Pápa

2015.06.03. 20:16

Megszépül a pápai Külső-Várkert

Pápa - A helyi önkormányzattal együttműködve a Bakonyerdő Zrt. idén megkezdi a Külső-Várkert felújítását, rendbetételét.

Tremmer Tamás

Aki járt már a Külső-Várkertben, a Várkertfürdő mögötti területen, pontosan tudja, milyen áldatlan állapotokkal találkozhat. Nagyon elhanyagolt, szemetes, erdős területről van szó, ahol a fák is rossz állapotúak. Horváth Iván, a Bakonyerdő Zrt. termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese lapunkat arról tájékoztatta, hogy személyes előterjesztése alapján Pápa Város Önkormányzatának képviselő-testülete legutóbbi ülésén a vegyes ügyek között határozott a Külső-Várkertnek a Bakony-erdő Erdészeti és Faipari Zrt.-vel együttműködésben megvalósuló rehabilitációjáról. Ennek célja, hogy parkerdővé alakítsák a jelenleg rendezetlen területet. Mivel itt az önkormányzati tulajdon mellett magánterületek is található-ak, ezért első lépésként pontosan fel kellett méretni a parcellákat.

Ezt követően eltakarítják a szemetet. A TeSzedd mozgalom keretében az erdőgazdaság központjából 15 munkatársuk már ott gyűjtötte a hulladékot. Apránként az erdőt is átalakítják, nagyon sok száraz, életveszélyes fa található a területen, illetve a táj-idegen fajok is megjelentek.

Bogi, Ábris és Zselyke szívesen játszik a szabadban, amit hamarosan a Külső-Várkertbe tervezett parkban is megtehetnek majd. Fotó: Polgár Tibor

Horváth Iván hangsúlyozta: annak érdekében, hogy elkerüljék a látványos fakitermelést, a munkát csak lépcsőzetesen tudják végezni, folyamatos erdőborítás mellett. A többéves folyamat végén igazi parkerdőt hoznak létre. A munkavégzés során együtt kívánnak működni a helyi mezőgazdasági szakiskolával, ahol erdészképzés folyik. A projekt megvalósításának bizonyos munkafolyamataiba – például fakitermelésbe – a gyakorlati órákon szeretnék a diákokat bevonni.

Áldozó Tamás polgármester korábban úgy fogalmazott, a Külső-Várkert a városnak azon része, ahol a leglátogatottabb pápai létesítmények közül kettő is megtalálható, ez a Várkertfürdő és a kemping. Az ideérkező turisták, illetve persze a helyiek, környékbeliek örömére elengedhetetlen a terület rendezése.

A Várkertfürdő mögötti elhanyagolt területen hamarosan parkerdőt létesítenek

A pápaiak természetesen örülnek egy újabb park kialakításának. Egy közeli játszótéren a szülők egyöntetűen mondták, zöld felületből sosem elég a városban, és kíváncsian várják a Külső-Várkert kicsinosítását. Zenkovics János megjegyezte, szívesen tölti idejét a szabadban gyerekével, ezért boldog, ha újabb parkkal gazdagodik Pápa.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!