Programok

2015.10.25. 15:59

Programok, rendezvények Veszprém megyében október 26-tól

Veszprém megye - Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények október 19-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

NOVEMBER 12.

Venni, nem venni?

Ajka – Közeleg a karácsony. A szülők ilyenkor hajlamosak felesleges holmikat is megvenni gyerekeiknek. A fogyasztói társadalom hatásairól beszélgetnek a Fiatal Szülők Klubjának november 12-ei összejövetelén az érdeklődőkkel a szervezők a Városi Múzeumban délután öt órától.

NOVEMBER 10.

Öregfiúkat várnak Füredre

Balatonfüred – Két év kihagyás után ismét téli öregfiúk labdarúgó-teremtornát rendeznek a település sportcsarnokában. A 35 év felettiek megmérettetésére november 10-ig lehet nevezni a helyi kispályás szövetség vezetőjénél, Mező Bélánál. A sorozat november közepén rajtol a Balaton Szabadidőközpontban.

NOVEMBER 8.

Csellón és zongorán 

Balatonalmádi – November nyolcadikán a Szent Imre-plébániatemplomban különleges zenei csemegével készülnek a szervezők a Szent Imre tiszteletére rendezett koncertre. Este hat órától egy kamarazenei est keretein belül Ripka János cselló- és Leonid Belaieff zongoraművész koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.

NOVEMBER 7.

A Pannon-tó öröksége

Zirc - A Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma és a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre egyesület szervezésében "A Pannon-tó öröksége" című konferenciát november 7.-én szombaton tartják a Zirc Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalban.

Földtudományos forgatag

Budapest/Csopak – Földtudományos forgatagot tartanak a Magyar Természettudományi Múzeumban november 7–8-án. A rendezvényen a földtudományi kutatással foglalkozó intézmények mellett bemutatkozik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Bakony–Balaton Geopark is. A látogatók megismerkedhetnek ásványkincseinkkel, a klímaváltozás nyomaival a kőzetekben, vizeink gyógyító erejével, „világító ásványokkal” vagy éppen a hazai dinoszaurusz-kutatás eredményeivel.

Nemzetiségi nap

Veszprém – Nemzetiségi napot szerveznek a Városi Művelődési Központban november 7-én, szombaton 15 órától. A résztvevők hagyományos ukrán motanka babát készítenek Petrovszka Viktória vezetésével, öt órakor Borscs Ljubomér zongora- és festőművész kiállítása nyílik, fél hatkor Nincz Erzsébet zongoraművész és Borscs Ljubomér koncertje kezdődik, közreműködnek a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei. A műsorban ukrán és magyar nyelvű versek is elhangzanak.

NOVEMBER 6.

Színjátszókat véleményeznek

Ajka - Arany deszka néven országos minősítő színjátszó fesztivált tartanak a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központban november 6-7-8-án.

Kárpátok koronája – Keleti-Kárpátok 1.

Veszprém – A Váradi Péter Pál–Lőwey Lilla szerzőpáros Kárpátok koronája – Keleti-Kárpátok 1. című fotóalbumát november 3-án, kedden 17 órakor mutatják be a Városi Művelődési Központban. A bevezető előadást Raffay Ernő történész tartja, Barangolás a Kárpátok gerincén címmel. A program második felében pedig bemutatják a Dsida Jenő életéről szóló irodalmi fotóalbumot.

NOVEMBER 5.

Szakralitás és globalitás

Veszprém – A magyar szakralitás és a globalitás címmel tart előadást Hajnal Gyöngyi bölcsész-kutató november 5-én, csütörtökön 17 órakor a Szaléziánumban, a Veszprémi Magyarságtudományi Kutatások Műhely rendezvényén.

NOVEMBER 4.

A forradalom áldozatai

Veszprém – A Kereszténydemokrata Néppárt Veszprém Városi Szervezete megemlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatairól november 4-én. A városházán Brusznyai Árpád újratemetéséről szóló kiállítás nyílik délután fél ötkor, a várbeli Brusznyai- emléktáblánál Rétvári Bence államtitkár mond beszédet. A bazilikában szentmise és ökumenikus megemlékezés lesz.

Felnőtteknek szóló Kreatív klub

Felnőtteknek szóló Kreatív klub 16 órakor a művelődési központban Ajkán.

Idők és szelek

Idők és szelek című film vetítése 4-én 18 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében.

Múltidéző túra

Hévíz – A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hévízi múltidéző túrát szervez november 4-én. A Hévízi-tavat már a rómaiak is ismerték. A túra a feltárt római villa mellől indul és vezet át a hévíz-cserszegtomaji lápon. Tudták, hogy a geológiai múltban a hévíz nem a mai helyén tört a felszínre? A részletek kiderülnek a túra során.  A részvétel ingyenes.

Téli Balaton

Balatonfüred – Új tárlat nyílik a füredi Művészklub szervezésében november 4-én, szerdán délután fél ötkor a Balatonfüredi Polgármesteri Hivatal Folyosógalériáján. A kiállításon, melyet Molnár Judit képviselő nyit meg, a helyi Művészklub tagjainak téli, Balaton-ihletésű képeit állítják ki.

NOVEMBER 3.

VESZPRÉM

Barangolás a Keleti-Kárpátok gerincén

Dr. Raffay Ernő Barangolás a Keleti-Kárpátok gerincén című előadása, majd Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla Erdély–Magyar Zsoltár – Dsida Jenő című fotóalbumának bemutatója 3-án 17 órakor a VMK-ban.

AJKA

Világítástörténet

Ajka – Ajka szerepe a világítás történetében címmel tart előadást a fény nemzetközi éve alkalmából Vesztróczy László nyugalmazott tanár a Magyar tudomány napján november 3-án, kedden 17 órakor a Városi Múzeumban.

NOVEMBER 2.

Heller Ágnes előadása

Veszprém  – A polgári értékek napjainkban címmel tart előadást Heller Ágnes filozófus november 2-án, hétfőn este hat órakor a Lovassy László Gimnázium ének-zene termében. A Józan Ész Társaság megalakulásának ötödik évfordulója alkalmából aznap délután öt órakor az „Ismeretlen jó ember” emléktáblájánál tartanak megemlékezést a Jókai u. 23. szám alatt.

A Magyar tudomány napja

A Magyar tudomány napja alkalmából előadások 2-án 14 órakor a Báthory István Általános Iskolában.

OKTÓBER 31.

VESZPRÉM

Reformációi istentisztelet

Veszprém – Reformációi istentiszteletet tartanak a Kálvin János parki református templomban október 31-én 17 órakor. Igét hirdet Isó Dorottya evangélikus lelkész.

Veszprém: Csend napok – Eső. Csend – szavak nélküli koncert 31-én 16 órakor a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban.

BALATONALMÁDI

Gyertyafényes koncert

Balatonalmádi – Egy varázslatos, ellazító, színvonalas koncert-estre kerül sor a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban október 31-én, szombaton, ahol Kövi Szabolcs zeneszerző, fuvola- és pánsípművész tart mindenszentek alkalmából gyertyafényes, meghitt koncertet.

LOVAS

Tökfaragás

Lovas - Tökfaragás 31-én 15 órakor a faluház udvarán.

PÁPA

Filmvetítéses előadás

Pápa - Mónus József a Farkas történelmi harci cél és távlövő íjász című filmvetítéses előadása 31-én 18 órakor a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban.

OKTÓBER 30.

VESZPRÉM

Fotókiállítás

Veszprém: Sárdi Krisztina Arcomra vagy írva című fotókiállítása 30-án 14.30 órakor a Szilágyi László Utcagalériában.

Csonka Ibolya festőművész kiállítása

Csonka Ibolya festőművész 30 éves jubileumi kiállításának megnyitója 30-án 15 órakor a Pannon Egyetem aulájában.

Szakmai tárlatvezetés és tűzoltóautó-bemutató

Veszprém: Ingyenes nyitva tartás, délután szakmai tárlatvezetés és tűzoltóautó-bemutató 30-án a tűztoronyban.

ALSÓÖRS

Tök-jó programok

Alsóörs: Tök-jó programok (töklámpásfaragás, jelmezes verseny) 30-án 18 órakor a művelődési házban.

DEVECSER

Ember és környezet a néphagyományban

Devecser - Ember és környezet a néphagyományban című rendezvény 17 órakor a Városi Művelődési Központban.

LITÉR

Litér: Halloween-parti 16 órától a művelődési házban. Belépés szellemes öltözetben.

SOMLÓSZŐLŐS

A hazajáró lélek

Somlószőlős - A Somló festőjeként ismert Boldizsár Zsolt A hazajáró lélek című kiállítását október 30-án, pénteken este öt órakor nyitja meg a község művelődési házában Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke. A megnyitón fellépnek a devecseri festő gyermekei, Zsolt harsonán, Dániel és Bíborka trombitán játszik. A kiállítás november 1-jéig tekinthető meg.

 

OKTÓBER 29.

110 éves a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum geológiai gyűjteménye

A 110 éves a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum geológiai gyűjteménye című kamarakiállítás megnyitója 16.30-kor a Laczkó Dezső Múzeumban.

Irodalmi est a 80 esztendős Búzás Huba költeményeiből

„Csetlett-botló csavargásaim” – irodalmi est a 80 esztendős Búzás Huba költeményeiből a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad előadásában 18 órakor a VMK-ban.

Nyugdíjas szabadegyetem

Nyugdíjas szabadegyetem – dr. Herr Gyula A légzési-keringési rendszer élettana, a magas vérnyomás kialakulásának mechanizmusa című előadása 15-kor a VMK-ban.

Közéleti fórum

Veszprém – Közéleti fórumot szervez a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat Merre tovább, Lengyelország? címmel október 29-én 16 órakor a Hangvilla kávézójában. A rendezvény vendége lesz Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Porga Gyula polgármester, Mitrovits Miklós történész és Lagzi Gábor egyetemi adjunktus.

Lélektöredék c. kiállítás

Balatonfüred - Zsolnai Tímea Lélektöredék című kiállításának megnyitója 17 órakor az Óvárosi Művészkávéházban.

A kereszténység alapjai című előadás

Pápa - Ifj. Tompó László irodalomtörténész A kereszténység alapjai című előadása 18 órakor a Nemzeti Szalonban.

OKTÓBER 28.

Éjszakai Egyetem

Vass László műgyűjtő. A Vass László-gyűjtemény Veszprémben – műgyűjtés és művészetközvetítés nemzetközi összefüggésben 28-án 19 órakor a Modern Képtár – Vass László-gyűjteményben.

Kiállításmegnyitó

Vajdáné Földesi Erzsébet A változó természet című kiállításának megnyitója 28-án 17 órakor a VMK-ban.

Színház: Veszprém: Petőfi Színház, Nagyszínház: Tokaji aszú – 19 órakor, Kolontár-bérlet.

Torna az egészségért

Ajka – Szünidei alkotó délelőttre várják a gyerekeket a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ ifjúsági csoportjának munkatársai a művelődési ház aulájában október 28-án 10 órától.

Szünidei játék-délelőtt

Ajka – Vidám játszóházba invitálják a gyerekeket a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ ifjúsági csoportjának a munkatársai. A rendezvényt nem a főépület aulájában, hanem a József Attila utcai épületében tartják október 28-án délelőtt tíz órától. Kézműves foglalkozás és Ramazuri játéktér várja a kicsiket, akik Szélessy Balázs gitárjátékát is élvezhetik tizenegy órától. A szervezők kérik, hogy a gyerekek vigyenek magukkal ollót és ragasztót.

Előadás

Tapolca: Jásdi Kiss Imre (helynévkutató) Beszélő helyneveink című előadása 28-án 18 órakor a városi moziban.

VÁRPALOTA

Várpalota: Egy műhely, három nemzedék, kilencvenöt év – a várpalotai három generációs Schmidt és Kovács üveges és képkeretező műhely története (1920–2015) című kiállítás megnyitója 28-án 17 órakor a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

OKTÓBER 27.

VESZPRÉM

Tábori lelkészség

Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész előadását hallhatják október 27-én, kedden 17 órakor az érseki palotában.

Az idegenbe vezető....

Világjáró Klub: Az idegenbe vezető szemszögéből címmel Ékes Mária idegenvezető fényképes élménybeszámolója 27-én 18 órakor a Központi Kollégium földszinti tanulójában.

A csángók apostola volt

– Emlékezés P. Jáki Sándor Teodóz OSB életére, munkásságára címel 27-én 16.30-kor. Előadók: dr. Medgyessy-Schmikli Norbert történész és Toldi Éva újságíró.

Nyugdíjas-szabadegyetem

Dr. Somlai János Természetes és mesterséges eredetű sugárforrások című előadása 27-én 15 órakor a VMK színháztermében.

Kiállításmegnyitó

Birkás Ákos Polgári Magyarország című kiállításának megnyitója 17 órakor a Csikász Galériában.

Emlékezés P. Jáki Sándor Teodóz OSB életére

A csángók apostola volt – Emlékezés P. Jáki Sándor Teodóz OSB életére, munkásságára 16.30 órakor a Laczkó Dezső Múzeumban. Előadók: dr. Medgyessy-Schmikli Norbert történész és Toldi Éva újságíró.

Filmklub

LMP Filmklub: Tititá – Almási Tamás dokumentumfilmje 18 órakor az LMP-irodában.

Koncert

A Veszprémi Légierő Zenekar koncertje 19 órakor az egyetemen, B aula.

Színház: Veszprém: Petőfi Színház, Nagyszínház: Tokaji aszú – 19 órakor, Kisfaludy-bérlet.

Civilek, vállalkozók találkozója 

Devecser – Október 27-én 16 órai kezdettel a kastélykönyvtár lovagtermében civil–vállalkozói találkozót rendeznek. Ferenczi Gábor polgármester elmondta, hogy ezzel a civil és a vállalkozói szféra közötti kapcsolatot szeretnék elmélyíteni, s tájékoztatni a jogszabályi környezet változásairól.

Jeles tanárok 

Pápa – Pápán tanult vagy tanított pedagógusokra emlékeznek holnap 16 órakor a városi könyvtárban. A képek vetítésével színesített ismertetőt a Jeles pedagógusok Győr-Moson-Sopron megyében című könyvsorozat szerkesztői tartják.

Harmónia Tihanyban

Tihany - II. harmónianap Tihanyban a 27-én 10 órától a Németh László Műv. Házban.

OKTÓBER 26.

Bogaras szünidő az őszi szünetben, 26–28-án 10 órától a VMK-ban.

Filmklub: Besence open 18 órakor a VMK-ban.

BALATONFÜRED

A Balaton és vízgyűjtő-gazdálkodás címmel rendezett fórum 15 órakor az Arácsi Népházban. 

VÁRPALOTA

A Krúdy Gyula Kreatív Irodalmi Kör második műhelyfoglalkozása 17 órakor a Thury-várban.

A rendszerváltás eseményei Várpalotán című rendezvénysorozat VII. pódiumbeszélgetése 18 órakor a Thury- várban.

VÉRADÁSOK A HÉTEN

A hét folyamán még az alábbi helyeken nyílik lehetőség vér-adásra. Szerda: Veszprém, Kossuth laktanya 9–13 óráig; Veszprém, Pannon Egyetem 14–19 óráig; Ajka, Magyar Imre kórház, intézeti 10–14 óráig; Farkasgyepű, önkormányzat 12–13.30 óráig; Tapolcafő kultúrház 14.30–16.30 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–18 óráig. Csütörtök: Veszprém, Napló, ügyfélszolgálat 10–16 óráig; Kislőd, művelődési ház 14–18 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–15 óráig. Péntek: Veszprém, Continental 10–16 óráig; Pápa, rendelőintézet 8–11 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–12 óráig.

KIÁLLÍTÁS

Veszprém: Laczkó Dezső Múzeum: k–v: 10–18 óráig. Dubniczay-palota László Károly gyűjtemény: k–v: 10–18 óráig. Csikász Galéria: h–szo: 10–18 óráig. Modern Képtár Vass László-gyűjtemény: hszo: 10–17 óráig. Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ: k–szo: 9–17 óráig. Balatonfüred: Városi Múzeum: k–v: 10–18 óráig. Vaszary Villa: k–v: 10–18 óráig. Pápa: Kékfestő Azeum: k–szo: 9–16 óráig. Pápai Református Gyűjtemények: könyvtár k–p: 8–16 óráig, múzeum k–p: 8–16 óráig, szo–v: 9–17 óráig. Sümeg: Sümegi Vár és Vármúzeum: k–v: 9–16 óráig. Tihany: Bencés Apátsági Múzeum: 10–16 óráig. Várpalota: Magyar Vegyészeti Múzeum és Bányászattörténeti Gyűjtemény (Thuri vár): k: 12–18 óráig, sze–p: 10–18 óráig, szo: 9–20 óráig, v: 9–18 óráig. Trianon Múzeum (Zichy-kastély): k–cs: 10.30–16 óráig, p–v: 10.30–17 óráig. Zirc: Reguly Antal Műemlékkönyvtár: k–v: 10–12 és 13–16 óráig. Bakonyi Természettudományi Múzeum: k–v: 9–17 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!