Programok

2015.08.17. 12:45

Nemzetközi folklór

Veszprém - Nemzetközi folklóresteket szervez a Városi Művelődési Központ az Óváros téren. Pénteken határon túli magyarlakta területről, szombaton távolabbról érkeznek a fellépők.

Balla Emőke

Húsz év szünet után tavaly ismét nemzetközi folklórműsort láthatnak a veszprémiek. Veszprém a '90-es évek elejéig házigazdája volt a rendszeres nemzetközi folklórfesztiválnak. A Városi Művelődési Központ két évtized után ismét szeretné feléleszteni ezt a népszerű rendezvényt. Tavaly kétnapos programot tartottak az Óváros téren, melyen hat külföldi együttes szerepelt. Részt vett Ciprus, Moldova, Szicília, Szerbia, Spanyolország és Montenegró.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a péntek esti folklórműsorban lép fel az Óváros téren

Pénteken, augusztus 21-én fellép a Vajdaságból érkező Cirkalom Táncegyüttes, mely mely méltón képviseli Kodály Zoltán eszméit, valamint Topolya város hírnevét határainkon innen és túl. Az Ifjú Szívek Táncszínház a kárpát-medencei magyar néptánc mozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. A társulat fő érdeme, hogy a Kárpát-medence tradicionális tánc és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja fel és erősíti bel- és külföldön egyaránt. Kitüntetett figyelmet kap a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformálása. Erdély legkeletibb vidékének szívében, Csíkszeredában született a Hargita nemzeti Székely Népi Együttes, melynek elsődleges célja a népi kultúra feltárása, annak megélése, hiteles bemutatása, népszerűsítése és átörökítése. Folklórműsorainban Erdély és a Székelyföld szerepel hangsúlyozottabban, megjelenik az egész Kárpát-medence, keleten átnyúlva a Kárpátokon a moldvai csángóságig.

Szombaton, augusztus 22-én este hét órakor a tajvani Winning Dance Troup együttest, a lengyelországi Folk song and dance ensemle of Warsaw School of economics társulatot, valamint az indiai Panghat Performing Arts Group táncegyüttest láthatja a közönség az Óváros téren. Az együttesek műsora ízelítőt ad hagyományos, jellegzetes népi kultúrájukból, táncukból, zenéjükből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!