Porva

2017.01.31. 10:17

Őrzik a hagyományokat - Néptáncoktatás indul Porván

Porva – A cél, hogy már az óvodás korú gyermekek is az általános iskolásokkal közösen megkedveljék és megismerjék a népi hagyományokat, értékeket.

Kutasi Zsófia

Ezért az önkormányzat a német nemzetiségi önkormányzattal közösen néptánc oktatást szervez február 4-án 15 órai kezdettel, a Nefelejcs Német Nemzetiségi Óvodában.

- A néphagyományok itt vannak karnyújtásnyira a környezetünkben, a szülők, nagyszülők által őrzött értékek számunkra is elérhetőek. Nagy öröm, hogy a felnövekvő nemzedék a néptánc elsajátításán  keresztül kifejezheti és megismerheti a múltban gyökerező értékeket, továbbviheti és megszeretheti a néptánc gyönyörű világát– nyilatkozta Veinperlné Kovács Andrea polgármester.

Az oktatást Vastag Richárd, néptánc pedagógus, a népművészet ifjú mestere vezeti.

Porván fontos a néphagyomány őrzése, ápolása
Fotó: porvai önkormányzat

- Ricsi településünkön is nagy szeretetnek és tiszteletnek örvend, hiszen minden alkalommal, amikor Porvára érkezik idősek és fiatalok úgy köszöntik, mintha hazajönne. Bízunk  abban, hogy a kezdeményezés megfelelő nyitottságra lel Porván és értékes, a múltban gyökerező hagyományokra építkezve hoz létre egy olyan  közösséget, amely majd  településünk büszkesége lesz, a gyermekek pedig a táncban  kifejezve viszik majd tovább hagyományainkat – fogalmazott a polgármester.

Szombaton az első alkalom egy ismerkedés lesz a néptáncolni vágyók és a szülők számára.

- Bízunk abban, hogy a kezdeményezésünk nyomán ünnepeink színfoltjai lesznek a gyermekek által megtanult táncok, amelyeket majd bemutatnak. A gyermekek korábban az óvodában már tanultak német nemzetiségi táncot, illetve táborban is részt vehettek azok, akik német nemzetiségi táncot szerettek volna tanulni. Úgy gondoljuk, hogy értéket teremtünk kezdeményezésünkkel, a tánc egyben egy csodálatos mozgási lehetőség is a fiatalok számára. Nagyon fontos számunkra történelmi hagyatékunk, hagyományaink. Mindez szorosan kapcsolódik ahhoz is, hogy  vidékfejlesztési pályázatot nyújtottunk be a településképet meghatározó épületek rekonstrukciójára, amelynek keretében egy helyi értékeket bemutató tájházat szeretnénk létrehozni – mondta Veinperlné Kovács Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!