Programok

2015.10.18. 15:37

Programok, rendezvények Veszprém megyében október 19-től

Veszprém megye - Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények október 19-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

NOVEMBER 7.

A Pannon-tó öröksége

Zirc - A Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma és a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre egyesület szervezésében "A Pannon-tó öröksége" című konferenciát november 7.-én szombaton tartják a Zirc Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalban.

NOVEMBER 6.

Színjátszókat véleményeznek

Ajka - Arany deszka néven országos minősítő színjátszó fesztivált tartanak a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központban november 6-7-8-án.

NOVEMBER 2.

Heller Ágnes előadása

Veszprém  – A polgári értékek napjainkban címmel tart előadást Heller Ágnes filozófus november 2-án, hétfőn este hat órakor a Lovassy László Gimnázium ének-zene termében. A Józan Ész Társaság megalakulásának ötödik évfordulója alkalmából aznap délután öt órakor az „Ismeretlen jó ember” emléktáblájánál tartanak megemlékezést a Jókai u. 23. szám alatt.

OKTÓBER 30.

A hazajáró lélek

Somlószőlős - A Somló festőjeként ismert Boldizsár Zsolt A hazajáró lélek című kiállítását október 30-án, pénteken este öt órakor nyitja meg a község művelődési házában Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke. A megnyitón fellépnek a devecseri festő gyermekei, Zsolt harsonán, Dániel és Bíborka trombitán játszik. A kiállítás november 1-jéig tekinthető meg.

OKTÓBER 28.

Torna az egészségért

Ajka – Szünidei alkotó délelőttre várják a gyerekeket a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ ifjúsági csoportjának munkatársai a művelődési ház aulájában október 28-án 10 órától.

Szünidei játék-délelőtt

Ajka – Vidám játszóházba invitálják a gyerekeket a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ ifjúsági csoportjának a munkatársai. A rendezvényt nem a főépület aulájában, hanem a József Attila utcai épületében tartják október 28-án délelőtt tíz órától. Kézműves foglalkozás és Ramazuri játéktér várja a kicsiket, akik Szélessy Balázs gitárjátékát is élvezhetik tizenegy órától. A szervezők kérik, hogy a gyerekek vigyenek magukkal ollót és ragasztót.

Éjszakai Egyetem

Vass László műgyűjtő. A Vass László- gyűjtemény Veszprémben – műgyűjtés és művészetközvetítés nemzetközi összefüggésben 28-án 19 órakor a Modern Képtár – Vass László-gyűjteményben.

Kiállításmegnyitó

Vajdáné Földesi Erzsébet A változó természet című kiállításának megnyitója 28-án 17 órakor a VMK-ban.

Várpalota: Egy műhely, három nemzedék, kilencvenöt év – a várpalotai három generációs Schmidt és Kovács üveges és képkeretező műhely története (1920–2015) című kiállítás megnyitója 28-án 17 órakor a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

Szünidei alkotó délelőtt

28-án 10 órától a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő- központ József Attila utcai épületében.

Előadás

Tapolca: Jásdi Kiss Imre (helynévkutató) Beszélő helyneveink című előadása 28-án 18 órakor a városi moziban.

OKTÓBER 27.

Tábori lelkészség

Veszprém – Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész előadását hallhatják október 27-én, kedden 17 órakor az érseki palotában.

Az idegenbe vezető....

Világjáró Klub: Az idegenbe vezető szemszögéből címmel Ékes Mária idegenvezető fényképes élménybeszámolója 27-én 18 órakor a Központi Kollégium földszinti tanulójában.

A csángók apostola volt

– Emlékezés P. Jáki Sándor Teodóz OSB életére, munkásságára címel 27-én 16.30-kor. Előadók: dr. Medgyessy-Schmikli Norbert történész és Toldi Éva újságíró.

Nyugdíjas-szabadegyetem

Dr. Somlai János Természetes és mesterséges eredetű sugárforrások című előadása 27-én 15 órakor a VMK színháztermében.

Kiállításmegnyitó

Polgári Magyarország című kiállítás megnyitója 27-én 17 órakor a Csikász Galériában.

Harmónia Tihanyban

Tihany - II. harmónianap Tihanyban a 27-én 10 órától a Németh László Műv. Házban.

OKTÓBER 26.

Veszprém

Bogaras szünidő az őszi szünetben, 26–28-án 10 órától a VMK-ban.

Folyóirat-bemutató: Tiszatáj folyóirat – 26-án 18 órakor a Várfok Kollégiumban.

Filmklub: Besence open 26-án 18 órakor a VMK-ban.

Balatonfüred

A Balaton és vízgyűjtő-gazdálkodás címmű fórum 26-án 15 órakor az Arácsi Népházban.

Vasárnapi túrák a Kab-hegyre

Úrkút – Két táv közül is választhatnak azok, akik október 25-én, vasárnap szervezett körülmények között szeretnének túrázni a Kab-hegyen. A Zöld Bakancs Klub rendezvénye az úrkúti Kék Túra presszótól indul. A hosszabb, 25 kilométeres útvonalra reggel nyolc és kilenc óra között lehet jelentkezni, a 12 kilométer távú kirándulás nyolc és tíz óra között rajtol. A cél is Úrkút, a sikeresen teljesítőknek oklevél és hűtőmágnes lesz a jutalmuk.

Várpalota

A Krúdy Gyula Kreatív Irodalmi Kör második műhelyfoglalkozása 26-án 17 órakor a Thury-várban.

A rendszerváltás eseményei Várpalotán című rendezvénysorozat VII. pódiumbeszélgetése 26-án 18 órakor a Thury- várban.

 

OKTÓBER 24.

VESZPRÉM

Tenisz: kétnapos tornát rendeznek

Veszprém – Férfi nyílt páros teniszversenyt rendeznek október 24–25-én Veszprémben, a volt MÁVKI-pályán álló teniszsátorban. A megmérettetést az Ász Teniszklub szervezi, Vizkelety Attila versenyigazgató elmondta: a viadalon bárki elindulhat. Amatőröknek is ajánlja, hiszen a résztvevők csoportban küzdenek, senki sem esik ki egyből. Tavaly népszerű volt a torna, a rendezők bíznak benne, hogy idén még többen lesznek. Az Euronics Kupára szombat reggel kilenc óráig lehet nevezni, ezt követően el is rajtol a kétnapos viadal.

Kreatív foglalkozás felnőtteknek

Veszprém - 24-én 16 órától a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpontban.

A zongoráért

Zongorás négyes a veszprémi hangversenyzongoráért! Hegedűs Endre és Katalin, valamint Várnagy Andrea és Farkas Zsolt jótékonysági hangversenye 24-én 19 órakor a Hangvillában.

Színház:

Veszprém: Petőfi Színház, Nagyszínház: Tokaji aszú – 24-én 19 órakor, Tánczos bérlet.

Latinovits–Bujtor Játékszín: Love Letters – Szerelmes levelek – 24-én 19 órakor 1. bérlet, 25-én 19 órakor 3.

bérlet. Hangvilla: Mátyás és a bolondkirály – 25-én 15 órakor, Aranyalma bérlet.

Kabóca Bábszínház: Tütü – Tutu Autó – A vaskakas bábszínház vendégelőadása 25-én 10 órakor az Agórában.

Mozi: Veszprém, Cinema City, október 24–25.: BÍBORHEGY 2D: szo: 20.00, 22.30 órakor. v: 20.00 órakor. FÁK JÚ TANÁR ÚR: 13.00 órakor. HOTEL TRANSYLVANIA 2.: 10.30, 14.20 órakor. HOTEL TRANSYLVANIA 2. 3D: 12.30, 16.20, 18.20 órakor. LEGENDA: 15.15 órakor. PÁN: 10.00, 13.20 órakor. PÁN 3D: 11.00, 15.40, 18.00 órakor. A KEZDŐ: 14.40 órakor. AZ UTOLSÓ BOSZORKÁNYVADÁSZ: szo: 17.50, 20.20, 22.30 órakor. v: 17.50, 20.20 órakor. MENTŐEXPE- DÍCIÓ 3D: szo: 10.10, 19.30, 22.15 órakor. v: 10.10, 19.30 órakor. VESZETTEK: szo: 12.20, 17.10, 20.10, 22.30 órakor. v: 12.20, 17.10, 20.10 órakor.

AJKA

Őszi alkotó klub

Ajka – Kreatív foglalkozásokat hirdetnek felnőtteknek a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központban több alkalommal délután négy órától. Október 24-én parafa alapú mindentudó házikó épül a szakkörön, november negyedikén bőrékszerek létrehozásával foglalkozik a csoport. Az utolsó alkalomra november 18-án kerül sor. A szervezők kérik, hogy az érdeklődők ollót, íróeszközt, vonalzót és tűt vigyenek magukkal.

Hegyen völgyön át tekergő

Ajka – Gyalog túrára várják a természet kedvelőit a Badacsony-hegyre október 24-én. A résztvevők a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ melletti parkolóból indulnak reggel nyolc órakor. Jelentkezni Németh Ferencnél lehet október 23-ig.

Jubileumi koncert

Az Ajka Rock Band 10 éves jubileumi koncertje 24-én 18 órától a Kaszinóban.

EPLÉNY

A világ legjobb akadályfutó viadala

Eplény – Az egyszerűen a világ legjobb akadályversenyének tartott Spartan Race-t októbert 24-én rendezik meg a síarénában. Az idén úgynevezett super kategóriás megméretést tartanak, ahol a 13 kilométeres táv alatt legkevesebb 21 akadályt kell legyőzni. A szintidőt 3 órában határozták meg, így a gyengébb fizikummal rendelkezők is képesek a táv és az akadályok legyőzésére.

KAPOLCS

Vásárra viszik a juhokat

Kapolcs - Az önkormányzat vásárt rendez október 24-én a régi vásártéren. Az első kapolcsi állat- és gépbemutatón mezőgazdasági és erdészeti gépeket, terepjárókat láthatnak az érdeklődők. A térségi állattenyésztők fajtabemutatót tartanak, de a húsmarha, sertés, juhok mellett trófeákat is kiállítanak, Mesterházi József pedig természetfotóit mutatja be. Lesznek továbbá helyi termékek is.

TAPOLCA

Mozi: október 24–25: HOTEL TRANSYLVANIA 2. – AHOL MÉG MINDIG SZÖRNYEN JÓ (6): 14 órakor. HOTEL TRANSYLVANIA 2. – AHOL MÉG MINDIG SZÖRNYEN JÓ 3D (6): 25-én 16 órakor. MÉLYÜTÉS (16): 18 órakor. MENTŐEXPEDÍCIÓ 3D (12): 20.15-kor.

VID

A szülőföld visszavár

Vid - Némethné Péntek Zsófia vidi származású helytörténet kutató, író mutatja be legújabb könyvét a faluházban október 24-én, szombaton 14 órai kezdettel. A szülőföld visszavár című könyv a paraszti életet mutatja be.

ZALAHALÁP

Csuhék és borok

Zalahaláp - Október 24-én szombaton rendezik a VI. Haláp-hegyi bortúrát. A program előtt 16 órakor nyitják meg a kultúrházban Fekete Gáborné csuhéból, szalmából és vesszőből készült munkáinak tárlatát, majd a borúton hét pincét látogathatnak végig az érdeklődők.

OKTÓBER 23.

Átadják a jégpályát

Ajka – A városi jégpálya ünnepélyes átadását október 23-án délután négy órakor tartják a bányász sportpályán. A rendezvényen Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára és Schwartz Béla polgármester mond köszöntőt. A bemutató mérkőzéseken a székesfehérvári Jégmadár Műkorcsolyázó Egyesület, a Fehérvár AV 19 jégkorongcsapat, köztük a 223-szoros válogatott Palkovics Krisztián, az Ajkai Óriások, a Veszprémi Jéglovagok U10 korosztály látható.

Az '56-os hősökre emlékeznek

Sümeg - A város önkormányzata október 23-án délután két órakor tartja ünnepi megemlékezését, amely koszorúzással kezdőik a temetőben, majd három órakor folytadik a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban. Az ünnepségen fellépnek a Kisfaludy Sándor Gimnázium diákjai.

Ingyenes tárlatvezetés

Veszprém: Ingyenes tárlatvezetésre a Várbörtönben az ’56 után a bitófák árnyékában című állandó kiállításban 23-án 13 és 15 órakor.

56-ra emlékeznek

Devecser – A város önkormányzata megemlékezést tart az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulóján október 23-án délután két órakor a Művelődési Házban. Az ünnepélyen közreműködik a település Ifjúsági Fúvószenekara és az általános iskola tanulói. A műsor után menet indul a Deák téri ’56-os emlékműhöz, ahol koszorúzással és mécses gyújtással tisztelegnek a hősök előtt.

Az 1956-os forradalom kitörésének évfordulójára rendezett ünnepségek

OKTÓBER 22.

Mesés történelem

Ajka – Történelmi projektnapot szerveznek a Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolában október 22-én reggel kilenc órától. Az iskola diákjai különböző történelmi korszakokat vagy eseményeket dolgoznak fel egy-egy tanteremben. Az érdeklődők az őskorral, az ókori Egyiptommal, Hellásszal, Rómával, Mátyás király udvarával, a nagy földrajzi felfedezésekkel és a második világháború eseményeivel találkozhatnak. A tanulókra feladatlapok, előadás és filmvetítés vár. Kilenc órától a sportpályán reneszánsz kori lovas bemutatót is tartanak.

Ötvenhat

Ajka – Fáklyás felvonulást szerveznek este fél héttől a Kaszinótól és ünnepi megemlékezést is tartanak háromnegyed héttől október 22-én az 1956-as forradalom és szabadságharc évfordulójának emlékére a Templomdombon. A rendezvényen közreműködnek a Pannon Várszínház művészei és a városi Bányász Fúvószenekar is. Beszédet mond Üveges Sándor a Városszépítő Egyesület elnöke.

Nagy Imre-emlékszüret idén is

Badacsonytomaj – A Nagy Imre-emlékszüretet október 22-én 10 órakor tartják a Zabó-birtokon. Az iskolában 17 órakor lesz az ünnepség, másnap reggel a szentmisén emlékeznek meg 1956 hőseiről a katolikus templomban, majd koszorúznak a Történelmi Emlékparkban.

Családi fotók a könyvtárban

Pápa – A Pápai családi fotóalbumok elnevezésű rendezvénysorozat keretében ez alkalommal Ágh Magdolna képeit, valamint az Üdv az erdésznek – Nagyapánkról és a Bakonyról című könyvét mutatják be október 22-én, csütörtökön 16 órától a nagyközönség előtt. Az esemény helyszínéül – a korábbiakhoz hasonlóan – a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasóterme szolgál majd.

Egy szelet Afrika

Sümeg - Országos szinten is egyedülálló vadászkiállítás nyílik az egykori városi mozi épületében október 22-én délelőtt 11 órakor. A Sümegi Afrikárium egy vadász magánkollekciójának több mint 220 trófeáját mutatja be, köztük elefántok, oroszlánok, majmok és vízilovak láthatók. A különleges afrikai trófeagyűjteményből a város önkormányzata szervezett kiállítást a keszthelyi Balaton múzeum munkatársainak a közreműködésével. A látvány és a hanghatások egy szafari élményét keltik.

Ferencsik János emlékest

Balatonfüred – László Szilvia énekművész és Dudás Márta zongoraművész előadását hallhatják az érdeklődők a Ferencsik János emlékesten október 22-én, csütörtökön délután fél hatkor a Ferencsik János Alapfokú Művészeti Iskolában.

Szónoklat a szerzetesekről

Városlőd – Simon Gábor plébános előadást tart a karthauziakról október 22-én este hat órától a község művelődési házában.

Szakrális költészet

Vászoly, Veszprém – „Népek Krisztusa, Magyarország!” – Az 1956-os forradalom és szabadságharc szakrális költészete címmel tart előadást Toldi Éva tanár, újságíró október 22-én, csütörtökön 15 órakor a Veszprém Városi Művelődési Központban, a Borsi Lőrinc Nyugdíjas Szabadegyetemen, október 24-én, szombaton 17 órakor pedig a Vászolyi Községi Könyvtárban.

Családi nap

Veszprém: A Magyar Cserkészszövetség családi napot szervez 23-án 10-től 18 óráig a Kolostorok és Kertekben.

Vadászkiállítás

Sümeg - Vadászkiállítás nyílik az egykori városi mozi épületében 22-én 11 órakor.

Előadás

Városlőd - Simon Gábor plébános előadása a karthauziakról 22-én 18 órától a művelődési házban.

OKTÓBER 21.

VESZPRÉM

Szorongás, önbizalom

Veszprém – Müller Péter Szorongás és önbizalom címmel tart előadást a Városi Művelődési központban október 21-én. Müller Péter József Attila-díjas író forgatókönyvíró közel hatvan éve a budapesti Madách Színház dramaturgja. Az egyik legnépszerűbb magyar íróként olyan témákkal foglalkozik, amelyek az önmagát kereső embert próbálják eligazítani a mindennapokban, legyen szó szerelemről, életfilozófiáról, bánatról, örömről. Segít, hogy jobban megismerjük és megszeressük magunkat, továbbléphessünk egy helyzetben vagy feldolgozzuk nehézségeinket. Szorongás és önbizalom című előadásából és az azt követő beszélgetésből új lendületet, bátorságot nyerhetnek a résztvevők. Világosabbá válik, hogyan győzhetik le félelmeiket, miként valósíthatják meg önmagukat.

A vigasz lángjai

Veszprém – Kanyár Erika A vigasz lángjai című kötetét október 21-én, szerdán 17 órakor mutatják be a Dubniczay-palota – László Károly Gyűjteményében. Bevezetőt mond Ircsik Vilmos író, a Nagyvilág szerkesztője. Kanyár Erika Sváb golgota és a Profán passió című prózakötetei után 2013-ban jelent meg a Smaragd énekek című verseskötete.

Rendezvények

Veszprém: Megemlékezés az elhunyt bajtársakról 21-én 10 órakor a Vámosi úti temetőben.

A gyilkosok is a mennyországba mennek című film vetítése 21-én 18 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében.

Ajka: A vitalitás fenntartása és szűrővizsgálat ma 8.15-től a Civil Házban.

OKTÓBER 20.

VESZPRÉM

Kamarai fórum: fókuszban a főút

Veszprém – A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Veszprém Megyei Önkormányzat a megyeháza Szent István-termében fórumot szervez a 8-as számú főút, valamint a Székesfehérvár–Veszprém vasútvonal fejlesztésével kapcsolatban. Az október 20-án 14 órakor kezdődő összejövetelen többek között Markovszky György, a kereskedelmi és iparkamara megyei elnöke, Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkára, Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese, és Reiter Barnabás, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője tartanak előadásokat.

Nyugdíjas-szabadegyetem – Kositzky Attila A katona és a társadalom című előadása 20-án 15 órakor a VMK színháztermében.

A Múzeumok őszi fesztiválja keretében dr. Pongrácz Attila egyetemi adjunktus tart előadást Értékteremtés és közösségépítés a brazíliai magyarság körében az 1920-as évektől napjainkig címmel 20-án 16.30 órakor a Laczkó Dezső Múzeumban.

Szabadságunkért harcoltak

Veszprém  – Az 1848 és 1956 közkatonái emlékét idézi a Szabadságunkért harcoltak kiállítás, mely október 20-án, kedden délután fél ötkor nyílik a városháza aulájában. Köszöntőt mond Udvarhelyi Olivér ügyvéd, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportjának elnöke. A kiállítást  Kozma Huba történész, a Kiskunmajsai Múzeum nyugalmazott igazgatója nyitja meg.

OKTÓBER 19.

VESZPRÉM

Mesteravató ünnepség

Veszprém – A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara október 19-én 14 órakor tartja mesteravató ünnepségét a Pannon Egyetem „B” épületének aulájában. A rendezvényen részt vesz Palotás József, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főigazgató-helyettese és Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési alelnöke.

A magyar festészet napja  19-én 14 órakor a Báthory István Általános Iskolában.

Beszélgetés Kérdések és vá-laszok címmel Porga Gyula polgármesterrel 19-én 17 órakor a Padányi iskolában.

Veszprém: Dr. Strenner Zoltán önkormányzatai képviselő fogadóórát tart 19-én 17.00 órakor az EKMK Március 15. úti könyvtárban.

ALSÓÖRS

Teadélután Hebling Zsolt polgármesterrel 19-én 17.30 órakor a művelődési házban.

 

Múzeumok nyitva tartása

Veszprém: Laczkó Dezső Múzeum: k–v: 10–18 óráig. Dubniczay Palota László Károly gyűjtemény: k–v: 10–18 óráig. Csikász Galéria: h–szo: 10–18 óráig. Modern Képtár Vass László-gyűjtemény: h–szo: 10–17 óráig. Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ: k–szo: 9–17 óráig.

Balatonfüred: Városi Múzeum: k–v: 10–18 óráig. Vaszary Villa: k–v: 10–18 óráig.

Herend: Porcelánművészeti Múzeum: h–v 9.30–18.00. Október 26-tól k–sz 17 óráig tart nyitva.

Pápa: Kékfestő Múzeum: k–szo: 9–16 óráig. Pápai Református Gyűjtemények: könyvtár k–p: 8–16 óráig, múzeum k–p: 8–16 óráig, szo–v: 9–17 óráig.

Sümeg: Sümegi Vár és Vármúzeum: k–v: 9–16 óráig.

Tihany: Bencés Apátsági Múzeum: 10–16 óráig. Babamúzeum: h–v: 10–16 óráig.

Várpalota: Magyar Vegyészeti Múzeum és Bányászattörténeti Gyűjtemény (Thuri-vár): k: 12–18 óráig, sze–p: 10–18 óráig, szo: 9–20 óráig, v: 9–18 óráig. Trianon Múzeum (Zichy-kastély): k–cs: 10.30– 16.00 óráig, p–v: 10.30– 17.00 óráig.

Zirc: Reguly Antal Műemlék Könyvtár: k–v: 10–12 és 13–16 óráig. Bakonyi Természettudományi Múzeum: k–v: 9.00–17.00 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!