Programok

2016.04.10. 09:24

Programok, rendezvények Veszprém megyében április 11-től

Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények április 11-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

ÁPRILIS 24.

ÚRKÚT

Csillagnézőben – Panorámatúrával egybekötött csillagászati bemutatót és szalonnasütést szervez a Kab-hegyen az Úrkúti Csillagászati Klub születésnapi rendezvényként április 24-én, vasárnap.

A program egy öt kilométeres túrával indul. A hegyen öt nagy teljesítményű távcső várja a vendégeket, a speciális szűrőkkel ellátott két műszerrel a Nap felszínét is szemügyre vehetik. A klub „halálsugaránál” különböző anyagok hőállóságával, éghetőségével kísérletezhetnek. A barlangászház mellett mindenki megsütheti a magával vitt szalonnáját. A program reggel háromnegyed kilenckor indult az úrkúti gyógyszertár előtti parkolóból. Körülbelül tíz órakor érzeknek meg a túrázók a barlangászházhoz, majd délután három órakor indulnak vissza Úrkútra. Eső esetén a programot május 1-jén tartják.

PÉTFÜRDŐ

Idén is lesz Péti Nagydíj – Április 24-én Pétfürdő ad otthont a kerékpáros amatőr bajnokság ötödik futamának. A XVI. Péti Nagydíj emellett egyben az észak-dunántúli amatőr időfutam bajnokság második állomása is lesz. A Bakony Bike KE által rendezett megmérettetés vasárnap 10-kor rajtol. A várhatóan népes mezőny a Pétfürdő-Berhida-Vilonya-Berhida-Pétfürdő távot teszi meg. Az egyesülettel kapcsolatos hír, hogy  Tar Veronika bronzérmet szerzett az amatőr szezonnyitó Tihany Félsziget-kupán a WU 15 kategóriában.

ÁPRILIS 23.

SOMLÓSZŐLŐS

Szent György-napi zenés-szekeres felvonulást szerveznek április 23-án a Séd-dűlőnél Kovács Norbert Cimbi, valamint Hoppál Bulcsú és zenészbarátai részvételével. A menet délelőtt tíz órakor indul a Hegykút kocsma elől.

VESZPRÉM

A pántlikás butykos - A pántlikás butykos utazása címmel láthatják a székely-udvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Gereben Táncegyüttese műsorát.A Veszprémi Ifjúsági Táncegyüttes és a nagyvázsonyi Kinizsi Táltosai Táncegyüttes (művészeti vezető: Hajdu Péter és Hajdu Viktória) fogadják a székelyudvarhelyi csoportot. A fiatalok tánctáborban találkoztak, és ők ösztönözték vezetőiket a cserekapcsolatra. Az április 23-án 18 órakor a Városi Művelődési Központban kezdődő előadás után hajnalig tartó táncház várja az érdeklődőket.

AJKA

Bányászénekek – A Forrás Női Kar és a Padragi Bányász Férfikórus képviseli a várost az április 23-ai Országos bányászkórusok és hagyományőrző énekkarok VII. tatabányai találkozóján. A fellépők között szerepel még a Várplotai Bányászkórus, Tatabánya, Salgótarján, Egercsehi, Gellénháza, Oroszlány, Miskolc, Sárisáp és Siófok együttese is. A kórusok szereplését ének-zenei szakember értékeli a KÓTA képviseletében.

Fiatalok napja – A Fiatalok napját április 23-án, szombaton délután két órától tartják a civil házban extrém sportokkal és koncertekkel.

PÁPA

A Mozdulj, Igal-lakótelep! elnevezésű eseményen április 23-án, szombaton vehetnek részt az érdeklődők.

ÁPRILIS 22.

AJKA

Képző- és fotó-művész tárlata – Keresztes Tibor képzőművész és Pető Zsuzsa fotóművész Variációk című fotóesszétárlata április 22-éig tekinthető meg a művelődési központ kiállítótermében. Az egyedi kiállítás különleges élményt ígér.

PÁPA

Mozdulj, Pápa! – Mozdulj, Pápa! címmel szabad-idősport-rendezvény várja a sportolni vágyókat április 22-én, pénteken több helyszínen: a Várkertben, a sportcsarnokban, a Várkertfürdőben és az Egyesített Szociális Intézmény Idősek Otthonában.

ÁPRILIS 21.

VESZPRÉM

Vámkódex tájékoztató - A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának közreműködésével uniós vámkódex tájékoztató előadást szervez, amelyet április 21-én 9 órai kezdettel tartanak a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tanácstermében. Jelentkezni a kamaránál lehet. 

Világraszóló hungarikumok – A Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat címmel hallhatnak előadást az érdeklődők az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ Világ-raszóló hungarikumaink sorozat következő programjában, április 21-én, csütörtökön 18 órakor. A Hévízi-tó tavaly nyáron került fel a hungarikumok listájára. A rendezvényre a belépés díjtalan.

ÁPRILIS 20.

VESZPRÉM

Szemek tükréből tekint rád az Isten címmel Rónaszéki Gábor előadása 20-án 17 órakor a Padányiban.

VÁRPALOTA

A Muli püspök temet - Tanácsköztársaság Pápán című könyv bemutatója 20-án 17 órakor a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

ÁPRILIS 19.

VESZPRÉM

Az Egry József Lakótelepi Baráti Körben Perlaki Róbert díszlettervező előadása Öt évtized a látvány világában címmel 19-én 17.30 órától a Botev iskola éttermében.

Ovicsalogató játszóház – Az Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvoda ovicsalogató játszóházat szervez április 19-én, kedden délután fél ötkor. A gyerekek játszhatnak, barkácsolhatnak, kézműves foglalkozáson vehetnek részt, a szülők találkozhatnak az óvoda nevelőivel, megismerhetik az intéz-mény nevelési programját, megtekinthetik a csoportokat.

SZENT GYÖRGY-HEGY

A szőlő és a bor ünnepe – A XXIV. Szent György-hegyi Napokat április 19-e és 24-e között rendezik a hegy környéki településeken. A programot 19-én délelőtt a Kiss pincénél Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitja meg. Borverseny, a hegy kápolnáinak megtekintése, ínyencrandevú, szakmai konferencia, a borutak bejárása, felvonulás, szabad téri mise szerepel például a  programok között.

ÁPRILIS 18.

VESZPRÉM

Veszprémi Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskola hagyományos sportgálája 18-án 17 órakor az iskola tornatermében.

ÁPRILIS 17.

BALATONFÜRED

Vasárnapi vizit - két téma, egy előadó 17-én 16 órakor az Arácsi Népházban. 

ÁPRILIS 16.

VESZPRÉM

Jókai Anna az irodalmi est vendége - Jókai Anna Kossuth- és Príma Primissima-díjjal és a Magyar Érdemrend nagykeresztjével kitüntetett írónő lesz a vendége a szombati irodalmi estnek. A Parnasszus kortárs apostolai címmel szervezett irodalmi est sorozatot az Aegis Kultúráért és Művészetért Alapítvány, melynek célja a kortárs irodalom kiemelkedő alkotóinak bemutatása, a sokrétű mai literatúra népszerűsítése a fiatalok és idősebbek számára egyaránt. Író-olvasó találkozóikon lehetőség nyílik az alkotók személyes megismerésére, munkásságuk áttekintésére. Az első alkalommal Lackfi János írót, költőt ismerhették meg a nézők, április 16-án, szombaton 16 órakor pedig Jókai Annát, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas író- és költőnőt, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagját látják vendégül a Hangvillában. Jókai Anna egy jelenség. Nem a mai értelemben vett „celeb”, hanem egy irányt adó és mutató példakép. Hitvallása nem változott a különböző politikai rendszerek forgatagában. Véleménye szerint a Kádár-érában nagyobb hatása volt annak, ha valaki a hitről, Istenről tett tanúságot, mint a mai szabadelvű, globális világban, amely nem a hatalom eszközeivel némítja el az értékeket, hanem azzal, hogy relativizálja azt, megmosolyogja, esetleg lesajnálja azok képviselőit. Jókai Annának nem volt könnyű élete, mégis ember maradt. Nyolcvanévesen is mindig derűs mosoly van az arcán, a megszenvedett hétköznapok gyümölcse. Ebben van a nagyszerűsége. A maga egyszerűségében, allűrök nélkül tud szólni minden generációhoz.Jókai Annát Takács Tamás irodalmár mutatja be, a programra a belépés ingyenes.

Gyógynövény-ismereti túra 16-án 9 órától a csatár-hegyi autóbusz-fordulótól a Tekeres-völgybe. 

Az egészség útja - Az egészség megőrzésével kapcsolatos előadások és sportprogramok 16-án 10 órától a Lovassy László Gimnáziumban.

ALSÓÖRS

II. Reformkori koncert Veszprém vármegyéből címmel Radics Tibor előadása 16-án 17 órakor a művelődési házban.

BADACSONYTOMAJ

Badacsonytomaj napja alkalmából ünnepi műsorok 16-án 14 órától, bál 20 órától az Egry József Művelődési Házban.

BAKONYBÉL

Détáriék Bakonybélben – Focigálát rendeznek április 16-án, szombaton a bakonyi településen. A házigazdák öregfiúkcsapata jótékonysági mérkőzésen látja vendégül a Budapest Honvéd öregfiúk-alakulatát. A vendégegyüttest olyan játékosok erősítik, mint Détári Lajos, Kovács Kálmán, Garaba Imre vagy Hamar István. A mérkőzés 15 órakor kezdődik, a bevételt a bakonybéli utánpótlás-nevelés támogatására fordítják.

BALATONALMÁDI

Előadás a migrációról – Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő tart előadást Migráció, magyar célok. A nagyhatalmak és a világpolitika címmel április 16-án, szombaton 17 órától a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban.

BALATONFÜRED

Tavaszváró családi nap 16-án 10 órától a Koloska-forrásnál.

BALATONSZEPEZD

A magyar költészet napja alkalmából rendhagyó irodalomóra: Rónay György a Nyugat és a Vigília között -Jelenits István Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, író, magyar és hittan szakos tanár előadásában 16-án 16 órakor a Bertha Bulcsu Közösségi Házban.

ÖSKÜ, NEMESVÁMOS

Rétesvilágtól az ínyencségekig - Szeretné látni, hogyan készülnek a legfinomabb élelmiszerek a környéken? Esetleg titkos praktikákra kíváncsi, melyeket aztán otthon kamatoztathat? A Csalán Egyesület 2016. április 16-án (szombaton) tanulmányutat szervez mindazoknak, akik szeretnék megismerni a helyi termelői piacokon árusító termelők fortélyait, eljárásait, mellyel előállítják az élelmiszert. Az út első állomásaként Kun Lászlóné réteskészítési titkaiba nyerhetünk bepillantást Öskün, aki, amellett, hogy az ízes-mázas finomságok elkészítésének ezer fortélyát ismeri, meg is osztja azt a látogatókkal. Ki ne lenne kíváncsi a meggyes-mákos, káposztás vagy akár túrós finomságok praktikáira, vagy beszélgetne a szakácsművészet ezen jeles képviselőjével?A tanulmányút aztán Nemesvámosra vezet tovább, ahol a résztvevők megtudhatják, hogyan születik meg egy családi gazdaság elindításának a gondolata, mely aztán különlegesnek számító termékeivel képes valóban sikeressé válni. A Dávid család gazdaságában - a tökmagkrémek világában - minden kérdésünkre választ kaphatunk, s még arra is fény derül, hogyan és mivel tudjuk akár megszokott ételeinket is feldobni, kissé megbolondítani; a gazdatúra ezen állomása igazán ínyenceknek való. Az ingyenes tanulmányút 13-17 óráig tart, az előzetes jelentkezéshez szükséges információk és az úttal kapcsolatos további adatok a Csalán Egyesület honlapján érhetők el.

PÁPA

Varrásra fel! – Folytatódik a Régi ház körül elnevezésű programsorozat a Kékfestő Múzeumban. Április 16-án, szombaton a régi textíliák gondozásának titkaiba vezetik be az érdeklődőket, a nap folyamán lehet varrni, stoppolni tanulni.

Foglalkozása könyvtárban – Kreatív kézműves-foglalkozást rendeznek április 16-án, szombaton 10 és 12 óra között a Jókai Mór Városi Könyvtárban N.-Luttenberger Anita vezetésével. A programra ellátogató érdeklődők apró meglepetéseket készíthetnek a közelgő anyák napja alkalmából.

VÁROSLŐD

Kórusfesztivál minősítő verseny - A községben tartja a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa a hetedik Országos Kórus Fesztivál minősítő versenyét április 16-án, szombaton. A művelődési házban 14 órakor lesz az ünnepélyes megnyitó, amelyen köszöntőt mond Csekényi István, Városlőd polgármestere, Heilig Ferenc, a  Veszprém Megyei  Német Önkormányzat elnöke, valamint Kovácsné Fódi Krisztina, a Landesrat ének szekció elnöke. A zsűri tagja Birinyi József,  a KÓTA társelnöke, dr. Márkus Miklósné, a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja, és  Kovácsné Fódi Krisztina. A verseny 14.30 órakor kezdődik, az eredményhirdetés időpontja 18 óra.

VÁRPALOTA

Április 16-án, szombaton délelőtt konferenciát rendeznek Várpalotán az olasz–magyar turisztikai kapcsolatok fejlesztéséről.

VÉRADÁS

Szombat: Veszprém, Lovassy gimnázium, egészségnap 9–13 óráig; Balatonfüred, tűzoltóság, családi nap, katasztrófavédelmi bemutató 10–14 óráig.

ÁPRILIS 15.

VESZPRÉM

Motorkiállítás - A Veszprémi Motoros Egyesület és a Városi Művelődési Központ szervezésében veteránmotorkerékpár-kiállítás nyílik április 15-én a VMK-ban, melyet két héten át díjtalanul lehet megtekinteni. A szervezők tudatták, érdemes a megnyitóra is ellátogatni, mivel a Rozsdamarók Veteránjármű Egyesülete Északi fény Danuvia-túra címmel érdekes beszámolót tart majd egy közel tízezer kilométeres utazásukról, melyet veterán motorokon tettek meg Norvégiába.

Fehér péntek elnevezésű baleset-megelőzési nap 15-én 10 órakor az arénában.

„5 órai tea” könyvklub 15-én 17 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtár 3. emeleti közösségi terében.

Szakmák éjszakája – Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg! Ezzel a felhívással várja a Szakmák éjszakájára szakmabemutatóra és játékra a pályaválasztás előtt álló diákokat a Veszprémi Szakképzési Centrum április 15-én, pénteken 18–22 óra között. Veszprémben a Táncsics, az ipari, a Jendrassik–Venesz, a közgazdasági, a tapolcai Szász Márton szakképző, Balatonfűzfőn pedig az Öveges szakképző iskola jelentkezik az intézményben oktatott szakmák felvonultatásával, szituációs játékokkal, interaktív programokkal, amelyekbe érdeklődésük szerint kapcsolódhatnak be a gyerekek. Hogy mindegyik iskola bemutatóit sikerüljön megismerni, a helyszínek között autóbuszok szállítják a vendégeket. A rendezvény központi megnyitóját a Táncsics iskolában tartják.

AJKA

Közös fellépés – A Pannon Várszínház és az Ajka-Padragkút Táncegyüttes tagjai együtt lépnek fel április 15-én, pénteken este hét órakor a művelődési központ színháztermében az Equus című darabban. Az előadás 14 éven felülieknek ajánlott.

Csillagászat mindenkinek – A Babucsa civil házban tart foglalkozást az Úrkúti Csillagászati Klub április 15-én, pénteken este hat órakor. Veisz András a Nap működését mutatja be, amit két ajkai ifjonc kiselőadása követ. Bolla Bálint és Farkas Ajsa Anna a csillagképes feladat-feldolgozást mutat be. Végül összegzik az első Távcsövezz otthon projekt ajkai programjait. Háromnegyed nyolctól a Holdat és a Jupitert mutatják be az amatőr csillagászok.

BALATONFŰZFŐ

Balatoni alkotók tárlata – Kelet-Balaton fényei címmel nyílik kiállítás tíz alkotó festményéből április 15-én, pénteken 17 órakor a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtárban. A tárlat május hatodikáig látható.

DEVECSER

Zongorakoncert - Zongorakoncertet adnak a művelődési ház színháztermében április 15-én, pénteken 17 órai kezdettel a zeneiskola azon növendékei, akik versenyre készülnek. A műsorban vendégként vesznek részt a budapesti Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanulói.

Lovak húzták egykoron – Stahl Tibor hintómakett-kiállítását rendezik meg a kastélykönyvtár galériájában április 15-én, pénteken 17 órakor. Az érdekesnek ígérkező mesterműveket bemutató tárlatot Fülöp Zoltán nyitja meg.

MÁRKÓ

Nemzetiségi óvodák találkozója – Április 15-én megyénkben ötödször kerül sor a német nemzetiségi óvodák találkozójára. Tavaly Tótvázsony volt a házigazda, az idei eseményt a Márkói Német Kisebbségi Óvoda rendezi, tőlük a városlődiek veszik át a stafétabotot. Márkón 8.30 és 13 óra között a házigazdák, Városlőd, Bánd, Hárskút, Bakonyjákó, Zánka, Nagytevel, Bakonynána, Úrkút, Zirc, Magyarpolány, Olaszfalu, Tótvázsony és Ajkarendek óvodásai mutatkoznak be, a megyeszékhelyről pedig az Egry úti körzeti óvoda német nemzetiségi csoportja.

SZIGLIGET

„Születéstől a vértanúságig” - kerékpáros zarándoklat Bódi Magdi nyomában, indulás 15-én 8 órától a templom mellett, Magdi emléktáblájától.

VÁRPALOTA

Olasz hétvége – Olasz testvér- és partnervárosokból érkező hagyományőrzők és kulturális csoportok mutatkoznak be a várpalotai olasz hétvégén, ahol a vendégtelepülések gasztronómiai specialitásait is megkóstolhatják a látogatók. Az ingyenesen látogatható program április 15-én 15 órakor egy olasz ételkóstolóval indul, olasz hagyományőrzők felvonulásának tapsolhat a közönség, majd reneszánsz táncbemutató, illetve olasz zászlóforgatók produkciója is színesíti a felhozatalt. Április 16-án, szombaton délelőtt konferenciát rendeznek Várpalotán az olasz–magyar turisztikai kapcsolatok fejlesztéséről.

VÉRADÁS

Péntek: Veszprém, aréna 9–13 óráig; Dudar, kultúrház 15–18 óráig; Pápa, intézeti, Esterházy kórház 8–11 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–12 óráig.

ÁPRILIS 14.

VESZPRÉM

A Muzsikás együttes tart rendhagyó énekórát a Szilágyi keresztény iskola tanulóinak a II. János Pál Tornacsarnokban április 14-én, csütörtökön 9 órakor.

8. Országos angol nyelvű drámafesztivál 14–16-án az Agórában, megnyitó 10 órától.

Emlékképek című rajz- és fotópályázat kiállítása 15 órakor a Vetési Albert Gimnázium aulájában.

Nagy Szabolcs Muli püspök temet – Tanácsköztársaság Pápán című könyvének bemutatója 16 órakor a Veszprém Megyei Levéltár Dísztermében.

A Józan Ész Társaság a költészet napjáról kíván megemlékezni Versek szabadon címmel 17 órakor a Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében. Az előadás előtt 16 órától a könyvtár előtti téren klasszikus verselés.

A 70 éves visszhang a holdról – Bay Zoltán emlékére című kamarakiállítás megnyitója 16.30 órakor a Laczkó Dezső Múzeumban.

Világháborús emlékek - Az Emlékképek című rajz- és fotópályázat kiállítását ma délután tartják a Vetési Albert Gimnáziumban.A Veszprémi Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a Művészetek Háza a világháborús centenáriumi programok keretében fotó- és rajzpályázatot hirdetett, az első világháború és kora témában. A század elejének egyik legmeghatározóbb eseménye az első világháború. A diákoktól azt kérték, készítsenek képet (rajzot, festményt, kollázst vagy fotót), amely az első világháborúval kapcsolatos (1914-1918) eseményekre emlékezik vagy bemutatja a hátország világát, akár személyes történeteket is. A pályázatra huszonöt alkotó adta be pályázatát. A beadott pályaműveket szakavatott zsűri értékelte és döntött a díjak odaítéléséről.A tárlat megnyitója csütörtökön délután három órakor lesz a Vetési Albert Gimnázium aulájában. Köszöntőt mond Perlaki Claudia kulturális csoportvezető, a centenáriumi emlékbizottság titkára és Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója. A tárlatot Rozner Csaba, a Vetési Albert Gimnázium igazgatóhelyettese nyitja meg.

BALATONALMÁDI

Mandulás táncház – Járd ki lábam, járd ki most! címmel rendeznek táncházat április 14-én, csütörtökön 18.30-tól a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium aulájában. A rendezvényen közreműködik a Ringató Balaton Táncegyüttes, zenél a Szentgáli Band.

PÁPA

Gerinctorna – Testtartást javító gerinctornán vehetnek részt az érdeklődők 17 órától a sportcsarnokban a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont által szervezett Egészségnapok elnevezésű rendezvénysorozat keretében. A tornát Szántó Gyuláné Ibolya vezeti.

Középpontban a boldogság – A Boldogságprogram nevet viseli a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont által életre hívott Mi, magunkért – Közösségi találkozások a városrészekben című programsorozat következő rendezvénye. Az esemény helyszínéül 17 órától a Pápai Szakképzési Centrum Gazdasági Szakközépiskolájának díszterme szolgál. Itt szó esik többek között a negatív élethelyzetek átértékeléséről, illetve az önismeret fejlesztéséről is.

PÉTFÜRDŐ

Beszéljünk róla – Szilágyi Judit pszichológus tart előadást április 14-én 17 órától a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban. Az intézmény által Beszéljünk róla címmel indított sorozatban ezúttal a testvérek közötti rivalizálásról beszél majd a szakember.

SÜMEG

Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig című film vetítése 18 órakor a Kisfaludy műv. központban.

VÁRPALOTA

A Jó szerencsét! köszöntés elfogadásának 122. évfordulója alkalmából emlékülés, koszorúzás 10 órakor a Jó szerencsét Művelődési Központban.

VÉRADÁS

Csütörtök: Berhida, kultúrház 15–18 óráig; Ajka, Bakonyi Erőmű Zrt. 9–13 óráig; Csögle, kultúrház 14.30–17.30 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–15 óráig.

ÁPRILIS 13.

VESZPRÉM

DIKCIÓ-AKCIÓ: Félelemből színész? – beszélgetés Lázár Kati színész-rendezővel 16 órakor a Pannon Egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében.

Hol van a Fehérvárra vezető hadiút? Golarits Miklós könyvtáros előadása 13-án, szerdán 18 órakor az egyetem B épületének konferenciatermében.

Eötvös Károlyra emlékeznek – Eötvös Károly halálának 100. évfordulója alkalmából Eötvös Károly-emléknapot szervez a megyei könyvtár április 13-án, szerdán. Délután fél ötkor megkoszorúzzák Eötvös Károly szobrát, a programban előadásokat és kötetbemutatót tartanak.

Szabad rab madár költői est – Csejteiné Ríz Ilona költői estjén Szabad rab madár című verseskötetéből Rábai Zsanett és Horváth Imre, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpadának tagjai olvasnak fel április 13-án, szerdán 18 órakor a VMK kádártai faluházában.

AJKA

Nyugdíjastorna – Egészségmegőrző tornát tartanak nyugdíjasoknak a civil házban április 13-án, szerdán negyed kilenckor.

Hallásvizsgálat – Ingyenes hallásvizsgálatra vár felnőtteket Horváth Gabriella április 13-án, szerdán délelőtt 9 órától a civil házban.

Egészségünkre! – Ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérést biztosít Mező Jánosné április 13-án, szerdán délelőtt kilenc órakor a civil házban.

ALSÓÖRS

Eötvös Károly halálának 100. évfordulója alkalmából koszorúzás és ünnepi megemlékezés 13-án 15 órakor a művelődési házban.

PÁPA

Az egészség jegyében – Alakformáló tornán vehetnek részt az érdeklődők 19 órától a sportcsarnokban Kissné Vastagh Ágnes vezetésével a Jókai Mór Művelődési ésSzabadidő Központ által szervezett Egészségnapok elnevezésű rendezvénysorozat keretében. Ugyanitt testtartást javító gerinctorna is várja a mozogni vágyókat április 14-én, csütörtökön 17 órától Szántó Gyuláné Ibolya vezetésével.

A gyermekkori elhízásról – Mit tehetünk gyermekkorban az elhízás megelőzéséért? címmel tart előadást Lőrincz Matild gyermekorvos ma 17 órától. A Segíts, hogy segíthessünk! elnevezésű programsorozat keretében megvalósuló rendezénynek a Napsugár Bölcsőde ad otthont.

VÁRPALOTA

Kelemen Zoltán színművész és Varga Richárd dalszerző, gitáros zenés irodalmi estje a költészet napja alkalmából 13-án 18 órakor a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

VÉRADÁS

Szerda: Veszprém, Jendrassik szakképző iskola 8.30–12.30 óráig; Balatonkenese, kultúra háza 15–18 óráig; Ajka, kórház, intézeti 10–14 óráig; Mezőlak, kultúrház 12–14 óráig; Mihályháza, közösségi ház 15–17 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–18 óráig.

ÁPRILIS 12.

VESZPRÉM

Múzeumi Szabadegyetem: Veszprémi fényképészek a hőskorban, 1873-1945 címmel Rainer Pál történész (LDM) előadása 12-én 16.30-kor a Laczkó Dezső Múzeumban.

Világjáró Klub: Észak-Korea, a HAN-ok országa címmel Joó Mariann fényképes élménybeszámolója 12-én 18 órakor a Központi Kollégium földszinti tanulójában.

Szentirmai Edit verses pódiumműsora Nyugatos költők, írók műveiből a magyar költészet napja alkalmából versmegzenésítésekkel 12-én 19 órakor az egyetem B épületének konferenciatermében.

Rejtőzködő múlt és jelen - S. Hatházi Sára művésztanár festménykiállításának megnyitója 12-én 17 órakor az egyetem B épületének aulájában.

Az alábbi helyeken nyílik lehetőség véradásra hétfőn: Veszprém, Gasztroker szakképző iskola 13-16 óráig; Ajka, Payer Industries Kft. 11-14.30 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8-15 óráig.

Márton László az egyetemen – Márton László író lesz a vendége a Pannon Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete és az Ex Sym-posion Alapítvány által szervezett rendezvénynek ma este hat órakor az egyetem Vár utcai épületében. Az íróval Bozsik Péter és Ladányi István beszélget.

VÉRADÁS

Kedd: Balatonfüred, Szent Benedek szakképző iskola 10–13 óráig; Nyirád, orvosi rendelő 14.30–18 óráig; veszprémi  vérellátó 8–15 óráig.

ÁPRILIS 11.

VESZPRÉM

Tömöry Péter Drakula földje avagy Bodóné lányai című kétéjszakás családregényének bemutatójára 11-én 17 órakor a Csikász Galériában.

Finnugor nyelv és magyarság helyzetkép - két előadás 11-én 18 órakor az egyetem B épületének konferenciatermében.

A kígyó ölelése című argentín- kolumbiai-venezuelai kalandfilmet vetítik a Városi Művelődési Központ Filmklubjában április 11-én 18 órakor. Az alkotást idén Oscar-díjra jelölték, a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Cannes-ban fődíjat kapott.

A Költészet Napja alkalmából nyugdíjas klubok közös műsora 16 órakor az EKMK Dózsavárosi Könyvtárban.

Lakossági fórum - Kertváros csapadékcsatorna építés terveinek bemutatása 16.30 órai kezdettel a Kossuth iskolában.

AJKA

Otthon segítők – Az Otthon Segítünk Alapítvány április 11-én délelőtt 9 órakor tart összejövetelt a civil házban.

A magyar költészet napja alkalmából közös versmondás 11-én 10 órakor az Agorán óvodásokkal.

ALSÓÖRS

Kratochwill Mimi művészettörténész képekkel illusztrált előadása Udvardi Erzsébet festőművészről 11-én 17 órakor a művelődési házban.

BALATONFÜRED

Vollein Ferenc Balatoni Tündérország című kiállítása megtekinthető május 4-ig a Kisfaludy Galériában.

BALATONKENESE

Költészet Napja alkalmából József Attila – Altató című versének közös verselése 11.11 órakor a Széchenyi Parkban.

BALATONFŰZFŐ

Versmondók megmérettetése – A városi szavalóverseny döntőjét rendezik április 11-én, hétfőn 17 órától a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében.

PÁPA

A 90 esztendeje született Rab Zsuzsa költőnő szülőházának homlokzatán álló emléktáblánál koszorúzás 11-én 11 órakor.

A költészet napján flashmob pápai diákok közreműködésével 11-én 17.15 órakor a Fő téren.

Zenés irodalmi est 11-én 18 órakor a JMSZK színházépületében.

TAPOLCA

Hegyesdi vár és várostörténet – A Wass Albert Könyvtár és Múzeumban hétfő este a Költészet Napját ünneplik, kedden 17 órakor Hangodi László Hegyesd vára török kézen címmel tart előadást, 15-én 10 órától pedig Várostörténeti konferenciát rendeznek Városok „Balaton megyében - településfejlődés a 20. század második felében címmel. Aznap délután kézműves foglalkozás is lesz, április 18-tól pedig a Tündérjárta mesetájon című vers- és prózamondó versenyt tartják.

KIÁLLÍTÁSOK A HÉTEN

VESZPRÉM
Életre keltett múlt címmel veterán motorkerékpárok kiállítása 15-én 17 órakor a VMK-ban.

Weöres Sándor - A megmozdult szótár című kiállítás finisszázsa 17-én 15 órától a Laczkó Dezső Múzeumban. 

AJKA: Pintér László fotográfus Négy évszak című kiállítása 20-án 17 órakor a Városi Múzeum galériájában.

BALATONFÜRED: Vollein Ferenc Balatoni Tündérország című kiállítása megtekinthető május 4-ig a Kisfaludy Galériában.

MÚZEUMI PROGRAMOK A HÉTEN

VESZPRÉM: Laczkó Dezső Múzeum: k-v: 10-18 óráig. Dubniczay-palota, László Károly-gyűjtemény: k-v: 10-18 óráig. Csikász Galéria: h- szo: 10-18 óráig. Modern Képtár Vass László-gyűjtemény: h-szo: 10-17 óráig. Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ: k-szo: 9-17 óráig.

BALATONFÜRED: Vaszary Galéria: Sze-v: 10-18 óráig. Jókai Mór Emlékház: április 28-ig: felújítás miatt zárva. Városi Helytörténeti Gyűjtemény: sze-v 10- 18 óráig. Kisfaludy Galéria sze-v 12-18 óráig. Vitorlázeum: cs-v 10-18 óráig. Arácsi Népház és Fiókkönyvtár: h, cs 10-18 óráig, sze, szo 14- 18 óráig. Arácsi Kiállítóház p, v 14-18 óráig.

HEREND: Porcelánművészeti Múzeum: h-v 9.30-18.00.

PÁPA: Kékfestő Múzeum: k-szo 9-16 óráig. Pápai Református Gyűjtemények: könyvtár k-p 8-16 óráig, múzeum k-p 8-16 óráig, szo-v: 9-17 óráig.

SÜMEG: Sümegi Vár és Vármúzeum: k-v: 9-16 óráig.

TIHANY: Bencés Apátsági Múzeum: 10-16 óráig. Babamúzeum: h-v: 10-16 óráig.

VÁRPALOTA: Magyar Vegyészeti Múzeum és Bányászattörténeti Gyűjtemény (Thuri-vár): k: 12-18 óráig, sze-p: 10-18 óráig, szo: 9-20 óráig, v: 9-18 óráig. Trianon Múzeum (Zichy-kastély): k-cs: 10.30-16 óráig, p-v: 10.30-17 óráig.

ZIRC: Reguly Antal Könyvtár: k-v: 10-12 és 13-16 óráig. Bakonyi Természettudományi Múzeum: k-v: 9-17 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!