Pápa

2017.01.15. 17:23

Vidéken is tarolnak a pápai fúvósok

Csót – Minden évben óriási sikert arat Pápán és környékén a város fúvószenekarának hagyományos újévi show-ja, amelyben idén kizárólag magyar előadók 1970-es, '80-as és '90-es évekbeli slágereit hallhatjuk.

Laskovics Márió

Miután január elején, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban három alkalommal is előadta újévi fúvósshow-ját Pápa Város Fúvószenekara, ezúttal szombaton a csóti faluházban ingyenesen megrendezett előadáson arattak óriási sikert. A helység apraja-nagyja kíváncsi volt a friss produkcióra, amiben a pápai fúvósok Ekanem Bálint Emota énekes-színésszel, a The Biebers együttes tagjával és a Rolling Up zenekar tagjaival – név szerint Király Mónika és Orovecz-Dublecz Katalin énekesekkel, Szórádi Gábor zongoristával, Horváth Roland dobossal, Molnár Zoltán szólógitárossal, Karácsony István basszusgitárossal, valamint a mindkét zenekarban érdekelt Gabnai Attila szaxofonossal - egészültek ki. Horváth Adrián karnagytól megtudtuk, hogy nem először jártak a Pápától tizenhárom kilométerre fekvő településen. Már tizenkét éve ápol jó kapcsolatot a Pápai Fúvósok Egyesülete és a csóti önkormányzat.

Pápa Város Fúvószenekara a csóti faluházban

- Hagyománya van, hogy a mindenkori újévi show-nkat Csóton megismételjük. Ugyanazzal, az elmúlt ötven év magyar könnyűzenei termését átfogó repertoárral érkeztünk, amit Pápán többször is előadtunk, csak Puskás Péter nélkül. Ő már egyéb szereplései miatt nem lépett fel, szólamait helyenként Ekanem Bálint Emota énekelte, helyenként pedig csak instrumentálisan szólaltak meg. A tizennyolc dalból álló összeállításunkra heti egy próbával három-négy hónapig készültünk – nyilatkozta lapunknak a 2016-os Veszprém megyei Prima-közönségdíjat 1149 szavazattal bezsebelő karnagy.

Ekanem Bálint Emota nagyszerűen énekelt az est folyamán, főleg a Máté Péter-dalokban

- Az idei a felkészülés éve lesz, mert nyáron megyünk Székelykeresztúrra, egy fúvószenekari találkozóra. És ha már ott leszünk, valószínűleg meglátogatjuk Pápa testvérvárosát, Kovásznát is. Ezt a magyar műsort visszük oda is. A romániai kirándulást követően a nyárbúcsúztató koncertre koncentrálunk, már januártól kezdve állítjuk össze és tanuljuk be a nyári, komolyabb művekből álló műsort. Az év végéhez közeledve pedig a két műsort szoktuk ötvözni – vetítette elő a zenekar 2017-es terveit a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma tanáraként zeneismeretet és kreatív zenét oktató Horváth Adrián. 2018-ban pedig ismét megrendezi az egyesület a Csináljuk a fesztivált! elnevezésű nemzetközi fúvószenekari találkozót Pápán – derült ki a műsorközlésből.

Szinte zsúfolásig megtelt a faluház, csupán pár szék maradt üresen

A szinte zsúfolásig megtelt tágas csóti faluházban az egybegyűlteket előbb Kékesi István polgármester, majd a két konferanszié, László Katalin és Móczár Bence köszöntötte. A kizárólag magyar előadók 1970-es, '80-as és '90-es évekbeli slágereit felvonultató műsort a Hofi Gézát megidéző Felmegyek hozzád című dal nyitotta, megteremtve egy olyan, kellemes atmoszférát, amelyben fokozatosan elengedhette magát a zenekedvelő közönség. Soraiban Cserháti Zsuzsa Különös szilveszter című dala közben már egyre több ringatózó fejet és doboló lábat láthattunk. Aztán Máté Péter Elmegyek című dalában Horváth Dorina fuvola szólóját is hallhattuk, majd a hetven éve született énekes Egy darabot a szívemből című számát követően Horváth Charlie Jég dupla whiskeyvel című dalát hallhattuk ének nélkül. Épphogy túltettük magunkat azon, hogy a kitűnő muzsikához nem osztanak a kitűnő italból, a hangfolyam tovább is hömpölygött Cserháti Zsuzsa Volt egy boldog éjszakánk című Donna Summer-újragondolásával, aztán Máté Péter Most élsz és Zene nélkül mit érek én? című retró örökzöldjei koronázták meg a koncert első felét.

Fotó: Laskovics Márió

A szünetben pezsgőt kínáltak, olthattuk tehát az első részben fellépett szomjunkat is. Aztán a show-nak folytatódnia kellett, mégpedig a Bon-Bon A szexepilem, illetve Demjén Ferenc El kell, hogy engedj című dalával, Mógor-Schmidt Katalin pikoló szólóival. Két instrumentális darab – Presser Gábor (Katona Klári) Vigyél el és Nagy utazás című szerzeményei -, és Tegyi Nóra szárnykürt szólója csalogatott mindenkit egy kis belső utazásra. Az est talán legmeghatóbb pillanatai után a Hungária-blokkal a mulatság vette át a főszerepet: a Casino Twist és a Meghalok, hogyha rám nézel című dalok során Nagy Gabriella alt szaxofonon, illetve Gabnai Attila tenor szaxofonon szólózott. Az Eszelős szerelem és a Csavard fel a szőnyeget című dalok teremtette oldott hangulatot még egy, a karzatról bekiabáló ittas helyi lakos sem ronthatta el. A fúvósok, a vendégénekesek, s -zenészek óriási vastapsot kaptak, és a zenekar a remekül felépített műsort a repertoár kulcsdalaiból briliánsan összefont egyveleggel zárta, feltéve az i-re a pontot. A finálét és a többszöri meghajlást követő, szűnni nem akaró tapsot és ovációt Horváth Adrián karnagy kénytelen volt leinteni a pálcájával, és az álló, ütemesen tetszést nyilvánító közönség megnyugtatására a Radetzky-indulót választotta ráadásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!