Pápa

2016.07.27. 18:05

Virágosítási verseny indult Pápán

Pápa - A közelmúltban sok helyszínen növénytelepítéssel szépült meg a város. A napokban ezeket a közterületi fejlesztéseket egy városunkba érkező vizsgálóbizottság zsűrizte a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny keretében.

Laskovics Márió

Idén nevezett a város a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyre az ötvenezer fő alatti népességgel bíró város kategóriában. Az országosan ismert mozgalom célja a hazai kertkultúra felkarolása, támogatása és nem utolsósorban bemutatása, népszerűsítése. A szervezőbizottság két tagja kedden látogatott városunkba, körbejárták a belvárost, szerdán pedig Bakó István, a városgondnokság vezetője tartott prezentációt nekik, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. regionális marketingigazgatójának. A korábbi, az aktuális és a tervezett fejlesztési projektekről szóló előadás után a háromtagú delegáció Bakó Istvánnal és Dobos Bernadett kertészmérnökkel megtekintette a Fő teret, majd több más helyszínt is.

- A prezentációban először az idegenforgalmi vonzerővel bíró attrakciókat mutattuk be, majd kitértünk az elmúlt időszakban elvégzett növénytelepítésekre, a végén pedig a folyamatban lévő projekteket és a következő három év terveit mutattuk be - összegezte előadását Bakó István.

A Fő tér már megszépült, idén még a csókai körforgalmat ültetik be rózsák, kövek, fű, egynyári és évelő virágok, örökzöldek
kombinációjával.

A bírálóbizottság tagjai: Varju Gabriella, Lencsés Tamara és Bartha István

- Tetszett a bizottságnak a virágágyások szélén kialakított kőágyás, viszont van elmaradásunk is. Egy olyan közterületi bútorzatcsalád hiányzik, ami egységes képet mutatna. Pápán két csomagra lesz szükség, a lakótelepiekkel már megvagyunk, illetve a belvárosi rész van hátra. Elkezdtünk egy folyamatot, ez egy kedvező irány, érdemes ezen folytatni - fogalmazott a városgondnokság vezetője.

- Idén még a csókai körforgalmat ültetik be, rózsák, kövek, fű, egynyári és évelő virágok, örökzöldek kombinációja lesz. Be kell ültetnünk a Törökbálint utca-Szent István út kereszteződésében a szigeteket, illetve a pápakovácsi leágazónál lévő szigetet. Jövőre a Szent István úton kéne 100-120 méteres sort kigondolni és telepíteni, az ejtőernyős emlékmű környéke és a Harangöntő utcai liget kialakítása fontos még, valamint a szovjet hadsereg kivonulásának emlékhelyét igyekszünk majd méltóbbá tenni - konkretizálta a városgondnokság terveit Bakó István.

- Most jártam itt először, csodálattal adózom Pápának, a város nagyon pozitív csalódás, egy ékszerdoboz érdekes adottságokkal, jók a kertépítészeti lehetőségek. Először a kőalkalmazás egy kicsit idegen volt, de meggyőzött, mert megakadályozza a gyomosodást, és a kavicsos szegletek bírják az áttaposást. Máshol ilyen megoldással még nem találkoztunk, nagyon praktikus - mondta el a városról benyomásait Bartha István táj- és kertépítő mérnök.

- Ez a környezetkultúra egy pontozásos rendszer, amelybe beletartozik a víz-, a burkolathasználat, a fák egészségi állapota, az utcabútorok, a növényhasználat, a megvilágítási lehetőségek, az átjárhatóságok - mondta el a szakember arról, hogy mit vizsgálnak egy-egy településen. - Várhatóan október körül lesz eredményhirdetés. Nekünk az a feladatunk, hogy pontszám alapján megtegyük a javaslatainkat, összegzést készítünk egy héten belül. Ha komoly díjra esélyes a város, akkor jön még egy, magasabb rendű bizottság, amelyik még szigorúbban bírálja a települést. Végül a győztes falunak és városnak képviselnie kell Magyarországot a kizárólag szakemberekből álló nemzetközi zsűri előtt - tette hozzá a vizsgálóbizottsági tag.

Címkék#pápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!