Pénzesgyőr

2016.05.02. 19:25

Összefogtak a faluban - Gazdálkodási lehetőséggel is támogatják a rászorulókat

Pénzesgyőr - Összefogtak a helyiek a településen azért, hogy támogassák a rászorulókat. Helyben több programot is elindítottak, emellett pályáztak a karitatív tevékenység finanszírozására.

Kutasi Zsófia

Hajós Ákos polgármester elmondta, a közfoglalkoztatott programba jelenleg tizenegy főt vontak be. A település szépítése, zöld területek gondozása, a parkosítás továbbra is kiemelt szerepet kap, melyben elsősorban a közmunkások vesznek részt. Tavaly több mint százezer forintból évelő és egynyári növényeket telepítettek, idén közel kétszázezer forintból folytatják a virágosítást.

A közfoglalkoztatási programot összekapcsolták karitatív programokkal is, így a településen élő rászorulókat jelentősen tudják támogatni. Az önkormányzat nyert a magyar élelmiszerbank pályázatán, amelynek köszönhetően termesztésre borsót, kukoricát, hagymát, ötszáz kilogramm vetőburgonyát kaptak. A helyiek összefogtak, volt, aki földet ajánlott fel, van, aki munkával segíti a kezdeményezést. A termést helyben a rászorulók kapják meg, részben a munkát végző közfoglalkoztatottak, részben az idősek. A német kisebbségi önkormányzattal közösen az önkormányzat további lehetőségeket keresett az üres telkek hasznosítására; fagytűrő faj-tájú termőnövényeket, gyümölcsfákat és málnát is ültettek. A termésből lekvárt készítenek majd. A programhoz szintén többen ajánlottak fel földterületet a helyiek közül. A kezdeményezést a jövőben is folytatják majd.

Szautner János falugondnok (balról) és Hajós Ákos polgármester a gyümölcsfacsemeték között

Hajós Ákos továbbá elmondta, az önkormányzat határozatot készül elfogadni arról, hogy pénzbeli juttatással támogassák a kisgyermekes betelepülőket. Cél, hogy a gyermekeket a szülők a bakonybéli óvodába, iskolába járassák majd.

A településen a tervek között szerepel a templomtorony rekonstrukciója, de folytatják a járdaépítést, valamint pályázatot nyújtottak be a kultúrház teljes körű felújítására. Tavaly év végén a hatéves falubuszt egy újra cserélték, a sikeres gazdálkodásnak köszönhetően egy utánfutót is vásároltak hozzá. Idén márciusban elindult a mezőőri szolgálat, amihez egy terepjárót is beszereztek. A mezőőr a település külterületein mintegy ezerhektáros területet felügyel.

A polgármester úgy véli, az idegenforgalom, a turizmus jelenti a kitörési pontot a falu számára, ezért folytatták a vendégházak felújítását. Kicserélték a burkolatokat, a tetőszerkezetet, kifestették az épületeket. Hajós Ákos kiemelte, elsősorban azokat célozzák meg, akik megfizethető szálláshelyet keresnek, illetve kedvelik a természetközeli, falusias környezetet, de iskolásoknak, edzőtáborok számára is ideális a helyszín. Kedvező tendencia, hogy egyre több a privát vendéglátó is a faluban.

A település alapításának hatvanadik évfordulója alkalmából július 2-án nagyszabású, a falunappal egybekötött ünnepi programokat terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!