Programok

2016.01.09. 12:38

Programok, rendezvények Veszprém megyében január 11-től

Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények január 11-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

JANUÁR 29.

VESZPRÉM

Osztrák bált rendeznek: A történelem összeköt mottóval, hagyományteremtő szándékkal, első ízben rendez Osztrák bált a Veszprémi Osztrák Tiszteletbeli Konzulátus 2016. január 29-én Veszprémben, a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térben. A bál védnökei: Ralph Scheide, az Osztrák Köztársaság budapesti nagykövete, Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és ing. Hans Penz, az Alsó- Ausztriai Tartomány Parlamentjének elnöke.

JANUÁR 23.

PÁPA

Rejtvényfejtők bajnoksága: Keresztrejtvényfejtő és sudokubajnokságot hirdetett a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont (JMSZK). Az érdeklődők Illés Viktóriánál, a JMSZK művelődésszervezőjénél jelentkezhetnek a versenyre, melyet megfelelő számú résztvevő esetén tartanak meg a szervezők. A megmérettetés tervezett időpontja január 23., szombat 14 óra.

SOMLÓSZŐLŐS

Bor és tor: Vince-nap alkalmából nyilvános somlói borversenyt és szőlőszentelő programot szervez a Somlói Dűlők Egyesülete január 23-án.

SÜMEG

Zsófia-bál: Bál Zsófia emlékére: Immár harmadszor rendezi meg a Kompanik Zsófiáról elnevezett Zsófia bált a város Önkormányzata, a Térségi Vállalkozók Egyesülete és az Építőipari Gyártók és Beszállítók Egyesülete. A mulatságra január 23-án várnak mindenkit a Hotel kapitányban.

JANUÁR 22.

ALSÓÖRS

Komédiázás a kultúra napján: – Az Endrődi Sándor Református Általános Iskola színjátszó csoportja a magyar kultúra napja alkalmából bemutatja Rideg Sándor Indul a bakterház című komédiáját január 22-én, délután öt órai kezdettel. Az Eötvös Károly Művelődési Házban a műsor előtt ünnepi beszédet mond M. Tóth Antal nyugdíjazott egyetemi tanár.

VESZPRÉM

A megmozdult szótár kiállítása – A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum a magyar kultúra napja alkalmából január 22-én, pénteken 15 órakor nyitja meg Weöres Sándor A megmozdult szótár című kiállítását. A tárlat a Petőfi Irodalmi Múzeum nagy sikerű interaktív vándorkiállítása. Weöres Sándor születése 100. évfordulóján olyan kiállítást hoztak létre a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai, amely az irodalmi kiállításokra jellemző hagyományos elemeket a legmodernebb multimédiás, interaktív nyelvi játékokkal ötvözi. A megnyitón köszöntőt mond S. Perémi Ágota múzeumigazgató és Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere. A kiállítást Hegyi Katalin irodalmi muzeológus, a tárlat kurátora nyitja meg.

Zenetörténeti előadás-sorozat: – Januárban is folytatódik a Két magyar géniusz című zenetörténeti előadássorozat a Hangvilla koncerttermében. Az előadások élő zenével, filmekkel, hangzó felvételekkel színesítve vezetnek be a magyar zenetörténet két hatalmas egyéniségének, Bartók Bélának és Kodály Zoltánnak a világába. A következő program január 22-én, pénteken este hat órakor kezdődik, Golarits Flóra Bartók zongoraműveiről beszél.

JANUÁR 21.

VESZPRÉM

Pannonfíling Klub - Hajnali láz - Gárdos Péter Hajnali láz című filmjének könyvbemutatóval egybekötött vetítése lesz január 21-én 18:00 órától a Dubniczay-palotában. A filmvetítésen jelen lesz a könyv írója és a film rendezője: Gárdos Péter, valamint a film zeneszerzője, Pacsay Attila is. Gárdos Péter beszélgetőtársa Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész. A film a Pannonfíling Klub keretében kerül bemutatásra.

Hajnali láz filmvetítés: Gárdos Péter Hajnali láz című filmjének könyvbemutatóval egybekötött vetítése lesz január 21-én, csütörtökön 18 órakor a Dubniczay-palotában. A filmvetítésen jelen lesz a könyv írója és a film rendezője, Gárdos Péter, valamint a film zeneszerzője, Pacsay Attila. Gárdos Péter beszélgetőtársa Praznovszky Mihály irodalomtörténész. A filmet a Pannonfíling Klub keretében mutatják be.

Gárdos Péter filmjét vetítik – Gárdos Péter Hajnali láz című filmjének könyvbemutatóval egybekötött vetítése lesz január 21-én, csütörtökön 18 órakor a Dubniczay-palotában. A filmvetítésen jelen lesz a könyv írója és a film rendezője, Gárdos Péter, valamint a film zeneszerzője, Pacsay Attila. Gárdos Péter beszélgetőtársa Praznovszky Mihály irodalomtörténész. A filmet a Pannonfíling Klub keretében mutatják be.

TAPOLCA

Berecz meséi - A magyar kultúra napját Berecz András ének- és mesemondó műsorával köszöntik a Tamási művelődési központban január 21-én 18 órakor.

JANUÁR 20.

VESZPRÉM

Olvasólámpa – Vass Virág író, újságíró 20-án 17 órakor a Dubniczay-palotában.

Dr. Lakatos László főorvos Funkcionális gasztrointesztinális betegségek című tudományos előadása 20-án 17.30 órakor az MTA Veab-székház első emeleti nagytermében.

AJKA

Szavalóverseny és gála Fekete István tiszteletére: Rendezvénysorozatot szervez egyik névadója, Fekete István  tiszteletére a Fekete–Vörösmarty iskola. A Fekete István területi prózamondó és szépolvasó versenynek a József Attila úti épület ad otthont január 20-án 14 órától. A névadó tiszteletére az ünnepi műsort a Nagy László Szabadidőközpontban a 3. B osztály diákjai adják, akiket Szájli Árpádné és Ludvai Dóra készített fel. A műsort 25-én nyolc órakor a felső tagozatosok és a gimnazisták tekintik meg, kilenc órakor az alsósok. A programsorozatot a második és negyedik osztályosok gálaműsora zárja 26-án 16.30 órakor a szabadidőközpontban.

BALATONFÜRED

A magyar kultúra napja Balatonfüreden: A városban január huszadikán ünnepi műsorral készülnek A magyar kultúra napjára. Részletek itt

LOVAS

Meghívott vendégek: Az önkormányzat idén is megszervezi a Lovasi esték programsorozatot a faluház nagytermében. Az érdeklődők öt alkalommal jól ismert személyiségek előadásait hallhatják. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a világpolitikáról, globális kihívásokról beszél január 20-án este hat órakor, Pál Feri atya Elfogadás - együttműködés - elégedettség címmel tart előadást február 4-én. Ladányi Tamás asztrofotográfus csillagászati utazásra invitálja a közönséget február 17-én, Csókay András idegsebész istenhitről és orvostudományról beszél március 2-án, Bálint György kertészmérnök pedig már a tavaszi szőlőmunkákhoz ad segítséget március 9-én 18 órakor.

JANUÁR 19.

VESZPRÉM

Az Egry-lakótelepi baráti kör rendezvénye – Tungli M. Klára Tornyok felett a szó című könyvének bemutatója 19-én 17.30 órakor a Botev iskola éttermében.

Zenei Klub a könyvtárban – Joan Baez amerikai folkénekesnő életművének bemutatása 19-én 16.30 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

JANUÁR 18.

VÁRPALOTA

A rendszerváltás eseményei Várpalotán című rendezvénysorozat 18-án 17 órakor a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

JANUÁR 17.

MEGYEI KÖRKÉP

Idén is megrendezik a keresztények egységéért létrehozott ökumenikus imahetet. Részletek itt

AJKA

Bányásztúra – Kegyeleti túra indul a bányászok emlékére Felsőcsingerbe. Németh Ferenc túravezető várja a kirándulókat január 17-én, vasárnap reggel 9 órakor a hotellal szemközti bányászemlékműnél. A túra 12 kilométeres, dél és egy óra között érkezik vissza a csapat. Gyerekek és idősebbek is teljesíteni tudják a távot az elmúlt évek tapasztalatai szerint.

TAPOLCA

A Nagy Északi Fény Danuvia Emléktúra résztvevői január 17-én 16 órakor tartanak élménybeszámolót az érdeklődőknek a kultúrházban. Kreiczinger István, Schenek Balázs és Mohos Csaba tavaly 13 országot járt meg 30 nap alatt 9200 kilométert megtéve Danuvia motorokkal.

JANUÁR 16.

VESZPRÉM

Csendtől a varázsig – Hogyan érhetjük el életünkben a tartós harmóniát és a nyugalmat? 16-án 10 órától a VMK-ban.

Ismerkedés a sudokuval 16-án 10 órától a megyei könyvtárban.

Városi sudokubajnokság - A Városi Művelődési Központ bridzsklubjának aktivistái hatodik alkalommal rendezik meg a városi sudokubajnokságot az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban január 16-án, szombaton délelőtt tíz órától. Az érdeklődők megismerkedhetnek változatokkal, megfejtési módokkal. Az első fordulóban a résztvevők klasszikus feladatot oldanak meg papíron. A döntőben a leggyorsabbak közösen, táblánál, színes korongokkal versengenek, majd eldöntik, ki a legjobb aznap. A védő Strenner Lászlóné, de jelen lesz a 2014. évi veszprémi győztes Domokos László is.

Nyugalom és harmónia – Január 16-án, szombaton 10-től 17 óráig a Városi Művelődési Központban (Veszprém, Táborálláspark 1.) Hogyan érhetjük el életünkben a tartós harmóniát és a nyugalmat? címmel egész napos workshopot tart dr. K.V. Suresh, Sri Sureshji Siddhah Yogi, a meditációmestere.

Búcsú a templomban - A Szent Margit-templom búcsúján várják a híveket január 16-a és 18-a között. Lelkigyakorlatos szentbeszéd lesz január 16-án, szombaton este hat órakor, 17-én, vasárnap délelőtt 10 órakor és 18-án, hétfőn este hat órakor. A szentmiséken szentbeszédet tart Márfi Gyula veszprémi érsek. A vasárnap délelőtti érseki ünnepélyes búcsúi nagymisén a veszprémi szeminárium kispapjai asszisztálnak.

AJKA

Az Ajkai Látássérült Klub farsangi batyus bálja 16-án 16 órakor a Kaszinóban.

BADACSONYTÖRDEMIC

Madarat tolláról című természeti kézműves foglalkozás 16-án 13 órától a Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpontban.

CSABRENDEK

Galambok és kisállatok – Kiállítást rendez a község Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesülete a helyi általános iskola tornacsarnokában. A galambok és a kisállatok január 16-án 8–18 óra között, 17-én 8–15 óra között tekinthetők meg.

PÁPA

Folytatják a hagyományt - Huszonhatodik alkalommal rendezik meg a serdülő korosztály számára kiírt Pápa-kupa elnevezésű nemzetközi teremlabdarúgó-tornát január 16-án, szombaton. A városi sportcsarnokban reggel 9 órakor indul útjára a labda. Idén a házigazdák mellett hét csapat, Losonc, Kovászna, Barót, Gorlice, Veszprém, Ajka, valamint az Üstökös FC Győr 2000. január elseje után született labdarúgói küzdenek meg egymással, két csoportba osztva. A Pápai Egyesített Labdarúgó Club a B jelű kvartettbe került, ellenfele Ajka, Gorlice és Kovászna lesz. Az már biztos, hogy ezúttal nem lesz címvédés, ugyanis a tavalyi győztes német Schwetzingen nem vesz részt a vetélkedésben.

TAPOLCA

Tapolca: Balaton-felvidéki esküvőkiállítás 16-án 10 órától a Tamási Áron Művelődési Központban.

Túlélőverseny lesz a Magas-Bakonyban

Lókút - Száz, hatvan és harminc kilométeres túlélőversenyre várja a Veszprémi Bridzs és Tájékozódási SE a kalandvágyókat ezen a hétvégén. Két-nyolc fős csapatokat várnak a szervezők a magas-bakonyi túlélőversenyre szombaton. A lókúti általános iskolából induló viadal a hegység legszebb részeit érinti. Fontos megjegyezni, hogy a túra nem kijelölt útvonalon halad, a résztvevők két ellenőrző állomás között szabadon választhatják meg útvonalukat. A leghosszabb táv az úgynevezett Nagymedve, ahol száz kilométer vár a kalandorokra. A Farkas elnevezésű útvonalon 60 kilométert kell megtenni a túrázóknak. A Róka nevű táv sem piskóta, hiszen itt is harminc kilométert kell legyőzni. Aki limitidőn túl ér a következő érintési pontra, folytathatja a túrát, de már nem számít „túlélőnek”. A túra során - a rendezők belátása szerint - extra feladatok teljesítésére is szóba jöhet. A szervezők felhívták a figyelmet, hogy a télre és a túra nehézségére tekintettel egyedül senki nem indulhat a versenyen. A rajtot január 16-án, szombaton tartják 9 órakor a lókúti általános iskolában.

Fel a hegyre

Tapolca - A Tapolca VSE természetjárói szombaton tartanak túrát ezen a hétvégén. A cél a Szent György-hegy. Az indulók a tapolcai autóbusz-pályaudvaron találkoznak reggel nyolc órakor.

JANUÁR 15.

VESZPRÉM

Könyvklub: A megyei könyvtár 5 órai tea könyvklubra várja az érdeklődőket január 15-én, pénteken 17 órától a harmadik emeleti közösségi térben. A klub témája: mesétől a regényig, a vendég Sörös László lesz.

Évindító fogadás: Évindító állófogadással üdvözli az új esztendőt január 15-én, pénteken délután háromtól a Veszprém megyei önkormányzat. A megjelenteknek lelki útravalóval szolgál Márfi Gyula érsek.

Varró Dániel látogatása 15-én 15 órakor az EKMK Cholnoky könyvtárban.

A Tájak-korok-múzeumok egyesület veszprémi klubjának rendezvénye – Kálóczy Kálmán Örökségünk a Balaton-felvidéken című előadása 15-én 17-kor az agórában. 

JANUÁR 14.

VESZPRÉM

Tárlatvezetés a kiállításon: Dohnál Szonja művészettörténész tart szaktárlatvezetést a Laczkó Dezső Múzeum A szépségvonzásában – Rippl-Rónai József világa című kiállításon január 14-én, csütörtökön délután öt órakor. A tárlatvezetés előzetes regisztrációhoz kötött.

Csendtől a varázsig – Csalá-di csendmorzsák 17 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Mindentudó Ház – A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Fedezzük fel együtt, mi rejlik a rácsok mögött című előadása 18 órakor a VMK kamaratermében.

AJKA

Ősi Attila előadása: Dinoszaurusz-csontvázak és -tojások a 85 millió évvel ezelőtti Bakonyból címmel tart ismeretterjesztő előadást az ajkai születésű Ősi Attila geológus, paleontológus január 14-én délután fél ötkor a Nagy László Városi Könyvtár és Szabad-időközpontban. Az előadás egyben könyvbemutató is.

JANUÁR 13.

VESZPRÉM

Bibliai antropológia címmel tart előadást Barsi Balázs atya holnap, január 13-án Veszprémben 17 órától a Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gimnáziumban (Szeglethy utca 6.). A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Veszprémi Csoportjának évindító rendezvényén az előadást követően Barsi Balázs Breviárium és Emlékkönyv című köteteit Korzenszky Richard OSB, Borián Tibor Sch. P. és Reisz Pál OFM mutatja be.

Olvasólámpa című rendhagyó irodalmi program, Lackfi János József Attila-díjas író, költő olvas fel műveiből 17 órakor a Dubniczay-palotában.

PÁPA

Az Erdélyt nem lehet elfelejteni... című vándorkiállítás megnyitója 17.30 órakor a Nemzeti Szalonban.

JANUÁR 12.

BERHIDA

Doni megemlékezés 16 órakor a polgármesteri hivatalban.

VÉRADÁSOK A HÉTEN

Önkéntes véradás – A hét folyamán az alábbi helyeken nyílik lehetőség véradásra. Csütörtök: Nemesvámos, közösségi ház 15–18 óráig; Kolontár, művelődési ház 15–18 óráig; Külsővat, idősek otthona 10–12 óráig; Pápa, Pápai Hús, orvosi rendelő 14–15 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–15 óráig. Péntek: Berhida, kultúrház 15–18 óráig; Pápa, intézeti 8–11 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–12 óráig.

MÚZEUMI PROGRAMOK A HÉTEN

Veszprém: Laczkó Dezső Múzeum: kedd–vasárnap: 10–18 óráig. Dubniczay-palota, László Károly gyűjtemény: kedd–vasárnap: 10–18 óráig. Csikász Galéria: h–szo: 10–18 óráig. Modern Képtár Vass László-gyűjtemény: h–szo: 10–17 óráig. Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ: k–szo: 9–17 óráig.

Balatonfüred: Városi Múzeum: kedd–vasárnap: 10–18 óráig. Vaszary-villa: kedd–vasárnap: 10–18 óráig.

Pápa: Kékfestő Múzeum: k–szo: 9–16 óráig. Pápai Reformá-tus Gyűjtemények: könyvtár kedd–péntek: 8–16 óráig, múzeum kedd–péntek: 8–16 óráig, szo–v: 9–17 óráig.

Sümeg: Sümegi Vár és Vármúzeum: k–v: 9–16 óráig.

Tihany: Bencés Apátsági Múzeum: 10–16 óráig. Babamúzeum: h–v: 10–16 óráig.

Várpalota: Magyar Vegyészeti Múzeum és Bányászattörténeti Gyűjtemény (Thuri-vár): k: 12–18 óráig, sze–p: 10–18 óráig, szo: 9–20 óráig, v: 9–18 óráig. Trianon Múzeum (Zichy-kastély): k–cs: 10.30– 16 óráig, p–v: 10.30–17 óráig.

Zirc: Reguly Antal Műemlék Könyvtár: kedd–vasárnap: 10–12 és 13–16 óráig. Bakonyi Természettudományi Múzeum: kedd–vasárnap: 9– 17 óráig.

FOGADÓÓRA

Veszprém: Dr. Strenner Zoltán önkormányzati képviselő fogadóórát tart 18-án 17.00 órakor az EKMK Március 15. úti könyvtárában.

Tóth Gyöngyi önkormányzati képviselő fogadóórát tart 18-án 17 órakor a Cholnoky Jenő Általános Iskolában.

Pápa: Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő fogadóórát tart 15-én 13 órakor az MSZP- irodában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!