Pápa

2016.02.13. 09:29

Rövidebb betegút, korszerűbb ellátás a pápai kórházban

Pápa - Mintha hotelben lennénk - vélekednek a betegek a komfortos környezetről, melyet a Gróf Esterházy Kórház új helyre költözött belgyógyászati osztálya nyújt.

Polgár Bettina

A költözés zökkenőmentesen végbement, a kezdeti tapasztalatok rendkívül pozitívak, mindez pedig új távlatokat nyitott a gyógyítás terén. 

Ahogy beszámoltunk róla, december végén átadták a pápai kórház új épületszárnyát, ami egy több mint 1,6 milliárd forintos beruházás révén készült el. Itt kapott helyet a hatvanágyas belgyógyászati osztály, melyet januárban birtokba vehettek a betegek és az egészségügyi intézmény dolgozói. Őket a fejlesztés szükségességéről és a költözés óta eltelt időszak tapasztalatairól kérdeztük.

Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház főigazgatója a Naplónak nyilatkozva elmondta, a térség több mint 60 ezer lakosát látják el, köztük nagy arányban idős betegeket. - Egyre többen küszködnek gyomor-bél traktus betegségekkel, valamint daganatos betegséggel. Szükségessé vált, hogy meg tudjunk felelni olyan elvárásoknak, mint a korszerű diagnosztika, a betegségek mihamarabbi kiderítése és a megfelelő körülmények között történő kórházi ellátás biztosítása. A diagnosztika csaknem teljes mértékben megújult a pápai kórházban, továbbá a szövettani vizsgálatok elvégzéséhez szükséges hátteret is új körülmények között tudjuk biztosítani - emelte ki a főigazgató.

- A betegelhelyezés feltételei szintén lényegesen javultak. A mai világban már igényként jelentkezik, hogy az otthoni, megszokott körülményeknek megfelelően gyógyulhassunk a kórházban is. Emellett lényegesen javítottuk a dolgozóink munkakörülményeit, hiszen nem mindegy, hogy egy nővérre hány kórterem esik, és mi az a távolság, amit a naponta meg kell tenniük. Az új belgyógyászati osztály mind a labor, mind pedig a radiológia közvetlen szomszédságában van, nem beszélve arról, hogy a kardiológiai szakrendelés is ugyanezen a folyosón található - mutatott rá Vörös Ibolya.

Udvardy Tibor, a belgyógyászat osztályvezető főorvosa érdeklődésünkre kifejtette, szakmai szempontból az új belgyógyászati osztályon minden olyan feltétel adott, ami csak elvárható egy kisvárosi közkórház esetében.

Háromágyas szobákkal rendelkezünk, melyek mindegyikéhez külön vizesblokk is tartozik. A kórtermek felszereltsége óriási pluszt jelent a korábbi feltételekhez képest, a betegek közérzete pedig egészen más, nem érzik magukat kórházban, az itt töltött időt szinte úgy élik meg, mintha hotelben lennének - fogalmazott a főorvos. Hozzátette, az épületrész térszerkezete átlátható, így a dolgozók mindenre oda tudnak figyelni, a korszerűbb berendezések pedig megkönnyítik a diagnosztikát. - A belgyógyászati osztályon dolgozókból egy remek gárda alakult ki az évek során. Akik itt vannak, azokat még az Északi-sarkra is magammal vinném - jegyezte meg mosolyogva Udvardy Tibor.

Szalai Sándorné, a belgyógyászat osztályvezető főnővére ugyancsak pozitív tapasztalatokról számolt be. - A nővérek és a betegek is rendkívül elégedettek a modern, komfortos környezettel. A belgyógyászati osztály átköltöztetése zökkenőmentes volt, gyakorlatilag egyetlen nap alatt ment végbe, ami az osztály dolgozóinak igazi csapatmunkáját dicséri - hangsúlyozta a főnővér. Unger Tibor, a belgyógyászati osztály egyik páciense Veszprémből jár infúzió-kúrára a pápai kórházba. - A korszerű ellátás mellett különösen elégedett vagyok a nővérek segítőkész hozzáállásával - magyarázta.

A betegek elmondása szerint a komfortos környezetnek köszönhetően nem kórházban, sokkal inkább hotelben érzik magukat

Vörös Ibolya elmondta, a sikeres projekt több pozitív változást is maga után von. - A sebészeti osztály a 2002-es beruházásunk alkalmával átadott épületész félemeletére, a régi belgyógyászati osztályunk egy részének korábbi helyére költözik át, így javul a betegelhelyezés. Szintén javítani szeretnénk az ápolási osztály betegelhelyezésén, továbbá megújításra vár a szülészet-nőgyógyászati osztály, ahol belső átalakításokat tervezünk. Ennek megvalósítása anyagi források függvénye. Emellett szeretnénk emelni a gyermekosztály komfortfokozatán, melyhez egy nagyobb összegű felajánlás adja az anyagi hátteret. A jelenleg a véradó régi épületében működő gyógyszertár bekerül majd a törzsépületbe - árulta el a Gróf Esterházy Kórház intézményvezetője.

Hozzátette, az új épületrész használatba vételét követően jelentős területek szabadultak fel, így szeretnének egy belgyógyászati szakrendelési központot létrehozni a régi kórtermek helyén. - Elképzeléseink szerint ezeknek a kórtermeknek a helyén cukorbeteg-gondozót és endokrinológiát alakítanánk ki, valamint itt kapna helyet a fájdalomambulancia, illetve ebben az épületészben végeznénk a műtét és az altatás előtti vizsgálatokat. Emellett kialakítanánk egy látványkonyhával rendelkező betanítóhelyiséget is, ahol a cukorbetegek elsajátíthatnák a mindennapi életükkel kapcsolatos tudnivalókat - ismertette jövőbeli terveiket főigazgató. -Úgy gondolom, olyan lehetőségek nyíltak meg, melyekkel nem tudnánk élni, ha ez a nagyszabású beruházás nem valósult volna meg. Számos további pozitív dolog történhet most az intézetünkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!