsákkal, fellépnek a Révfülöpi „Tűsarkú Vadak”, valamint a mindszentkállai Őszülő Halánték Baráti Társaság tagjai.

Szüret és falunap

Ajka – Szüreti felvonulásra és falunapra vár minden érdeklődőt a bódéi Nosztalgia Nyugdíjas Klub szeptember 12-én, szombaton. A program 14 órakor szüreti felvonulással indul a kenyérgyár elől. A bódéi közösségi háznál a gyerekeket pónilovaglással, testfestéssel, légvárral, lufibohóccal várják a szervezők, a felnőtteket a bakonygyepesi énekesek, a kislődi német nemzetiségi táncosok, majd a Pannon Várszínház művészei szórakoztatják.

Baglyashegyi futóverseny

Várpalota – Sorrendben harminckettedik alkalommal rendezik meg a településen szeptember 12-én, szombaton a Baglyashegyi futóversenyt. A szervező, Marathon TKE tájékoztatása szerint három távra lehet jelentkezni, a különböző korosztályok számára 2, 6, valamint 12 kilométeres futamokat írnak ki. A rajt és a célterület a Tési út végén, a fenyves erdőnél lesz. A megméretés 10 órakor kezdődik.

Lakótelepi szomszédünnep

Balatonfüred – Szeptember 12-13-án az Eötvös Loránd Általános Iskola udvarán, illetve a Tündérkert Óvoda és a Városi Bölcsöde területén várja a látogatókat gyerek- és családi programokkal összekötött egészségnap. A népi játékok és a légvár mellett is számos érdekes program várja a családokat, például a rendőrségi-, mentős- és katasztrófavédelmi- technikai bemutatók, egészségügyi szűrővizsgálatok, sportversenyek, környezetvédelmi társasjátékok.

 

Tűzperformansz

Ajka: Teleszterion tűzperformansz 12-én 20 órakor az Agora téren.

Garázsvásárt rendeznek

Tapolca: A VOKE Batsányi művelődési központ udvarán garázsvásárt rendeznek szeptember 12-én délelőtt.

Szüreti buli

Várpalota: Idén szeptember 12-én tartják a hagyományos szüreti mulatságot a Felsővárosban. A rendezvényen 16 órától főzőversenyre várják az érdeklődőket, ezúttal savanyú káposztából készült ételeket készíthetnek a vállalkozó kedvűek. A lovas szüreti felvonulás 16.15-kor indul, két órán át az egész Felsővárost körbejárja a menet, több helyszínen műsort is adnak a résztvevők. A cél a Rózsakút utca és a Liliom utca találkozásánál lévő tér, ahol zenés-táncos előadások és látványos bemutatók  várják a közönséget. A mulatságot utcabál zárja a Yomadarak együttessel.

Csillagtúra

Veszprém: Távcsöves csillagászati bemutatót szervez a Magyar Csillagászati Egyesület és a Laczkó Dezső Múzeum szeptember 12-én este 20 órától a Hősök kapuja kilátóteraszán. Derült égbolt esetén nagy teljestményű távcsövekkel figyelhetjük meg az őszi égbolt csodáit.

Szüreti felvonulás közösen

Mindszentkálla: Közös szüreti felvonulásra várja Mindszentkálla és Szentbékkálla az érdeklődőket szeptember 12-én. A menet Szentbékkálláról indul 14 órakor, végigvonul a két település utcáin. A maskarásokat a kisbíró vezeti, őt követi a szőlőharang, a bírói pár, jelmezesek, lovasok, traktorok, lovas kocsik. A megállóknál műsort adnak: Rupa Ilona és a Káli Tűzrózsák, a Révfülöpi Tűsarkú Vadak, a mindszentkállai Őszülő Halánték Baráti Társaság, a Tapolcai Batsányi Népdalkör. A felvonulás végén a mindszentkállai faluházban vacsorával várják a vendégeket, a szüreti bálon zenél a Pulzus Együttes.

Természetvédők kirándulása

Tés: A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Veszprém Megyei Helyi Csoportja őszi kirándulást szervez szeptember 12.-én délután (esőnap szeptember 19.) Találkozó a Tés-Csőszpuszta buszmegállóban lesz, ahonnan a csőszpusztai kereszthez, majd a 18,48 méter magas Széchenyi Zsigmond kilátóhoz vezet az útjuk. Azt követően a szélmalmok és a kovácsműhely meglátogatása, alkonyatkor pedig a szarvasbőgés és a macskabaglyok meghallgatása lesz soron. A túra során megismerkednek a Keleti-Bakony növény- és állatvilágával is.

Zarándoklat

Bakonybél: Egyházmegyei családos zarándoklat 12-én 9 órakor, gyülekező a faluháznál.

Mesterek és tanítványok

Balatonalmádi: A hétvégén rendezik meg a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban a XI. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat kiállítását és azt követően egy szakmai konferenciát. Szeptember 12-én, 11 órakor Mészáros Veronika néprajzos, múzeológus nyitja meg a hímzés-, csipkeviselet és népi ékszerek zsűrizett pályamunkáiból álló kiállítást. Délután kettőtől olyan szakmai előadókat hallgathatók meg a konferencián, mint Vastag Richárd aranysarkantyús néptáncos, vagy Balázsi Károly szociológus.

Újra raklappódium Müller Péter Sziámi és Hollywoodoo a völgyben

Veszprém: Az ÉSTE produkció, a Malac együttes, Müller Péter Sziámi és az Andfriends, valamint a Hollywoodoo is koncertet ad szombaton a Veszprémvölgyben. A Kolostorok és Kertek rendezvényterületen szeptember 12-én harmadik alkalommal rendezik meg a Raklappódiumot, amelynek célja a kezdetektől az, hogy bemutassa az országosan is népszerű, az adott régióban élő, alkotó zenekarok és szólisták műsorát, valamint amatőr együtteseket, csoportokat ismertessen meg a közönséggel. A sort 15 órakor a Süle Zsolt kompozícióira és Trócsányi Gergő szövegeire, verseire épülő ÉSTE produkció kezdi. Persze a két alkotó mellett zenészbarátok is rendre feltűnnek előadásaikon. Őket 16.40-től az alternatív punk & roll stílusban utazó Malac együttes követi, akiknek koncertjén a hírek szerint a hetvenes-nyolcvanas évek hazai alternatív, rock és punk zenekarainak legjobb dalai csendülnek majd fel. Generációkat összekapcsoló örömzenéjük igen érdekesnek ígérkezik. Müller Péter Sziámi és az Andfriends zenekar is koncertet ad 17.40-től a Veszprémvölgyben. A Joy Division, az URH, a Sziámi, a PUF vagy épp a Neurotic dalai mellett saját szerzeményeiket is eljátsszák a bulin. A koncertsorozatot a Hollywoodoo zenekar zárja. Az országos hírű, a Balatonparti kistelepülést, Örvényest is dalba foglaló veszprémi banda mindannyiunk nagy kedvence, szezonzáró dzsemborijuk méltó végszava lesz a III. Raklappódiumnak.

SZEPTEMBER 11.

Szerzetesnővér emlékezete

Veszprém: Ünnepi megemlékezést tartanak Molnár M. Edit angolkisasszony szerzetesnővér halálának tizedik évfordulója alkalmából szeptember 11-én. Délután három órakor az Alsóvárosi temetőben lesz koszorúzás, négy órakor szentmise a Regina Mundi templomban. A szertartás végén Porga Gyula polgármester átadja a város által Molnár Edit nővérnek posztumusz adományozott Pro Meritis-díjat

Vágfalvi Ottó 90 éves

Veszprém: Vágfalvi Ottó festőművész kilencvenéves idén. Ebből az alkalomból nyílik kiállítása szeptember 11-én a Dubniczay-palota Várgalériájában. A tárlatnak lehetett volna a Hommage á Vágfalvi címet is adni, hiszen az ő művei mellett a tanítványok munkái is láthatók lesznek majd, tisztelegve az ünnepelt előtt. Többek között kiállítják Szotyory László, Kelemen Marcel, Kulcsár Ágnes, Környei Ágota, Hegyeshalmi László műveit.

Vidéken is bemutatkoznak

Balatonfüred: A Lóczy utcai Arácsi Népházban nyílik a Tapolcai Képzőművész Kör kiállítása szeptember 11-én 17 órakor. A tárlatot a kör vezetője, Tihanyiné Bálint Zsuzsa nyitja meg.

Bozay-emléknap

Balatonfűzfő: Bozay Attila balatonfűzfői születésű Kossuth- díjas zeneszerző halálának 16. évfordulója alkalmából a balatonfűzfői Művelődési Központ és Könyvtár megemlékezést és koszorúzást szervez a zeneszerző szülőházánál, szeptember 11-én, 15 órakor.

Sodra az időnek

Várpalota: Sodra az időnek címmel nyílik kiállítása Mészáros Imre várpalotai grafikusművésznek szeptember 11-én, pénteken 17 órakor a kiskunhalasi Csipkeházban. A Berki Viola Közalapítvány szervezésében létrejött tárlat megnyitóján a beszédet az alkotóról és művészetéről szóló könyv szerzője, Nikolausz Krisztián várpalotai festő- és grafikusművész mondja.

Nyílt nap Pápán

Pápa: Az Európai sporthét keretében ügyességi játékokkal színesített asztalitenisz tehetségkutató nyílt napot tartanak szeptember 11-én, pénteken a városban. A helyszín: Szent István út 12. A program, 14.00: regisztráció, ráhangolódás. 14.30: játékos bemelegítés. 15.00: ügyességi vetélkedő gyerekeknek. 17.15: eredményhirdetés és bemutató mérkőzés.

Újra Badacsonyi szüret

Badacsonytomaj: A hagyományos szüreti mulatság szeptember 11-én, pénteken 12.30-kor a Városházánál Ferenc Kálmán emléktáblája koszorúzásával kezdődik.

Este a Badacsony Parkban Baricz Gergő-koncert lesz, majd a Zaporozsec zenekar mutatkozik be a nosztalgiadiszkó előtt. Másnap délelőtt gyerekprogramok várják az aprónépet, délután koszorúzás lesz az Ibos-háznál, a Szőlészek, Borászok Oszlopánál, majd a bohócműsor után a Varnyú Country ad koncertet, fellép az Ezüst Kűkapu Táncegyüttes. A megnyitó 19.30-kor lesz, majd a Sirpakka finn együttes lép fel Jolly és Suzy előtt, aztán bál zárja a napot.

A vasárnapi felvonulás 10 órakor indul Badacsonytomajról. Közben megáldják a szőlőharangot, fellép a Brassdance, Bódi Lajos és cigányzenekara játszik. A szüreti sokadalmat 13.30-kor köszöntik, aztán gálaműsorban mutatkoznak be a felvonulók és fellép a Sramlikings. Este szüreti búfelejtőt rendeznek a Chili együttessel.

Katasztrófavédelmi bemutató

Devecser  – A Magyar Vöröskereszt lakossági katasztrófavédelmi felkészítést és bemutatót szervez szeptember 11-én, pénteken a Rotary-ház körüli területen. A programban többek között újraélesztés, tűzoltó- és mentőkutya-bemutató, árvízi védekezés, homokzsákolás, elsősegély-nyújtási és katasztrófavédelmi totó kitöltése szerepel. A gyerekeket lufibohóc és kreatív játszóház várja.

Berhidai napok

Berhida: XXIII. Berhidai napok 11–13-án. Részletek itt

MOZI

Veszprém, Cinema City, szeptember 11: BARBIE, A ROCKSZTÁR HERCEGNŐ (6): 13.00 órakor. HITMAN – A 47-ES ÜGYNÖK (16): 17.20, 22.00 órakor. MINYONOK 3D (12): 14.10 órakor. MISSION IMPOSSIBLE 5 (16): 14.40 órakor. AZ U.N.C.L.E. EMBERE (12): 15.20 órakor. KÉSZ KATASZTRÓFA (16): 19.30 órakor. A SZÁLLÍTÓ – ÖRÖKSÉG (16): 13.20, 17.40, 19.50, 22.00 órakor. VAKÁCIÓ (16): 16.10, 18.20, 20.30, 22.30 órakor. VÍKEND (16): 13.40,15.50, 18.00, 20.10, 22.20 órakor. 

Tapolca, városi mozi, szeptember 11: MIÉNK A VILÁG (16): 18 órakor. A (SZ)EX AZ OKA MINDENNEK (16): 20 órakor.

SZEPTEMBER 10.

Szüreti napok Tihanyban

Tihany – A település már a szüreti napokra készül. Szeptember 10-én a Mádl Ferenc téren este hat órakor a Felnőtt Színjátszók előadásával kezdődnek a programok. A tihanyi borok kóstolója után este nyolc órakor Rakonczai Imre zenés műsorát élvezheti a közönség. A szüreti napok vasárnapig tartanak Tihanyban.

RENDEZVÉNY

Veszprém: Mindentudó Ház – Nanotechnológia a gyógyászatban dr. Vonderviszt Ferenc biofizikus professzor előadása 18 órakor a VMK kamaratermében.  

IV. Egygitáros minifesztivál – Szolnoki Lajos és Illésfalvi Iván 19.30 órakor az egyetemi parkban.

MOZI

Veszprém, Cinema City, szeptember 10–16.: BARBIE, A ROCKSZTÁR HERCEGNŐ (6): Cs–P: 13.00 órakor, Szo–V: 10.10, 11.20 órakor, H–Sze: 13.00 órakor. HITMAN – A 47-ES ÜGYNÖK (16): Cs: 17.20 órakor, P: 17.20, 22.00, Szo: 12.30, 17.20, 22.00 órakor, V: 12.30, 17.20 órakor, H–Sze: 17.20 órakor. MINYONOK (12): Szo–V: 11.45 órakor, Sze: 14.10 órakor. MINYONOK 3D (12): Cs–P: 14.10 órakor, Szo–V: 10.20, 14.10 órakor, H– K: 14.10 órakor. MISSION IMPOSSIBLE 5 (16): Cs–Sze: 14.40 órakor. AZ U.N.C.L.E. EMBERE (12): Cs–Sze: 15.20 órakor. KÉSZ KATASZTRÓFA (16): Cs– Sze: 19.30 órakor. A SZÁLLÍTÓ – ÖRÖKSÉG (16): Cs: 13.20, 17.40, 19.50 órakor, P–Szo: 13.20, 17.40, 19.50, 22.00 órakor, V–Sze: 13.20, 17.40, 19.50 órakor. VAKÁCIÓ (16): Cs: 16.10, 18.20, 20.30 órakor, P: 16.10, 18.20, 20.30, 22.30 órakor, Szo: 12.10, 16.10, 18.20, 20.30, 22.30 órakor, V: 12.10, 16.10, 18.20, 20.30 órakor, H–Sze: 16.10, 18.20, 20.30 órakor. VÍKEND (16): Cs: 13.40, 15.50, 18.00, 20.10 órakor, P–Szo: 13.40,15.50, 18.00, 20.10, 22.20 órakor, V–Sze: 13.40, 15.50, 18.00, 20.10 órakor. 

Tapolca, városi mozi, szeptember 10–16.: MINYONOK 3D (12): 12-én 14.30 órakor, 13-án 16 órakor. MIÉNK A VILÁG (16): 10–16-án 18 órakor. A (SZ)EX AZ OKA MINDENNEK (16): 10–16-án 20 órakor.

SZEPTEMBER 9.

RENDEZVÉNY

Veszprém: Vakok és Gyengén Látók Veszprém Megyei Egyesülete – Kommunikációs tréning és előadás-sorozat 12 órakor Agórán.

Farkas Ferenc Életmentés minden helyzetben című előadása 15 órakor a megyei könyvtárban.

IV. Egygitáros minifesztivál – Barna Margit és Pető Ádám 19.30 órakor az egyetemi parkban.

Pápa: Pápai csülök-, cicege- és borfesztivál 9–13-án az Esterházy-kastély udvarán

MOZI

Veszprém, Cinema City, szeptember 9.: BARBIE, A ROCK-SZTÁR HERCEGNŐ (6): 13.00 órakor. HITMAN: A 47-ES ÜGYNÖK (16): 17.20, 19.30 órakor. MINYONOK 3D (12): 14.10 órakor. MISSION: IMPOSSIBLE 5 (16): 14.40 órakor. AZ U.N.C.L.E. EMBERE (12): 13.00, 18.00 órakor. KÉSZ KATASZTRÓFA (16): 15.20, 20.20 órakor. A SZÁLLÍTÓ – ÖRÖKSÉG (16): 13.30, 15.40, 17.50, 20.00 órakor. VAKÁCIÓ (16): 16.10, 18.20, 20.30 órakor.

Tapolca, városi mozi, szeptember 9: TÍZEZER KILOMÉ-TER (16): 16 órakor. KÉSZ KATASZTRÓFA (16): 17.45 órakor. A SZÁLLÍTÓ – ÖRÖKSÉG (16): 20 órakor.

SZEPTEMBER 8.

RENDEZVÉNY

Veszprémi csutorások

Veszprém - A Laczkó Dezső Múzeum 2015/2016-os Múzeumi Szabadegyetemének első előadása szeptember 8-án, kedden 16.30-kor kezdődik a Laczkó Dezső Múzeumban. A 2015/2016. évi tudományos ismeretterjesztő előadássorozat olyan kézműves, kisiparos mesterségeknek állít emléket, amelyek már feledésbe mentek, eltűntek a mindennapi életből vagy az idők szavának engedelmeskedve, jelentős mértékben átalakultak, modernizálódtak, ugyanakkor virágzásuk a 18-19. század időszakára tehető. Az előadásokban nem csak ezeket a mesterségeket mutatják be, hanem felidézik azoknak az embereknek az alakját is, akik egy-egy terület jeles képviselői voltak. Az aktuális előadás témája: A veszprémi csutorások, előadó: Schleicher Veronika néprajzkutató.

Variációk hat lábra – A Magyar Természettudományi Múzeum interaktív vándorkiállításának megnyitója 17 órakor a VMK-ban.

Trialógusok első eseménye – beszélgetés Tolnai Ottóval 18 órakor a Pannon Egyetem, Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében.

IV. Egygitáros minifesztivál – Hidvégi Dia és Hangácsi Márton 19.30 órakor az egyetemi parkban.

A Goethe Intézet „Von allem Anfang an – A kezdet kezdete” című plakátokból, valamint kortárs német nyelvű gyermek- és ifjúsági könyvekből álló vándorkiállítása tekinthető meg a megyei könyvtárban.

Az Egry József Lakótelepi Baráti Kör 17.30-kor a Botev iskola ebédlőjében hallgatja meg Kiss Attila vezető tiszt és Tóta Tamás, a veszprémi mentőállomás vezetőjének Életmentés felsőfokon című előadását.

MOZI

Veszprém, Cinema City, szeptember 8.: BARBIE, A ROCKSZTÁR HERCEGNŐ (6): 13.00 órakor. HITMAN: A 47-ES ÜGYNÖK (16): 17.20, 19.30 órakor. MINYONOK 3D (12): 14.10 órakor. MISSION: IMPOSSIBLE 5 (16): 14.40 órakor. AZ U.N.C.L.E. EMBERE (12): 13.00, 18.00 órakor. KÉSZ KATASZTRÓFA (16): 15.20, 20.20 órakor. A SZÁLLÍTÓ – ÖRÖKSÉG (16): 13.30, 15.40, 17.50, 20.00 órakor. VAKÁCIÓ (16): 16.10, 18.20, 20.30 órakor.Tapolca, városi mozi, szeptember 8: KÉSZ KATASZTRÓFA (16): 17.45 órakor. A SZÁLLÍTÓ – ÖRÖKSÉG (16): 20 órakor.

 

SZEPTEMBER 7.

RENDEZVÉNY

Húrok közé csapnak - Egygitáros minifesztivált rendeznek az egyetemen

Veszprém: A Pannon Egyetem kultúraszervező csoportja negyedik alkalommal rendezi meg az egygitáros minifesztivált szeptember 7-10. között. A gitárfesztiválnak minden évben nagy sikere van. A gitáros mágusok idén is a húrok közé csapnak, hogy oldják a tanévkezdés feszültségét. Újdonság az idén, hogy hölgyek is színesítik a programot (erre az elmúlt három alkalommal nem volt példa). Részt vesz a programban az Utcazene fesztivál szakmai díjasa, Barna Margit, illetve közönségkedvence, Hidvégi Dia is. A megszokott férfi-ötös (Berzevici Zoltán, Zselenszky Tamás, Hangácsi Márton, Pető Ádám, Illésfalvi Iván) mellett itt először, de a veszprémiek számára ismerősként színpadra lép Szolnoki Lajos, tájékoztatott Felföldi Gábor kulturális referens. Az egygitáros minifesztivált jövő héten, szeptember 7. és 10. között este fél nyolckor rendezik az egyetemi parkban (eső esetén az E kamarában). A koncertek ingyenesek, mindenkit várnak.

Közösségi foglalkozások

Ajka: Sportprogramokkal, közösségi foglalkozással és tanácsadással várják az érdeklődőket szeptember 7-én a Civil Házban. Reggel kilenc órától munkanélkülieknek és álláskeresőknek tartanak előadást. Délután két órától a Timföldgyári Nyugdíjas Klub foglalkozásán vehetnek részt a látogatók. Öt órától fitballt és gerinctréninget, hat órától meridiántornát és alakformáló, zsírégető aerobikot, fél héttől pro step 360-at próbálhatnak ki tapasztalt edzők segítségével az érkezők.

Vilonya: Kisvakond Kiállítás megnyitója hétfőn 17 órakor a művelődési házban.

MOZI

Veszprém, Cinema City: BARBIE, A ROCKSZTÁR HERCEGNŐ (6): 13.00 órakor. HITMAN – A 47-ES ÜGYNÖK (16): 17.20, 19.30 órakor. MINYONOK 3D (12): 14.10 órakor. MISSION: IMPOSSIBLE 5 (16): 14.40 órakor. AZ U.N.C.L.E. EMBERE (12): 13.00, 18.00 órakor. KÉSZ KATASZTRÓFA (16): 15.20, 20.20 órakor. A SZÁLLÍTÓ – ÖRÖKSÉG (16): 13.30, 15.40, 17.50, 20.00 órakor. VAKÁCIÓ (16): 16.10, 18.20, 20.30 órakor. 

Tapolca, városi mozi: TÍZEZER KILOMÉTER (16): 16 órakor. KÉSZ KATASZTRÓFA (16): 17.45 órakor. A SZÁLLÍTÓ – ÖRÖKSÉG (16): 20 órakor.

VÉRADÁSOK A HÉTEN

A hét folyamán az alábbi helyeken nyílik lehetőség véradásra. Kedd: Veszprém, NassMagnet 11–15 óráig; Veszprém, Interspar 16–19 óráig; Darvastó, intézet 12–14 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–15 óráig. Szerda: Balatonfüred, közösségi ház 10–18 óráig; Ajka, Magyar Imre Kórház 10–14 óráig; Pápa, Mezőgazdasági szki. 8.30–13 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–18 óráig.

KIÁLLÍTÁSOK A HÉTEN

Két érdekes tárlat a könyvtárban

Veszprém  – Páratlan szépségű természetfotókban gyönyörködhetünk és régi német nyelvű könyvekkel, plakátokkal találkozhatunk, ha ellátogatunk az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban legutóbb megnyílt két kiállításra.

A Veszprém megyei könyvtárba érkezett a Goethe Intézet A kezdet kezdete című, német nyelvű gyermek és ifjúsági irodalmat, plakátokat bemutató vándorkiállítása, amely a könyvtár második emeletén tekinthető meg nyitvatartási időben szeptember 8. és 26. között.

A kiállítás a német gyermek- és ifjúsági irodalom irányzatait, elbeszélésformáit és stiláris sajátosságait mutatja be.

A Varázslatos Magyarország című kiállításon a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban készült természetfotók láthatók. A kiállítás szeptemberben, a könyvtár nyitva tartási ideje alatt látogatható.

MÚZEUMI NYITVA TARTÁS

Veszprém: Laczkó Dezső Múzeum: kedd–vasárnap: 10–18 óráig. Dubniczay-palota, László Károly gyűjtemény: kedd–vasárnap: 10–18 óráig. Csikász Galéria: hétfő–szombat: 10–18 óráig. Modern Képtár, Vass László-gyűjtemény: hétfő–szombat: 10–17 óráig. Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ: kedd–szombat: 9–17 óráig.

Balatonfüred: Városi Múzeum: kedd–vasárnap: 10–18 óráig. Vaszary-villa: kedd–vasárnap: 10–18 óráig.

Herend: Porcelánművészeti Múzeum: hétfő–vasárnap: 9.30–18.00 óráig.

Pápa: Kékfestő Múzeum: kedd– szombat: 9–16 óráig. Pápai Református Gyűjtemények: könyvtár kedd–péntek: 8–16 óráig, múzeum kedd–péntek: 8–16 óráig, szombat–vasárnap: 9–17 óráig.

Sümeg:
Sümegi Vár és Vármúzeum: kedd–vasárnap: 9–16 óráig. Tihany: Bencés Apátsági Múzeum: 10–16 óráig. Baba- múzeum: hétfő–vasárnap: 10–16 óráig.

Várpalota: Magyar Vegyészeti Múzeum és Bányászattörténeti Gyűj-temény (Thuri-vár): kedd: 12–18 óráig, szerda–péntek: 10–18 óráig, szombat: 9–20 óráig, vasárnap: 9–18 óráig. Trianon Múzeum (Zichy-kastély): kedd–csütörtök: 10.30–16 óráig, péntek–vasárnap: 10.30–17 óráig. 

Zirc: Reguly Antal Műemlék Könyvtár: kedd–vasár-nap: 10–12 és 13–16 óráig. Bakonyi Természettudományi Múzeum: keddtől vasárnapig naponta 9–17 óráig tart nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!