Programok

2015.05.03. 19:20

Programok, rendezvények Veszprém megyében május 4-től

Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények május 4-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

MÁJUS 19.

Sajtófotók

Devecser, Ajka  – A Napló sajtófotó-kiállítása május 16-áig tekinthető meg a devecseri kastélygalérián, majd 19-én 17 órától az ajkai a művelődési központ aulájában.

MÁJUS 17.

Rászorulók - Jótékonysági koncertet szerveznek

A Veszprém a Kereszténységért Alapítvány jótékonysági koncertet szervez a Veszprémi Petőfi Színházban. A három évvel ezelőtt létrehozott Veszprém a Kereszténységért Alapítvány célja, hogy keresztény közéleti tevékenységet végezzen, mondta Halmay György, az alapítvány kuratóriumának tagja, a jótékonysági koncert kezdeményezője. A jótékonysági rendezvény május 17-én 18 órakor lesz a Veszprémi Petőfi Színházban. A közreműködők Veszprém Város Vegyeskara, az MH Légierő Zenekar, a Swing-Swing együttes, Szeles József, a Veszprémi Petőfi Színház művésze, a Hallgatók a Művészetért Egyesület zenekara, a HaMűv Band, valamint a Szilágyi néptáncegyüttes ingyen vállalták a fellépést.

MÁJUS 16.

Ki miben tehetséges?

Ajka - A Star Factory elnevezésű tehetségkutató vetélkedő döntőjét május 16-án este 7 órakor rendezik a művelődési központban. A programot a Pannon Várszínház szervezi.

Ajkai napok

Ajka - A hagyományos kulturális rendezvénysorozatot május 16. és 25. között tartják a városban. A Somlói bor és tócsifesztivált május 23. és 25. között rendezik. A programok között szerepel a Napló sajtófotó-kiállítása, amelyet 19-én 17 órakor Németh F. Bernadett főszerkesztő nyit meg.

Újra színpadon a csapat

Balatonfüred - Jó hír a kemény metálzene kedvelőinek, hogy másfél év hallgatás után visszatér, mi több, újra koncertezik az Animid Effect zenekar. Május 16-án, a balatonfüredi Rózsakert Romkocsmában csapnak újra a húrok közé a srácok.

Férfinap

Zánka – Szórakoztató férfinapi program lesz május 16-án, este hét órakor a faluházban.

Évadnyitó Horgászverseny

Balatonalmádi – A Balatonalmádi Sporthorgász Egyesület nyolcadik alkalommal tartja évadnyitó horgászversenyét az almádi négyméteres partszakaszon. A május 16.-i versenyt női, ifjúsági, felnőtt és gyermek kategóriában rendezik. Az előbbi három kategóriában 7.00-7.30 óra között lesz a regisztráció a helyszínen, a verseny 9.00-12.00 óra között tart. A gyermekek regisztrációja 8.00-8.30 között lesz, ők 9,30 órától 11,30 óráig horgásznak. Eső esetén a versenyt másnap, május 17-én tartják, azonos menetrend szerint.

MÁJUS 14.

Nyugdíjas majális

Ajka - Nyugdíjasoknak szerveznek majálist május 14-én 9 órától a civil házban.

KIP-oktatás

Somlóvásárhely – A község általános iskolája május 14-én, csütörtökön délután fél kettőtől szakmai beszélgetést tart a bevezetett komplex instrukciós programról.

MÁJUS 13.

ZENE

Veszprém: Egyetemi Szimfonikusok Zeneakadémia-fellépése 13-án 19 órakor a egyetem aulájában.

MÁJUS 12.

Tudományos eredmények

Veszprém – Szakmai fórumot szerveznek május 12-én, kedden, 14 órakor a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karán működő kutatóműhelyek és a Tudós tanár program szakmai eredményeiről. A részvétel internetes regisztrációhoz kötött.

Tudományos előadás

Veszprém – Szabó Ferenc és Csuti Péter a Sixtus-kápolna megvilágításáról tartanak tudományos előadást. A fény éve kapcsán szervez előadást a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága május 12-én, kedden délután fél hatkor az akadémiai bizottság székházában. A Veszprémi Akadémiai Bizottság rendszeresen szervez programokat, előadásokat, üléseket. A fény éve keretében is több rendezvényt tartanak. Schanda János (1932 – 2015) a VEAB Fény- és Színtani Munkabizottság elnöke vezetésével a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának Kutatócsoportja is részt vett 2014-ben a vatikáni Sixtus-kápolna freskóinak megvilágítását megújító rangos innovatív nemzetközi projektben. Az Európai Unió által finanszírozott vállalkozás tapasztalatairól számolnak be Szabó Ferenc és Csuti Péter, a Pannon Egyetem munkatársai. A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán működő laboratórium többek között az optikai sugárzás, a fény- és színinger mérésével, a képi információ látásfiziológiailag és látáspszichológiailag helyes feldolgozásával, a multimédiás és virtuális megjelenítés informatikai kérdéseivel és alkalmazásaival foglalkozik.

RENDEZVÉNY

Veszprém: Közösségi biokertészkedés. Ware Borbála előadása 12-én 17 órakor a Dózsavárosi Könyvtárban.

Múzeumi Szabadegyetem előadása – Az I. világháború hatásai a hátországban: divattörténet, alternatívák 12-én 16.30 órakor a Laczkó Dezső Múzeumban.

Barangolás Erdélyben. Rokon lelkek álmodói. Lővey Lilla képes előadása Áprily Lajos és Reményik Sándor barátságáról 12-én 17.30-kor a Cholnoky Könyvtárban.

Rozsnyói Edit Kedvenc verseim előadása 12-én 17.30 órakor a Botev iskolában.

Szabó Ferenc és Csuti Péter A Sixtus-kápolna megvilágítása című tudományos előadása 12-én 17.30 órakor VEAB-székház nagytermében.

Hogyan épültek a panelházak? A VÁÉV emlékezete címmel Mezei László előadása 12-én 18 órakor a VMK-ban.

A VÉKA Építő gondolatok 5.0 előadása 12-én 19 órakor a Fricskában. Az este témája: „Ó, a Balaton, régi nyarakon”.

Tapolca: Biblia a képzőművészetben előadás-sorozat: Zichy Mihály: A rombolás géniuszának diadala, 12-én 18 órakor a TÁMK-ban.

MÁJUS 10.

Madarak és fák napja

Veszprém - Május 10-én ünneplik Magyarországon a madarak és fák napját. A jeles nap célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. A hagyomány immáron több mint száz éves. A jeles nap alkalmából megyénk több településen programokkal várják az érdeklődőket. Május 10-én ingyenes szakvezetés mellett csodálhatják meg a látogatók a Zirci Arborétum angolkertjének évszakokhoz illő hangulatát.

Civilek majálisa

Pápa - Civil Majálist tartanak az Erzsébet ligetben ma (05.10.) 14 órától a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete szervezésében. A nyolcadik alkalommal sorra kerülő rendezvény hagyományosan lehetőséget biztosít a Pápán és a járásban tevékenykedő civil szervezeteknek a bemutatkozásra. A programban többek között kézműves és interaktív foglalkozások, valamint amatőr művészeti egyesületek színpadi produkciói szerepelnek. A Civil Majálison ebben az évben nagy hangsúlyt kap a hagyományőrzés, a környezetvédelem és a szabadidő hasznos eltöltése. Egyebek mellett íjászbemutató, gyöngyfűzés, kosárfonás, kézműves termékek vására, papírvirág-készítés, illetve a szelektív hulladékgyűjtés és a véradás fontosságára való figyelemfelhívás színesíti a kínálatot.

MÁJUS 11.

RENDEZVÉNY

Veszprém: Filmklub: 20 000 nap a Földön – 11-én 18 órakor a VMK-ban.

KIÁLLÍTÁS

Veszprém: Kultúr-fotók – pillanatok az egyetemi közművelődés életéből című fotókiállítás megnyitója 11-én 18 órakor az egyetem aulájában.

MÁJUS 10.

Hangverseny

Balatonfüred – Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész komolyzenei hangversenyére várják a közönséget az Anna Grand Hotelbe május 10-én, este hat órától.

Óbudavár túrákkal csalogat

Óbudavár – A szezon egyik legfontosabb eseményét rendezi meg május 10-én, vasárnap a Zöld Bakancs Klub – a 12. Óbudavári Túranapon egész nap lehet hosszabb, rövidebb túrákat tenni. Reggel hét órától várják a szervezők a kirándulókat, túrázókat vasárnap. A leghosszabb táv, az Óbudavár Maraton 42 kilométeres etapot jelent. A klasszikus táv, mintegy 20 kilométert foglal magába. A Szabó Ernő Emléktúrán 10 kilométert kell leküzdeni. Természetesen a családoknak, a kisgyerekeseknek sem kell otthon maradni, mert a családi, öt kilométeres táv csemetékkel is teljesíthető. Egész nap bárki benevezhet az egy kilométeres távra, ahol a települést kell megkerülni, illetve a világ legrövidebb túrájára az Óbudavár 0,1 kilométerre. Itt pedig a katolikus templomig kell eljutni, majd vissza. Valamennyi induló oklevelet, kitűzőt és hűtőmágnest kap a célbaérkezéskor. Ezen kívül elmaradhatatlan a kondéros babgulyás, illetve a pálinka- és a borkóstolás is. A rajt és a célbaérkezés a megszokott helyen, Óbudaváron a Vilmos házban lesz.

RENDEZVÉNY

Úrkút: Német nyelvű szentmise 10-én 11 órakor a római katolikus templomban.

Pápa: Civil majális 10-én 14 órakor az Erzsébet ligetben.

ZENE

Veszprém: A Magyar Honvédség Légierő Zenekarának Első világháborús katonadalok című hangversenye 10-én 17 órakor az érseki palotában.

Balatonfüred: Hegedűs Endre zongoraművész estje május 10-én 18 órakor az Anna Grand Hotelben.

MÁJUS 9.

Ünnepség a száz éves fánál

Csesznek – Az Építők Természetbarát Sportegyesület szervezésében május 9-én 11.30 órától a 82.sz.főút közelében a gézaházai elágazó úttól háromszáz méterre Csesznek irányában az erdő szélén a Gerendavágási Eszterházy László Emlékfa avatásának 10. évfordulóját ünneplik a meghívott vendégek, a program támogatói, az erdészek, az erdőmérnökök, a természetjáró szövetségek vezetői, képviselői és a sportegyesület tagjai.

Néptáncgála és táncház

Márkó – A márkói Cserdülő néptáncegyüttes gyermek és felnőtt tánccsoportjai lépnek fel a néptáncgálán, melyet május 9-én, szombaton 17 órakor tartanak a márkói kulturális központban. Művészeti vezetők: Szabó Sándor és Hoffer Nikolett.

Természetes nap

Balatonakali – Egész napos szabadtéri programok várják a természet kedvelőit május 9-én. Lesz horgászverseny és túra is indul.

Jubileumi nap Csabrendeken

A Község Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesülete az idei évben ünnepli megalakulásának 125. évfordulóját. Az jubileum alkalmából szervezett ünnepséget május kilencedikén rendezik. A programok sora reggel kilenc órakor ünnepi szentmisével kezdődik, majd mindenki felvonul a fúvósok kísérete mellett a Szent Flórián szoborhoz, amelyet megkoszorúznak ez alkalomból. Az ünnepi jubileumi közgyűlést 11 órától a Művelődési Házban rendezik, annak keretében emléktáblát lepleznek le a helyi tűzoltó szertár épületénél várhatóan negyed egykor. A jeles évforduló alkalmából ünnepélyes keretek között átadják a tűzoltók új, hasznos eszközét, a hidraulikus feszítővágót. Délután fél egykor nyílik a különleges tűzoltó kiállítás a tűzoltó szertár épületében. Az ünnepségre várják az érdeklődőket a jubiláló tűzoltók és a polgárőrök.

Nemzetiségi programok

Úrkút - Régi hangszeres zenészeknek szerveznek gálaestet május 9-én este hat órától a község sportcsarnokában. A programot a Landesrat, azaz a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa, valamint a község önkomrányzata, illetve a német önkormányzat szervezi. A zenészek Baranya, Bácska, Komárom-Esztergom és Veszprém megyéből, valamint Budapestről érkeznek. Másnap, vasárnap 11 órától német nyelvű szentmise lesz, amelyen fellép az Úrkúti Asszonykórus és a Harmonikások.

Válogatás a magángyűjteményből

Veszprém – Kapcsolatok címmel nyílik tárlat Egri János és Pogány Judit magángyűjteményéből május 9-én, szombaton 12 órakor a Modern Képtár – Vass László Gyűjteményben. A június 21-ig látogatható kiállításon mások mellett Czóbel Béla, Kassák Lajos és Victor Vasarely alkotása is megtekinthető.

Megemlékezés a vörösterror helyi áldozatairól

Devecser – A vörös terror áldozatainak emlékére rendeznek ünnepséget május 9-én 10 órakor a Petőfi téren. Emléktábla elhelyezésével tisztelegnek a hősök előtt. Az 1919-es vörös terror áldozatai a devecseri ótemetőben nyugszanak Az utókor tisztelettel őrzi Baják István, Bőnyi Gyula, Ferenczi Lajos, Krassovszky Gyula, Somogyi János emlékét.

Kik azok a lívek?

Badacsonytördemic – Május 9-én, szombaton délután öt órakor Pusztai János Prima-Primissima-díjas egyetemi tanár fotókiállítása nyílik a faluházban. Az alkotó elő-adást is tart azt követően A borostyánkőpart népe: a lívek címmel.

Ünnepi szentmise

Veszprém - A Gizella napok egyik központi programja a szombat délelőtti szentmise, ahol Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát mond szentbeszédet.  A főegyházmegyei zarándoklatot május 9-én tartják a Szentháromság téren, Boldog Gizella ereklyéjének jelenlétében. Részletek itt

A gyerekekre is gondoltak

Veszprém – Huszonötödik alkalommal rendezik meg a Honvéd- kupát, ahová nemcsak a profi tájfutókat, hanem az amatőröket, kezdőket és a gyerekeket is várják. A Veszprémi Honvéd SE május 9–10-én a Bakonyban, Vinye közelében bonyolítja le a versenyt. Gyönyörű természeti környezetben, kedvelt turistacélpontokat érintve jelölték ki az erőpróbák útvonalait. A terepfutás tájékozódási feladatokkal kombinált változatát kipróbálók érintik majd többek között a Hódos-eret, a Pápalátó-követ vagy a Likas-követ is. Kezdők számára a kifejezetten nekik kitűzött nyílt kategóriában csak három kilométer a leküzdendő távolság. A versenyközpontban mindkét nap ingyenes gyermekverseny is várja a legapróbbakat.

RENDEZVÉNY

Veszprém: Alkotóműhely 9-én 8 órakor a Cholnoky Könyvtárban.

Boldog Gizella főegyházmegyei zarándoklata – 9-én 10 órakor ünnepi szentmise a Szentháromság téren. A szentmise végén a Szent Imre-díjak átadása.

Balatonakali: Halösvényavató ünnepség 9-én 13 órakor a Balatonakali strandon.

Balatonakaliért Támogatási Közalapítvány hagyományos túrája 9-én 14 órakor a Halösvénytől.

Balatonkenese: Veterán járművek találkozója 9-én 10 órakor a városháza előtti téren.

Balatonszepezd:
Bertha Bulcsu 80. születésnapja alkalmából Péller Andrásné Bertha Bulcsu írói munkássága című előadása 9-én 19 órakor a közösségi házban.

Gézaháza: Gerandavágási Esterházy László-emlékfa felavatásának 10. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség 9-én 11.30 órakor Gézaházán (a 82-es műút mellett).

Márkó: Márkói Cserdülő Néptáncgála és Táncház 9-én 17 órakor a kulturális központban.

Zirc: Zirciek tavasza – Zirc város napja 9-én 9 órától a Rákóczi téren.

SZÍNHÁZ

Veszprém, Petőfi Színház: Nagyszínház: Kulcskeresők – 9-én 19 órakor, Tánczos-bérlet. 10-én 17 órakor, Őszikék-bérlet. A férfiagy – avagy nincs itt valami ellentmondás? – 11- én 19 órakor, bérletszünet. Két összeillő ember – 12-én 19 órakor, Csillagszóró-bérlet. Bécsi vér – 13-án 19 órakor, bérletszünet.

Latinovits–Bujtor Játékszín: Duók – 7-én 19 órakor, bérletszünet. All dogs must be muzzled – 7-én 19 órakor. Elhallgatott hétköznapok – 7-én 19 órakor. Útszeretők – 7-én 19 órakor. Átmenetileg örök – 8-án 19 órakor. KÉTség és Beszéj rólam! – 9-én 19 órakor. A pestis – 11-én 19 órakor, 4. bérlet. SzínházJegyetem 2.0 – 12-én 15 órakor, bérletszünet.

Pannon Várszínház (Hangvilla): Starfactory – 7-én 15 órakor, ifjúsági előadás. 8-án 19 órakor, Páger-bérlet. 13-án 19 órakor, Tolnay-bérlet.

Kabóca Bábszínház: Kutya– macska barátság – 10-én 11 órakor, nem bérletes, Óváros tér. 12-én 10 órakor, Pöttyös- bérlet, Dúdoló óvoda.

Ajka (szabadidőközpont színházterme): Bérletes színházi előadás: 7–8–9-én 19 órakor Turay Ida Színház: Csakazértis szerelem – zenés játék – Bródy-, Tamási-, Nagy L.-bérlet. Balfácánt vacsorára – 11-én 19 órakor.

Badacsonytomaj: Kutya– macska barátság – 5-én 10 órakor a művelődési házban, Pöttyös-bérlet.

Inota:
Starfactory – 9-én 19 órakor, Retro-bérlet. 10-én 17 órakor, Retro 2-bérlet.

Nagyvázsony:
Kutya–macska barátság – 13-án 10 órakor, Pöttyös-bérlet, Nagyvázsony, óvoda.

KIÁLLÍTÁS

Veszprém: A Modern Képtár – Vass László Gyűjteményben időről időre más magángyűjtemény mutatkozik be vendégként. Ebbe a sorba illeszkedik Egri János és Pogány Judit gyűjteménye. Egri János az 1960-as évektől sportriporterként, majd kvízmesterként vált ismertté. Gyűjteményében csaknem kivétel nélkül olyan alkotók munkáit találjuk meg, akikkel személyes kapcsolatot, barátságot alakított ki, köztük Konok Tamás, Kádár Béla. A tárlat május 9-én, szombaton, 12 órakor nyílik.

Badacsonytördemic: Pusztai János A borostyánkőpart népe: a lívek című fotókiállítása, előadása 9-én 17 órakor a faluházban.

ZENE

Úrkút: Régi hangszeres zenészek gálaestje 9-én 18 órakor a sportcsarnokban.


MÁJUS 8.

Orgonakoncert a templomban

Veszprém – A Csermák Antal Zeneiskola május 8-án, pénteken, 18 órakor tartja orgona tanszaki koncertjét az evangélikus templomban. A műsorban Pachelbel, Froberger, Bach, Buxtehude, Franck, Liszt Ferenc és Reger művei szólalnak meg Kővári Péter orgonaművész-tanár növendékeinek előadásában. A belépés díjtalan.

Kicsi hazám

Somlóvásárhely – Boldizsár Zsolt devecseri festő Kicsi hazám, Somló-vidék című kiállítása nyílik május 8-án 17 órakor a község művelődési házában. A tárlatot Tóth Péter hegy- bíró nyitja meg, közreműködik ifj. Boldizsár Zsolt harsonán.

Könyv Prohászka Ottokár életéről

Veszprém – Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc emlékéért Alapítvány, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet és a Történelmi Vitézi Rend Barlay Ödön Szabolcs rubinmisés paptanár, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora A katedrális – Fejezetek Prohászka Ottokár életéből 1858–1905 című kötetének előadással egybekötött veszprémi bemutatóját május 8-án (pénteken) 15 órakor rendezi meg Veszprémben, a Mártírok útja 11. szám alatt, a földszinti 56-os emlékszoba helyiségében.

RENDEZVÉNY

Veszprém: A nők felemelkedésének rögös útja, Jubileumi nőtörténeti konferencia 8-án 10– 14 óráig az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termében.

Badacsonytomaj: Papp Lajos professzor előadása Test–lélek–szellem egysége az egészségmegőrzésben címmel 8-án 17 órakor az Egry József Művelődési Házban.

Várpalota: Harmat József Roma holokauszt a Grábler-tónál című előadása 8-án 17 órakor a városi könyvtárban.

KIÁLLÍTÁS

Veszprém: Kezünk kinyújtva – műsoros jubileumi emlékülés és mini kiállítás 8-án 15–18 óráig az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termében.

Madarassy István szobrászművész Tűz és láng által című kiállításának megnyitója 8-án 17 órakor a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban.

Balatonalmádi: Horváth Márta ...mostan színes ceruzákkal mesélek című kiállítása 8-án 17 órakor a Pannóniában.

A Somló festményen

Somlóvásárhely - Boldizsár Zsolt devecseri festő Kicsi hazám, Somló-vidék című kiállítása nyílik május 8-án 17 órakor a község művelődési házában. A tárlatot Tóth Péter hegybíró nyitja meg, közreműködik ifj. Boldizsár Zsolt harsonán.

MOZI

Veszprém, Cinema City: Bosszúállók: Ultron kora 3D (12): 17.30. 20.20, 22.00. Bosszúállók: Ultron kora (12): 14.40. Argo 2 (16): 16.20, 18.30, 20.30, 22.30. Sam – Kismadár nagy kalandja 3D (6): 15.50. Sam – Kismadár nagy kalandja (6): 13.50. A pláza ásza vegasban (16): 20.00. Halálos iramban 7 (16): 13.30, 16.45, 19.30, 22.15. Bérhaverok (16): 17.50. Hamupipőke (6): 14.20.

Tapolca, Városi mozi: Végre otthon 3D (6): 14.00. A szomszéd fiú (18): 17.30. Argo 2 (16): 16.00. A bosszúállók: Ultron kora 3D (12): 19.30.

ZENE

Ez One

Veszprém – Az Ez One zenekar ad koncertet május 8-án 21 órától a Fricskában. A Pallagi Attila vezette bándi rockbanda Madonna Frozen című slágerének különleges átdolgozását is eljátssza majd a veszprémi bulin.

Veszprém: Orgonakoncert 8-án 18 órakor az evangélikus templomban.

Gyulafirátót: Jótékonysági koncert 8-án 18 órakor a művelődési házban.


MÁJUS 7.

RENDEZVÉNY

Veszprém: Hencsei László tanár A Perzsa-öböl gyöngyszeme – Omán című előadása 7-én 14 órakor a Báthory iskolában.

Sümegi István Talpalatnyi remény című kötetét mutatják be csütörtökön délután három órakor a Pannon Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltárában. A szerzővel Garaczi Imre egyetemi docens és Kalmár Zoltán egyetemi docens beszélgetnek.

Százszín palást a veszprémi nők költészetében,Női íróink bemutatása 7-én 15-17 óráig a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ előadótermében.

Francia klub Kifulladásig című film vetítése, 7-én 17 órakor a megyei könyvtárban.

Józsa Márton lelkészről és a siófoki templom építéséről vetítenek filmet az evangélikus gyülekezet csütörtökön délután öt órakor, a gyülekezeti teremben kezdődő programján, melyre minden érdeklődőt várnak.Berhida: Berhida Ifjú Polgárai ünnepség, a 2014. évben született gyermekeket és édesanyjukat köszöntik 7-én 16 órakor a Petőfi Művelődési Házban.

Kislőd: A Rőthy Mihály Német Nemzetiségi Általános Iskola május 7-én a kalandparkban rendezi meg a Szeresd a magyart! megyei hungarikum vetélkedőt. A program fél tízkor indul, a résztvevők ebédet is kapnak - tájékoztatta lapunkat Fódiné Bergmann Ágnes főszervező.

SZÍNHÁZ

Veszprém:

Petőfi Színház: Latinovits-Bujtor Játékszín: Duók – 7-én 19 órakor, bérletszünet. All dogs must be muzzled – 7-én 19 órakor. Elhallgatott hétköznapok – 7-én 19 órakor. Útszeretők – 7-én 19 órakor.

Pannon Várszínház (Hangvilla): Starfactory – 7-én 15 órakor, ifjúsági előadás.

Ajka (szabadidő központ színházterme): Bérletes színházi előadás: 7-én 19.00 Turay Ida Színház: Csakazértis szerelem-zenés játék – Bródy, Tamási Nagy L. bérlet.

Balatonfűzfő: „Az élet muzsikusai” című előadást láthatják a nézők a veszprémi Petőfi Színház művészeinek előadásában május 7-én, csütörtökön este hat órától a Művelődési Központban.MOZI

Veszprém, Cinema City, május 7.: BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA 3D (12) (Premier!): 17.30 órakor. BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA (12) (Premier!): 20.20 órakor. ARGO 2 (16): 16.20, 18.30, 20.30 órakor. SAM– KISMADÁR NAGY KALANDJA 3D (6): 15.50 órakor. SAM– KISMADÁR NAGY KALANDJA (6): 13.50 órakor. A PLÁZA ÁSZA VEGASBAN (16): 20.00 órakor. HALÁLOS IRAMBAN 7 (16): 13.30, 16.45, 19.30 órakor. BÉRHAVEROK (16): 17.50 órakor. HAMUPIPŐKE (6): 14.20 órakor.

Tapolca, Városi Mozi: május 7.: SAMBA (12): 14 órakor. VÉGRE OTTHON 3D (6): 16 órakor, ARGO 2 (16): 17.30 órakor,
A BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA 3D (12): 19.30 órakor.

MOZI

Veszprém, Cinema City, május 7–13.: BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA 3D (12) (Premier!): 17.30 órakor, csak h, sze: 14.40 órakor, kivéve h, sze: 20.20 órakor, p–szo: 22.00 órakor is, szo–v: 11.50 órakor is. BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA (12) (Premier!): kivéve h, sze: 14.40 órakor, csak sze: 20.20 órakor. BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA (f/sub) (12) (Premier!): csak h: 20.20 órakor. ARGO 2 (16): 16.20, 18.30, 20.30 órakor, p–szo: 22.30 órakor is, szo–v: 10.00, 12.20 órakor is. SAM – KISMADÁR NAGY KALANDJA 3D (6): 15.50 órakor, szo–v: 11.50 órakor is. SAM – KISMADÁR NAGY KALANDJA (6): 13.50 órakor, szo–v: 10.20 órakor is. A PLÁZA ÁSZA VEGASBAN (16): 20.00 órakor. HALÁLOS IRAMBAN 7 (16): 13.30, 16.45, 19.30 órakor, p–szo: 22.15-kor is. BÉRHAVEROK (16): 17.50 órakor. HAMUPIPŐKE (6): 14.20-kor, szo–v: 11.10 órakor is.

Tapolca, Városi mozi: május 7–13.: SAMBA (12): 7-én, 11–13-án 14 órakor. VÉGRE OTTHON 3D (6): 7-én, 11–13-án 16 órakor, 8-án és 10-én 14 órakor, 9-én 13 órakor. A SZOMSZÉD FIÚ (18): 8-án és 10-én 17.30 órakor, 9-én 18 órakor. ARGO 2 (16): 7-én, 11–13-án 17.30 órakor, 8-án és 10-én 16 órakor, 9-én 16.30 órakor. A BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA 3D (12): 7–8-án és 10–13-án 19.30 órakor, 9-én 20 órakor.

MÁJUS 6.

Hallásvizsgálat

Ajka - Új ingyenes szolgáltatás indul a civil házban. Május 6-ától kéthetente szerdánként 9 és 11 óra között hallásvizsgálatot végez Horváth Gabriella.

Szabadon a szabadságról

Veszprém – Szabadon a szabadságról címmel tart kötetlen előadást Kész Zoltán veszprémi országgyűlési képviselő a Sport pubban (Mártírok u. 12.). május 6-án, szerdán, 16 órakor.

Test és lélek a háborúban

Veszprém  – Test és lélek a nagy háborúban – Tábori lelkészet, katonai kórházak és orvoslás az első világháborúban címmel nyílik kiállítás a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény épületében (Vár u. 35.) május 6-án, szerdán, 17 órakor. A tárlat egyben a Gizella-napok ünnepélyes megnyitója. Köszöntőt mond Márfi Gyula veszprémi érsek és Porga Gyula polgármester. A kiállítást Bíró László püspök, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke és Kapronczay Károly történész, levéltáros nyitja meg.

Kötetbemutató

Veszprém – A nemzeti integráció, autonómia és szakrális múlt a Kárpát-medencében című magyarságtudományi tanulmánykötetet Papp Sándor egyetemi tanár, professzor emeritus és Garaczi Imre szerkesztő-kiadó mutatja be a Szaléziánumban május 6-án, szerdán, 16 órakor. Nemzeti integráció és nemzetstratégia a közgondolkodásban címmel Duray Miklós szlovákiai magyar politikus, közíró tart előadást.

Önkéntes véradás

A hét folyamán az alábbi helyeken nyílik lehetőség véradásra. Szerda: Veszprém, megyei kórház 13–16 óráig; Ajka, Magyar Imre Kórház, intézeti 10–14 óráig; Bakonytamási, orvosi rendelő 10–12 óráig; Pápateszér, önkormányzat 13–15.30 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–18 óráig. Csütörtök: Balatonakali, művelődési ház 15.30–18 óráig; Ajka, Elektronika 8–12 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–15 óráig. Péntek: Ábrahámhegy, kultúrház 13–15 óráig; Révfülöp, általános iskola 16–18 óráig; Pápa, rendelőintézet 8–11 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–12 óráig. Szombat: Várpalota, civil nap, kamion 11–17 óráig. Vasárnap: Pápa, civil majális, színház 14–17 óráig.

RENDEZVÉNY

Veszprém: Asszonyok vallomásai az utókornak 6-án 15-17 óráig a Szaléziánumban.

Várbörtön a 21. században” című kiállítás megnyitója 6-án 17 órakor a Volt Várbörtönben.

Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben: Gizella Napok ünnepélyes megnyitója 6-án 17 órakor. Test és lélek a Nagy Háborúban – Tábori lelkészet, katonai kórházak és orvoslás az első világháborúban című kiállítás megnyitója 6-án 17 órakor.

Éjszakai Egyetem: Rigó Péter pszichiáter Függőségek, szenvedélybetegségek. Miért él kábítószerrel az ember? című előadása 6-án 18 órakor a Vár u. 20. 112-es teremben.

A fejlődés útján

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) a Pannon Egyetemmel közösen ingyenes előadás sorozatot szervezett, amelynek második programját május 6-án, szerdán 16.30 órakor rendezik meg. Ezúttal dr. Lénárt Ágota, a sportpszichológia hazai szakértője beszél a sportpszichológia alkalmazható módszereiről. Minden érdeklődő testnevelőnek, edzőnek, sportvezetőnek és egyéb látogatónak az előadás ingyenes. Helyszín a Pannon Egyetem Polinszky terme.

A Mendelssohn Kamarazenekar tagjainak koncertje 6-án 18.30-kor az Érseki Palotában.

Balatonfüred: Kozma Imre „Memento mori” Emlékezzünk Annamáriára című kiállításának megnyitója 6-án 16.30-kor a Polgármesteri Hivatalban.

Kádárta: A „mindent tudó anyatejről” és a hozzátáplálás nehézségeiről, egészséges életmódra nevelésről. Barabásné Kriszti védőnő előadása 6-án 10 órakor a Faluházban.

Zirc: Madarak és fák napja az arborétumban – az apátság díszudvarában 6-án 14.30 órakor.

Kerner Mariann – Te vagy a híd könyvbemutatója 6-án 18 órakor Városi Könyvtárban.

SZÍNHÁZ

Veszprém: Petőfi Színház: Latinovits-Bujtor Játékszín: Priznic – 6-án 19 órakor, bérletszünet.

Kabóca Bábszínház (Hangvilla):Pepita – 6-án 10 órakor, nem bérletes.

MOZI

Veszprém, Cinema City: BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA (12): 19.30. ARGO 2 (16): 14.30, 16.30, 18.30, 20.30 órakor. SAM–KISMADÁR NAGYKALANDJA 3D (6) : 15.30, 17.30. SAM KISMADÁR NAGY KALANDJA (6) 13.30. A PLÁZA ÁSZA VEGASBAN (16): 20.10. HALÁLOS IRAMBAN 7 (16): 14.15, 17.00, 19.45, BÉRHAVEROK (16): 18.00, órakor. HAMUPIPŐKE (6) 13.20, 15.40 órakor.

Tapolca, Városi mozi: VATIKÁNI MÚZEUM 3D (6): 14.00 és 15.15 órakor. SAM – Kismadár nagy kalandja 3D (6): 16.30-kor. ARGO 2 (16): 18.30, 20.30 órakor.

 

MÁJUS 5.

Jubileumi vándorkiállítás

Devecser  - Első vidéki helyszínként a devecseri kastélykönyvtárban állítják a Napló sajtófotóit. Penovác Károly és Szabó Péter Dániel munkáinak tárlatát a megyei napilap megalakulásának 70 éves évfordulójára szervezték. A kiállítást Németh F. Bernadett főszerkesztő nyitja meg május 5-én 17 órakor.

Felolvasás németül

Veszprém – Balaton, csak oda című regényéből olvas fel németül a szerző Doma Ákos május 5-én, kedden 17 órától az Eötvös Károly Megyei Könyvtár olvasótermében. A felolvasást beszélgetés követi.

Tárlat nyílik

Veszprém – Színeink képeken címmel nyílik kiállítása a Veszprémi Művészkörnek május 5-én, kedden 17 órától a Dózsavárosi Könyvtárban. A tárlat június ötödikéig látogatható.

Csatangolás

Csopak  – Kövek, malmok és pincék közötti csatangolásra hív a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság május 5-én. A geotúra résztvevői ellátogatnak a Csopak felett emelkedő Csákány-hegyre, útba ejtik a kora középkori Kövesdi-templomromot és a Plul-malmot.

Könyv a frontemberről

Veszprém – Géczi János Likó Marcellről, a Vad Fruttik frontemberéről írt A Bunkerrajzoló című kötetét mutatják be május 5-én, kedden 17.30-tól a Hangvilla konferenciatermében.

RENDEZVÉNY

Veszprém: „Viseletek és egyenruhák Tóth István szabómester munkáiból” című tárlat megnyitója 13 órakor a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság aulájában.

„A II. világháború emlékezete” című kamarakiállítás megnyitója 16.30-kor a Laczkó Dezső Múzeumban.

A Szent László hadosztály története Dr. Farkas Jenő nyugalmazott rep. ezredes előadásában, 17 órakor a Laczkó Dezső Múzeumban.

A természetes otthon – Egészséges ételek a családban, otthoni gyógymódok, kisgyermekek kezelése orvosság nélküli címmel Csabai Edit előadása 17 órakor a Március 15. úti Könyvtárban.

Biologika – Az új medicina és az öt biológiai természettörvény címmel Herczeg Andrea előadása 17.30-kor a Dózsavárosi Könyvtáraban.

A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület jubileumi rendezvénysorozata: Szépségeinek női kézből felmutatva, Alkotó Nők Veszprémben, jubileumi képző- és iparművészeti kiállítás 17:30 órakor a Szent Mihály-székesegyház altemplomában és a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ tetőtéri kiállítótermében.

Benkó Sándor 4. előadása – jazztörténet a Benkó Dixieland Band koncertjével egybekötve 18 órakor az egyetemen, B aula.

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan – Egyetemi filmklub (Magyar filmfélév)   20 órakor, E kamara.

Devecser: A Napló megalakulásának 70 éves évfordulója alkalmából: Penovác Károly és Szabó Péter Dániel sajtófotóiből összeállított kiállítás megnyitója 17 órakor kastélykönyvtárban.

Kádárta: Kisvakond vándorkiállítás megnyitója 10 órakor a Faluházban.

SZÍNHÁZ

Veszprém: Petőfi Színház: Nagyszínház: Légy jó mindhalálig – 30-án 17 órakor, bérletszünet. A Jó, a Rossz és a (Csúf) COLOS – 2-án 19 órakor, Vendégjáték-bérlet. A fizikusok – 4-én 19 órakor, Németh László-bérlet. Latinovits-Bujtor Játékszín: Priznic – 6-án 19 órakor, bérletszünet.

Kabóca Bábszínház (Hangvilla): A királykisasszony, akinek nem volt birodalma – 30-án 10 órakor, nem bérletes, 13 órakor Pepita-bérlet. Bertalan és Barnabás – 3-án 11 órakor, nem bérletes. Pepita – 6-án 10 órakor, nem bérletes.

Kabóca Bábszínház: Kutya-macska barátság – 30-án 10 órakor az örömhír Evangélikus Óvodában, Pöttyös-bérlet. 30-án 14.30-kor a Dózsa György Általános Iskolában, Pöttyös-bérlet.

Badacsonytomaj: Kutya-macska barátság – 5-én 10 órakor a Művelődési Házban, Pöttyös-bérlet.

MOZI

Veszprém, Cinema City: ARGO 2 (16) 14.30, 16.30, 18.30, 20.30, 22.30 órakor. SAM–KISMADÁR NAGYKALANDJA 3D (6): 15.30 órakor. SAM KISMADÁR NAGY KALANDJA (6) 13.30, 17.30. A PLÁZA ÁSZA VEGASBAN (16): 19.45 órakor. HALÁLOS IRAMBAN 7 (16): 14.15, 17.00, 19.30 órakor. BÉRHAVEROK (16): 18.00, 20.10 órakor, HAMUPIPŐKE (6) 13.20, 15.40 órakor. 

Tapolca, Városi mozi: VATIKÁNI MÚZEUM 3D (6): 14.00 és 15.15 órakor. SAM – Kismadár nagy kalandja 3D (6): 16.30-kor. ARGO 2 (16): 18.30, 20.30 órakor.

MÁJUS 4.

Álláskeresés

Ajka  - A Munkanélküliek, Álláskeresők Veszprém Megyei Egyesülete május 4-én 9 órától álláskeresési tanácsadást tart a civil házban Veres Annamária programvezető irányításával.

SZÍNHÁZ

A fizikusok – 4-én 19 órakor, Németh László-bérlet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!