Programok

2016.03.29. 14:19

Programok, rendezvények Veszprém megyében március 28-tól

Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények március 28-tól. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

ÁPRILIS 15.

Motorkiállítás

Veszprém - A Veszprémi Motoros Egyesület és a Városi Művelődési Központ szervezésében veteránmotorkerékpár-kiállítás nyílik április 15-én a VMK-ban, melyet két héten át díjtalanul lehet megtekinteni. A szervezők tudatták, érdemes a megnyitóra is ellátogatni, mivel a Rozsdamarók Veteránjármű Egyesülete Északi fény Danuvia-túra címmel érdekes beszámolót tart majd egy közel tízezer kilométeres utazásukról, melyet veterán motorokon tettek meg Norvégiába.

ÁPRILIS 9.

AJKA

Versmondók találkozója – Himnusz minden időben címmel szervez Nagy László vers- és prózamondó-találkozót az ajkai Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont, valamint a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány április 9-én és 10-én. Nevezni március 31-éig lehet, amelyhez két Nagy László-vers, -próza vagy -műfordítás szükséges, valamint egy szabadon választott magyar mű. Általános iskola felső tagozatosait, középiskolásokat és felnőtt versmondókat várnak a találkozóra.

BALATONALMÁDI

Újra Pódium – Szombathy Gyula Jászai Mari-díjas színész lesz az Almádi Pódium vendége április 9-én, szombaton 18 órától a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban.

ÁPRILIS 8.

AJKA

Keresztes Tibor szobrász tárlata – Keresztes Tibor szobrászművész kiállításának a megnyitóját április 8-án délután öt órakor tartják a művelődési központ kiállítótermében.

DEVECSER

Pajzán Székely Mesés Est  - A művelődési ház színháztermében április 8 - án (péntek) 19 órakor - Lacika és a nagy fehér asszony szórakoztató műsorát rendezik meg. Ismert és kevésbé ismert pajzán székely népmesék - és népdalok szerepelnek összeállításukban. A szervezők a 18 év feletti közönséget várják.

Rendhagyó irodalomóra és koncert  - A Költészet Napja alkalmából a kisváros művelődési háza rendhagyó irodalomórát és koncertet szervez április 8-án (péntek) 8 órakor  a színházteremben. A Kávészünet Zenekar József Attila, Ady Endre, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Petőfi Sándor és kortárs költők megzenésített verseivel hozzák közelebb a költészetet a hallgatóság számára.

ÁPRILIS 7.

SZENTKIRÁLYSZABADJA

Tájékoztatják a bicikliseket - Figyelemfelhívó kampánnyal köti össze idén a hagyományos akadályversenyt a szervező civil egyesület.A Szentkirályszabadja Baráti Kör Egyesület a májusi akciójával kapcsolatos megbeszélést április 7-én, csütörtökön 17 órától a Nemzedékek Házában tartja, közölte Bognárné Cseh Melinda, a szervezet elnöke.Az egyesület május hetedikén, szombaton szervezi meg hagyományos akadályversenyét, amelyet idén szeretnének kibővíteni egy kerékpáros figyelemfelhívó kampánnyal. A rendezvény célja, hogy a településen áthaladó kerékpárosok helyesen közlekedjenek a falun áthaladó bicikliúton: ne lépjék túl a sebességet, szabályosan használják a lámpás kereszteződést és a kerékpárút többi részét is.

ÁPRILIS 6.

VESZPRÉM

Dohnányi-napok – Láthatatlan színház 6-án 11 órakor az iskolai termekben.

Tóth Tibor, a Tudó Emberek Iskolájának vezetője Őseink hagyatéka című előadás-sorozatának 2. része 6-án 17 órakor a Padányiban. Az előadást követően ingyenes auradiagnosztika.

AJKA

Nyugdíjastorna – Egészségmegőrző tornát tartanak nyugdíjasoknak a civil házban április 6-án negyed kilenckor.

Egészségünkre! – Ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérést biztosít Mező Jánosné április 6-án délelőtt kilenc órakor a civil házban.

BALATONFÜRED

Frank Róbert pszichológus és Pechovszky Márta mentálhigiénés szakember Beszélgetések a lelki egészségről: Az elfogadásról és a szeretetnyelvről című előadása 6-án 17 órakor a Városi Könyvtárban.

PÁPA

Ünnepeinkről egykor és most – Nemzeti ünnepeink egykor és most címmel tart előadást Bali István középiskolai tanár április 6-án, szerdán 18 órátóla Szent Anna-templom hittantermében a Kereszténydemokrata Néppárt helyi csoportjának szervezésében.

ÁPRILIS 5.

VESZPRÉM

Dohnányi-napok – Növendékhangverseny 5-én 18 órakor a kamarateremben.

AJKA

Fénytörés – Boda Balázs képzőművész Fénytörés című kiállítása április 5-éig tekinthető meg a művelődési központ kiállítótermében.

ÁPRILIS 4.

VESZPRÉM

Dohnányi-napok – Táncház a Kőris Zenekarral és Kondics Gergővel 4- én 18.30 órakor a kamarateremben.

ALSÓÖRS

Korbély Barnabás Bakony–Balaton Unesco Globális Geopark: jóval több, mint csupán földtani csodaország című előadása 4-én 17 órakor a művelődési házban.

VÁRPALOTA

Hirschler András Családfakutatás karosszékből, avagy praktikus tudnivalók kényelmes kutatóknak című előadása 4-én 17 órakor a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

ÁPRILIS 3.

VESZPRÉM

Dr. Fülöp Sándor Tegyünk a boldogságunkért című kiállítása 3-án 11 órakor a VMK 207-es termében.

AJKA

Papagájkiállítás – A kaszinóban szerveznek papagájkiállítást április 3-án délelőtt 11 és este 6 óra között.

BAKONYBÉL

Medvehagymás kirándulás – Mészner Viktor vezetésével a szokásos helyről, a vendéglő elől indul túra április 3-án  tíz órakor. A túrázók a tíz kilométeres táv alatt a Tönkölöst és a Likas-kőt is érintik, valamint elhaladnak medvehagymával borított helyeken is.

TAPOLCA

Film a bauxitról – Helyi egykori bauxitos dolgozók is szerepelnek a Vörös föld című filmben, amelyet vasárnap 18 órakor vetítenek ingyen a moziban. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a rendezővel, Vitézy Lászlóval.

ÁPRILIS 2.

VESZPRÉM

Családok lelki napja - Bár a programot korábban böjt idején szokták tartani, idén, az irgalmasság évében az isteni irgalmasság vasárnapját megelőző napon, április 2-án várják a családokat a Padányi katolikus iskolában. Részletek itt

Fiatal lengyel művészek kiállítása - Négy fiatal lengyel művész - Lukasz Leszczynski, Michal Misiak, Anna Szprynger és Olga Zabron - alkotásaiból nyílik kiállítás a Csikász Galériában április 2-án, szombaton 11 órakor. Köszöntőt mond Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, Porga Gyula polgármester és Katarzyna Sitko, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója. A kiállítást Haász István képzőművész, a kiállítás kurátora nyitja meg.

A krakkói vár székesegyháza című fényképkiállítás megnyitója 2-án 15 órakor a VMK-ban.

Az irgalmasság szent éve és a Katolikus Karitász jubileumi éve alkalmából rendezett Megesett rajta a szíve című kiállítás megnyitója 2-án 10 órakor a Szaléziánumban.

Polska linia – négy fiatal lengyel művész kiállítása 2-án 11 órakor a Csikász Galériában.

Diákolimpiai finálét rendeznek - Április másodikán a Veszprém Aréna ad otthont a kyokushin karate diákolimpia országos döntőjének. A Veszprém Fitt SE és a Várpalotai Főnix Dojo szervezésében közel hétszáz karatéka bizonyíthatja tudását formagyakorlatban és küzdelemben egyaránt. Azok az általános és középiskolás diákok, akik a selejtezők során eljutottak idáig, nem kisebb díjakért küzdenek, mint a felsőoktatási felvételi során szerezhető pluszpontokért. Program, 9.30: utánpótlás kata verseny minden korosztálynak. 10.30: gyermek I. küzdelmek. 11.30: gyermek II. küzdelmek, serdülők selejtezői. 12.30: ünnepélyes megnyitó. 13.00: serdülőmérkőzések, eredményhirdetés. 15.00: ifjúsági, juniormeccsek, eredményhirdetés.

BADACSONYTOMAJ

Fotózzunk együtt fotótúra 2-án 9 órától a régi polgármesteri hivataltól.

BALATONAKALI

Nyitott pincék napja 2-3-án 10 órától.

BALATONALMÁDI

Meseelőadás – A Róka Rudi házat épít című zenés mesejátékot adja elő a Szegedi Mi-niszínház április 2-án 16 órától a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban.

BALATONFÜRED

Árpád-napi rendezvénY: 2-án 17.30 órától megemlékezés Kutas Árpád sírjánál. Arácsért-díj át-adása és dr. Sipos Árpád Hetedhét országon át – Örmény-ország, viharos évezredek után című előadása 2-án 18 órától az Arácsi Népházban.

Vollein Ferenc újabb tárlata: Szülővárosában, Balatonfüreden nyílik meg a Zalához is kötődő Vollein Ferenc 32. önálló kiállítása április 2-án, szombaton 11 órakor a Kisfaludy Galériában. A Balatoni Tündérország című tárlatot Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikusművész, a Nemzet Művésze nyitja meg. A program keretében Szemes Péter esztéta, a Pannon Tükör felelős szerkesztője bemutatja a Tündérország című képzőművészeti kiadványt, ami 100 oldalon tárja az olvasó elé a 17 éves alkotó pályáját. A kötetben a 2009-2016 között született munkák mellett megtaláljuk egyebek közt Somogyi Győző, valamint a Völgyi-Skonda műgyűjtő házaspár ajánló sorait is.

BERHIDA

Tavaszköszöntő – Győri Ildikó fitoterapeuta tavaszi gyógy- és vadon szedhető növények című előadása 2-án 14.30 órakor a Petőfi művelődési házban.

Rémusz bácsi meséiből – A lóvá tett Róka című bábelő-adás 2-án 16.30 órakor a Petőfi művelődési házban.

DEVECSER

Emlékművet avatnak - A város emlékparkjában avatják fel április 2-án 10 órakor az elkészült világháborús emlékművet. Az előző képviselő-testület idején vetődött fel állításának gondolata - fiatal mesteremberek felajánlásaként (kovácsmunkák: a Németh család, famunkák: ifj. Kozma György, a nevek bevésése: Járóka Attila kőfaragó). Ünnepélyes átadását az önkormányzat szervezi, ahol az MH Légierő Zenekara is közreműködik. Beszédet mond Kovács Zoltánállamtitkár, Ferenczi Gábor polgármester, majd Kozma Kristóf szaval, Dávid Eszter pedig énekel. Az emlékmű leleplezése után koszorúzás következik.

PÁPA

Védjük, ápoljuk, őrizzük egészségünket - Minden az egészségről szól majd április másodikán, szombaton a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont színházépületében tartandó egészségvédő napon. Részletek itt

A Varázslatos kristályvilág című kiállítás április 2-án 10 órakor nyílik az Esterházy-kastélyban.

ÁPRILIS 1.

VESZPRÉM

Veszprém: A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara Sziveri János Intézete Sziveri-napokat szervez az egyetemen április 1-jén és 2-án. Pénteken folyóirat-tanácskozás és folyóirat-bemutatók lesznek. Benes József Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész kiállításának megnyitója után este hat órakor átadják a Sziveri-díjat a Dubniczay-palotában. A program szombaton folyóirat-tanácskozással, kerekasztal-beszélgetéssel és folyóirat-bemutatókkal folytatódik.

BADACSONYTOMAJ

Prof. Bertényi Iván történész A Kossuth-címer és a koronás címer küzdelme 1848–1990 című előadása 18 órakor a művelődési házban.

BALATONAKALI

Borok és mandula - Hatodszor szervezik meg a településen az Akali bor napja rendezvényt péntektől vasárnapig. A három nap alatt ingyenes bor- és süteménykóstolás, borversenyek és nyitott pincék várják a borok szerelmeseit. Április 1-jén, pénteken a művelődési házban, április 2-3-án pedig a borosgazdák pincéiben a Fenye- és Les-hegyen várják az érdeklődőket. Pénteken az olaszrizlingről és a belőle készült borról tart előadást Fodor Dorina, a Rizling Generáció tagja, majd Bakos László cukrászmester segítségével a grillázskészítés fortélyait ismerhetik meg az érdeklődők. A nap folyamán a mandulával készült süteményeket lehet kóstolni, és a gazdaasszonyok által készített ételek is versenyeznek, valamint Körforgásban - Szőlőhegyi évszakok címmel kiállítást rendeznek a szervezők Pető Piroska fotóiból és Németh Miklós festményeiből.

BALATONALMÁDI

Jótékonysági koncert – Zongora bolondéria-mizéria címmel adnak koncertet Ihász Irén, Oszti Éva művésztanárok és Gazdag Tibor színész április 1-jén, pénteken 18 órától a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban. Az est bevételét az Almádiért Közalapítványnak ajánlják fel.

VÁRPALOTA

Író-olvasó találkozó gyerekeknek Dániel András mesekönyvíróval 1-jén 14 órakor a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

A Rippl-Rónai József művészete című kiállítás megnyitója 17 órakor a Thury vár Márványtermében.

MÁRCIUS 31.

VESZPRÉM

Presto-hangverseny 15.15 órakor a zeneiskola Csermák termében.

Baksa Attila, Balázs András és Pálos Zoltán Rosetta-Philae űrrandevúja egy üstökössel valahol az űrben című előadása 17 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében.

PÁPA

A népművészet értékei: a néptánc és a népzene címmel megemlékezés Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából 17 órakor a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája dísztermében.

MÁRCIUS 30.

VESZPRÉM

Veszprém: Frei Zsolt A gravitációs hullámok felfedezése a LIGO műszereivel című kiállítása 17.30 órakor az MTA Veab-székház első emeleti nagytermében.

TAPOLCA

Századfordulós bűnesetek – Bajner Imre iskolaigazgató, történelemtanár tart előadást az Életfa galériában 30-án 17 órakor Bűnesetek, érdekességek a századfordulós Tapolca történetéből címmel.

MÚZEUMI PROGRAMOK A HÉTEN

Veszprém: Laczkó Dezső Múzeum: k–v: 10–18 óráig. Dubniczay-palota, László Károly-gyűjtemény: k–v: 10–18 óráig. Csikász Galéria: h–szo: 10–18 óráig. Modern Képtár Vass László-gyűjtemény: h– szo: 10–17 óráig. Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ: kedd–szombat: 9– 17 óráig.

Balatonfüred: Vaszary Galéria: Sze–v: 10-18 óráig. Jókai Mór Emlékház: Sze–v: 10–18 óráig, 03. 21– 04. 28.: felújítás miatt zárva. Városi Helytörténeti Gyűjtemény: sze–v: 10–18 óráig. Kisfaludy Galéria sze–v: 12–18 óráig. Vitorlázeum: cs–v: 10–18 óráig. Arácsi Népház és Fiókkönyvtár: h, cs: 10–18 óráig, sze, szo: 14–18 óráig. Arácsi Kiállítóház p–v: 14–18 óráig.

Herend: Porcelánművészeti Múzeum: h–v 9.30–18.00.

Pápa: Kékfestő Múzeum: k–szo: 9–16 óráig. Pápai Református Gyűjtemények: könyvtár k–p: 8–16 óráig, múzeum k–p: 8– 16 óráig, szo–v: 9–17 óráig.

Sümeg: Sümegi Vár és Vármúzeum: k–v: 9–16 óráig.

Tihany: Bencés Apátsági Múzeum: 10–16 óráig. Babamúzeum: h–v: 10–16 óráig.

Várpalota: Magyar Vegyészeti Múzeum és Bányászattörténeti Gyűjtemény, k: 12–18 óráig, sze–p: 10–18 óráig, szo: 9–20 óráig, v: 9–18 óráig. Trianon Múzeum (Zichy-kastély): k–cs: 10.30–16 óráig, p–v: 10.30–17 óráig.

Zirc: Reguly Antal Könyvtár: k–v: 10–12 és 13–16 óráig. Bakonyi Természettudományi Múzeum: k–v: 9–17 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!