folyamatosan frissítve

Programok, rendezvények Veszprém megyében

2017. április 23., 06:00 szerző: Munkatársunktól
komment
Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények. Böngésszen és válogasson!
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

JÚLIUS 13.

Pajtafesztivál

Kiscsősz - Az idei Kiscsőszi Pajtafesztivált július 13. és 16. között rendezik, immár tizenharmadik alkalommal.

JÚLIUS 9.

Hangszeres tábor

Kiscsősz - Gyakorló Néptáncosok és Táncoktatók Táborát és a Dűvő Népzenei Tábort rendeznek július 9-étől. A program fő célja a magyar népzene alapjainak elsajátítása a zenekar által használt hangszereken. Kovács Norbert Cimbi június 15-éig fogadja el a jelentkezéseket.

JÚNIUS 3.

Néptáncverseny

Devecser – Ismét megrendezik a Bakony Népművészeti Találkozót és Bakony Virágai Veszprém megyei szólótáncversenyt. A programot a pünkösdi ünnepekhez kapcsolódóan június 3-án tartják, a tavalyihoz hasonlóan kézművesek és kistermelők bemutatkozásával, gálával, táncházzal. A fellépők május 15-éig jelentkezhetnek a versenyre Kovács Norbert Cimbi főszervezőnél.

MÁJUS 27.

PALOZNAK Hagyományőrző műsor a tájház udvarán a Falvak éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódva.

Gyereknap

Pusztamiske Gyermeknapi műsort rendeznek a településen május 27-én délután egy órától - tájékoztatta lapunka Poór Zoltán polgármester. Légvár, körhinta, halászat, játékos vetélkedők, édesség, sütemény, palacsinta, üdítő várja a vendégeket.

MÁJUS 26.

VESZRPÉM A Mozaik Múzeumtúra múzeumnépszerűsítő program, amelynek fő célcsoportja a 8–16 éves korosztály. Veszprémben a Művészetek Háza (Dubniczay-palota, Modern Képtár, Csikász Galéria), a Laczkó Dezső Múzeum, valamint a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény vesz részt benne.Délelőtt iskolás csoportoknak tartanak a különböző kiállítóhelyeken nyílt napot 8 és 14 óra között. Délután pedig tárlatvezetések, városi kultúrtörténeti séta és összművészeti előadások szerepelnek a programban.A városi kultúrtörténeti sétát azért is érdemes kiemelni, mert a vezetők segítségével olyan titkokat és érdekességeket is megtudhatunk, mint az ágyúgolyók rejtélye és a latin feliratok valódi jelentése, valamint bepillanthatunk a fülkeszobrok háta mögé, titkos helyeket fedezhetünk fel, épületdíszítmények ikonográfiáját fejthetjük meg.Az egyik érdekes kísérőprogram pedig a családoknak szól: az Újratervezés – Veszprém 60 761 színe elnevezésű eseményen Gombrich Mester Művészeti Tanodájának szabadtéri újratervező projektje várja az érdeklődőket. A tíz ikonikus veszprémi épületet ábrázoló óriás színező remek lehetőséget ad újratervezni városunk épületeit és környezetüket. A táblafestékkel fedett fa installációs rendszer különleges interaktív és művészeti városkörképpel várja az újratervezőket. Itt elmondhatjuk azt is, milyennek látjuk, illetve miként látogatnánk szívesebben Veszprém kulturális helyeit.

MÁJUS 25.

VONYARCVASHEGYEN Május 25-én az Orbán-szobornál rendezik meg a IV. Orbán-napi borünnepet.

MÁJUS 24.

VESZPRÉM A Tánc Fesztiválja – XIX. Országos Kortárs Összművészeti Találkozót 19. alkalommal rendezik meg a királynék városában.

MÁJUS 20.

BALATONALIGA Május 20-21-én rendezik meg a XI. NN Ultrabalatont, ahol a cél: körbefutni vagy körbekerékpározni a Balatont.

MÁJUS 18.

VESZPRÉM: Francia klub – Laurent Tirard Életem nagy szerelme című filmjének vetítése 18-án 17 órakor az Eötvös Károly Könyvtárban.

MÁJUS 15.

VONYARCVASHEGY Május 15-én kaktuszkiállítás nyílik Vonyarcvashegyen.

MÁJUS 13.

BALATONALMÁDI A Tavaszi zsongás – a kutyákért című rendezvény a menhelyi kutyákért jött létre. Bemutatkoznak állatvédő egyesületek, menhelyek és terápiás kutyák. Szerveznek túrát kutyákkal, és lesz kirakodóvásár is. 

BALATONFÜRED A balatonfüredi évadnyitó vitorlabontó ünnepségen a balatoni idegenforgalmi és hajózási szezon hivatalosan is megnyílik.

BADACSONY A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület a Nyitott Balaton akció keretében május 13-án, szombaton romantikus túrára csábítja a természetjárás szerelmeseit a festői szépségű Badacsony-hegyre.

MÁJUS 11.

AJKA Kalandok a Bükkben és a Káli-medencében címmel Balogh Tamás könyvbemutatóval egybekötött elő-adása 11-én 17 órakor a Városi Múzeumban.

MÁJUS 10.

AJKA A természet madártávlatból című előadás-sorozat keretében kiállításmegnyitó a Madarak és fák napja alkalmából 10-én 17 órakor, majd 17.30 órakor Novák László fotográfus előadása, Száll az ének címmel a Városi Múzeumban.

MÁJUS 9.

VESZPRÉM Matek Kimill India magyar vonatkozásai című előadása 9-én 17 órakor a Padányi iskolában.

MÁJUS 8.

SÜMEG A XXII. gyermek- várostromon iskolai csapatok ügyességi feladatok megoldásán keresztül megostromolják a sümegi várat.

MÁJUS 7.

VONYARCVASHEGY Babafotó-kiállítás nyílik az anyák napi ünnepségel egy időben május 7-én.

Anyák napja

Pusztamiske Anyák napi műsort rendeznek május 7-én délután három órakor a településen – tájékoztatta lapunka Poór Zoltán polgármester.

MÁJUS 6.

BALATONFÜRED Tolnay Kálmán László-emlékversenyt rendeznek Balatonfüreden, a névadó kétszeres csillaghajó-olimpikon előtt tisztelegve. A veterán luxus- és sportautók szerelmesei gyönyörködhetnek a Tagore sétányon a IV. Concours d’ Elegance veteránautó-szépségverseny járgányaiban.

FELSŐÖRS A Malom-völgy napja egyedülálló értékeket, ritka látnivalókat is tartogat.Május 6-án a Nyitott Balaton geotúra Felsőörs földtani értékeihez vadregényes tájon át vezet, és kultúrtörténeti értékeket is rejteget.

GYENESDIÁS Balatoni baristabajnokságot, tehát kávé-show-t rendeznek május 6-án Gyenesdiáson. 

VONYARCVAS Május 6-án, a magyar sport napján rendezik meg Vonyarcvashegyen a XV. Balaton-kupa petanque-bajnokságot.

MÁJUS 5.

Ballagások

Ajka - Ajkán hat középiskola tartja ballagási ünnepségét a tavasszal. A sort a Bercsényi iskola kezdik, amelynek végzősei május 5-én, pénteken 16 órakor vesznek búcsút az intézménytől. Május 6-án, szombaton 9 órakor kezdődik az ünnepség a Fekete-Vörösmarty iskola Fürst Sándor utcai telephelyén, a Bánki intézmény diákjainak az ünnepélyes búcsúzása 10 órakor kezdődik, majd 11 órakor a Bródy gimnázium végzősei ballagnak. A Szent-Györgyi iskola május 6-án 10 órakor tartja az ünnepséget. A Molnár Gábor iskola speciális szakiskolásai június 2-án, pénteken 15.30 órakor vesznek búcsút fiatalságuk színhelyétől.

SÜMEG A vadgesztenye-virágzás meghatározó része Sümeg városának, immár védjegyévé vált, amit háromnapos ünneppel köszöntenek. Május 5–7-e között lesz bortúra, motoros felvonulás, kaszkadőr- show, koncertezik a Karthago és az Ocho Macho is.

Köszöntő

Somlójenő A faluban élő gyermekek színvonalassam műsorral köszöntik édesanyjukat május 5-én este hat órakor a művelődési házban - tájékoztatta lapunkat Nemes Ferencné polgármester.

MÁJUS 4.

VESZPRÉM Boldog Gizellára, Szent István király bajor születésű feleségére emlékezünk május 4–14-e között a Gizella-napok rendezvénysorozaton. A 26. alkalommal rendezendő fesztiválon lesz történelmi felvonulás, kertmozi, koncertek, bulik és gyerekprogramok is.

AJKA Éneklő Ifjúság Dalostalálkozó 4-én 15 órakor a művelődési központ kiállítótermében.

BALATONFÜRED Mozgás az élet! 6 napos Ultramaraton- világkupát szerveznek május 4-e és 10-e között Balatonfüreden. Jézus élete kiállítás megnyitója 4-én 17 órakor a Kisfaludy Galériában.

TAPOLCA Május 4-én az országban számos helyen várják reggelivel a kerékpárosokat, köztük Tapolcán is. Reggel 7 és 9 óra között a Köztársaság téren finom péksüteménnyel és forró teával kínálják az arra kerékpárral iskolába vagy munkába közlekedőket.

MÁJUS 2.

Vetített történelmi séta

Pápa - A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör következő vendége Mezei Zsolt helytörténész, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei könyvtárvezetője lesz, aki május 2-án, kedden 18 órakor Történelmi séta Pápa belvárosában címmel tart vetített képes előadást az Evangélikus Látogatóközpontban.

MÁJUS 1.

Múzeumi Majális a Vitorlázeumban

Balatonfüred - Május 1-én 14 órától Kapitány, kapitány címmel tartanak előadást a balatoni hajótípusokról, és hajócsomó-kötés bemutatót. 15 órától Hajtogass hajót papírból címmel az origami hajó-szépségverseny pályázat eredményhirdetése kezdődik.

Múzeumi Majális a Helytörténeti Gyűjteményben

Balatonfüred - Május 1-én 10 órától Mese, mese, meskete címmel négy év felettieknek Balatoni mesék címmel lesz diafilmvetítés. 11 órától Családi alkotófoglalkozás kezdődik hat éven felülieknek Írjunk és rajzoljunk mesét a Balatonról címmel. A foglalkozást tartja Péti Krisztina drámapedagógus. 14 órától Városnéző séta lesz családoknak 90 percben. A vezető Nagy Klaudia lesz. 16 órától Ti magyarok már Istent imádjátok címmel angol, spanyol és magyar reneszánsz és Rákóczi korabeli dallamokat ad elő Stollár Xénia zeneszerző és Köteles János. A Pálóczi teremben 17óra 15-től Báli desszertek régen és ma címmel tart előadást Bozóky Ágota cukrász.

Múzeumi Majális a Jókai Mór Emlékházban

Balatonfüred - Május 1-én 10 órától a Színházi emlékezet a Balaton körül az Auditóriumban címmel tart előadást Szakmáry Dalma színháztörténész. 11 órától tárlatvezetés kezdődik. 12 órától Déli muzsikaszó lesz a Jókai Mór Emlékház kertjében. 1825-1904 közötti dallamokat ad elő Soós Réka Junior Prima-díjas népdalénekes és Németh András tekerős, a Népművészet Ifjú Mestere, a Zeneakadémia oktatója. 13 óra 30- tól Kollázs betűkből és emblémákból címmel hat év felettieknek tart foglalkozást Nyitrai Orsolya múzeumpedagógus. 16 órától épületrajz a szabadban, a Jókai Mór Emlékház épületéről készíthetnek rajzokat a résztvevők. A foglalkozást Gall Anthony építész, a Hangvilla tervezője vezeti.

Múzeumi Majális a Vaszary Galériában

Balatonfüred - Május 1-én 10 órától Kitchen litografia címmel családi foglalkozást tart 12 év felettieknek Nyitrai Orsolya múzeumpedagógus. 14 órától Daumier és a magyarok címmel tart előadást Révész Emese művészettörténész, egyetemi adjunktus. 15 órától a Kortársunk Daumier című kiállításon tart tárlatvezetést Gonda Zsuzsa művészettörténész. 14 órától estig életképeket készít az épületről, a kávézókról és a tárlatvezetés résztvevőiről Szoboszlay András sketchművész, animációs filmrendező. 17 órától Teleki Gergő zongoraművész koncertje lesz hallható, a zeneműveket a művész Honoré Daumier műalkotásaihoz válogatta össze. Déltől egészen estig sörkóstolón lehet résztvenni a Vaszary Kávézóban.

AJKA: Tavaszköszöntő majális 1-jén 9 órától az Agórán.

BALATONFÜRED Május elsején balatonfüredi rajttal és céllal rendezik meg a Balaton Mountainbike Maratont, ami a hegyikerékpárosok számára egy jó kis bemelegítés a szezonra, és így népszerűsítik a kerékpáros turizmust a balatoni előszezonban.

VONYARCVASHEGY Május elsején rendezik meg a májusi pikniket a rendezvénytéren.

Kétnapos májusünnep

Berhida – A Petőfi Művelődési Ház és Könyvtárban már április 30-án, 16 órától megindul az ünneplés, először zenés-táncos műsorukat bemutató helyi fellépők, majd 17 óra 30 perctől Bereczki Zoltán lép a színpadra. Este az Őszi Napfény nyugdíjasklub szervezésében a település májusfáját is felállítják, s a Turmix zenekar élő koncertjével fejeződik be az előmajális. Május elsején labdarúgó-bajnoksággal, 9 órától a Várpalotai Bányász Fúvószenekar zenés ébresztőjével kezdődik meg a nap, melyet a Hétszínvirág Óvodában Hétszínvirág Óvodábancsaládi játékdélelőtt, 11 órától pedig a Mézengúzok gyermekzenekar fellépése színesít.

Csülökfőző, vidám majális

Balatonkenese – Majális alkalmából április 30-án a Városháza előtti téren, 15 órától várja a Pegazus színház Koffermesék 2. című bábelőadásra a kicsiket, akik origamizásban is kipróbálhatják magukat. Ugyanitt 16 óra 15 perctől Dervalics Róbert és a Búgócsigák zenés műsorára kerül sor, melyre kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a szervezők, akik május 1-jén hétfőn 10 órától, ugyancsak a Városháza előtt csülökfőző versenyre invitálják a vállalkozó kedvű, vidám csapatokat.

ÁPRILIS 30.

Diákok a hagyományokról

Városlőd Helyi diákok mutatják be értékgyűjtő munkájuk eredményét április 30-án délután egy órakor a művelődési házban. Bíró Melánia és Horváth Fanni az ötvenéves svábbál történetéből ad ízelítőt, Albert Bálint és Weisz Ádám Városlőd zenei múltját mutatja be. Bambek Diána és Felber Luca az iparoskört ismerteti, Freund Ágnes és Tokolics Lora a Városlődi Rozmaring Táncegyüttes történetéről gyűjtött anyagát állítja ki.

A karnagy emlékére

Városlőd Tóvári Lajos néhai karnagy születésének századik évfordulója tiszteletére rendez emlékkoncertet a Városlődi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület április 30-án délután négy órakor a művelődési házban. A rendezvényen fellép a Városlődi Vegyeskar, a Városlődi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Énekkara, a Heimatklang dalkör, a Szent Mihály Egyházi Énekkar, a Kislődi Német Nemzetiségi Dalkör, Csekényi István, Kőváriné Tóvári Erika, Páter Mihályné, Nagy-Peidl Éva, Eich Mária. A koncert előtt, fél háromkor az alsóvárosi temetőben koszorúznak az emlékezők.

ÁPRILIS 29.

Vidám dallamok

Úrkút – Operett gálaműsort szerveznek április 29-én este hét órakor a sportcsarnokban. A rendezvényen szólók, duettek, tercettek mellett mókás jelenetek színesítik a műsort. A társulat művészeti vezetője Németh-Nagy Viktória magánénekes, ének-zene tanár.

Kirándulás a Polgári Körrel

Pápa – Esztergomba kirándul a Pápai Polgári Kör április 29-én, szombaton. A bazilika megtekintése, tisztelgés a 125 éve született Mindszenty bíboros sírjánál, és városnézés szerepel a programban, melyről bővebb tájékoztatást a szervezők adhatnak.

A kozmosz látnivalói

Ajka Távcsöves bemutatót rendez április 29-én este nyolc órától a belvárosban az Úrkúti Csillagászati Klub. Nagy teljesítményű csillagászati műszerek fogadják az érdeklődőket, hogy a Naprendszer és az univerzum távoli zugaiba pillanthassanak. A klubtagok megmutatják a Jupiter bolygó csodálatos felhősávjait és holdjait, a Hold kráterekkel, hegyekkel tarkított arcát és más érdekességeket.

Motocross és családi nap

Kup – MX Classic néven motoros technikai és családi napot szerveznek április 29-én, szombaton a községben. Az egész napos irányított, biztosított szabadedzés során kategóriákra bontva próbálhatják ki magukat a motorosok, valamint találkozhatnak profi magyar és nemzetközi versenyzőkkel. Az önkormányzat családi programokat kínál, lesz motoros siklóernyő bemutató, gyerekeknek ingyenes ugrálóvár, trambulin, és szülői felügyelettel quad használat. Minden kupi kisgyermek ajándék fagyit kap, illetve kürtőskalács és vattacukor is várja a faluba látogatókat.

ÁPRILIS 28.

Előadás

Zirc - Magyarország nagyhatalom: III Béla és a Szent korona címmel tart előadást Szűcs István Miklós okleveles képzőművész a Bakonyi Finnbaráti Kör Egyesület szervezésében április 28-án pénteken 18 órától a Békefi Antal művelődési házban.

Tanfolyamot tartanak

Veszprém – Sportszervezői tanfolyamot tart a Magyar Labdarúgó Szövetség Veszprém Megyei Igazgatósága április 28-29-én, pénteken 14 és 19 óra között és szombaton reggel 8-tól 19 óráig. A rendezvény témája többek között: a grassroots fogalma, területei, elsősegélynyújtás, fesztivál- és tornaszervezés, az MLSZ információs rendszeréhez kapcsolódás, ifjúságvédelem, női foci. A helyszín az egyetemi stadion tanácsterme, a gyakorlati bemutató és a játék a helyi műfüves pályán lesz. Jelentkezni Tóth Attila megyei koordinátornál lehet, a határidő április 19.

Japán klub

Veszprém (kzs) - A Japán klub délutánja április 28-án, pénteken 17 órakor z Eötvös Károly Megyei Könyvtár 3. emeleti közösségi terében lesz. Téma: A japán popkultúra II. Az anime/ manga szubkultúra Magyarországon. Előadó: Etlinger Edmond, a MONDO Magazin munkatársa.

ÁPRILIS 27.

Előadás az ADHD-ról

Pápa - Figyelemhiány és/vagy hiperaktivitás - Nem kifogás, magyarázat címmel tartanak előadást szülőknek, pedagógusoknak a Bethesda Gyermekkórház ADHD Központ szakemberei április 27-én, csütörtökön 17 órakor a Pápai Református Egyházközség Immánuel Közösségi Házában. A belépés ingyenes.

Előadás az ADHD-ról

Pápa – Figyelemhiány és/vagy hiperaktivitás – Nem kifogás, magyarázat címmel tartanak előadást szülőknek, pedagógusoknak a Bethesda Gyermekkórház ADHD Központ szakemberei április 27-én, csütörtökön 17 órakor a Pápai Református Egyházközség Immánuel Közösségi Házában. A belépés ingyenes.

Csókay András lesz a vendég

Pápa - A Nyitott szívvel Isten tenyerén című előadás-sorozat következő alkalma április 27-én, csütörtökön 18.30-kor lesz az Aradi utcai Szent Benedek-templomban. Az eseményen Csókay András idegsebész professzor, agykutató tart előadást „Idegsebészet és hétköznapi misztika” címmel. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Petrik Iván várostörténeti előadása

Pápa – A városrészek egyesítése Pápán 1842-ben címmel tart előadást Petrik Iván főlevéltáros a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége pápai csoportja szervezésében április 27-én, csütörtökön 16 órakor a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Fióklevéltárának udvari nagytermében. Bejárat az Anna téri kapun.

ÁPRILIS 26.

Térhatású fotók

Balatonalmádi - Láthatatlan Magyarország címmel tartanak háromdimenziós felvételekkel illusztrált ismeretterjesztő előadást hazánk védett felszín alatti világáról a Caverna Stúdió munkatársai április 26-án, szerdán 16 órától a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban.

Zenei klub

Veszprém (kzs) - A 100 éve született Ella Fitzgeraldra, a jazzéneklés nagyasszonyára emlékeznek a résztvevők április 26-án, szerdán 16.30 órától az Eötvös Károly Megyei Könyvtár közösségi terében az áprilisi zenei klubban. Emellett bemutatásra kerülnek az idei VeszprémFestre érkező világsztárok is, ezúttal Richard Bona és Heather Small. Valamint a 20-21. századi könnyűzene több nagyszerű előadójának egy-egy dala is felhangzik: Tátrai Tibor - Joss Stone - Jill Scott - Carl Perkins - csak néhány név a változatos programból. Klubvezető: Kindler Krisztián. Helyben történő regisztrációt követően a rendezvény látogatása ingyenes.

Nyílt nap a rendőröknél

Veszprém – A rendőrség napja alkalmából a Veszprémi Rendőrkapitányság nyílt napot rendez április 26-án 8 órától 11.30-ig, melynek során az érdeklődők jobban megismerhetik a rendőrség munkáját. A nyílt nap keretében megtekinthetik Nesó Sándor fafaragó mester és Mesterházi József természetfotós kiállítását, majd az idős korosztály megelőző vagyonvédelmi előadáson vehet részt. A nyílt nap résztevői megismerkedhetnek a szolgálati kutyákkal, a rendszeresített fegyverekkel és járművekkel, de ujjnyomat-vételnek is alávethetik magukat, a legfiatalabbak kerékpáros akadálypályán tehetik próbára ügyességüket.

A gyermekorvos válaszol

Pápa - A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportjának Segítünk, hogy segíthess elnevezésű előadás-sorozata állandó előadója, Lőrincz Matild gyermekorvos április 26-án, szerdán 17 órakor a Napsugár Bölcsődében beszél a gyermek és kedvenc háziállata kapcsolatáról, és válaszol a felvetődő kérdésekre.

ÁPRILIS 25.

Francia társalgási klub

Veszprém- Francia társalgási klub lesz április 25-én, kedden 17 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtár 3. emeleti közösségi terében.

Rendőrök nyílt napja

Ajka  – Rendőrnap alakalmából az Ajkai Rendőrkapitányság április 25-én délelőtt tíz és tizenkét óra között nyílt napot tart. A látogatók megtekinthetik a rendőrség épületét, az egyenruhások szolgálati felszereléseit, gépjárműveit. Kulcsár József bemutatja a kutatószolgálatot és a mentőkutyáit. A rendezvényre a rendőri hivatás és a határvadász-képzés iránt érdeklődőket is várják.

Kitüntetik az egyenruhásokat

Ajka - Az önkormányzat és intézményeinek mérlegbeszámolójáról, zárszámadásáról és adóbevételeinek alakulásáról is tárgyal a képviselő-testület április 25-én reggel 9 órakor. Napirenden szerepel egyebek mellett pályázatok benyújtása és kiírása, a távhőszolgáltatási kft. hátralékkezelési szabályzata és mérési kritériumrendszer dokumentum tervezete. Zárt ülésen tárgyalnak a képviselők Az Év Ajkai Tűzoltója, Az Év Ajkai Rendőre és a Sportét díszoklevél kitüntetések adományozásáról.

Oroszok Arácson

Balatonfüred Áprilisi rapszódia címmel magyar és orosz népihangszeres koncert, és népdalok estje lesz április 25-én kedden az Arácsi Népházban 17 órától. Fellép a Pannónia Citerazenekar, az Orosz népihangszeres ifjúsági zenekar Jekatyerinburgból, és a Kék Balaton Népdalkör.

 

ÁPRILIS 24.

Protestánsok a Bakonyban

Zirc (kzs) - A Reformáció 500. évfordulója alkalmából április 24-én 17 órakor Protestánsok a Bakonyban címmel kiállítás nyílik a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban a környékbeli evangélikus és református gyülekezetekről. A tárlat nagyívű áttekintést ad a helyi protestantizmus történetéről és a gyülekezetek mai helyzetéről, melynek segítségével árnyaltabb képet kaphatunk térség történelméről is. A kiállítást Hermann István, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának igazgatója nyitja meg, majd ezt követően Hudi József, a Dunántúli Református Egyházkerület Levéltárának igazgatója tart előadást Reformáció a Bakonyban a 16-17. században címmel.

 

ÁPRILIS 22.

Elhalasztják a csillagtúrát

Ajka - Az Úrkúti Csillagászati Klub és a Bringajka Egyesület szombatra tervezett családbarát biciklitúrája a havazás okozta sáros, csúszós utak miatt elmarad. A programot később ismét meghirdetik.

 

Kiscsősz
Mezőségi táncokat mutatnak be - A Minden magyarok tánca című programban idén április 22-én mutatkoznak be a világ különböző országaiban élő, néptánccal, népzenével foglalkozó magyarok, bizonyítva, nem vesztek el nemzeti kultúránk értékei, és nem is halványodnak a távolság és az idegen kultúrák hatásai miatt. Idén a Mezőség táncait mutatják be az együttesek, többek között a Dél-Amerikából érkező díszvendégek. A rendezvényre április 15-éig lehet jelentkezni, nemcsak néptáncosokat, hanem zenészeket és énekeseket is vár az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, valamint a Táncház Egyesület.

Teljesítménytúra

Ajka – Kutyával a Bakonyban 15. teljesítménytúra indul Kislődről április 22-én. Találkozás a buszpályaudvaron reggel nyolc óra húsz perckor. Érdeklődni Dürgő Ágnesnél lehet (20-966-0731).

Hangverseny

Ajka – Németh Csaba és barátai hangversenye április 22-én délután öt órakor kezdődik a művelődési központ kiállítótermében.

Az egészség útja

Veszprém - A Csolnoky kórház fül-orr-gégészeti osztályát támogatják az április 22-i Az egészség útja rendezvénysorozat bevételéből. Jövő szombaton délelőtt 10 órától a Lovassy László Gimnáziumban sportversenyeket rendeznek, a Csolnoky kórház orvosai tartanak előadásokat, többek között a fül-orr-gégészeti betegségekről, a szédüléses panaszok fül-orr-gégészeti vonatkozásairól, a hallásvizsgálatról, a horkolásról. Az előadások között több alkalommal újraélesztési bemutatót tartanak, és véradásra is várják a résztvevőket.A Hangvilla színháztermében 10 órakor a Kabóca Bábszínház előadását, A rút kiskacsa című mesének premierjét láthatják a résztvevők. Ugyanitt Zacher Gábor toxikológus a droghelyzetről tart előadást 16 órakor, 20 órától pedig Zséda ad jótékonysági koncertet a Veszprémi Petőfi Színházban.

Szombaton is könyvvásár

Pápa – Szeretettel várja olvasóit a Jókai Mór Városi Könyvtár április 22-én, szombaton is, 8 és 14 óra között. A bibliotéka folyamatos könyvvásárt tart, a hét hatodik napján is válogathatunk a leselejtezett állományból.

Textil-kiállítás

Pápa – Galauner Béláné hímző, népi iparművész textilmunkáiból nyílik kiállítás április 22-én, szombaton 15 órakor a Jókai Mór Városi Könyvtár előadótermében. A tárlat megtekinthető május 17-ig a bibliotéka nyitvatartási idejében.

Megmérkőznek a település borai

Paloznak - Az önkormányzat 27. alkalommal rendezi meg az immár hagyományosnak tekinthető borversenyt a faluház nagytermében április 22-én 15 órától. A faluban joggal büszkélkedhetnek ezzel a rendezvénnyel, hiszen a környéken nem igazán található olyan település, amely ekkora múltú programmal rendelkezik. A borok le-adására aznap 13 óráig van lehetőség a faluház tetőterében, az eredményhirdetés várhatóan 19 órakor lesz. Bővebb információt a paloznaki Teleházban lehet kapni.

Japán klub

Veszprém (kzs) - A Japán klub délutánja április 28-án, pénteken 17 órakor z Eötvös Károly Megyei Könyvtár 3. emeleti közösségi terében lesz. Téma: A japán popkultúra II. Az anime/ manga szubkultúra Magyarországon. Előadó: Etlinger Edmond, a MONDO Magazin munkatársa.

Anyák napi készülődés

Pápa – A közelgő anyák napja alkalmából ingyenes kézműves foglalkozásra hívja az érdeklődőket április 22-én, szombaton 10 órától a Jókai Mór Városi Könyvtár. A foglalkozást Pap Gabriella könyvtári munkatárs vezeti.

Kecskeköröm ünnep

Tihany – Szombaton a belső tó partján tartják a hagyományos kecskeköröm ünnepet. 9 órától  Magyaros ízek pörköltfőző verseny, 10 órától labdarúgó emléktorna lesz, és a Balaton- felvidéki Nemzeti Park szervezésében tókerülő ürgeleső túra is indul 5 km-es távon. 11- órától Toma és csapata játékparkja kezdődik: szekérkerekes játékokkal, népi-történeti játékválogatással,  gondűző gondolkodós talányokkal szórakoztatnak a játékmesterek. 15 órától a Kiskakas gyémánt fél krajcárja című zenés, táncos vásári komédia kezdődik, majd visszhang próba lesz kisvonattal. Az ünnep szalonnasütéssel zárul.

 

Húsvéti morzsa party

Balatonudvari – Szombaton 10 órára a régi Halkeltetőhöz várják az érdeklődőket, ahol helyi finomságokat lehet kóstolni.  Szalonna, sonka és füstölt kolbász kóstoló is lesz, majd kincskereső játékot tartanak a gyerekeknek. 15 órától a Mézengúz Zenekar zenés gyerekműsora kezdődik, 16 órától az Emlékmű parkban születésfa ültetés lesz a Balatonudvariban született kisgyermekek tiszteletére. A program májusfa állítással zárul.

Mezőségi táncok

Kiscsősz - A Minden Magyarok Tánca című programban, az idén április 22-én mutatkoznak be a világ különböző országaiban élő, néptánccal, népzenével foglalkozó magyarok, bizonyítván, nem vesztek el a nemzeti kultúránk értékei, és nem is halványodnak a távolság és az idegen kultúrák hatásai miatt. Az idén a Mezőség táncait mutatják be az együttesek, többek között a Dél-Amerikából érkező díszvendégek.

 

ÁPRILIS 21.

Csillagok közt békében és háborúban

Ajka – Az Úrkúti Csillagászati Klub a 501-es Légió Magyarországi Helyőrségének két pápai tagját látja vendégül április 21-én este hat órakor a Babucsa Civil Házban. A vendégek beavatják az amatőr csillagászokat a legigazabb Star Wars rajongók világába. Nagy Lehel és Füredi Helga egy Sith lovag és egy mandalore-i harcos karakterét megtestesítve viszik a klubba a Csillagok háborúja világának egyedi hangulatát, bemutatva a rajongói jelmez készítését, a karakterek elhelyezkedését a filmeposz végtelen univerzumában; de fénykard-párbajra, pisztolyos harcra, fotózásra is lehetőség nyílik. A házigazdák kérik, hogy a látogatók vigyenek magukkal Star Wars-os tárgyakat, ruhadarabokat.

Mozdulj, Pápa!

Pápa – Idén is megszervezi a Mozdulj, Pápa! című egészségnépszerűsítő akciót a Jókai Mór Művelődési Szabadidő Központ, április 21-én, pénteken ingyenesen próbálhatunk ki különböző sportágakat. A Városi Sportcsarnokban 9-től gyógytorna, 17-től gerinctorna, 18-tól zumba, a Várkertfürdő uszodájában 10-16 között úszás, 15-től vízi torna várja az érdeklődőket. A várkerti zenepavilonnál és környékén 10-15 között többek között táncoktatás, íjászat, karate, ökölvívás, lengőteke, darts, falmászás, bungee run, teqball áll rendelkezésre. Lesz még például aerobic, küzdősport bemelegítés, gyalogtúra, etka jóga, de lehetőség nyílik vérnyomás-, vércukor, és testzsírmérésre, masszázsra, életmód tanácsadásra is. Kísérőprogramként Egészség-tudat címmel interaktív kiállítás látogatható előzetes bejelentkezéssel a JMSZK színházépületében 9-18 között, illetve másnap 9-12 között.

Kerékpáros zarándoklat Szigligettől Litérig

Kerékpáros zarándoklatot szervez április 21–22-ig Bódi Mária Magdolna vértanúságának 72. évfordulójára a balatonfűzfői Jézus Szíve plébánia. Részletek itt

Gyermekarcok kiállítás

Ajka – Baranyai Ferenc grafikusművész Gyermekarcok című kiállításának megnyitója április 21-én délután öt órakor lesz a Városi Múzeumban.

Világvégi rajzok

Pápa – Pethő László Árpád költő Világvégi rajzok című könyvének bemutatóját tartják április 21-én, pénteken 17 órakor a Jókai Mór Városi Könyvtár előadótermében. A kötetet Hermann István könyvtárigazgató ismerteti.

Irodalmi negyedóra

Pápa – Irodalmi negyedórára invitálja az érdeklődőket a Kígyó utcai „Freißberger-Somogyváry"-féle házhoz április 21-én, pénteken 15 órára Kerecsényi Zoltán, az „Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet ügyvivője Somogyváry Gyula pápai származású író születésnapja, valamint két, helyi kötődésű regénye megjelenésének 75. évfordulója alkalmából. A rövid programon leleplezik a Somogyváry-emlékjelet, felolvasnak az egyik műből, és emléklapot ajándékoznak.

Önkéntesek bálja

Devecser - A település önkormányzata április 21-én 18 órai kezdettel az általános iskola tornatermében idén is megrendezi az Önkéntesek bálját. Ferenczi Gábor polgármester köszönti azon önkénteseket, akik 2016-ban elismerésre méltó munkát végeztek a kisvárosért. Az esten fellép a helyi Ifjúsági Fúvószenekar.

Fenntarthatóság mindenKOR

Veszprém – A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. a fenntarthatóság elméletének és gyakorlatának népszerűsítése jegyében szervez Fenntarthatóság mindenKOR elnevezéssel diák- és családi napot április 21-én pénteken 9 órától 16 óráig és 22-én szombaton 13 órától 17 óráig a Kolostorok és kertek völgyében. A kétnapos, ingyenes rendezvény interaktív módon kívánja bemutatni a fenntarthatóságot, ennek érdekben neves szervezetek és szakértők irányítják rá a figyelmet a rendelkezésünkre álló források ésszerű és hatékony felhasználására.
A programok mellett péntek délután helyi termelők vására, szombaton bolhapiac várja a látogatókat.

ÁPRILIS 20.

Kávéház nélkül nincs irodalom

Pápa - E Márai Sándor-idézettől vezérelve alakítja irodalmi kávéházzá a Református Gyűjtemények Könyvtárát április 20-án, csütörtökön 17 órakor a Jókai Kör Egyesület, amely rendezvényen kellemes hangulatban, kávé mellett különleges irodalmi étlapról lehet rendelni. A kínálat Örkény István műveiből kerül összeállításra az egyesület Irodalmi Önképző Körének előadásában.

Képes beszámolók

Veszprém - Kulcsár Ágnes festőművész vetített képes finnországi és Czibókné Pszota Ágnes vegyészmérnök, idegenvezető észtországi élménybeszámolóját hallhatják az érdeklődők április 20-án, csütörtökön 17 órakor a Dubniczay-palotában.

Keresztény vagy modern

Veszprém - Somogyi Győző tart előadást a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja rendezvényén.Somogyi Győző a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikus és festő, kiváló művész. 1973 óta rendez grafikai kiállításokat, ettől az évtől kezdve a Művészeti Alap és a Magyar Képzőművészeti Szövetség tagja. 1975-ben szabadfoglalkozású képzőművész lett, 1980 óta elsősorban fest, 1985-től Salföldön gazdálkodó. 1997 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja, majd 2004-től elnökségi tagja. A Káli-me-dence Környezetvédő Társaság tagja. A magyar történelmi viseleteket, a népi építészetet kutatja és rajzolja. Művészetének témáit a természetből, a mindennapi életből, a bibliából és a hadtörténelmi eseményekből meríti. Somogyi Győző Keresztény művészet vagy modern művészet címmel tart elő-adást a Keresztény Értelmi-ségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja következő rendezvényén április 20-án, csütörtökön 17 órakor a Padányi katolikus iskolában. A rendezvény minden érdeklődő számára nyitott.

ÁPRILIS 19.

A vadfotózás rejtelmei

Berhida – Vetítéssel egybekötött élménybeszámolót tart a természet- és vadfotózásról Kalmár Lajos Gábor április 19-én szerdán 17 órakor a Berhidai Kultúrház és Könyvtárban. A föld napjának alkalmából megszervezett programra a szervezők minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak.

Tanulj angolul!

Felsőörs - Angolnyelv-vizsgára való felkészítő klub indul 15 éves kortól. A foglalkozások szerdánként lesznek 17 órától a település könyv-tárában. A felkészítést Cathy Gane tartja. A részvétel ingyenes. Az első alkalomra április 19-én kerül sor.

Emlékezés Balatonfüreden

A holokauszt áldozataira emlékeznek szerdán 18 órától a Vaszary Galériában. Beszédet mond Bana József, a győri városi levéltár igazgatója. Ünnepi műsort ad a Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Balatonfüredi Széchényi Ferenc Tagintézménye. A műsort Szigeti Csaba szerkesztette.

Munkatársunktól

2017. április 23., 06:00 szerző: Munkatársunktól

Hozzászólások

Részletes műsorMűsorok betöltése...