Programok

2016.02.28. 12:23

Programok, rendezvények Veszprém megyében február 29-től

Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények február 29-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

MÁRCIUS 17.

BALATONFÜRED

Mozaikok a borászatból – Folytatódik az előadássorozat az Arácsi Seniorok Társasága és a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület szervezésében, a következő vendég Tihanyi László kardiológiai főorvos. Egészség és a bor című előadását március 17-én, az Arácsi népházban hallhatják az érdeklődők délután öttől.

MÁRCIUS 16.

VESZPRÉM

Kovács Gergely történész, a Mindszenty Alapítvány képviselője előadását technikai okok miatt március 16-án 17 órakor hallgathatják meg a veszprémi érseki palotában.

MÁRCIUS 15.

AJKA

Ünnepi műsor

Ajka - Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére ünnepi műsort szervez a város önkormányzata és a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont. A rendezvény március 15-én délelőtt kilenc órakor kézműves foglalkozással kezdődik a Kossuth-szobornál, majd negyed tízkor a régi temetőben megkoszorúzzák a honvéd sírokat. Tíz órakor a Kossuth-szobornál köszöntőt mond Kovácsné Győri Zsuzsanna, a Városi Intézmények Működtető Szervezete igazgatója, majd a Pannon Várszínház mutatja be ünnepi műsorát az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar közreműködésével.

MÁRCIUS 13.

VESZPRÉM

Márciusban indul a szezon! - A Veszprém Aréna parkolójában március 13-án indul „kanyargós" útjára a szlalomszezon, mely - ahogy már megszokhattuk - baleset-megelőzési nyílt nap is lesz egyben. A rendezők a tizenegy kategóriában kiírt szinkronpályás szlalomshow mellett egy sor érdekes programmal, többek között gokart- és kerékpárospályával, biztonságiöv-, illetve motoros szimulátorral, roncsvágási bemutatóval várják a benzingőzőrült családokat.

Nyílt pingpong-megmérettetés – Harmadik alkalommal rendezi meg a Veszprémi Asztalitenisz SE a nyílt felnőtt női és férfi amatőr, valamint igazolt egyéni versenyt. A március 13-i, 9.30-kor rajtoló esemény helyszíne Medgyaszay iskola tornaterme lesz.

AJKA

Lövészverseny

Ajka - Lövészfarsang néven szervez párbajlövész-versenyt az Ajkai Technikai Tömegsport Egyesület általános és középiskolás tanulók, illetve felnőttek részére légpuska és kispuska kategóriákban március 13-án a Sport utcai lőtéren. A versenyhez szükséges technikai eszközöket az ATTE biztosítja.

MÁRCIUS 12.

SÜMEG

Egészségvédelem és meridiántorna – Az Egészségkör szervezésében Eőry Ajándok háziorvos-természetgyógyász, a biológiai tudományok kandidátusa és az Európai 3-1-2 Meridián Központ vezetője tart ingyenes előadást március 12-én délután négy órakor a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban, Egészségvédelem a több évezredes kínai tapasztalatok alapján címmel. V. Böröndy Erzsébet klubvezető ingyenes 3-1-2 meridiántornára várja az érdeklődőket hétfőnként délután öt órakor a művelődési központ könyvtárában.

MÁRCIUS 11.

BALATONALMÁDI

Rózsafüzérek tárlata - Kuncsik Katalin rózsafüzér-gyűjteményének darabjaiból nyílik kiállítás Rosa Mystica - Titkosértelmű rózsa címmel március 11-én, pénteken 17 órakor a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban. A kiállítást Szabó János plébános nyitja meg, közreműködik Balatonalmádi Város Vegyeskara.

MÁRCIUS 10.

AJKA

Húsvéti alkotások

Ajka - Húsvéti ötletekkel ismerkedhetnek meg kreatív pedagógusok március 10-én délután két órakor a művelődési központ József Attila úti épületében.

MÁRCIUS 9.

VESZPRÉM

A TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad és az Egyetemi Versmondó Műhely előadása A nagy háború címmel 9-én 9.15, 11.00 és 13.45 órakor a VMK színháztermében.

A Petőfi-emléktába koszorúzása 9-én 16 órakor a Megyeház téren.

Dr. Sziklay János Veszprém város az irodalomban és a művészetben című könyve reprint kiadásának bemutatója 9-én 16.30 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termében.

Iskolabemutató és tájékoztatás a leendő első osztályosok szüleinek az iskola programjáról, az indítandó első osztályok kínálatáról 9-én 16.30 órakor a Cholnoky Jenő Általános Iskolában.

Emléktáblát koszorúznak – A nemzeti ünnephez kapcsolódva március 9-én, szerdán 16 órakor megkoszorúzzák a Megyeház téren, a régi Korona Szálló falán lévő emléktáblát. Beszédet mond Némedi Lajos alpolgármester, közreműködik Farkasné Molnár Csilla, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának titkára és Marosvölgyi Gergő versmondó.

BALATONFÜRED

Tüdőszűrés a városban - Márciusban több napon keresztül zajlanak az egészségügyi szűrések a Szociális Alapszolgáltatási Központban. A Kéki utci intézményben március 9-11., 16-18., 21-22., 24-25., illetve 29-én tartják a szűrővizsgálatokat 8.15-12.00 és 12.30-17.30 óra között. A vizsgálaton a TAJ-kártyát, a személyi igazolványt és a lakcímkártyát kérik. A minden 40 év feletti lakos számára javasolt vizsgálat alkalmas a TBC, illetve sok más mellkasi betegség időben történő felismerésére.

HEREND

A Képzőművészek Liszt életében című kiállítás ünnepélyes megnyitója 9-én 14.30 órakor a Herendi Porcelánmúzeumban.

LOVAS

Lovasi esték - dr. Bálint György kertészmérnök előadása 9-én 18 órakor a faluház nagytermében.

VÁRPALOTA

Zeneiskolai hangverseny 9-én 17 órakor a Thury várban.

MÁRCIUS 8.

VESZPRÉM

Különleges órák – A Laczkó Dezső Múzeum 2015/2016-os Múzeumi Szabadegyetemének hetedik előadása március 8-án, kedden 16.30-kor kezdődik múzeumban. Az előadás témája: Különleges órák a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményeiben. Előadó Dohnál Szonja művészettörténész muzeológus. Az előadáson megismerkedhetünk a veszprémi lakatos, órás és puskaműves céh tárgyi emlékeivel, egy-egy Veszprémben készült óraremekkel is.

DEVECSER

Nőnapi koncert - Soltész Rezső fellépésével köszönti az önkormányzat a hölgyeket nőnapon. A műsor délután öt órakor kezdőik a művelődési házban.

SÜMEG

Nőnapi zenekosár – Nőnapi zenekosár című programmal köszönti a zenekedvelő hölgyeket Monostori István és Aigner Barbara a március 8-án este hat órakor kezdődő hangversenyen a Kisfaludy gimnázium hangversenytermében.

MÁJUS 7.

VESZPRÉM

Válogatás a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban készült fotókból című kiállítás megnyitója 7-én 15 órakor az EKMK Március 15. úti Könyvtárában.

BERHIDA

Ősi Kovács Alkotóműhely kiállításának megnyitója 7-én 17 órakor a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtárban.

PÁPA

Adam Müller-Gutterbrunn A svábok bejövetele című könyvének bemutatója 7-én 17 órakor a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

MÁRCIUS 6.

VESZPRÉM

SzaktárlatvezetésMárcius 6-án, vasárnap 14 órakor Pilipkó Erzsébet irodalmi muzeológus tart szaktárlatvezetést Weöres Sándor – A megmozdult szótár című kiállításban a Laczkó Dezső Múzeumban.  A tárlatvezetés előzetes regisztrációhoz kötött.

Medvehagymatúra – Nyílt túrát szervez a veszprémi Bakony Természetjáró Egyesület március 6-án, vasárnap. Medvehagymaszedésre, gyalogtúrára vár az egyesület minden természetkedvelő, kirándulni vágyó érdeklődőt. Gyülekező vasárnap reggel hat óra húsz perckor, fél hétkor indul a buszjárat. A gyalogos túra útvonala Hárskúton, a Papod-tetőn, a Kis-Papodon keresztül Eplényig vezet. A táv 15 kilométer hosszú, közepesen nehéz útvonal. A túra közben természetesen alkalom nyílik medvehagyma szedésére.

AJKA

Nőnapi dallamok fuvolával - Kövi Szabolcs fuvolaművész pihenőszékes nőnapi koncertet tart vetítéssel március 6-án a művelődési központ kiállítótermében. A négy, hat és nyolc órakor kezdődő előadásokra korlátozott számú vendéget fogadnak.

PÁPA

Papagájkiállítás – Papagájkiállítást tartanak március 6-án, vasárnap 11 és 18 óra között a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületében.

MÁRCIUS 5.

VESZPRÉM

A pillanat megállítva – T. Violányi Mimi festőművész A pillanat megállítva című kiállítását Tálos Marianna nyitja meg az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban március 5-én délután fél háromkor.

Tóth Tibor Őseink hagyatéka című előadása 2-án 17.30 órakor a Padányiban.

Nyomdász-újságíró találkozó 5-én 16 órakor a Gourmandia étteremben.

Fény, szín, forma tárlat – Polikróm harmóniák címmel nyílik a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény hatodik állandó kiállítása március 5-én, szombaton 11 órakor. Köszöntőt mond Brányi Mária alpolgármester, a kiállítást Gelencsér András, a Pannon Egyetem tanára nyitja meg. Az újrarendezett gyűjtemény olyan nyelvezetet kínál a modern művészetek megértéséhez, amelynek már birtokában vagyunk: ez a színek és formák látása.

AJKA

Nemzetközi karateviadal ötödször – Ötödik alkalommal szervezi a nemzetközi karatebajnokságot a Sun- Dome egyesület. A versenyt március ötödikén tartják a városi sportcsarnokban. Takács Miklós edző kérdésünkre elmondta, hogy a tavalyi teljesítményükkel az országos szövetség legeredményesebb egyesülete címet nyerték el, ezért kapták meg a rendezés jogát. Legutóbb két éve szervezték meg a versenyt, akkor öt ország sportolói képviseltették magukat. A bajnokságon a szervező egyesületből félszáz versenyző vesz részt a tervek szerint. Minden érdeklődőt, szurkolót várnak, a belépés ingyenes.

ALSÓÖRS

Tánc és divat - Country-, zumba-, salsa- és fitball-bemutatóval színesített divatbemutatót tartanak az Eötvös Károly Művelődési Házban március 5-én, pénteken 17 órától. Az egyedi készítésű ruhák mellett a mozgá-sé és a táncé lesz a főszerep.

BALATONALMÁDI

Először lépnek színpadra - Bemutatkozó koncertet ad a Harmónia Énekegyüttes március 5-én, szombaton 19 órától a Kósa György zeneiskolában. A kórust Demel Eszter vezényli.

Nőnapi meglepetés sztárvendéggel 5-én 18 órakor a Pannóniában.

BALATONFÜRED

Már 50 éve - A Kodály Emlékhangverseny minden év március első hetében kerül megrendezésre, immáron ötven éve. Az általában telt házas eseményt a hagyományokhoz híven idén is az Anna Grand Hotel dísztermében tartják március 5-én, délután öt órakor. A jeles évforduló alkalmából fellépnek a régi kórustagok is.

KÜNGÖS

Szent Kinga születésnapjának tiszteletére rendezett szentmise 5-én 17 órakor az Árpád-házi Szent Kinga-templomban.

LITÉR

Népzenei visszatekintés az I. világháborúra a Kákics zenekarral Ferenc Jóska fújatja a trombitát címmel 5-én 18 órakor az Alkotmány Művelődési Házban.

PÁPA

Festmények a Somlóról – Kicsi hazám, Somló-vidék címmel kiállítás nyílik március 5-én, szombaton 17 órától Boldizsár Zsolt devecseri festő alkotásaiból. A tárlatnak a Háromhatár Kulturális és Sportegyesület székházának galériája ad otthont. A festménykiállítást Portik Péter festőművész, a házigazda egyesület elnöke nyitja meg. A rendezvényen közreműködik a Háromhatár énekkara, továbbá Boldizsár Bíborka trombitajátékkal.

Gáty Zoltán születésének 160. évfordulójára rendezett emlékhangverseny 5-én 18 órakor a református templomban.

VÁRPALOTA

Kecskés Erika grafikus a Képzelet és valóság című kiállításának megnyitója 5-én 16 órakor a Thury-várban.

MÁRCIUS 4.

VESZPRÉM

Dr. Varga István és Kováts Gábor Egy éve mentették fel Hóman Bálintot című előadása 4-én 15 órakor a Mártírok útja 11. szám alatt.

A Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat 40. számának bemutatója 4-én 15 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termében.

AJKA

Intarzia kiállítás

Ajka – Tamaskovics György intarziaművész kiállításának megnyitóját március 4-én délután öt órakor tartják a művelődési központ kiállítótermében. A tárlatot T. Vajda Márta tanár nyitja meg, közreműködnek a zeneiskola növendékei. A kiállítás március 18-áig tekinthető meg.

BALATONFÜRED

Kép-zene-szó - Géczy Olga képzőművész kiál-lításának anyagát Ko-dály Zoltán kórusművei ihlették. A tárlatot március negyedikén délután öt órakor Hári Lenke alpolgármester nyitja meg, majd a Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola népdalénekesei műsorát hallhatják az érdeklődők az Anna Grand Hotelben.

CSÖGLE

Kiállítás rajzokból – A falut bemutató rajzversenyre szép számmal érkeztek művek a kultúrházba – tájékoztatta a Naplót Tóth-Bakos Marianna, a veszprémi művelődési intézet kulturális közfoglalkoztatott dolgozója. Hogy’ látod a mi falunkat, Csöglét? címmel hirdetett rajzpályázatot Kustos Péter polgármester januárban. – A csöglei iskolások és óvodások szép számmal, közel harminc rajzzal készültek, és egy felnőtt pályamű is érkezett a kultúrházba – számolt be Tóth-Bakos Marianna. A rajzokat a nemrég felújított művelődési házban állították ki. Március 4-én, pénteken délután öt órakor tartják az eredményhirdetést, az első három helyezettet értékes ajándékokkal jutalmazzák.

PALOZNAK

Családi Mesedél-után 17 órakor a Meseközpontban.

PÁPA

Egy színésznő mindennapjai – Kiss Manyi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőről, illetve bakonyi kötődéséről lesz szó a Pápai Családi Fotóalbumok elnevezésű rendezvénysorozat ötödik alkalmán, melyet a Jókai Mór Városi Könyvtárban tartanak március 4-én, pénteken 17 órától. A rendezvényen Kiss Albertné Holeczky Éva bemutatja a Kiss Manyi életéről készített, fényképekkel illusztrált filmet. Az előadáson közreműködik Szabó Rita, a helyi bibliotéka könyvtárosa.

Hori titkai - Egyiptomi koporsó- és múmiakiállítás 4-én 18 órakor a Pápai Református Gyűjteményekben.

Információk a csokról – Előadást tart Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára március 4-én, pénteken 19 órátóla Jókai Mór Művelődé-si és Szabadidő Központban. Az esemény témái a családi otthonteremtési kedvezményen (csok) túl egyéb családpolitikai kérdések lesznek.

SÜMEG

A főpásztor látogatása - Magyarországra látogat Athanasius Schneider, Celerina címzetes főpásztora, a kazahsztáni Astana segédpüspöke, aki március 4. és 6. között tart előadásokat és mutat be szentmisét a magyar hívek számára Budapesten és Sümegen – tájékoztatta lapunkat Fülep Dániel, a John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központ igazgatója. A közép-ázsiai főpásztor szombaton délután négy órakor a sümegi oktatási központ Széchenyi utcai díszterében A liturgia szentsége és a szentáldozás címmel tart előadást. Vasárnap a Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplomban pontifikális szentmisét tart a római rítus hagyományos formája szerint, délután negyed kettőkor az oktatási központ Petőfi utcai épületében megáldja Boldog Newman szobrát.

VÁRPALOTA

A nagy háború – Első világháborús megemlékezést rendez a Várpalotai Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat március 4-én 17 órától a Helyőrségi Művelődési Otthonban (Tiszti klub). A rendezvényen kiállítás nyílik első világháborús festményekből, valamint A nagy háború címmel az alkalomhoz illő irodalmi műsort ad a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad.

ZIRC

Csok-előadás – A Családi Otthonteremtési Kedvezmény ’csok’ és egyéb családpolitikai kérdések témájában Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Ottó Péter polgármester meghívására előadást tart Görög Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság titkárságvezetője március 4-én 17 órakor a városháza nagytermében.

MÁRCIUS 3.

VESZPRÉM

Sándor Mária, a fekete ruhás ápolónő Gyógyítsuk meg együtt az egészségügyet című előadása 18 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

PÁPA

Szücs András festőművész kiállításának megnyitója 16 órakor a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája dísztermében.

VÁRPALOTA

Tollfosztás 15 órakor az inotai faluházban.

MÁRCIUS 2.

VESZPRÉM

Tóth Tibor Őseink hagyatéka című előadása 17.30 órakor a Padányiban.

BALATONFÜRED

Mi a boldogság? – Második találkozójához érkezett az Egészséges Balatonfüred program által indított, egész éven át tartó beszélgetéssorozat március 2-án. A boldogság világnapja alkalmából a szeretetről, szerelemről, családról, barátokról, munkáról, pénzről és vallásról fognak beszélgetni az előadók, Petschovsky Márta mentálhigiénés szakember és Frank Róbert pszichológus délután öt órától a városi könyvtárban.

LOVAS

Lovasi esték – dr. Csókay András idegsebész előadása 2-án 18 órakor a faluház nagytermében.

MÁRCIUS 1.

VESZPRÉM

Posztó a piacon – vándorkiállítás – Posztó Pápa piacán – Textilimport – textilkereskedelem a 14–17. században címmel nyílik kiállítás a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárában március 1-jén, kedden 17 órakor. A kiállítást Mordovin Maxim egyetemi adjunktus, a pápai ásatások feltáró régésze nyitja meg.

Egyetemi trialógusok – Garaczi lászló író, költő, műfordítót látják vendégül a Pannon Egyetem Irodalom – és kultúratudományi intézetében, a Vár u. 39-es számú épületben március 1-jén, kedden 18 órakor. Az Ex Symposion Alapítvány és az egyetem szervezésében megvalósuló rendezvényen a vendéget Bozsik Péter és Ladányi István kérdezi.

Dr. Reisinger János irodalomtörténész a Golgota című festményről tart előadást 1-jén 17 órakor a Dubniczay- palotában.

A Csalán Egyesület Itt terem a minőség, avagy bepillantások gazdaudvarainkba című kiállítás 1-jén 17 órakor a Pannon Egyetemen.

Dr. Szilágyi-Kósa Anikó egyetemi docens Betelepítés és német nyelvjárások című előadása 18.45 órakor a Német Nemzetiségi Klubban.

A Time Out Duó koncertje 19.30 órakor az egyetem B épület konferenciatermében.

VÁRPALOTA

Katonák tárlata – Az MH Bakony Harcki-képző Központnál dolgozó amatőr képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás március 1-jén 15 órakor a Thury-várban.

FEBRUÁR 29.

VESZPRÉM

Kalevala-napot szerveznek – A Veszprémi Magyar–Finn Egyesület és a Művészetek Háza Kalevala-napot szervez a László Károly Gyűjteményben február 29-én, hétfőn 17 órakor. A rendezvényen Bui Viet Hoa Kalevala-kutató tart előadást, A Kalevala fordításától a vietnami eposz megalkotásáig címmel.

AJKA

Játékos, sportos délutánt tartanak – Idén is megrendezi játékos sportdélutánját az ajkai Fekete István–Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium az emelt szintű testnevelésosztályba jelentkezők számára. Az intézmény sportcsarnokában tartandó eseménynek, amely egyben alkalmassági mérés, két időpontja van: február 29. és március 1., 16.30. A szervezők kérik a szülőket, kísérjék el gyermekeiket, sportfelszerelés természetesen szükséges.

Nyugdíjas-szabadegyetem – Nagy Pál hulladékgazdálkodással foglalkozó szakember előadása 29-én 15 órakor a művelődési központ színháztermében.

MÚZEUMI PROGRAMOK A HÉTEN

Veszprém: Laczkó Dezső Múzeum: k-v: 10-18 óráig. Dubniczay-palota László Károly-gyűjtemény: k-v: 10-18 óráig. Csikász Galéria: h-szo: 10-18 óráig. Modern Képtár Vass László-gyűjtemény: hszo: 10-17 óráig. Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ: k-szo: 9-17 óráig.

Balatonfüred: Vaszary Galéria: Nyitás: 03.19-én, Sze-v: 10-18 óráig. Jókai Mór Emlékház: 03.02-20-án Sze-v: 10-18 óráig, 03.21-04.28: ZÁRVA felújítás miatt. Városi Helytörténeti Gyűjtemény: Sze-v: 10-18 óráig. Kisfaludy Galéria: Nyitás: 03.10-én, Sze-v: 12-18 óráig. Vitorlázeum: Nyitás: 03.10-én, Cs-v: 10-18 óráig. Arácsi Népház és Fiókkönyvtár: H:, cs: 10-18 óráig, Sze:, szo: 14-18 óráig. Arácsi Kiállítóház P-v: 14-18 óráig.

Herend: Porcelánművészeti Múzeum: h-v 9.30-18.00.

Pápa: Kékfestő Múzeum: k-szo: 9-16 óráig. Pápai Református Gyűjtemények: könyvtár k-p: 8-16 óráig, múzeum k-p: 8-16 óráig, szo-v: 9-17 óráig.

Sümeg: Sümegi Vár és Vármúzeum: k-v: 9-16 óráig.

Tihany: Bencés Apátsági Múzeum: 10-16 óráig. Baba múzeum: h-v: 10-16 óráig.

Várpalota: Magyar Vegyészeti Múzeum és Bányászattörténeti Gyűjtemény (Thuri vár): k: 12-18 óráig, sze-p: 10-18 óráig, szo: 9-20 óráig, v: 9-18 óráig. Trianon Múzeum (Zichy-kastély): k-cs: 10.30-16 óráig, p-v: 10.30-17 óráig.

Zirc: Reguly Antal Műemlékkönyvtár: k-v: 10-12 és 13-16 óráig. Bakonyi Természettudományi Múzeum: k-v: 9-17 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!