Pétfürdő

2017.03.10. 20:40

Ifjú népdalénekesek versenye

Pétfürdő - Hét település tizenöt általános és középiskolájából érkeztek tehetséges fiatalok a Tiszán innen, Dunán túl országos népdaléneklési minősítő verseny Veszprém megyei fordulójára, amelyet a napokban rendeztek a Pétfürdői Közösségi Házban.

Szabó Péter Dániel

- A népzene maga az élő néphagyomány, épp ezért hatalmas öröm látni, hogy az ország minden táján, így Veszprém megyében is sok fiatal életének meghatározó része a népdaléneklés. Ugyan a Tiszán innen, Dunán túl egy verseny, ám a kritika helyett sokkal inkább tanácsot és útravalót szeretnénk adni az énekeseknek, hogy merre induljanak tovább ezen a gyönyörű úton - mondta el köszöntőjében az összegyűltek előtt Vakler Anna népdalénekes, népzenetanár, a zsűri elnöke. A grémiumban rajta kívül Enyedi Ágnes Junior Prima-díjas népdalénekes és Németh István népzenegyűjtő kapott helyet. A közel 30 induló szólóének, kisegyüttes és énekegyüttes kategóriában nevezett a megmérettetésre.

A Szilágyi iskola diákja, Havér Sára is kiemelt arany minősítést kapott, s Kiss Anna társaságában készülhet az országos döntőre
Fotó: Szabó Péter Dániel

A köszöntőt követően aztán az énekeseké volt a főszerep, akik a magyar népzene szinte teljes vertikumát bemutatva okoztak kellemes perceket a zsűrinek és a közönségnek. A szakemberek bronz, ezüst, arany, illetve kiemelt arany minősítésekkel értékelték az indulókat, a legmagasabb elismerést megszerző fia- talok a népdaléneklési minősítő verseny országos döntőjében is bizonyíthatnak majd.

Kiemelt arany minősítést kapott szólóének kategóriában Egyed Katalin, a balatonfüredi Eötvös Loránd Általános iskola diákja (felkészítő tanár: Szücsné Sallai Margit), Hegedűs László Boldizsár, a sümegi Ramassetter Vince Testnevelési Általános Iskola nebulója (f. t.: Bókkonné Nyerges Sarolta) és Kovács Dominika, a várpalotai Várkerti Általános Iskola Inotai Tagiskolájának tehetsége (f. t.: Szabóné Dudás Valéria). A középiskolás diákok közül Magasmarti Karina Lúcia és Tóth Julianna, a várpalotai Thuri gimnázium tanulója (f. t.: Tiliné Cartoletti Emerita), illetve a balatonalmádi Magyar- Angol Tannyelvű Gimnáziumból érkező Nagy Kinga (f. t.: Terray-Sógor Csilla) és a pápai Petőfi gimnázium énekese, Torma Erik (f. t.: Nagy Dóra) kapott kiemelt arany minősítést. A kisegyüttesek közül a veszprémi Szilágyi iskola képviseletében Havér Sára és Kiss Anna párosa (f. t.: Baksa Kata), valamint a füredi Eötvös iskolából érkező Makki Flóra, Pálfi Máté, Rauch Szilárd hármas (f. t.: Szücsné Sallai Margit) érdemelte ki a legmagasabb szin-tű elismerést. Ami az énekegyütteseket illeti, a füredi Eötvös iskola Babarózsák névre keresztelt csoportja (f. t.: Szücsné Sallai Margit) bizonyíthat az országos döntőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!