Porva

2017.01.08. 11:26

Az óvodát fűtik a hódok munkájából

Porva - Ismét visszatértek a hódok a településre. Az állatok tevékenységét helyben hasznosítják: az önkormányzat dolgozói összeszedik a kidöntött fákat, melyekkel az óvoda fűtését biztosítják.

Kutasi Zsófia

Veinperlné Kovács Andrea polgármester elmondta, vannak időszakok, legfőképp télen, amikor Hódos-ér „lakóinak" munkája igencsak megtizedeli a patak partján a növényzetet. Ez abból is látható, hogy 20 -40 cm átmérőjük fák fekszenek a vízfolyás mentén.  A hódok a kidöntött fák vékony ágait lerágják és azokat használják a hódvár építésére.

Lenyűgöző látvány a szorgos kis állatok munkája Fotó: Nagy Lajos

- Az állatok szorgalmasan építik a váraikat a vízben, ennek következtében a Hódos-ér vízszintje jelentősen megemelkedett. Lenyűgöző látvány a szorgos kis állatok munkája. Rég nem láttunk a Hódos-éren ekkora vízszintet.  Lakókörnyezetünktől alig néhányszáz méterre már tapasztalhatjuk az „építő munkát".   Mondhatjuk azt is, hogy a hódok által kirágott fák jó ügyet is szolgálnak, hiszen önkormányzatunk dolgozói összeszedik a kidöntött fákat melyek az óvodánk fűtését fogják majd biztosítani – mondta a polgármester.

Húsz évvel ezelőtt zajlott a hód visszatelepítési program Európában, mivel a túlzott vadászatuk miatt a kipusztulás veszélyeztette a fajt.

- Az őshonos hódok a visszatelepítésnek köszönhetően Porván alkalmas élőhelyet találtak, megítélésünk szerint az állományuk évről-évre növekszik – nyilatkozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!