Pápa

2015.11.23. 19:49

Rosszul sikerült beavatás

Pápa – Egy életre megromlott a látása annak a nőnek, akinek kis híján kiverték a szemét a „beavatáson”.

Mátételki András

Még 2012 nyarán a pápai reptér nyílt napján a honvédség, valamit a katasztrófavédelem bemutatókat tartott. Ezen a programon szabadidejében részt vett B. J. tűzoltó is, illetve három társa és a parancsnokuk. A gépjárműfecskendővel a hőség miatt hűtötték a levegőt, és porlasztott vízsugárral permetezték az embereket, hogy elviselhetőbb legyen a kánikula. Késő délután érkezett az eseményre kolléganőjük, aki közalkalmazottként dolgozott a pápai tűzoltóságon. A társaság egyik tagja vidáman felvetette: „Aki a tűzoltóságnál dolgozik, annak egyszer vizesnek kell lennie!” A hölgy beleegyezett a beavatásba, ami abból állt, hogy lelocsolták.

Csakhogy a gépjármű szivattyúja nem működött megfelelően – levegős volt a rendszer –, de egyiküknek sikerült kijavítani a hibát. A csőből 10–20 bárral jött a vízsugár, ami a nő lábát érte, ettől zúzódásos sebei lettek. Megrogyott, oldalra fordult, karjait kirántotta az őt fogó tűzoltók kezéből. A B. J. által irányított tömlő vízsugara a nő arcába is csapott, pontosabban a szemébe. A hölgy éles fájdalmat érzett, bevérzett a szeme. Otthagyta a helyszínt, de távoztában kapott a vízsugárból még a hátára is. (Az „akcióban” részt vett egy másik lánglovag is, de nem ő okozta a nő súlyos sérülését.)

Az ítélet indoklásából kiderült: a kiképzett tűzoltók ismerték az ide vonatkozó szabályokat, így tudták, hogy vízsugarat tilos emberre irányítani. Ez csak kivételes esetben megengedett, amikor például égő embert kell oltani vagy veszélyes anyagtól mentesíteni. A lánglovagok a korábbi lelocsolások, beavatások tapasztalatai alapján bíztak abban, hogy nem lesz baj a dologból, nem alakul ki közvetlen veszélyhelyzet. Ez alkalommal nem így történt. A hölgy jobb szemén visszafordíthatatlan pupillakárosodás jött létre, ami maradandó látáskárosodáshoz vezetett.

Az ügyben másodfokon a Veszprémi Törvényszék járt el, ahol B. J.-t bűnösnek mondták ki maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettében. A 25 éves férfit – akit időközben más parancsnokságra helyeztek át – 500 ezer forint pénzbüntetéssel sújtották, ezenkívül meg kell fizetnie a 98 ezer forintos bűnügyi költséget is. Az ítélet jogerős.

 

Címkék#beavatás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!