Pápa

2016.09.06. 14:50

A múltat vallató helytörténész, H. Szabó Lajos emlékére

Pápa, Devecser - Megrendülten értesültem H. Szabó Lajos, vagy ahogy évtizedek óta szólítják őt alig ismerő tisztelői és jó barátai, Lajos bácsi halálhíréről.

Civil Tudósítónktól

Néhány évtizede kerültem vele szoros munkakapcsolatba és atyai barátságával is kitüntetett. Kiváló helytörténeti kutatóként és szakíróként segítette munkámat. Érdeklődési körünk azonossága révén, a reformkor és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Somló-környéki eseményeiben szívesen mélyedtünk el. Egy ilyen témájú könyvének lettem a lektora, ami igen nagy megtiszteltetés volt számomra. Sokat jártuk a települések temetőit, honvédsírok után kutatva. Ekkor rengeteg ismeretre, tapasztalatra tehettem szert általa. Megmutatta, hogyan tehető láthatóvá az olvashatatlan sírkőfelirat: - Kréta mindig legyen nálad! - figyelmeztetett.

H. Szabó Lajos egyik könyvét mutatja. Különleges személyiség volt, aki kicsit is ismerte, megszerette
Fotó: Czeidli József

Munkája nem volt hasztalan, a több mint ötven történelmi témájú könyve jól használható a tanítás során - kiegészítő olvasmányként. Mindig büszkén beszélt arról, hogy az országos Kossuth és Rákóczi Szövetség vezetőségi tagja. Számos vetélkedőt szerveztünk közösen. Szívesen jött hozzánk Devecserbe. Az iskolások, a nyugdíjas klub tagjai mindig örömmel várták érkezését. Sokan vagyunk, akik féltve őrizzük, a tőle kapott érméket, a dedikált könyveit, a régi képeslapokat. Mint egy fél éve egy óriási csomagot kaptam tőle. - Rád hagyom! Használd és profitálj belőle! Temérdek kincs rejtőzött benne: feljegyzések, kivágott újságcikkek, megsárgult fényképek, egérrágta tábori levelek, ünnepi beszédek....

H. Szabó Lajos, drága Lajos bácsi tevékenységed példaértékű, hitet adó mindazoknak, akik hasonló elhivatottsággal vallatják a múltat. Emléked, anekdotázó jókedved, tanácsaid örökre megőrzöm.

Czeidli József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!