Programok

2015.11.29. 08:34

Programok, rendezvények Veszprém megyében november 30-tól

Veszprém megye - Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények november 30-tól. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

JANUÁR 23.

SÜMEG

Bál Zsófia emlékére: Immár harmadszor rendezi meg a Kompanik Zsófiáról elnevezett Zsófia bált a város Önkormányzata, a Térségi Vállalkozók Egyesülete és az Építőipari Gyártók és Beszállítók Egyesülete. A mulatságra január 23-án várnak mindenkit a Hotel kapitányban.

DECEMBER 24.

AJKA

Karácsonyi darab: Gyermekek mutatnak be pásztorjátékot december 24-én délután negyed öttől a Jézus Szíve Plébánián és december 25-én délelőtt tizenegy órától a tósokberéndi Szent István Király-templomban.

DECEMBER 20.

DEVECSER

Betlehem: Ünnepi műsort mutatnak be az általános iskolások december 20-án délután negyed öttől a városi betlehemnél. A színdarabban közreműködik az óvodapedagógusok kórusa.

DECEMBER 18.

SÜMEG

Idén is lesz mézeskalácsmustra: Az idei mézeskalácsmustrát december 18-án 17 órakor rendezik a városi könyvtárban. Mézeskalács házikók, adventi koszorúk, kopogtatók és mívesen díszített mézeskalács aprósütemények, karácsonyfadíszek alkotói mérhetik össze kéz-ügyességüket a tavalyi nagy sikerű rendezvény után idén is. A versenyre kizárólag amatőr jelentkezőket várnak a környező településekről is. A könyvtárunk emeleti olvasótermében a mézeskalács alkotásokhoz illő hangulatot biztosítottak a szervezők a népi szövésű textíliákkal, karácsonyi díszítéssel, mécsesekkel, gyertyákkal. A mustrára kerülő mézeskalácsokból kiállítást szerveznek a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban, az alkotók felajánlhatják műveiket jótékony célra az Adventi forgatagon 19-én.

DECEMBER 17.

AJKA

Együtt ünnepelnek: A nyugdíjasok karácsonyi ünnepséget tartanak az időseknek a kaszinóban december 17-én délután három órától.

SÜMEG

Názáreti Mária: Filmvetítésre várja vendégeit a művelődési központ december 17-én délután öt órakor. Nagy József főesperes, kanonok beszélget a filmről, hitről, szeretetről.

DECEMBER 15.

SÜMEG

Mézeskalács: Mustrára várnak saját készítésű mézeskalácsokat. A versenyre nevezni december 15-éig lehet a városi könyvtárban, az elbírálás december 18-án délután öt órakor lesz.

DECEMBER 13.

PÁPA

Apuka-kupa: A Pápai Egyesített Labdarúgó Club december 13-án Apuka-kupa elnevezéssel teremlabdarúgó-tornát tart. A rendezvénynek a sportcsarnok ad otthont.

SÜMEG

Adventi hangverseny: Adventi koncertet szerveznek a plébániatemplomban december 13-án délután négy órakor.A hangversenyen fellép a helyi Szegedy Róza női kar, a marcali Calypso kórus és a Classic Mood Trio zenei együttes.

DECEMBER 12.

AJKA

Fény és zene: Gyertyafényes adventi várakozáson vehetnek részt az ünnepre hangolódók a Mendelssohn Kamarazenekarral a Bánki Donát Szakközépiskola aulájában december 12-én este hét órától.

PÁPA

Adventi programok a Kékfestőben: December 12-én mézesbábsütés szerepel a programban, december 19-én pedig Indigótündér látogat el a Kékfestő Múzeumba.

ZIRC

Harangegyüttes koncertje: Ingyenes adventi koncertet ad a veszprémi Szilágyi Harangegyüttes a bazilikában december 12-én 16 órakor a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont szervezésében. Ezt követően, 17.15 órától tartják az apátság előtti parkban a harmadik adventi gyertyagyújtást a város adventi óriáskoszorúján. Ebből az alkalomból mondja el az ünnepelni érkezőknek karácsonyi gondolatait Vecsey Katalin református lelkész, majd ezt követően a Zirci Református Egyházközség ad karácsonyi műsort.

DECEMBER 11.

AJKA

Ünnepi műsor: Karácsonyi hangversennyel készülnek a Borsos Miklós Általános Iskola tanulói, amelyet december 11-én délután öt órától élvezhet a közönség a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpontban.

DECEMBER 10.

VESZPRÉM

Családi film a francia klubban: Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Francia klubjában A szépség és a szörnyeteg című francia-német romantikus kalandfilmet láthatják az érdeklődők december 10-én, csütörtökön 17 órakor a könyvtár Kisfaludy-termében. A családi mozit egyaránt ajánlják gyerekeknek és felnőtteknek. Főszereplők: Vincent Cassel és Léa Seydoux. A filmet francia nyelven, magyar felirattal vetítik, helyben történt regisztráció után a vetítés ingyenes.

Kiállítás: A betlehemi jászol címmel nyílik kiállítás a Szaléziánumban december 10-én, csütörtökön 17 órakor. Advent harmadik vasárnapján, december 13-án is lesz kézműves-foglalkozás a Szaléziánumban, itt hirdetik ki a Készíts, rajzolj betlehemet pályázat eredményét, majd öt órakor Nagy Csaba lantművész ad koncertet a Szaléziánumban.

Karácsonyi gálaműsor: A Veszprémi Hátrányos Helyzetű Fiatalokért Egyesület nyolcadik alkalommal rendezi meg karácsonyi gáláját a Cholnoky iskolában december 10-én 15 órakor.

DEVECSER

Angyali napok: Programkavalkáddal várja a város a lakóit december 10–13. között. 10-én Advent fényei címmel művészeti fesztivál nyílik. Délután öt órától különböző technikákkal készült angyalokat, angyalábrázolásokat tekinthetnek meg az érdeklődők a Kastélygalériában, majd Keller Péter Az élő Gárdonyi-arc című könyvének bemutatójával folytatódik a program. 11-én délután négy órától adventi forgatag és kézműves-foglalkozások várnak az érdeklődőkre több helyszínen. Délután öt órakor a Kobor Band adventzáró zenés műsorát hallhatják a jelenlévők az udvarban felállított színpadon. 12-én déltől ételt osztanak a rászorulóknak, délután négytől pedig üvegműves-foglalkozáson próbálhatják ki kreativitásukat a látogatók. Este hattól az ajkai Jézus szíve-plébánia Szent Cecília kórusa ad koncertet a helyi katolikus templomban, majd fél héttől szentmise kezdődik. 13-án délután negyed öttől kézműves-foglalkozások és az Élő Forrás Művészeti Iskola jóvoltából táncház színesíti a programot. Ifjabb Kozma György fanyűvész és Németh Péter kovácsmester munkáival is megismerkedhetnek a látogatók. A Vöröskereszt forró teával és süteményekkel várja a helyieket.

PÁPA

Templomi koncert: Pápa - Hangverseny a boldog gyermekekért címmel jótékonysági koncertet rendeznek a helyi evangélikus templomban december 10-én, csütörtökön 18 órakor.A rendezvényen közreműködnek többek között az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola tanulói és az Éneklő Szülők Kara, valamint fellép az Allegro AMI tanárainak csengettyűkara. A befolyt adományokat a városi óvodák kisgyermekeinek támogatására fordítják.

 

DECEMBER 7.

VESZPRÉM

A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör megnyitja a betlehemet 18 órakor a Kiskőrösi ABC előtti téren.

fogadóóra: Veszprém:  Strenner Zoltán önkormányzati képviselő fogadóórát tart 17 órakor az EKMK Március 15. úti könyvtárában.

VÁRPALOTA

Várpalota: Molnárné dr. László Andrea Konfliktushelyzetek a tehetséges ember életében című előadása 17 órakor a városi könyvtárban.

DECEMBER 6.

Betlehemi tárlat

Magyarpolány – Ha nem követjük hagyományainkat, elveszítjük gyökerünket mottóval Christkindl vándorkiállítás nyílik a községi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében december 6-án délután három órakor a faluházban. A tárlaton betlehemes ruhákat és kellékeket tekinthetnek meg az érdeklődők, akiket december 21-ig, hétvégenként délután kettő és este hat óra között várnak a szervezők.

Szívből jövő ajándék karácsonyra

Ajka – Kézműves foglalkozásra várják a felnőtteket a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpontba december 6-án délután három órától, ahol színházi táskát készíthetnek dekupázsolással. Szükséges eszközök: 10-es ecset, íróeszköz, olló, vonalzó, varrótű.

Az ünnepre készülődve

Devecser – Mikulás-napi játszóházzal és kézműves foglalkozással várják a gyerekeket advent második vasárnapján, azaz december 6-án a Kastélykönyvtár udvarán. A délutáni programon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival, valamint Gárdonyi Ágnes és Szabó István üvegművesekkel is találkozhatnak az érdeklődők. A színpadon zenés, táncos gyerekműsort láthat a közönség.

Verseny és díszítés

Ajka – Mikulás-futásra és fenyődíszítésre várják az érdeklődőket Padragkúton a Borbála parkban december 6-án délután két órától.

Adventi zenés délutánok

Ajka - A Jézus Szíve-templomban december 6-án a zeneiskola növendékei koncerteznek. A Flautett Trió fuvolaműsorát december 12-én hallhatják az érdeklődők. December 13-án a Szent Cecília Kórus és vendégei énekelnek. Mindhárom koncert délután fél ötkor kezdődik.

Mikulás és más meglepetések

Alsóörs - Negyedik alkalommal rendeznek Mikulás-futást a Balaton-parti településen. Az esemény központja a sportcsarnok lesz, a verseny délelőtt tíz órakor kezdődik. Négy táv közül lehet választani: oviskör (400 méter), iskoláskör (800 m), felnőttkör (1500 m), Mikulás-kör (4700 m), Merse-park kör (mama-papa séta, 300-350 méter). Szeretettel várnak mindenkit (érdemes 15-30 perccel a rajt előtt érkezni), a célba érkezők befutó Mikulás-csomagot kapnak, és más meglepetés is várja majd őket.

Mikulás-rali: rajt vasárnap

Veszprém - Hetvenkilométernyi gyorsasági szakasz vár a száz versenyzőre a vasárnap induló Mikulás-ralin.A hétvégén rendezik a 19. Mikulás-ralit, melyel kapcsolatban már megírtuk, hogy száz pilóta nevezett, köztük olyan nevek, mint a hétszeres bajnok ifjabb Tóth János, az idei spanyol világbajnoki futamon legjobb privát pilótaként szereplő Turán Frigyes, illetve a nemrégiben Európa-bajnoki címet szerzett Botka Dávid, egy számára vadonatúj Citroen DS3 R5-ös versenyautóval. Azonban bőven lehet majd „hazai” versenyzőért is szorítani, így például a pápai Klausz Kristófért. - Ezúttal édesapámmal fogok indulni, és mivel az előző két évben rendre kiestünk valamilyen technikai okból kifolyólag, remélem, most egy élmény-autózással sikerül végigmenni - mondta Klausz Kristóf, aki egy Peugeot 208 R2-vel áll rajthoz. A 19. Mikulás-rali pályabejárása december 5-én lesz, míg maga a verseny vasárnap rajtol. Így az első autó várhatóan 9:03-kor a várpalotai gyorsaságin, 9:51-kor a jutaspusztai körgyorson, 10:09-kor a Kislőtérnek nevezett gyorsaságin lesz látható, hogy aztán 12:07-kor ismét Várpalotán, 12:55-kor Jutaspusztán, 13:13-kor pedig a Kislőtérnél száguldjon el a mezőny, az összesen hetvenhárom kilométert kitévő gyorsasági szakaszokon.

DECEMBER 5.

VESZPRÉM

Idén is ralit hoz a Mikulás

Már nem sokat kell aludni, és itt a Mikulás,aki december 5–6-án ebbenaz évben is ralit hozaz autósport szerelmeseinek. Egy neves indulója már biztoslesz a 19. Mikulás-ralinak, ugyanis az esemény hivatalos Facebook-oldalán jelentettékbe, hogy a Botka Dávid–Szeles Péter duó is rajthoz áll, méghozzá egy Citroën DS3R5-tel, ami Veszprémben debütála nagyközönség előtt.

Gyertyafényes koncert

A Zonta klub Veszprém december 5-én 19 órakor a Pannon Egyetem aulájában gyertyafényes jótékonysági koncertet szervez a Mendelssohn Kamarazenekar fellépésével, melyen közreműködik Ripka János gordonkán. A koncerten köszöntőt mond Brányi Mária alpolgármester.A koncert bevételét a klub egy veszprémi általános iskola támogatására ajánlja fel.

Koncert harangszóval

Adventi koncertet szervez a Gizella Nőikar a Cholnoky Jenő Általános Iskolában december 5-én, jövő szombaton 18 órakor. A Gizella Nőikar műsorában Karai József, Kocsár Miklós, Bárdos Lajos és Schütz művei hangzanak el, szólót énekel Kruppa-Jakab Éva, Nagy Regina, Hegedűs Zsuzsa, Somfai Katalin és Kizlinger Katalin. Vezényel: Borbásné Gazdag Gabriella. A hangversenyen közreműködik a Szilágyi Harangegyüttes Albertné Balogh Márta vezényletével. Köszöntőt mond Tóth Györgyi önkormányzati képviselő és Górné Fazekas Ágnes igazgató. A koncertre a belépés ingyenes.

Egy bolond százat csinál

Veszprém - Szüle Mihály–Walter László–Harmath Imre Egy bolond százat csinál című darabját  december 5-én, szombaton 19 órától mutatja be a Pannon Várszínház a Hangvillában.

Adventi programok

Veszprém – Advent idején a veszprémi várban is különböző programokkal várják a veszprémi családokat, kicsiket és nagyokat.

Adventi szemlélődő lelkigyakorlat  (szemlélődés, meditatív mozgás, tanítás, szentmise) lesz a Szaléziánumban december 5-én, szombaton 9 és 17 óra között, Tariska Eszter vezetésével. Advent második vasárnapján, december 6-án délután három órakor Hatás Andrea ad Mikulás-napi koncertet a Szaléziánumban, majd kézműves-foglalkozás várja a gyerekeket. A Szentháromság téren felállított koszorún fél ötkor gyújtják meg a  második gyertyát, ekkor nyílik a karitász Egymillió csillag programja.

A szépség melankóliája – a melankólia szépsége címmel Kallai Nóra viola da gamba-koncertjét hallhatják az érdeklődők este hat órakor a Szaléziánumban. A hangversenyen XVII. és XVIII. századi gambamuzsika csendül fel, Boismortier, Sainte-Colombe, Marais, Forqueray, Simpson, Hume és Ortiz művei, közreműködik Richter Dorottya.

Mikulás várja a gyerekeket

Veszprém - A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör szervezésében a Mikulás a Kiskőrösi ABC előtti téren várja a gyerekeket december 5-én 9-17 óra között. A baráti kör által óvodásoknak és iskolásoknak meghirdetett rajzpályázatra beérkezett 130 pályamunka az ABC falán kialakított szabadtéri galériában megtekinthető. A téren december 7-én 18 órakor nyitják meg a betlehemet.

AJKA

A bányászok védőszentjére emlékeznek: Borbála napi megemlékezést tartanak Padragkúton a Bányász Kegyeleti Parkban december 5-én délután két órától.

Időseket ünnepelnek: A szépkorúakat műsorral köszöntik a padragkúti művelődési házban december 5-én délután három órakor. Fellép a Szivárvány óvoda gyermekcsoportja.

Ismét jön Joulupukki: Varázslatos Mikulás-délután várja a családokat a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpontban, valamint az Agórán december 5-én. Délután három órától Mikulásváró kézműves foglalkozáson és a Ramazuri Bábszínház műsorán vehetnék részt a gyerekek, fél négytől Németh Noémivel és Németh Lászlóval énekelhetnek együtt a családok. Négy órakor Mikulás-vonattal érkezik Joulupukki, az igazi Mikulás Finnországból. Az izgalmas délután lezárásaként az érdeklődők is utazhatnak a Mikulás-vonattal és fényképezkedhetnek a rénszarvasszánnál.

Adventi koncert: Németh Csaba, az Evangélikus Hittudományi Egyetem és a Budapest-ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola tanára orgonakoncertet ad december 5-én délután fél öttől a Jézus Szíve Plébánián. A műsorban idősebb Németh Csaba magánénekes is közreműködik.

PÁPA

Adventi programok a Kékfestőben: December 5-én ablakdíszeket alkotnak, családi kincskeresés lesz és érkezik a Mikulás.

Segítséget nyújtanak

Németbánya - A nehéz körülmények között élő családok támogatására létrejött Tégy Egy Mosolyért Egyesület december 5-én, szombaton 17 órától tartja bemutatkozó rendezvényét. A közelmúltban megalakult civil szervezet a segítségnyújtáson túl prevenciós előadás-sorozatot is szervez, valamint fontos szerepet szán az egészséges életmódra való nevelésnek. A bemutatkozó eseménynek a németbányai faluház ad otthont.

 

DECEMBER 4.

A szentre emlékeznek

Ajka – A Bányász Hagyományápoló Nyugdíjasklub koszorúzási ünnepséget tart a Szent Borbála-szobornál, a művelődési központ melletti parkban december 4-én délután három órakor. Ünnepi beszédet mond Blaskó Sándor, a Padragi Bányász Hagyományőrző Kör vezetője.

Várostörténeti folyóirat

Veszprém – A Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat 39. számának bemutatóját december 4-én, pénteken 15 órakor tartják az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termében.

Csendnapok

Veszprém - A Művészetek Háza által szervezett Csendnapok keretében Püspök Anita festőművész, művészetterapeuta tart foglalkozást a Dubniczay-palotában december 4-én 17 órakor.

Kiemelkedő ifjú kutatók díja

Veszprém – A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága (Veab) december 4-én, pénteken 15 órakor tartja a Fiatal kutatók fórumát. A rendezvényen adják át a Veab Kiemelkedő ifjú kutatója díjakat.

DECEMBER 3.

Ünnepekre hangolódva

Ajka – Mit jelent manapság a család az embereknek? Hogyan teremthető meg a külső és belső harmónia az ünnepek előtt? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre találhatnak válaszokat a Fiatal Szülők Klubjának következő összejövetelén. Györgyné Kollár Gabriellával december 3-án délután öt órakor a városi múzeumban várják a látogatókat.

Könyvbemutató

Balatonfűzfő – Szűcs-Gáspár Borbála Hajnal alkony után című verseskötetét mutatják be december 3-án, csütörtökön 16 órától a városi könyvtárban. A kötetet Mezriczky Beáta szerkesztő ismerteti, a szemelvényeket Sz. Csordás Éva, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad művészeti vezetője és Pócsik József tanár tolmácsolja.

Filmvetítés a Csend napokon

Veszprém – Mispál Attila Csillaghálóban – Emlékek Pilinszky János európai útjairól című dokumentumfilmjét vetítik december 3-án, csütörtökön 17 órakor a Dubniczay-palotában a Csend napok keretében. A vetítés után Varga Csaba filozófus beszélget a rendezővel, a költőt személyesen ismerő Jelenits István piarista atyával és Hafner Zoltán irodalomtörténésszel.

Márfi Gyula: Alapvető hittan

Veszprém - Márfi Gyula Alapvető hittan című könyvét Herdics György címzetes apát, a Remény című szlovákiai magyar katolikus hetilap főszerkesztője mutatja be a Szaléziánumban december 3-án, csütörtökön 17 órakor.

Mindentudó ház előadás

Veszprém - Szilaj Rezső barlangkutató, a tapolcai Plecotus barlangkutató csoport vezetője Barlangrendszer Tapolca alatt címmel tart előadást a Városi Művelődési Központban december 3-án, csütörtökön 18 órakor.

Gimnáziumi karácsony

Veszprém - A Lovassy kamarazenekar gyertyafényes adventi koncertjét december 3-án, csütörtökön délután fél hatkor hallhatják az iskolában. Ugyanezen a napon, délután három órakor Karácsony a fény évében címmel tart előadást Pap Gábor művészettörténész a gimnázium ének termében.

DECEMBER 2.

TAPOLCA

Adventi tárlat – a Tapolca Városi Képzőművész Kör év végi kiállítása 2-án 18 órakor a Tamási Áron Művelődési Központban.

VÁRPALOTA

Ybl Miklós épületeit bemutató kiállítás 2-án 17 órakor a Thury várban.

DECEMBER 1.

VESZPRÉM

Karácsony az egyetemen

Veszprém - A Pannon Egyetem öntevékeny csoportjai lépnek fel a kedd este fél nyolckor kezdődő adventi művészeti gálán az aulában. A felsőoktatási intézményben többéves hagyomány, hogy tavasszal megrendezik az egyetemi Ki mit tud?-ot, advent idején pedig a művészeti gálát. Az előbbin egyéni előadók, kis közösségek lépnek fel, az utóbbin a nagyobb csoportok mutatják be karácsonyi hangulatú műsorukat, vagy az idei félévben ké- szült produkciókat, tájékoztatott Felföldi Gábor kulturális referens. A közönség ma este az Egyetemi Jógacsoport, az Egyetemi Versmondó Műhely, az Orsolya Fashion-Line mozgásművészeti egyesület, a Pannon Egyetem kórusa, a Pannon Egyetem néptánc kör és az Universitas Sporttánc- egyesület programját láthatja az aulában.

Trialógusok beszélgetés

Veszprém - A Trialógusok beszélgetéssorozat ma este hat órakor kezdődő programjának vendége Patak Márta író, műfordító. A beszélgetést Bozsik Péter és Ladányi István vezeti a Pannon Egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében.

AJKA

Égi érintés: Angyal- és gyertyakiállítással várják az érdeklődőket december 1-jén délután fél háromtól a városi múzeumban. A tárlatot Vér Zsoltné óvodapedagógus nyitja meg. A programon közreműködik Bábics Valéria, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont igazgatója is. A kiállítást december 15-ig láthatják a vendégek.

Angyal és gyertya kiállítás 1-jén 14.30 órakor a Városi Múzeumban.

TAPOLCA

Biblia és irodalom: Reisinger János irodalomtörténész előadás-sorozata 1-jén 18 órakor a Tamási Áron Művelődési Központban.

NOVEMBER 30.

VESZPRÉM

Könyvbemutató és beszélgetés

Veszprém – A tavasszal megjelent Bunkerrajzoló és az ősszel negyedik kiadásban megjelenő Vadnarancsok című kötetről Reményi József Tamás faggatja Géczi János József Attila-díjas írót, költőt november 30-án, hétfőn 18 órától a Pannon Egyetem B épületi konferenciatermében. Az est vendége Likó Marcell, a Vad Fruttik zenekar frontembere

VÁRPALOTA

Varga Terézia–Milusné Papp Viola Gerincvédelem a mindennapokban című könyvének bemutatója 30-án 17 órakor a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

ZIRC

Ünnepség és mise

Zirc: A ciszterci rend zirci apátsága fenntartásában működő Szent Bernát Idősek Otthona tíz éve nyitotta meg kapuit  idős, rászoruló emberek előtt. Az évfordulót lakóik, hozzátartozóik, dolgozóik és az intézménnyel folyamatos kapcsolatban lévők közreműködésével meghitt, családias emlékező összejövetelen ünneplik meg november 30-án, hétfőn tíz órakor. A jubileum tiszteletére december elsején tíz órától a bazilikában ünnepi misét celebrál Dékány Árpád Sixtus zirci apát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!