Pápa

2016.09.25. 18:25

Folytatódik a régi mesterségeket bemutató rendezvénysorozat

Pápa - Házi tej feldolgozásával készült sajt, túró, tejföl a Kékfestő Múzeumban, a Régi ház körül elnevezésű rendezvénysorozat szeptemberi alkalmán. Nem volt pillanatok alatt elvégezhető munka, azonban a végeredmény láttán elmondhatjuk: megérte.

Molnár Tímea

A házi vaj és társai kínálják magukat. Állaguk, színük, ízük, zamatuk más, mint a boltinak. Nem lehet rá találóbbat mondani: természetes, azaz olyan, mint az igazi.

A vaj, a sajt és a túró elkészítésének folyamatát Barthné Horváth Natasa (a kép bal szélén) irányította Fotó: Molnár Tímea

Az egykori mesterségeket, ház körüli teendőket felvonultató, gyakorlati alapokon nyugvó néprajzi, ismeretterjesztő program házi tejes eleme nagy sikert aratott a múzeumban. A játszósarokban kisegér alkotásába feledkeztek bele a gyerekek, az asztal körül pedig a vaj, a sajt, a túró elkészítésének munkálataiba ugyanilyen intenzitással vetették bele magukat a felnőttek és a tizenévesek egyaránt. A folyamatot Barthné Horváth Natasa irányította, aki családjával önellátásra rendezkedett be, és a Pápához közeli Pusztagyimóton dolgozzák fel a házi tejet további fogyasztásra. Natasa célirányos képzés keretében tanulta meg az alapokat, majd a gyakorlat mindezt olyan gazdag ismeretanyaggal toldotta meg, hogy az elkészült termékek mellett az elhangzottakkal is lenyűgözte az érdeklődőket.

Nemcsak szemnek és fülnek, hanem az ízlelőszerveknek is remek élményt kínált a gasztronómiai délelőtt. A vaj kiflikarikákra került, a sajt mellé is járt pékáru, és azon nyomban lehetett kóstolni. A kész termékekben benne volt mindenki keze munkája, például egy-egy keveréssel, a túró kiöntésével, a formázóedények elrendezésével.

A végén a túrót, valamint a fűszeres kerek sajtot hazavihető adagokba rendezték, így aztán, aki akart, haza is vihetett a házi gyártású finom tejtermékekből. Ez volt a jól elvégzett munka megérdemelt jutalma.

Címkék#pápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!