Pápateszér

2016.12.20. 19:45

Megelevenedett a Szentírás

Igazi különlegesség és valódi ritkaság a Pápateszéren immáron hetedik éve megrendezett élő betlehemes játék. A műsor Szent Lukács evangéliumát követve mutatja be Jézus születésének bibliai történetét, amely a község lakóinak jóvoltából kel életre.

Polgár Szilárd

Óvodásoktól a nyugdíjasokig, alkalmazottaktól a vállalkozókig sokan öltöttek idén is jelmezt, hogy emlékezzenek az emberiség történelmének egyik legfontosabb eseményére.

A segítőkkel együtt közel hatvan ember dolgozott azon - köztük 40 kosztümös szereplő -, hogy az impozáns pápateszéri katolikus templom szomszédságában, valamint a plébánia előtti téren és a parókia udvarán emlékezetes műsor születhessen. A betlehem látványosságaként élő állatok is szerepeltek a jelenetekben, így lovak, szamarak, tehenek és bárányok.

Négy helyszínen játszódott a bibliai történet, a több száz fős nézőközönség pedig helyszínről helyszínre követhette a Szent Családot. Az első jelent az angyali üdvözletet idézte fel Gábriel Arkangyallal és Szűz Máriával, a következőben a császár kihirdette a népszámlálást, majd a Szent Család szálláskeresését láthatták a jelenlévők. A következő stációban a pásztoroknak megjelentek az angyalok, a zárójelenetben pedig a betlehemi istállónál a királyok találkoztak a Megváltóval.

A helyiek élő betleheme ezúttal is nagy sikert aratott

- A tavalyi évben először és most is az élő betlehemes játék után szeretetvendégséget szerveztünk, ahol a pápateszériek bor, pogácsa, sütemény mellett beszélgethettek és egymásra találhattak. Rengetegen támogattak bennünket, úgy látom, hogy ezt a programot igazán magukénak érzik az emberek. Az élő betlehemes játék Pápateszér értéktárában is szerepel, sőt szeretnék a megyei értéktár-ba is továbbvinni - mesélte büszkén a Naplónak Völfinger Béla, Pápateszér polgármestere, majd átadta a szót Kerekes Zoltán katolikus plébánosnak.

- Leitner Pál diakónus úr álmodta meg Pápateszéren az élő betlehemet, ő rendezte meg először, az ő elképzeléseit vittük tovább. November közepétől kezdtünk rá készülni, hetente voltak olvasópróbáink, majd pénteken a főpróba, Valler Kata színész szakmai tanácsaival sokat segített nekünk - mondta újságunknak nyilatkozva Kerekes Zoltán, majd az ünnep fontosságáról szólt.

Kerekes Zoltán hangsúlyozta, Pápateszéren sok lelkes, segítőkész embert hozott össze a Jóisten kegyelme
Fotó: Polgár Szilárd

- Karácsonynak mély teológiai, filozófia üzenete van. Talán ezért ez a legfontosabb közösségformáló erő napjainkban a településen, hiszen olyan egyetemes, hitbeli értéket jelenít meg, amelyet szívünk és gondolataink mélyén korosztálytól függetlenül mi magunk is átélhetünk. Pápateszéren rengeteg öntudatos és tettre kész hívő testvérünk van, különösen nagy boldogság, hogy ennyi lelkes, segí-
tő emberrel hozott össze itt a Jóisten kegyelme - jegyezte meg mosolyogva a veol.hu-nak a pápateszéri katolikus plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!