Hirdetés

2 órája

Hatékony megoldás a munkaerőhiány és a toborzás kihívásaira

A jelenlegi, kihívásokkal teli gazdasági környezetben egyedül a munkaerőpiac helyzete fest pozitív képet. A lakosság foglalkoztatottsága tartósan magas szinten áll, a munkanélküliségi ráta pedig folyamatosan csökken. Ugyanakkor a munkaerőhiány és a toborzás egyre nagyobb kihívást jelent a vállalatok számára.

PR cikk

Forrás: pexels.com

A cégeknek pedig előbb-utóbb megoldást kell találniuk a megfelelő szakemberek megtalálására és megtartására, ha versenyképesek szeretnének maradni a piacon.

Fókuszban a munkaerőhiány

A foglalkoztatási ráta mind a férfiak, mind a nők esetében már hónapok óta 75% feletti értéket produkál, s hosszabb távon is növekvő tendenciát láthatunk. Mindeközben a munkanélküliségi ráta júliusban 4,2% volt, amely már igencsak megközelíti a teljes foglalkoztatottságra jellemző, 4% körüli értéket.

De mit jelent ez a gyakorlatban?

Az alacsony munkanélküliségi és magas foglalkoztatottsági ráta alapvetően pozitív jelenség, hiszen ez azt jelenti, hogy a munkaképes korú lakosság jelentős része rendelkezik munkahellyel.

A vállalatok munkaerő-igénye viszont változatlan, így a magas foglalkoztatottság miatt munkaerőhiány alakulhat ki több ágazatban is.

Az építőiparban például gyakran tapasztalható munkaerőhiány, különösen a szakképzett munkások (pl. kőművesek, villanyszerelők) esetében.

Ha egy országban az építőipari beruházások száma megnő, miközben a foglalkoztatottsági ráta már magas, az építőipari cégek nehezen találnak majd új munkavállalókat. Ez a projektek késedelméhez, a bérköltségek növekedéséhez és akár a beruházások elmaradásához is vezethet.

A munkaerőhiány tehát egyre nagyobb kihívást jelent a vállalatok számára, amelynek a fent említett tényezők mellett számos további oka lehet:

  • Demográfiai változások: az elöregedő társadalom, a csökkenő születésszám és a kivándorlás miatt egyre kevesebb a munkaképes korú lakosság száma.
  • Skill gap: a gyorsan változó technológiai környezetben nehéz megtalálni a megfelelő képességekkel rendelkező munkavállalókat.
  • Földrajzi egyenlőtlenségek: egyes régiókban koncentrálódik a munkaerő, míg máshol hiány van.

A változó piaci körülmények között a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell, és új megoldásokat kell találniuk a toborzásra.

A toborzás nehézségei

Napjainkban a cégek egyik legnagyobb kihívása a tehetséges munkavállalók felkutatása és megtartása.

A hagyományos toborzási módszerek – mint például az álláshirdetések – már nem elég hatékonyak a megfelelő jelöltek megtalálásához. Ehelyett célzott, szakmára szabott toborzási stratégiákra van szükség, amelyek figyelembe veszik az adott pozíció és a vállalat egyedi igényeit.

A hagyományos toborzás gyakran időigényes és költséges, különösen, ha a vállalat saját erőforrásaira támaszkodik. A hirdetések feladása, a jelentkezések feldolgozása, az interjúk lebonyolítása és a döntéshozatal elvonhatja a figyelmet a cég alaptevékenységéről.

Külső HR-szolgáltatók bevonásával azonban optimalizálható a folyamat és csökkenthetők a költségek.

A munkaerőpiac szűkössége és a dolgozók gyakori munkahely-változtatása ugyancsak megnehezíti a vállalatok dolgát. Annak ellenére, hogy a gazdasági ciklusok hullámzása időnként csökkentheti a szóban forgó problémák súlyát, a cégeknek hosszú távon arra kell berendezkedniük, hogy ez a helyzet fogja alapvetően meghatározni a munkaerő-gazdálkodásukat.

Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a vállalatok átfogó és stratégiai szintű megoldásokat dolgozzanak ki a munkaerőhiány okozta problémákra.

Megoldások a toborzás kihívásaira

Minden pozíció és jelölt egyedi, ezért a toborzási stratégiát is ennek megfelelően kell kialakítani. Ebben nagy segítséget jelenthetnek a szakértő HR-partnerek, akik tapasztalatukkal és kapcsolatrendszerükkel hatékonyan támogathatják a toborzási folyamatot.

Munkaerő-közvetítés a Viapannal

A Viapan az ország egyik legrégebbi és meghatározó munkaerő-közvetítőjeként közel 40 éve dolgozik azon, hogy összekösse az álláskeresőket és a munkáltatókat.

Legyen szó állandó vagy ideiglenes, néhány vagy akár több száz pozícióról, a Viapan Group tapasztalt szakemberei segítenek megtalálni a legalkalmasabb jelölteket, optimalizálni a toborzási folyamatot és csökkenteni a költségeket.

A Viapan Group kiterjedt jelölt adatbázissal és iparág-specifikus tudással rendelkezik, így gyorsan és költséghatékonyan találja meg a legalkalmasabb munkavállalókat partnerei számára.

A munkaerő-közvetítési szolgáltatás része a jelöltek tesztelése, előszűrése és a munkába állás utáni nyomon követés is, biztosítva a zökkenőmentes beilleszkedést és a hosszú távú sikert.

Bízza toborzási kihívásait a Viapan Groupra, és érje el üzleti céljait a legjobb szakemberek segítségével!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában