Programok

2015.12.06. 14:03

Programok, rendezvények Veszprém megyében december 7-től

Veszprém megye - Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények december 7-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

JANUÁR 23.

SÜMEG

Bál Zsófia emlékére: Immár harmadszor rendezi meg a Kompanik Zsófiáról elnevezett Zsófia bált a város Önkormányzata, a Térségi Vállalkozók Egyesülete és az Építőipari Gyártók és Beszállítók Egyesülete. A mulatságra január 23-án várnak mindenkit a Hotel kapitányban.

DECEMBER 28.

ALSÓÖRS

Idén is megrendezik a rendkívül népszerű Szilveszter-kupa teremlabdarúgó-tornát. A december 28-29-i eseményt kilencedik alkalommal hívják életre, a helyszín az alsóörsi sportcsarnok. A kispályás megmérettetésen rendszerint több helyi származású, neves labdarúgó is pályára lép, a résztvevők magas színvonalú, izgalmas tornát szoktak produkálni. A ranghoz illő a díjazás is, a legjobb csapatok értékes ajándékokat vihetnek haza, még a 16. helyezett sem távozik üres kézzel. Az egyéni legjobbakat is kitüntetik. Jelentkezni a torna szervezőjénél, Schmidmajer Árpádnál lehet.

DECEMBER 24.

AJKA

Karácsonyi darab: Gyermekek mutatnak be pásztorjátékot december 24-én délután negyed öttől a Jézus Szíve Plébánián és december 25-én délelőtt tizenegy órától a tósokberéndi Szent István Király-templomban.

DECEMBER 20.

DEVECSER

Betlehem: Ünnepi műsort mutatnak be az általános iskolások december 20-án délután negyed öttől a városi betlehemnél. A színdarabban közreműködik az óvodapedagógusok kórusa.

AJKA

Kórusok: A város kórusai karácsonyi műsort adnak délután fél öttől a Jézus Szíve-templomban.

DECEMBER 19.

BALATONALMÁDI

A Balatonalmádi anno III című könyvet mutatják be december 19-én, szombaton 16 órától a Vörösberényi kultúrházban. A fotóalbum a városrész fejlődését szemlélteti.

BALATONFŰZFŐ

Kulturális programokkal várják az érdeklődőket a városi karácsonyon december 19-én, szombaton 17 órától a közösségi házban. A Conestoga Country Linedance nevű táncegyüttes karácsonyi műsora után, 18 órakor a Varnyú Country zenekar lép színpadra, majd 19 órától Gergely Róbert énekes lép fel. A rendezvény kezdetétől karácsonyi kézműves foglalkozás várja a gyerekeket.

ÚRKÚT

A Viva Voce kórus adventi zenés estet tart a Hauser Lajos Általános Iskola előadótermében december 19-én, este hat órától.

DECEMBER 18.

SÜMEG

Idén is lesz mézeskalácsmustra: Az idei mézeskalácsmustrát december 18-án 17 órakor rendezik a városi könyvtárban. Mézeskalács házikók, adventi koszorúk, kopogtatók és mívesen díszített mézeskalács aprósütemények, karácsonyfadíszek alkotói mérhetik össze kéz-ügyességüket a tavalyi nagy sikerű rendezvény után idén is. A versenyre kizárólag amatőr jelentkezőket várnak a környező településekről is. A könyvtárunk emeleti olvasótermében a mézeskalács alkotásokhoz illő hangulatot biztosítottak a szervezők a népi szövésű textíliákkal, karácsonyi díszítéssel, mécsesekkel, gyertyákkal. A mustrára kerülő mézeskalácsokból kiállítást szerveznek a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban, az alkotók felajánlhatják műveiket jótékony célra az Adventi forgatagon 19-én.

DECEMBER 17.

AJKA

Együtt ünnepelnek: A nyugdíjasok karácsonyi ünnepséget tartanak az időseknek a kaszinóban december 17-én délután három órától.

SÜMEG

Názáreti Mária: Filmvetítésre várja vendégeit a művelődési központ december 17-én délután öt órakor. Nagy József főesperes, kanonok beszélget a filmről, hitről, szeretetről.

TAPOLCA

Hangverseny: A Járdányi Pál Zeneiskola karácsonyi hangversenyét rendezik a Tamási Áron Művelődési Központban 17 órakor.

DECEMBER 15.

AJKA

Kristály-gála: Az Ajka Kristály Sport Egyesület aerobikosai év végi gálán mutatják meg ügyességüket az érdeklődőknek, melyet december 15-én, kedden este fél hattól tartanak a Nagy László Szabadidőközpont színháztermében.

BALATONALMÁDI

Beszélgetés Bachról Az ötödik evangélista címmel beszélget Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök és Varnus Xavér orgonaművész Johann Sebastian Bachról december 15-én, kedden 18.30-tól a balatonalmádi református templomban az Előadások az Isten garázsában sorozat negyedik estjén.

DEVECSER

Karácsonyi hangversenyt adnak a helyi zeneiskolások december 15-én, kedden délután öt órától a művelődési házban.

SÜMEG

Mézeskalács: Mustrára várnak saját készítésű mézeskalácsokat. A versenyre nevezni december 15-éig lehet a városi könyvtárban, az elbírálás december 18-án délután öt órakor lesz.

TAPOLCA

Adventi est: A Wass Albert Könyvtárban az Énekmondó együttes Köszöntünk, karácsony című műsorára várnak mindenkit. A zenés adventi est 17 órakor kezdődik.

VESZPRÉM

Faludi Ádám költő lesz az Olvasólámpa című irodalmi program vendége december 15-én, kedden 17 órától a Dubniczay-palotában. Az est házigazdája Fenyvesi Ottó szerkesztő, József Attila-díjas költő.

DECEMBER 13.

AJKA

A Szent Cecília kórus és vendégeinek koncertje 13-án 16.30 órakor a Jézus Szíve- templomban.

ALSÓÖRS

Adventi koncert
a Mendelssohn Kamarazenekarral 13-án 17 órakor az Eötvös Károly Művelődési Házban.

BALATONALMÁDI

Ünnepi gyertyagyújtás 13-án 16 órakor a Pannóniában.

BALATONSZEPEZD

Adventi gyertyagyújtás Veress István evangélikus lelkésszel 13-án 17-kor a betlehemi jászolnál.

NAGYVÁZSONY

Idei utolsó túráját szervezi meg vasárnap a Zöld Bakancs Klub. A Téli Kab-hegy túra rajtja és célja a nagyvázsonyi Kinizsi sörözőben lesz. A résztvevők reggel hét és kilenc óra között indulnak a közel húsz kilométeres távra. A túrázók a rajtnál színes térképet, a hegyen frissítőt, a célban pedig oklevelet és kitűzőt kapnak. A szintidő 5,5 óra.

PALOZNAK

Adventi művész-találkozó 13-án 13 órától a Szent József-házban.

PÁPA

Apuka-kupa: A Pápai Egyesített Labdarúgó Club december 13-án Apuka-kupa elnevezéssel teremlabdarúgó-tornát tart. A rendezvénynek a sportcsarnok ad otthont.

SÜMEG

Adventi hangverseny: Adventi koncertet szerveznek a plébániatemplomban december 13-án délután négy órakor.A hangversenyen fellép a helyi Szegedy Róza női kar, a marcali Calypso kórus és a Classic Mood Trio zenei együttes.

VÁRPALOTA

Asztalitenisz. Férfi NB III, 10.00: Várpalotai Bányász SK-Kodolányi.

Egyházashetyei daloskör karácsonyi hangversenye 13-án 15 órakor az inotai faluházban.

A Kávészünet zenekar adventi műsora 13-án 16 órakor a Thury-vár udvarán.

VESZPRÉM

A szépség vonzásában - Rippl-Rónai József világa című tárlaton tart vezetést december 13-án, vasárnap 14 órától a Laczkó Dezső Múzeumban Dohnál Szonja, az intézmény művészettörténésze. A kiállítás - amelyen negyvenhárom alkotás látható - az „első modern magyar” festőművész munkásságának legfontosabb korszakait mutatja be, a portrék mellett tájképek, karakterképek és tanulmányrajzok is megtekinthetők. A tárlatvezetés előzetes regisztrációhoz kötött.

Adventi gyertyagyújtás 13-án 16.30 órakor a Szentháromság téren.

Nagy Csaba koncertje 13-án 17 órakor a Szaléziánumban.

Az Opus énekegyüttes karácsonyi koncertje

Karácsonyi koncertet szervez az Opus énekegyüttes december 13-án, vasárnap 17 órakor a Veszprémvölgyi utcában található jezsuita templomban. A hangversenyen karácsonyi dalokat, műveket hallhat a közönség, közreműködik Sipos Csabán marimbán és Balogh Dorina egyetemi hallgató, aki J. S. Bach Partita No.2 - I. Allemande tételét adja elő. Karvezető: Lukács Elek. A koncert után a résztvevőket  meghitt beszélgetésre, forralt borozásra várják.

 

ZIRC

Pitti Katalin adventi koncertje 13-án 19 órakor a Zirci Református Egyházközség templomában.

DECEMBER 12.

AJKA

Fény és zene: Gyertyafényes adventi várakozáson vehetnek részt az ünnepre hangolódók a Mendelssohn Kamarazenekarral a Bánki Donát Szakközépiskola aulájában december 12-én este hét órától.

A Flautett Trió fuvolaműsora 12-én 16.30 órakor a Jézus Szíve-templomban.

A Padragi Bányász Férfikórus koncertje 12-én 17 órától, a Fleutett Trió fuvolakoncertje 12-én 18 órától a tósokberéndi Szent István király-templomban.

Evangélikus adventi gyertyagyújtás 12-én 17.45 órakor az Agórán.

Teke. NB I, Ajka Kristály-Herend VTK, 14.00.

ALSÓÖRS

Karácsonyfa-díszítők kiállításának megnyitója 12-én 15 órakor az Eötvös Károly Művelődési Házban.

A veszprémi Szent Mihály Bazilika kórusának adventi hangversenye 12-én 18 órakor a római katolikus templomban.

BADACSONYTOMAJ

Adventi hangverseny 12-én 18 órakor a badacsonytomaji templomban.

BALATONALMÁDI

Szelleműzés a Pannóniában: Luca-napi népszokásokat elevenítenek fel szombaton 15 órától a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban. A Nők a Balatonért almádi csoportja vezetésével az érdeklődők búzát ültethetnek, jósolhatnak, és gombócokat is készíthetnek. Emellett a Na-be tagjai jókívánságokat szórnak a városra, és megmutatják a résztvevőknek, hogyan készül Luca kalendáriuma, valamint azt is megtudhatják az érdeklődők, hogyan kell kotyolni.

Almádi adventi tárlat címmel nyílik kiállítás december 12-én, szombaton 17 órakor a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban. A kiállítást Dudás Zsolt, az Almádiért Közalapítvány elnöke nyitja meg. A tárlat 2016. január 30-ig látogatható.

BALATONFÜRED

Kézilabda. NB I, Balatonfüredi KSE-Cegléd, 18.00.

BALATONUDVARI

Karácsonyi zenés, irodalmi összeállítás Scheer Lívia és Szkórits-Tala Gábor közreműködésével 12-én 16 órakor, Bűvészshow 17.15 órakor a kultúrházban.

BORZAVÁR

Fonóházi esték 12-én 17.30 órakor a Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában.

DEVECSER

Az ajkai Jézus Szíve-plébánia Szent Cecília kórusának koncertje 12-én 18 órakor a helyi katolikus templomban.

INOTA

Mackókiállítás - ünnepi műsor 12-én 16 órakor a faluházban.

PÁPA

Adventi programok a Kékfestőben: December 12-én mézesbábsütés szerepel a programban, december 19-én pedig Indigótündér látogat el a Kékfestő Múzeumba.

PÉTFÜRDŐ

Teke. Szuperliga, Péti MTE-Répcelak, 14.00.

TAPOLCA

Túra. A Tapolca VSE természetjáró szakosztályának túrája, Tapolca-Hegyesd-Kopasz-hegy-Diszel-Tapolca, találkozó: Tapolca, autóbusz-pályaudvar, 8.00.

VESZPRÉM

A veszprémi evangélikus gyülekezet és a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület hatodszor szervezi meg a karácsonyi éneklést, hogy a résztvevők a finn testvérváros, Rovaniemi hagyományát követve közös énekléssel készüljenek az ünnepre. A finneknél hagyomány, hogy advent idején a templomban eléneklik a legszebb, legismertebb karácsonyi énekeket. A veszprémi program minden érdeklődő számára nyitott, és december 12-én, szombaton 17 órakor kezdődik az evangélikus templomban.

Tűzmegelőzés: Adventkor, majd az azt követő karácsonyi időszakban megnő a lakástüzek száma, elsősorban az égő gyertyák miatt. December 12-én, szombaton a Kálvin János tér 1. szám alatt, az Újtemplomi Lelkészi Hivatal kavicsos parkolójában délelőtt 11 órakor a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Veszprém Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tájékoztató bemutatót rendez. Egy szobaként berendezett konténerben látható lesz, amint egy magára hagyott karácsonyfa kiterjedt lakástüzet okoz, amit a helyszínre vonuló veszprémi tűzoltók fognak eloltani. A szervezők várnak minden érdeklődőt - közölte lapunkkal Csépányi-Barczi Petra tűzoltó főhadnagy, szóvivő.

Kézilabda. SEHA Liga, MVM Veszprém-Banja Luka (bosnyák), 18.15.

Rózsaszínben látni a világot című foglalkozás 12-én 14 órától a Dubniczay- palotában.

Luca-nap és karácsonyvárás 12-én 15 órától az EKMK Március 15. úti könyvtárban.

Ovis mise betlehemes játékkal 12-én 18 órakor a Regina Mundi-templomban.

Csendéste - A csend és te című beszélgetés 12-én 18 órakor a Dubniczay-palotában.

ZIRC

Harangegyüttes koncertje: Ingyenes adventi koncertet ad a veszprémi Szilágyi Harangegyüttes a bazilikában december 12-én 16 órakor a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont szervezésében. Ezt követően, 17.15 órától tartják az apátság előtti parkban a harmadik adventi gyertyagyújtást a város adventi óriáskoszorúján. Ebből az alkalomból mondja el az ünnepelni érkezőknek karácsonyi gondolatait Vecsey Katalin református lelkész, majd ezt követően a Zirci Református Egyházközség ad karácsonyi műsort.

DECEMBER 11.

AJKA

Ünnepi műsor: Karácsonyi hangversennyel készülnek a Borsos Miklós Általános Iskola tanulói, amelyet december 11-én délután öt órától élvezhet a közönség a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpontban.

Karácsonyi ünnepséggel várják az érdeklődőket december 11-én délután fél négytől a Bányásztelep és a Liliom utca találkozásánál fekvő parkba. A karácsonyfánál műsorral készül a Zöldikék Óvoda közössége, valamint a Molnár Gábor Műhely Alapítvány fiataljai. Lesz zene, forró tea és sütemények.

BALATONFÜRED

Kézilabda. A Balatonfüredi KSE utánpótlás-kiválasztó edzése (2000 és 2002 között született fiúk részére), a klub bemutatása, találkozó: Lóczy Lajos Gimnázium sportcsarnok, 14.00.

VESZPRÉM

A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola adventet köszöntő gálaműsorát rendezik meg a Városi Művelődési Központban december 11-én, pénteken 17 órakor. Az iskola nagy hagyományokkal rendelkezik a művészeti nevelés terén. Néptáncegyüttese negyvenhárom éve meghatározó színfoltja Veszprém kultúrájának. Országos hírnévre tett szert harangegyüttese is, amely fellépésein mindig különleges hangzásvilágot varázsol a színpadra. A gálaműsorban fellépnek még az iskola kiváló szavalói, hangszeresei, valamint az énekkar és a tanári kórus.

A Séd - Veszprémi kritikai lap 2015. téli számát mutatják be december 11-én, pénteken 16 órától a Szaléziánumban.

A Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola énekkara és hangszeresei, valamint a Pannon Egyetem kórusa ad koncertet december 11-én, pénteken 18.30-tól a veszprémi érseki palotában.

Kosárlabda. NB I/B, Hoya-Pannon Egyetem Veszprém-Baja, 17.00.

DECEMBER 10.

VESZPRÉM

Családi film a francia klubban: Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Francia klubjában A szépség és a szörnyeteg című francia-német romantikus kalandfilmet láthatják az érdeklődők december 10-én, csütörtökön 17 órakor a könyvtár Kisfaludy-termében. A családi mozit egyaránt ajánlják gyerekeknek és felnőtteknek. Főszereplők: Vincent Cassel és Léa Seydoux. A filmet francia nyelven, magyar felirattal vetítik, helyben történt regisztráció után a vetítés ingyenes.

Kiállítás: A betlehemi jászol címmel nyílik kiállítás a Szaléziánumban december 10-én, csütörtökön 17 órakor. Advent harmadik vasárnapján, december 13-án is lesz kézműves-foglalkozás a Szaléziánumban, itt hirdetik ki a Készíts, rajzolj betlehemet pályázat eredményét, majd öt órakor Nagy Csaba lantművész ad koncertet a Szaléziánumban.

Karácsonyi gálaműsor: A Veszprémi Hátrányos Helyzetű Fiatalokért Egyesület nyolcadik alkalommal rendezi meg karácsonyi gáláját a Cholnoky iskolában december 10-én 15 órakor.

DEVECSER

Angyali napok: Programkavalkáddal várja a város a lakóit december 10–13. között. 10-én Advent fényei címmel művészeti fesztivál nyílik. Délután öt órától különböző technikákkal készült angyalokat, angyalábrázolásokat tekinthetnek meg az érdeklődők a Kastélygalériában, majd Keller Péter Az élő Gárdonyi-arc című könyvének bemutatójával folytatódik a program. 11-én délután négy órától adventi forgatag és kézműves-foglalkozások várnak az érdeklődőkre több helyszínen. Délután öt órakor a Kobor Band adventzáró zenés műsorát hallhatják a jelenlévők az udvarban felállított színpadon. 12-én déltől ételt osztanak a rászorulóknak, délután négytől pedig üvegműves-foglalkozáson próbálhatják ki kreativitásukat a látogatók. Este hattól az ajkai Jézus szíve-plébánia Szent Cecília kórusa ad koncertet a helyi katolikus templomban, majd fél héttől szentmise kezdődik. 13-án délután negyed öttől kézműves-foglalkozások és az Élő Forrás Művészeti Iskola jóvoltából táncház színesíti a programot. Ifjabb Kozma György fanyűvész és Németh Péter kovácsmester munkáival is megismerkedhetnek a látogatók. A Vöröskereszt forró teával és süteményekkel várja a helyieket.

A képviselő-testület rendkívüli ülést tart december 10-én reggel nyolc órakor a polgármesteri hivatalban. Tárgyalnak a szociális étkeztetésről, a sportegyesület kérelméről és a Meggyeserdő bal oldali részének a szerződéséről.

PÁPA

Templomi koncert: Pápa - Hangverseny a boldog gyermekekért címmel jótékonysági koncertet rendeznek a helyi evangélikus templomban december 10-én, csütörtökön 18 órakor.A rendezvényen közreműködnek többek között az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola tanulói és az Éneklő Szülők Kara, valamint fellép az Allegro AMI tanárainak csengettyűkara. A befolyt adományokat a városi óvodák kisgyermekeinek támogatására fordítják.

Beszélgetés a pápai szerzetességről címmel tart rendezvényt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége 17 órától. Az eseménynek a Szent Anna-templom hittanterme ad otthont. Salgó Ferenc atya vezeti majd a beszélgetést, melyen Kerekes Hubert atya, Hermann István történész és Mezei Zsolt könyvtáros is részt vesz.

DECEMBER 9.

VESZPRÉM

Penovác Károly és Szabó Péter Dániel, a Napló fotóriportereinek képeiből nyílik kiállítás szerdán 17 órakor a Veszprém Arénában. A tárlatot Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub elnöke nyitja meg. A vándorkiállítás a Napló fennállásának hetvenedik évfordulója alkalmából nyílt márciusban a Hangvillában, azóta Ajkán, Devecserben, Sümegen, Pápán, Várpalotán és Badacsonytomajon is látható volt.

DECEMBER 7.

VESZPRÉM

A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör megnyitja a betlehemet 18 órakor a Kiskőrösi ABC előtti téren.

Fogadóóra: Veszprém:  Strenner Zoltán önkormányzati képviselő fogadóórát tart 17 órakor az EKMK Március 15. úti könyvtárában.

VÁRPALOTA

Előadás: Molnárné dr. László Andrea Konfliktushelyzetek a tehetséges ember életében című előadása 17 órakor a városi könyvtárban.

VÉRADÁS A HÉTEN

A hét folyamán az alábbi helyeken nyílik lehetőség önkéntes véradásra. Hétfő: Várpalota, Thury gimnázium 8–10 óráig; Várpalota, művelődési ház 11–18 óráig; Tapolca, Cellkomp 11–15 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–15 óráig; Kedd: Veszprém, Jendrassik Venesz szakiskola 9–13 óráig; Ajka, Szentgyörgyi szakiskola 8–12 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–15 óráig; Szerda: Veszprém, Pannon Egyetem 10–18 óráig; Ajka, Magyar Imre kórház, intézeti 10–14 óráig; Nemesszalók, önkormányzat 13–14 óráig; Nyárád, közösségi ház 15–17 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–18 óráig; Csütörtök: Várpalota, magániskola 11–13.30 óráig; Pétfürdő, közösségi ház 15–18 óráig; Halimba, művelődési ház 15–17 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–15 óráig; Péntek: Veszprém, Medgyasszai szakiskola 9–13 óráig; Pápa, rendelőintézet 8–11 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–15 óráig; Szombat: Veszprém, Vetési gimnázium 9–13 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–12 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!