Programok

2016.11.30. 16:15

Programok, rendezvények Veszprém megyében

Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

FEBRUÁR 28.

A bennünk lévő orvos

Pápa - A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Életmód Klubja február 28-án, kedden 13 órakor a Huszár Közösségi Ház földszinti előadótermében tartandó összejövetelén Joseph Murphy Benned a gyógyító erő című könyve alapján a téma a bennünk lévő „orvos" felismertetése lesz. A foglalkozást Borbély Lajosné vezeti.

FEBRUÁR 26.

Maskarádé és töpörtyű

Tapolca - Február 26-án 15 órakor a Fő téren rendezik a hagyományos tapolcai téltemető és télbanyaűző maskarádét és a töpörtyűsütő és forraltbor-főző versenyt.

Iharkúti bakancsos túra

Pápa - Iharkútra látogat a Bakancsos Természetjárók Köre február 26-án, vasárnap. Ezen alkalommal ismétlik meg a novemberben, eső miatt elmaradt túrát. 10.20-kor a buszpályaudvar 1-es kocsiállásáról indul a túracsoport, majd a Farkasgyepű – Iharkút – Farkasgyepű útvonalon barangolnak. Visszaindulás 15.03-kor busszal.

FEBRUÁR 25.

Dartsverseny

Noszlop – Ismét megrendezik a dartsversenyt a községben február 25-én – tájékoztatta lapunkat Felső Sándor polgármester.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emlékére

Pápa – Február 25-én, szombaton 18 órakor megemlékezést szervez a város önkormányzata a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a Pálos téren található Sulyok Dezső-szobornál. A megemlékezés után koszorúzás és gyertyagyújtás következik Katona István emléktáblájánál a Mándi Márton István utcában.

FEBRUÁR 24.

Jubileumi svábbál

Városlőd – Az ország legnagyobb svábbáljára készül a település február 24-én és 25-én. Az ötvenéves jubileumi hétvégén fellép a Pergő Rozmaring Tánccsoport, a Városlődi Vegyeskar, a Heimatklang dalkör. Pénteken este az osztrák Junge Paldauer együttes zenél, szombaton pedig a Johann's Kapelle, valamint Galambos Lajos és zenekara.

Nem felejtik őket

Tapolca - Február 24-én megemlékeznek a városból a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyokról és kényszermunkásokról. 14 órakor a Hősök terén, a Szomorú történelmünk emlékműnél elhelyezett táblánál kezdődik a megemlékezés, majd 15.30-tól előadás lesz a moziban.

FEBRUÁR 22.

A burgonya nemesítése

Pápa – A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Kertbarát Népfőiskolája február 22-én, szerdán 17 órakor a Huszár Közösségi Ház földszinti előadótermében tartandó összejövetelén a burgonya nemesítése hazánkban lesz a téma. Esztergályos Ádám előadásában a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Burgonya Kutatási Központ által kikísérletezett fajtákat ismerteti.

FEBRUÁR 21.

A pápai környék régészeti kutatásairól

Pápa - A Régészeti mozaik elnevezésű előadássorozat keretében február 21-én, kedden 17 órakor Péterváry Brigitta, a Gróf Esterházy Károly Múzeum munkatársa tart előadást Pápa és környéke régészeti kutatásai 2016-ban címmel a Kékfestő Múzeum foglalkoztatójában. Az előadás után lehetőség lesz kötetlenül is beszélgetni az előadóval.

FEBRUÁR 20.

Újra Téli esték

Révfülöp - A Révfülöpi Téli Esték programsorozata február 20-án kezdődik, az Evangélikus Oktatási Központban öt estén át minden alkalommal 17 órakor várják az érdeklődőket. Előadást tart Darvas Miklós világbajnok, olimpikon, Takács Andrea infektológus, Sümegi Pál egyetemi tanár, Hafenscher Károly evangélikus lelkész, miniszteri biztos, Héder Barna sportigazgató, az Év Médiaszemélyisége. A Téli esték rendezvénysorozata 25-én bállal zárul. A hagyományos borversenyt idén márciusban rendezik majd.

FEBRUÁR 19.

Kórusfarsang

Ajka – Farsangi hangversenyt rendeznek helyi kórusok február 19-én, délután négy órakor a művelődési központ színháztermében. A rendezvényen fellép az Ajkai Pedagógus Női Kar, az Ajkacsingeri Borostyán Férfikar, a Cantabile Vegyeskar, a Jubilate Női Kar és a Padragi Bányász Férfikar.

FEBRUÁR 18.

Jótékonysági bál

Noszlop – Az iskola szülői munkaközössége rendez jótékonysági bált február 18-án a településen – tájékoztatta lapunkat Felső Sándor polgármester.

Svábbál

Magyarpolány – Svábbált rendeznek a faluban február 18-án este nyolc órakor. A rendezvényen fellépnek a község kulturális csoportjai.

Jótékonysági bál a falumúzeumért

Balatonfőkajár - A Balatonfőkajári Falumúzeum Egyesület farsangi jótékonysági bált szervez február 18-án 19 órakor a kultúrházban. A bál bevételét a falumúzeum korszerűsítésére, kemence építésére és parkosításra kívánják fordítani.

El Camino-élmények a kávéházban

Pápa – Február 18-án, szombaton 18 órakor egy doktorházaspár tart El Camino-előadást az Esti Kornél Kávéházban. Péter Mária és Széll András eddig háromszor jutott el gyalog Santiago de Compostellába. Indíttatásukat, az utakon szerzett élményeiket, tapasztalásaikat osztják meg az érdeklődőkkel az ingyenes rendezvényen.

Házasság hete

Veszprém - Február 18-19-én Kockanapok címmel kiállítás látható. A kiállítás idején a Laczkó Dezső Múzeum hosszított nyitva tartással várja érdeklődőit: 02.18. szombat 10-19 óráig, 02.19. vasárnap 9-18 óráig.

FEBRUÁR 17.

Wass Albert-felolvasóest

Pápa – Felolvasóestet szervez az Esti Kornél Kávéházban február 17-én, pénteken 18 órakor a Hét Csillag Kulturális és Sport Egyesület. Az ingyenes program fővédnöke és díszvendége Bartha József református lelkész, az erdélyi Czegei Wass Albert Alapítvány vezetője. A himnuszokat és a táncokat az Allegro Alapfokú Művészeti Iskola Sindő Népzenekara és a Pápai Református Kollégium „Tánc-Lánc" Alapfokú Művészeti Iskolája előadói. Információ és előzetes jelentkezés a felolvasásra a szervező egyesület elnökénél, Pintér Péternél a 70/244-4734-es telefonszámon.

El Camino előadás a könyvtárban

Pápa – Február 17-én, pénteken 17 órakor Krahulcsán János nyugalmazott erdőmérnök tart vetítéssel egybekötött élménybeszámolót az El Camino zarándokútjáról, amelyet 2010-ban, hetvenévesen járt végig. A Fapiac téri Jókai Mór Városi Könyvtár előadótermében tartott előadáson ingyenes a részvétel, szeretettel várnak minden érdeklődőt.

FEBRUÁR 16.

A Legújabb testamentum

Veszprém - Francia klub lesz február 16-án, csütörtökön 17 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy Termében, melyen a Legújabb testamentum /Le tout nouveau testament/, luxemburgi-francia-belga vígjátékot tekinthetik meg az érdeklődők francia nyelven, magyar felirattal. A vetítés helyben történt regisztráció után ingyenes. A program során a szervezők a könyvtár állományában megtalálható dokumentumokat mutatják be.

Házasság hete

Veszprém - Február 16-án 16.30 órától A megpatkolt boszorkány, mint az ősi magyar hitvilág mitikus alakja című interaktív előadás kezdődik. Előadó: Szigethy Miklósné Ildikó óvodapedagógus és a Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke.

FEBRUÁR 15.

Mackókiállítás

Pápa - Mintegy 2700 játékmedvét számláló mackókiállítás nyílik hamarosan a Pegazus Színház Szent István úti épületében. Az érdeklődők február 15-től 17-ig, illetve 20-tól 22-ig tekinthetik meg a mackókat 9.30 és 12 óra, valamint 14 és 17 óra között.

Vár a Kópé-vár

Pápa – A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központhoz tartozó Kópé-várban (Zárda utca 5/B) működő Kópé-klub következő foglalkozását február 15-én, szombaton 15 és 17 óra között tartja. Az ingyenes összejövetelre a klubtagokon kívül várják mindazon 9-18 év közötti fiatalokat, akik szeretnek társasjátékozni, kártyázni, és jó közösségben eltölteni néhány órát.

FEBRUÁR 14.

Házasság hete

Veszprém - Február 14-én 16:30 órától a Múzeumi Szabadegyetem sorozatban Pléhkanál a lábszártekercsben Katonai étkezés a két világháborúban címmel Rainer Pál történész tart előadást.

FEBRUÁR 12.

Segít a közösség / Jótékonyság és népzene

Berhida – Jótékonysági napot szerveznek a berhidai gyökerekkel rendelkező Báthory László családja megsegítésére február 12-én vasárnap 16 órai kezdettel a peremartoni Petőfi Sándor Művelődési Házban. A fellépést ingyenesen vállaló előadók közt említhetjük Krajcsó Bence Népművészet Ifjú Mestere-díjas fiatal népzenészt, a Kenyeri Rábamenti, a Pannónia és a Vadrózsa citerazenekart, Laci betyárt, és a Honvédzenekart is. A színes program mellett a főszervező, Ács Krisztián a család helyzetét is ismertette lapunknak. – A két szülő mellett négy gyerek, két fiú és két lány él a pétfürdői Báthory családban. A jelzáloghitel törlesztése azonban olyan jelentős terheket rótt a szülőkre, hogy ma komoly anyagi gondokkal küzdenek, házukat is elvesztették. Jelenleg kizárólag a kilakoltatási moratórium okán élhetnek ott, azonban legkésőbb március 1-jén véglegesen el kell hagyniuk otthonukat – mondta el Ács Krisztián, s hozzátette, a család helyzete nem reménytelen, a közösség összefogásának hála a Báthory család részére eddig másfél millió forintnyi támogatás folyt be december óta.  A jótékonysági napon további legalább ötszázezer forint összegyűjtése a cél, mely már lehetővé tenné a család számára egy új otthon megvásárlását.

Ízparádé

Noszlop – A hagyományos ízparádét február 12-én rendezik a község művelődési házában. Kocsonyák, sütemények, eltett ételek és kenyerek kategóriában mérik össze az amatőr gasztronómusok a tehetségüket. Az idén a meghívott intézmények a kiskuktákat is díjazzák.

FEBRUÁR 11.

Jótékonysági bál

Halimba - A Hársfa Óvoda február 11-én jótékonysági farsangi bált rendez, a befolyt összeget a gyerekek programjaira fordítják.

Farsang, néptánc, disznóvágás

Kiscsősz - Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület disznóvágást és farsangi táncképzést rendez 13 éven felüli néptáncosoknak február 11-én, szombaton. A reggel nyolc órakor kezdődő disznóvágást Cimbi udvarában rendezik, majd a táncképzést a faluházban tartják. Este öt órakor indul a farsangi felvonulás, majd este hat táncműsor, hétkor vacsora várja a vendégeket. A farsangi bálon a Dűvő zenekar lép fel.

Falusi farsang

Pusztamiske - Farsangot rendez gyerekeknek és felnőtteknek az önkormányzat február 11-én - tájékoztatta lapunkat Poór Zoltán polgármester.

Önkormányzati bálra készülnek

Várpalota - Önkormányzati bált szerveznek február 11-én 19 órától a Thury-várban. A bált Campanari-Talabér Márta polgármester nyitja meg. Az est sztárvendége Csepregi Éva, közreműködik a FunThomas Band.

Bakancsos februári túra

Pápa – Február 11-én szervezi következő túráját a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Bakancsos Természetjárók Köre. A csoport 9.05-kor indul a buszpályaudvar 1-es kocsiállásáról. Az útvonal: Farkasgyepű – Csurgó-kút - Farkasgyepű. Csurgókúton szalonnasütést is tartanak. Visszaindulás 15.03-kor busszal.

Idősek ünnepe

Somlószőlős - Az időseket ünneplik február 11-én délután két órakor a kultúrházban - tájékoztatta lapunkat Kiss János Norbert polgármester.

Kocsonyák szépségversenye

Badacsonytördemic - A Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdő-egyesület az önkormányzattal rendezi meg február 11-én, szombaton a XI. kocsonya-szépségversenyt a faluházban. A kocsonyákat 15 órától bírálja a zsűri, közben a Tördemic Néptáncegyüttes felnőtt- és gyermek-utánpótláscsoportjai adnak műsort. Eredményhirdetés 16 órakor lesz, majd a versenyre benevezett kocsonyák bemutatása, kóstolása és tombolasorsolás következik.

Textiles Nők Klubja

Pápa – Február 11-én, szombaton 14 órakor vidám, zenés farsangi klubdélutánt szervez a Textiles Nők Klubja a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Huszár Közösségi Házának földszinti előadótermében. 24-én, pénteken 14 órakor pedig a színházépület emeleti előadótermébe várják az érdeklődőket Füleki Mária radiológus-tüdőgyógyász főorvos „Egészségről másképpen" című előadására.

FEBRUÁR 10.

Kultúrháztól kultúrházig

Berhida – Kétnapos programmal, két helyszínen készül a város a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű rendezvényre a hétvégén. Február 10-én pénteken 17 órakor Hersits Antal fotóiból összeállított kiállításmegnyitóval indul a programsorozat a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtárban. Szombaton 10 órától 12 óráig a Berhidai Kultúrház és Könyvtár várja társasjáték-délelőttel a szórakozni vágyókat, 15 órától pedig ismét a Petőfi művelődési ház kínál színes, játszóházat, bűvészshow-t, könyvbörzét és filmvetítést is magába foglaló programot a látogatók számára.

Farsangi játszóház

Veszprém – Táncházra, közös farsangolásra vár mindenkit az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ február 10-én pénteken 17 órától 20 óráig. A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény részeként megszervezett eseményen az érdeklődők nemezelhetnek, álarcot készíthetnek, de kipróbálhatják a kosárfonás, csuhézás technikáit is. A vidám téltemető-farsangoló táncházat Vastag Richárd néptáncpedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere vezeti majd kicsiknek és nagyoknak a Gerence Táncegyüttes közreműködésével.

Békenap

Tüskevár - A Magyar Vöröskereszt, a település önkormányzata és a Tüskevár Jövőjéért Egyesület ismét megrendezi az általános iskolában a Békenapot. Február 10-én a gyerekek már reggel elkezdik a huszonnégy órás papírgalamb-hajtogatást, előadás és alkotófoglalkozások is várják őket. A negyed ötkor kezdődő galambbemutató és galambröptetés után, öt órakor kezdődik a hivatalos megnyitóünnepség. Békemenet indult Tüskevár utcáin, majd lufikat röptetnek boldogságüzenetekkel, este nyolckor vendégfogadás, majd néptánc és zenés műsor várja a látogatókat. Estétől reggelig táncház, társasjáték, mesesátor, pingpong, csocsó és kreatív programok teszik kellemessé az éjszakát.

FEBRUÁR 9.

Gasztrotörténet - A kamra titkai

Veszprém - A Laczkó Dezső Múzeum február 9-én, csütörtökön 16:30-kor gasztrotörténeti előadásra várja az érdeklődőket. Az Étel/Élet Ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból című időszaki kiállításhoz kapcsolódva Adamecz Alexandra élelmiszermérnök A kamra titkai – tartósítás régen és ma című előadásában bepillanthatunk a tradicionális és a jelenkori tartósítási technikák világába.  Az előadást kóstolók teszik még élményszerűbbé.

Otthoni balesetek

Pápa - A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Hörömpöly Imréné vezette Megújulás Klubja február 9-én, csütörtökön 16 órakor a színházépület előadótermében tartandó összejövetelén Otthoni balesetek címmel Kürti József, a Pápai Mentőállomás vezetője tart előadást. Az ingyenes programra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Usztics Mátyás a Polgári Körben

Pápa – A Pápai Polgári Kör február 9-én, csütörtökön 18 órai kezdettel tartja következő összejövetelét az Pápa és Térsége Ipartestület székházában (Széchenyi István utca 4.). A meghívott vendég Usztics Mátyás színész, rendező, író lesz, aki az ötvenes évekről írt Árulás című könyvét ismerteti. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

FEBRUÁR 8.

Civil szakmai konferencia

Pápa - „Miénk a ház” címmel szervezi meg hagyományos szakmai konferenciáját a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete február 8-án, szerdán 9 és 13 óra között a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének előadótermében. A téma a generációk összefogásának, együttműködésének erősítése lesz szakmai előadókkal, mint például Papp Péter pszichológus, Szalainé Tihanyi Andrea, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója, és ifj. Márkus Mihály református lelkész. Az ingyenes programhoz a helyszínen civil kiállítás is kapcsolódik február 8. és 14. között, amelyre január 29-ig várják azon szervezetek, csoportok jelentkezését, akik kiállítási anyaggal szeretnék megismertetni tevékenységüket a nyilvánossággal.

Babafarsangot rendeznek

Várpalota - Babafarsangot rendeznek a Várpalotai Ifjúsági Házban február 8-án, szerdán 10 órától.

Összeköt minket az „Aranyfonál"

Lovas - Február 8-án, szerdán 18 órakor Müller Péter József Attila-díjas író tart előadást a Lovasi esték keretén belül a faluház nagytermében, A lélek halhatatlan címmel. Az előadó beszél mindazon művésztársairól, példaképeiről, akik felismerték a szellemvilággal való összeköttetés jelentőségét. A népszerű író szerint nincs halál, átutazók vagyunk ezen a válságban lévő földi világon. Az előadás során a témába vágó film vetítésére is sor kerül. A rendezvényre a belépés díjtalan. A nagy érdeklődésre való tekintettel arra kérnek mindenkit, hogy időben foglalják el a helyüket.

Hogyan ismerte meg Luther a Szentírást?

Veszprém - Mi vezette őt a 95 tétel kifüggesztéséig? címmel filmvetítéssel egybekötött előadás 8-án 17 órakor az Eötvös Károly Könyvtárban.

FEBRUÁR 7.

Iskolaváró

Ajka – Vidám tavaszi jelenettel és kézműves foglalkozással várja a nagycsoportos gyermekeket a tósokberéndi Szent István Király Római Katolikus Általános iskola február 7-én délután négy órakor.

Véka Filmklub

Veszprém - A Tűzszekerek című film vetítése 7-én 19 órakor a Péter-Pál Panzióban.

A hónap műtárgya (február)

Pápa - A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ „A hónap műtárgya" elnevezésű programsorozata keretében kiállítás nyílik Csontos Armand válogatott alkotásaiból a JMSZK színházépületének földszinti előterében. A tárlat megtekinthető február 7-től március 3-ig, hétköznapokon 8 és 20 óra között, illetve rendezvényhez kötődően.

Nyílt nap a tehetséggondozásról

Várpalota – Nyílt napot tartanak a tehetséggondozásról február 7-én, kedden a Thury-várban. 15.30 és 17.30 között négy Veszprém megyei tehetségpont mutatkozik be előadásokkal, így három helyi szervezet, a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola Tehetségpontja, a Krúdy Gyula Városi Könyvtár Winkler Márton Tehetségpontja, és a Várpalotai Szivárvány Tagóvoda Tehetségműhelye, valamint a vigántpetendi Nap Kör Alapítvány. A programra várják az érdeklődő családokat, szülőket, pedagógusokat, diákokat, civil szervezeteket. A rendezvény állófogadással és kötetlen beszélgetéssel zárul.

FEBRUÁR 6.

Gyökerek és szárnyak

Veszprém - Beszélgetéssorozat a zeneiskola egykori növendékeivel 6-án 17 órakor a Csermák Antal Zeneiskola Auer-termében.

Fiatalság a Portréban

Veszprém - A Veszprém Portré kulturális internetes magazin következő számát, melynek témája a fiatalság, február 6-án, hétfőn délután fél ötkor Szaksz Balázs felelős szerkesztő mutatja be az Oliva Hotel & Étteremben. Köszöntőt mond Kardos Klára pszichológus.

Mesejáték

Ajka - A Pegazus Bábszínház mesejátéka 6-án 9.45-kor a Kaszinóban.

FEBRUÁR 5.

Medvenyomon

Ajka - Medvenyomkereső túrát szervez a Bánki természetbarát egyesület a Pokollik-barlanghoz február 5-én, vasárnap. A 16 kilométeres, 250 méter szintemelkedésű túra reggel 9 órakor indul a hotel elől Káldi Géza túravezetővel.

FEBRUÁR 4.

Helyi hősökre emlékeznek

Noszlop – A település hőseinek emlékére szerveznek ünnepséget február 4-én, szombaton délután három órakor a faluház klubtermében. A rendezvényen közreműködik Árus-Kovács Gábor plébános, Juhász Dénes evangélikus lelkész, Trombitás Veronika pedagógus, Turi Györgyné és a Nemzedékek Hagyományőrző Csoport.

Farsang

Halima – A Hársfa Óvoda február 4-én a gyerekeknek farsangi mulatságot rendez. 11-én jótékonysági farsangi bált tartanak, a befolyt összeget a gyerekek programjaira fordítják.

Fábián Józsefre emlékeznek

Alsóörs – A Fábián József emlékére rendezett tizenhetedik térségi szőlész-borász találkozót február 4-én, szombaton 15 órakor tartják az Eötvös Károly Művelődési Házban. Az emléktábla előtt köszöntőt mond Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere, a Kelet-balatoni Térség Önkormányzati Társulás elnöke. Fábián Józsefről megemlékezik Kálmán Csaba református lelkipásztor. A találkozót megnyitja Varga Zoltán, a Balatonfüredi–csopaki Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke. Bemutatkozik a badacsonytomaji Borbély pincészet.

Horgászbál Balatonalmádiban

Balatonalmádi - Február 4-én, szombaton 8.30 órakor közgyűlést tart a Balatonalmádi Sporthorgász Egyesület. A helyszín a Pannónia Kulturális Központ. Ugyanitt a nagyteremben este hét órakor rendezik meg a hagyományos horgászbált. A vendégeket élő zenével és svédasztalos vacsorával várják a szervezők.

Farsang élő zenés táncházzal

Balatonudvari, Balatonakali - Mindkét településen farsangolnak február 4-én, szombaton. Udvariban fél háromkor a kultúrházban kezdődik a jelmezes felvonulás, amit gyermekprogramok követnek, majd 17 órától élő zenés táncházba és batyus bálba várják a helyieket és a vendégeket. Akaliban 16 órától kezdődik a felvonulás és jelmezverseny, majd estig ének, zene és játék várja a kicsiket és nagyobbakat a művelődési házban.

Lékfürdésre készülnek

Ábrahámhegy - A helyi önkéntes tűzoltók az első lékfürdést tervezik szombatra a strandon. Amennyiben a körülmények engedik, délben bárki megfürödhet náluk a Balatonban, majd a jégből szívószállal fogyaszthatnak el a bátrak egy kupicányi pálinkát. Mindenki saját felelősségére vesz részt a különleges programon, amelyet orvosi vizsgálat nem előz meg. Viszont forró tea, forralt bor, harapnivaló lesz bőven.

Kinizsi toros forralt borral

Nagyvázsony - Február 4-én reggel 7 órától falusi látvány-disznóvágásra várják az érdeklődőket Nagyvázsonyban a Reményi Antal Rendezvényház udvarán. Kóstolás várhatóan 12 órától folyamatosan, a készlet erejéig, a helyszínen váltott kóstolójegy ellenében. A szervezők forró teát és forralt bort biztosítanak. A belépés díjtalan.

Félszigeti túra

Tihany - A Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület szombaton 8. alkalommal várja a teljesítménytúrázókat a Tihanyi-félszigetre. A 10, 15 és 20 kilométeres távok a Bencés Apátság Illyés Gyula Általános és Zeneiskolájától indulnak 8 órától, és ide is érkeznek. A félsziget védelme érdekében a túrán létszámkorlátozást vezettek be, összesen 1500 fő részvétele megengedett a három távon!

Spiritualitásról

Ajka - Az Ezoterikus klub előadás-sorozatot szervez a szabad-időközpont József Attila utcai épületében. Az első ingyenes rendezvényt február 14-én 17 órakor tartják, amelyen Princz Péter sorsanalitikus, életvezetési tanácsadó, médium beszél a spirituális világ valóságáról és az életvitelünkre gyakorolt hatásáról, valamint az egyéni élethelyzeteink kialakulásáról.

Szentmisével várják a tavaszt

Balatoncsicsó - Hagyományos tavaszváró szentmisére hívják az érdeklődőket szombaton a településen a Szent Balázs-hegyi templomromhoz. A mise különlegessége a Balázs-áldás, ami a legenda szerint megvédi a híveket a torokbajtól és más betegségektől. A 13 órakor kezdődő szentmise után a Nivegy-völgyi Borút Egyesület tagjai nyitott pincékkel várják a vendégeket.

FEBRUÁR 3.

Ajka - Az Ajkai Képzőművészeti Egyesület kiállítása február 3-áig tekinthető meg a művelődési központ kiállítótermében.

Az eget kémlelik

Ajka – Az Úrkúti Csillagászati Klub február 3-án este hat órakor tartja következő foglalkozását a Babucsa Civil Házban. Békési Zoltán a fényszennyezés egyre aktuálisabb témáját járja körül, Ivanics-Rieger Klaudia Hogyan észleljünk? címmel tart előadást, Ivanics Ferenc a téli égbolt legjelentősebb csillagképeiről és azok beazonosításáról beszél. Ha az időjárás lehetővé teszi, a távcsövezés sem marad el.

Jótékonysági est a színházban

Veszprém - Jótékonysági estet szervez a Veszprémi Petőfi Színház a városi önkormányzattal közösen, a bevételt az olaszországi busztragédia túlélőinek és az áldozatok családjainak ajánlják fel. Oberfrank Pál, a színház igazgatója úgy fogalmazott: kollégáival mély megrendüléssel fogadta a veronai bal-eset hírét. A színház vezetésének a döbbenetet követő első gondolata az volt, mit tehetne szerencsétlenül járt honfitársainkért. A jótékonysági est gondolatával megkeresték Porga Gyula polgármestert, aki az ügy mellé állt. Kicsi szív... címmel zenés előadást szerveznek február 3-án, pénteken este hét órakor a Veszprémi Petőfi Színházban. Az est a „Múlnak a gyermek-évek..." című darab nyomán született, kiegészülve prózai elemekkel. Közreműködik a Padányi iskola kórusa.

A csodálatos világ

Veszprém - Vajdáné Földesi Erzsébet A csodálatos világ című kiállításának megnyitója február 3-án, pénteken 17 órakor lesz az EKMK Dózsavárosi Könyvtárában (Veszprém, Szent István u. 73.). A tárlatot megnyitja: N. László Gizella festőművész. A kiállítás megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében 2017. március 17-ig.

Könybemutató

Veszprém - Kéry László András 1956-ban a tamási laktanya hadtápírnoka, a Forradalmi Katonai Tanács tagja, egykori Szovjetunióba deportált Az 1956-os magyar forradalom és előzményei a tamási laktanyában az Ungvárra deportáltak névjegyzékével című könyvének bemutatója 3-án 15 órakor a Mártírok útja 11. szám alatt (volt MHSZ- székház).

Gulág-emlékezés

Ajka - A Szovjetunióba hurcolt csékúti és padragkúti politikai foglyok és kényszermunkások emlékére rendez ünnepséget a Civil Fórum Padragkútért Egyesület február 3-án, pénteken délután négy órakor a művelődési házban. A kiállítást Kovács Kálmán történész nyitja meg, majd Szabó Jenőné nyugdíjas pedagógus tart előadást az elhurcoltak életéről. A rendezvény végén emléktáblát avatnak.

800 éves a Domonkos-rend hazánkban

Pápa – „Nyolcszáz éves a Domonkos-rend Magyarországon" címmel szervez kiállítást és előadást a Jókai Mór Városi Könyvtár és a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény február 3-án, pénteken 17 órakor a bibliotéka előadótermében. Az ingyenes programon a tárlat megnyitása után Zágorhidi Czigány Balázs történész tart előadást a rend múltjáról és jelenéről.

Asztrofotós kiállítása

Balatonfűzfő - Öt kontinens csillagai címmel nyílik tárlat Ladányi Tamás asztrofotográfus munkáiból február 3-án, pénteken 17 órakor a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtárban. A kiállítást Kocsis Antal amatőr csillagász nyitja meg, a tárlat február 24-ig látható az intézmény nyitvatartási idejében.

Tárlat nyílik

Balatonalmádi - Az egykori Vörösberényi Művésztelep alkotói, Komorjai László és Farkas Mária műveiből nyílik kiállítás február 3-án, pénteken 18 órakor a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban. A tárlatot Prokopp Mária, az Eötvös Loránd Tudományegyetem művészettörténésze nyitja meg, közreműködik a Kapitány Vonósnégyes. A kiállítás február 28-ig tekinthető meg.

Filmvetítés

Alsóörs - A Végtelen történet című film vetítése 3-án 17.30 órakor a Művház Moziban.

Megőrzik hagyományaikat

Taliándörögd - Az Ökumenikus Nőszövetség a téli esték keretében hagyományőrző tollfosztást szervez február 3-án, pénteken 17 órától a közösségi házban. Az idősek hagyományos ételekkel, a tollfosztás bemutatásával várnak mindenkit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!