Porva

2016.11.02. 21:25

Emlékezés és gyertyagyújtás

Megemlékezni mentünk október 28-án 17 órakor a porvai temetőbe. Minden esztendőben a halottak napján mindannyian megemlékezünk elhunyt hozzátartozóinkról és barátainkról, ismerőseinkről.

Olvasó

Az emlékezés virágaival lerójuk tiszteletünket síremlékeiknél. Nagyon fontosak az emlékek.

Ebben az időszakban mindannyian felidézünk olyan emlékeket, amelyek a közös élményeket elevenítik fel, vagy ahogy ő az emlékeinkben él. Emlékezzünk meg minden hozzátartozónkról és minden egykori porvai lakosról, aki a falu lakosságát alkotta, itt tervezte életét, családját, jövőjét, vagy akit a sorsa más irányba terelt élete során, vagy Porvára hozta a sors.

Székely József kántortanító sírjánál is gyújtottak mécseseket

Gyakran hallani a lakosoktól, hogy éjszaka, amikor nem tudnak aludni, végigszámolják, kik haltak meg a faluban, ki hol lakott, milyen családok éltek a faluban. Ez is hozzátartozik a mi életünkhöz. Emlékezzünk Bittmann János Alexra, aki Porva szülötte volt, és az élet úgy hozta, hogy fiatalon Amerikába került, de nem felejtette el, honnét indult az életbe. Innét, Porváról!

Amikor a nyolcvanas évek végén a Jóisten magához szólította, megemlékezett szülőhazájáról, és egész élete során felhalmozott vagyonát ráhagyta a helyi fiatalemberekre. Azt hiszem, ez egy rendkívüli tett volt a részéről, nem sok ember tette ezt meg. Számos család kapott lehetőséget az örökölt pénzösszegből, aki jól gazdálkodott vele, nagy dolgokat is meg tudott belőle valósítani.

Tisztelet és elismerés illeti Bittmann János Alexet tetté-ért és Porvához kötődő érzéseiért. Emlékezzünk ma Székely József kántortanítóra is, aki ugyan nem Porva szülötte volt, de nagyon szerette községünket, az itt élő embereket. Hivatását teljes odaadással végezte Porván.

Tanítói munkája mellett a szegényebb családok érdekében sok esetben a kántori hivatást is gyakorolta, és akinek nem volt lehetősége papot fogadni a temetésre, térítésmentesen elvégezte. Magam is sokat kutattam annak idején a levéltárban Székely tanár úr életéről, és csakis elismerő hangú levelekkel találkoztam. Tanítói és kántori tevékenységét a közösség megelégedésére szolgálta.

Elismerés és tisztelet kí-sérje emlékét Székely József kántortanítónak, Bittmann János Alexnek és minden szerettünknek, akire emlékezünk a hétköznapjainkban és ez idő tájt.

Veinperlné Kovács Andrea, polgármester  Porva

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!