Hirdetés

2024.09.13. 14:07

Elkészült Magyarország nyest térképe

Az Országos “nyest-számlálás” egy olyan problémát célzott meg, ami évek óta foglalkoztatja a társadalmat. Sajnos a teljes lakosságot érinti a nyest invázió, és vele együtt a milliós nagyságrendű nyestkár. A jó hírünk, van megoldás(!) Nyest kiűzés díjmentesen

PR cikk

Forrás: freepik

Nyest számlálás

Elkészült Magyarország nyest térképe, Vármegyékre bontva. Ma már nincs olyan térsége az Országnak, ahol ne jelentek volna meg a nyest családok. Nagy részvételt a számok is mutatják, hogy mennyire bosszantja a lakosságot a nyest kérdés. A felmérést kérdőív, bejelentések és megrendelések alapján határoztuk meg.

Forrás: soskartevostop.hu

3200 település (1 főváros és 19 vármegye (benne 25 megyei jogú városra), 3155 település közül 2994-ből jelezték a nyestek jelenlétét. A válaszadók 91 százaléka szerint, az elmúlt években váltak tömegessé az invazív nyestek lakókörnyezetünkben. Jelentősebb nyest-jelenlétet ott tapasztalták, ahol nagyobb a zöldfelületek aránya, de a tendencia azt mutatja, hogy most már inkább tömegesen jelennek meg a lakóövezetekben.

Települések nyest észlelésének toplistáját lakosságarányosan, Budapest, Pest és Hajdú – Bihar Vármegye vezeti. A legalacsonyabb számokat, Zala és Nógrád Vármegyében mutatja a térkép.

Nyest kinézete, jellegzetessége

A nyest testhossza 40-54 cm, farokhossza 22-30 cm, testtömege 1,1-2,3 kg, szőrzete barnás színű, jellegzetessége a nagy fehér mellfolt. A nyest lábnyoma felismerhető öt-öt ujja és a karmok lenyomata minden esetben jól kivehető. Különlegessége, hogy az öt ujj ellenére, csak négy félkörben elhelyezkedő ujjpárnája látható. A nyest ürüléke jellegzetesen görbült, 5-8 cm hosszú és magvak találhatóak benne. A nyest cincogó, morgó, kaffogó, nyafogó hangokat ad. Párzásuk során nyávogásszerű, hang jellemzi. Nyest hangja – Zajok a házban

Fontos: A nyest megtámadhatja az embert, így ne kezdjen el házilag bajlódni. Normál körülmények közt nem támadnak, azonban a fogságába esett állat sarokba szorítva érzi magát, akkor a nyest haraphat(!)

A nyest éjszakai rejtőzködő ragadozó

Nyest éjszaka aktív, használhatnak egyszerre több padlást (3-4) is, éppen ezért nem biztos, hogy minden éjszaka halljuk őket, és ezáltal nem tartjuk akkora bajnak, mint kellene. Tudni kell rólunk, hogy szinte észrevétlenül mozognak, de vannak tényezők, amelyek jelezhetik jelenlétüket-, a konyhakertet megdézsmálta, ürülékek megjelenése, tojások csökkenése, az ingatlanon és az ingóságban okozott károk. A gépjárműben szétrágott vezetékek, vagy a megbontott szigetelések, és ha időben nem cselekszünk, akár milliós nagyságrendű károkat is tudnak okozni. Mikor felfedezik a tulajdonosok, hogy nyest ólálkodik a területen, mindenki próbál alternatív megoldást keresni – és ez a legnagyobb hiba, mert így kergetik be a falak legmélyebb részébe és légréseibe, ami után már bontás szükséges a kiűzésükhöz.

Tüzet és milliós nagyságrendű károkat okoznak

Nyest elleni védekezés nemcsak azért fontos, mert a jelenlétük kellemetlen, hanem mert milliós nagyságrendű károkat okoznak- jellemzően lakásban, házakban és gépjárművekben okoztak már tüzet. Lásd. – nyest az autóban – , Gépjármű védelem nyestek ellen.

"Egy nyest rághatta el a vezetékeket, emiatt gyulladhatott ki egy ház padlása szombat reggel Tácon – számolt be a Tények. Hatalmas füst gomolygott, miután a családi ház padlástere teljesen leégett. "

"Egy nyest miatt lángolt a színi társulat busza és porig égett az M7-en, a Kőröshegyi völgyhídon - áll a Tények riportjában."

A nyest nem védett állat, de mérgezni, lelőni, csapóvasak és egyéb ölő módszerek is tiltottak. Az EU normák szerint 2012. évi, a BTK C. törvény XXIII. fejezetének 245.§-a alapján bűncselekményt követ el, ha a fenti módszer valamelyiket beveti ellenük otthonában, mely akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Mégis mit tehetünk, hogy ne a mi házunkat vegye birtokba

A jó hírünk, van megoldás(!) – Négyszeres hatás egy kezelésben

Nyestek eddig minden turpisságot elkerültek, és semmi nem működött(?) Akkor itt az ideje tenni ellenük. Próbálják ki a piacon megjelent legújabb technológiát, mert a MEGOLDÁS a kezünkben van.

Nyestek ellen egyedülálló 5 különböző molekulasúlyú hatóanyag komplexe került általunk kifejlesztésre – Háziállatra és emberre nézve Egészségügyi kockázata kizárt.

Az innovatív aktív hatóanyagoknak köszönhetően, kiválóan alkalmas a nyestek azonnal kiűzéséhez és hosszú távú távol tartásához, így megelőzve az újbóli rongálást.

Drónos technológián alapul: a drónos elnevezést azért kapta, mert a hatóanyagokat tartalmazó kis receptorok segítségével a Bio hatóanyagok a térben keringenek, így a teljes ingatlant védve a nyestek ellen, úgymond egy szagkerítés alakul ki a segítségével. Természetesen a lakók ebből a „szagból” semmit nem éreznek, kizárólag csak a nyest. Mindegy, hogy a falban/dobozolásban vagy bármilyen elérhetetlen helyen van a nyest, vagy hónapok óta halmozódik a nyest ürüléke, mert a nyest granulátumban lévő fertőtlenítőszerrel együtt egy porlasztó anyag is található, ami az ürüléket hatástalanítja – bontás nélkül.

A professzionális nyest kiűző granulátum az soskartevostop csapatától igényelhető, lakossági forgalomban és más cég forgalmazásában nem rendelhető.

Honnan tudom, hogy nyest jár a padláson?

Nyest kiűzés díjmentesen(?)

Csapatunk által végzett Nyest kiűzését a biztosító rendezi, így Önnek díjmentes és nem kerül többletköltségbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában