Pénzesgyőr

2015.07.10. 07:03

Visszahúzza őket a szívük

Pénzesgyőr - Az egykoron kitelepítettek és leszármazottaik számára fontosak a gyökereik, a rokonság mellett immár a több évtizedes barátság is összeköti őket a helyiekkel.

Kutasi Zsófia

A fél falu lakosságát, huszonöt családot telepítettek ki 1948-ban Németországba - mindenüket hátra kellett hagyniuk. Az egykori Pénzeskútiak, a mai Pénzesgyőriek leszármazottjai azonban nem feledkeztek meg gyökereikről és a rendszerváltás óta rendszeresen visszajárnak szülőfalujukba. A civil kezdeményezésnek köszönhetően immár tizennégy alkalommal tettek látogatást, sőt többször adományokkal hozzájárultak Pénzesgyőr szépítéséhez, fejlesztéséhez, többek között a templom és az óvoda csinosításához.

Balról Pataki Károly vendég és Wéber László, a Pénzesgyőr-Kösching német-magyar baráti kör vezetője (Fotó: Kutasi Zsófia)

A mostani vendégeskedésen a templomban megemlékezést tartottak, ellátogattak a temetőbe, majd megkoszorúzták a második világháborús emlékművet. Az ebéd után a vidámságé és a szórakozásé volt a főszerep, fellépett Cholnoky Nyugdíjas Klub néptánccsoportja, valamint a lókúti német nemzetiségi dalkör.

Idén ötvenhárman látogattak el elsősorban Köschingből és más német településekről. A magyar rokonok Pénzesgyőrön kívül Zircről, Veszprémből, Márkóról és Csopakról is érkeztek.

Jó hangulatban telt a közös ebéd (Fotó: Kutasi Zsófia)

Schoffhauser Jánosné szervező elmondta, sokan ilyen alkalmakkor találkoznak a távolban élő rokonaikkal, mindenkinek nagy élményt jelent az együtt töltött idő. A Balatonalmádiban élő Pataki Károly vendégként minden találkozón részt vett és jól ismeri Pénzesgyőr és a kitelepítés történetét.

Hajós Ákos polgármester a Pénzesgyőr-Kösching német-magyar baráti kör látogatása kapcsán kifejtette, cél, hogy ezeket a kapcsolatokat ápolják és támogassák, hiszen a kis település életében nagy jelentősége van ezeknek az alkalmaknak. A régi kapcsolat hagyományainak folytatásaként olyan programokat is terveznek, melyekkel azokat a fiatalokat szólítanák meg, akik nem éltek Magyarországon és csak hallomásból ismerik a helységet. A kint élő és a helyi fiatalok barátsága tovább erősítené a közös gyökereken alapuló kapcsolatot.

- A szívünk mindig visszahúz, minden alkalommal nagy élmény hogy visszatérhetünk a gyökereinkhez – mondta Wéber László, a Pénzesgyőr-Kösching német-magyar baráti kör vezetője.

A baráti kör egy hetet tölt Magyarországon, kirándulnak és ellátogatnak a hazai nevezetességekhez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!