Pápa

2017.03.08. 21:35

Nem maradt sokáig használtcikk-piac nélkül Pápa

A Teveli úti használtcikk-piac megszűnése óta két megkeresés érkezett piaclétesítés ügyében a helyi önkormányzathoz - tájékoztatta a veol.hu-t Kanozsainé Pék Mária, a város címzetes főjegyzője.

Polgár Tibor

Ezek közül a Vaszari úton már kinyitott a lomis vásár, míg információink szerint a várkerti hajdani Vasas-sporttelepen is terveznek egy hasonló piacot nyitni.

Mint ismert, a nem megfelelő működési körülmények miatt nemrég végleg bezárt a köznyelvben lengyel piacként emlegetett Teveli úti lomis vásár. Ezt követően több pletyka is szárnyra kapott a város különböző pontjain létesítendő használtcikk-piacokról. A helyzet tisztázása érdekében megkerestük kérdéseinkkel az önkormányzatot.

A Teveli úti használtcikk-piac kapujára január közepén végleg lakat került

Kanozsainé Pék Máriától megtudtuk: a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló vonatkozó kormányrendelet alapján Magyarországon vásár és piac olyan területen rendezhető, amelyen a településrendezési terv ezt lehetővé teszi. A területnek a vásár, illetve a piac jellegétől, az ott értékesített termékkörtől, az ott folytatott tevékenységtől függően meg kell felelnie a jogszabályban előírt különféle, például építés- és közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, valamint környezet-, munka- és tűzvédelmi követelményeknek. Emellett rendelkeznie kell a tevékenység során képződő hulladékok elkülönített gyűjtését biztosító hulladéktárolókkal. A vásár-, illetve piacüzemeltetési kérelemben meg kell jelölni többek között a fenntartó és az üzemeltető adatait, a vásár/piac alapterületét és méretarányos helyszínrajzát, továbbá a nyitva tartás idejét, a működési rendet.

Pápa címzetes főjegyzője kiemelte, a vonatkozó kormányrendelet a vásár és a piac engedélyezésére irányuló eljárásban szakhatóságként jelöli ki a meghatározott szakkérdésekben való megfelelés terén a népegészségügyi, az élelmiszerlánc-biztonsági, az állategészségügyi, a növény- és talajvédelmi, valamint a fogyasztóvédelmi feladatkörben eljáró járási hivatalt. Vagyis a járási hivatalhoz mint szakhatósághoz kell fordulni a szükséges engedélyekért. A vásár/piac helye szerinti települési jegyző az egyes szakhatóságok hozzájárulásai alapján az engedély megadásával egyidejűleg a vásárt/piacot nyilvántartásba veszi. Ez a nyilvántartás nyilvános, megtalálható az önkormányzat honlapján.

Kanozsainé Pék Mária, Pápa címzetes főjegyzője elmondta, piacnyitásra irányuló kérelem esetén a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Osztálya vizsgálja, hogy az adott területen vásárrendezést és piactartást lehetővé tesz-e a város településrendezési terve
Fotó: Polgár Tibor, Huszár Hajnal

Kanozsainé Pék Mária tájékoztatása szerint a pápai Polgármesteri Hivatal a március 6-ig, hétfőig beérkezett kettő írásos megkeresés közül a szakhatósági engedélyek alapján egynek helyt adott, és 2017. március 2-án nyilvántartásba vette a Vaszari út 54. szám alatti használtcikk-piacot. - Kérelem esetén a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Osztálya vizsgálja, hogy az adott területen vásárrendezést és piactartást lehetővé tesz-e a településrendezési terv, egyúttal erről építéshatósági tájékoztatást ad ki. Amennyiben több kérelem is megfelel a jogszabályokban meghatározottaknak, úgy a nyilvántartásba vétel több helyszínre is megtörténhet - közölte kérdésünkre a címzetes főjegyző.

A Vaszari úti használtcikk-piac tehát már zöld utat kapott, március 4-én pedig megtartották az első piacnapot. Bogdán Norbert piacvezető a Naplónak nyilatkozva elmondta, a régi lengyel piac-hoz hasonlóan ők is szerdán és szombaton lesznek nyitva, az eddigi két piacnapot sikeresnek nevezte.

Megkerestük az egykori Vasas-sporttelepre tervezett lomis vásár kapcsolattartóját, Greznár Zoltánt, akitől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a piacüzemeltetői feladatokat ellátni kívánó Lovas László minden szükséges dokumentumnak, engedélynek a birtokában van, így március 15-én, szerdán kinyitják a használtcikk-piacot a Várkertben. Egyébként itt ugyancsak szerdán és szombaton szeretnének piacot tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!